4 ili 5 jaja, ovisno kako debelo tijesto želiš i koliko je velik pleh. Za božićni panj (ako želiš malo deblje) ide do 7 jaja i tada je debelo oko 2 cm. To se jako ne digne.
Ja sam škrta (i volim tanki biskvit za rolade jer se ljepše savija) pa radim s 4 jaja na pleh od pećnice:
VODENI BISKVIT
4 bjelanjka - snijeg (s mrvicom soli)
4 žumanjka istući sa 4 žlice vruće vode iz bojlera i 8 velikih vrhom punih žlica šećera
dodati 8 vrhom punih žlica glatkog brašna (prosijati kroz cjediljku, eventualno dodati malo praška za pecivo - ne više od 1 najmanje žličice)
Snijeg umiješati ručno, najbolje drvenom kuhačom. Odmah sve iskrenuti u pleh obložen papirom i frk u prethodno zagrijanu pećnicu.
T=180oC, t=cca 8 minuta, ne otvarati za vrijeme pečenja. Gotova je dok se krajevi odvoje od ruba pleha. Ako se prepeče, hoće pucati, pa treba paziti - ne pomaže ništa osim iskustva.
Kad je gotovo, postupak je slijedeći:
Na kuhinjsku krpu okrenem biskvit dok je još topao, pa odlijepim papir, namažem džemom i pomoću krpe rolam u roladu.
Postupak za rolanje je drugačiji ako će se rolada kasnije puniti nekom kremom s maslacem - treba je zarolanu ostaviti da se ohladi, pa tek onda pažljivo odmotati i puniti. Ne da se to meni.
Nadam se da nisam ništa bitno ispustila.

Odgovori s citatom