-
Cure, potencijalne osobe M, hvala na povjerenju!
Osoba M koja je tako samopozvano i velikodušno odlučila biti pokusni kunić je moja prija (jel se to tako kaže?) Mojca, ali ako ona ovdje pošteno i iskreno napiše da je torta bila super, na sljedeću grilijašicu pozvane ste i vi
Mojca je jela i moje zagorijele kolače (ko za peh, ako se ne varam uvijek mi zagore kad mi ona dolazi
) i pravila se da su joj (relativno) dobri.
Jučer nakon što sam objavila post shvatila sam da mi nakon ove urbi et orbi objave nema bjega... sad je moram raditi. 
Apri, pitala sam jer sam totalna štreberica u vezi kolača, navikla u ovih gotovo tridesetak godina staža pečenja držati se striktno recepta, pa da saznam kako šparati slatkoći i kalorijama.
Evo i jednog mog starinskog kolača, čokolada, orasi i kava su ono što dominira. Radila sam je kao tortu prije koji tjedan, i bila sam skeptična kako će biti prihvaćena jer su svi navikli na "lakše" kolače, ali dobila je same pohvale. Ja je zovem tortom tete Marije, od koje sam dobila recept, a ona ju je zvala tortom sa sjeckanim orasima 
TORTA TETE MARIJE
10 bjelanjaka (u čvrsti snijeg)
30 dkg šećera
30 dkg sjeckanih oraha
1 žlica brašna
U snijeg dodati šećer, orahe i brašno i pažljivo promiješati (ne mikserom).
Peći u plehu vel. oko 45x25 cm ili kalupu za tortu obloženom papirom za pečenje 1 i po sat – najprije na oko 220°, onda na 150-180°C.
Pečeno okrenuti na dasku i skinuti papir.
Ako se peklo u plehu, prerezati po sredini šire strane da se dobiju dva jednaka komada (za kolač koji će se rezati kao šnite), a ako se peklo u kalupu za tortu, prerezati uobičajeno da se dobiju dvije šnite.
KREMA
10 žumanjaka
40 dkg šećera
1,5 dl vrlo jake crne kave
10 dkg čokolade za kuhanje
Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, dodati kavu i čokoladu i kuhati na pari dok postane gusto. Ohladiti uz povremeno miješanje.
U hladno dodati dobro izrađeno
30 dkg maslaca.
Prvi sloj tijesta debelo premazati, staviti drugi sloj tijesta i onda debelo premazati kolač sa svih strana i posipati sjeckanim orasima.
Posljednje uređivanje od Shanti : 29.03.2013. at 14:27
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma