Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Problemi kod novogradnje - sudski vještak i izvanparnični postupak

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno Problemi kod novogradnje - sudski vještak i izvanparnični postupak

Nisu baš roditeljska pravna pitanja, i ne znam da li da stavim ovdje ili na 4 kuta..., ali evo ovdje, ako netko ima iskustava.

Uselili smo prije 3 god. u novu zgradu (sad je stara 5 godina) na kojoj su se nažalost počeli pojavljivati razni problemi - curenja krova i sl. Prvu godinu smo se još nekako uspjeli dogovoriti s investitorom (prodavatelj stanova) i graditeljem, majstori bi došli i nešto zakrpali, ali problema je i dalje bilo. No nakon nekog vremena nas potpuno ignoriraju, voda prodire i tako...

Dobili smo savjet da mi stanari pozovemo sudskog vještaka građevinske struke za procjenu materijalne štete i pokrenemo izvanparnični postupak protiv investitora i graditelja, i sad smo dobili riješenje da prvo platimo tog vještaka. Ispalo je da je to dosta novca, više od 7.000 kn, cca 60-70% našeg sadašnjeg stanja pričuve. (A u startu su nam prvo rekli da takav izlazak košta oko 3.000).

Uglavnom, ima li netko iskustava, kad mi to platimo i dobijemo od njega tu procjenu, što realno možemo očekivati da će se dogoditi? Da će investitor i graditelj mirno isplatiti procjenjenu naknadu štete? (Da, a onda je svizac zamotao čokoladu)... Da ćemo ih vrlo vjerojatno morati tužiti, i da će to onda trajati 117 godina?

Bilo kakvo iskustvo ili savjet što bismo mogli očekivati bi mi dobro došlo, svi stanari smo sad malo... ono... što ćemo dalje...

Hvala!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Samo da kažem "hop" , da možda vidi netko tko ima nekakvu ideju. Hvala!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kolika je garancija zgrade?
    nama je bila 2 ili 3 godine i radili smo popis primjedbi pa su to popravljali.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Garancija na gradnju je 10 godina (prošlo je 5, a većina ljudi se uselila prije 2 do 3 godine, dugo je bila poluprazna). Stvar je u tome što smo se i mi žalili, i upravitelj zgrade je popisao nedostatke, ali oni nas zavlače sad skoro dvije godine da će doći popraviti, pa jednom dođe majstor - nešto pogleda, pa par mjeseci ništa, pa se ne javljaju na telefone, mobitele, mailove... i tako prođe hrpa vremena, a ništa nisu popravili.

Pa smo mislili da bi ih možda procjena sudskog vještaka natjerala da poprave. Ali nismo sigurni kako to u praksi zapravo funkcionira... uplaše li se oni da ćemo ih tužiti pa dođu samo na osnovu te procjene vještaka, ili ih boli briga za to? Mislim, znam da je to individualno od firme do firme kako bi postupili (i tko bi si uopće dozvolio da ga 2 godine molimo), pa sam htjela pitati je li netko imao sličnu situaciju i kako se riješilo.

Inače, saznala sam da je ovih 7000 kn za vještaka još i ok, inače je za jedan stan oko 2000-3000 kn, a za zgradu može biti i do 30.000 kn (ako je par zgradica u pitanju).
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 18.03.2013. at 11:05

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja si samo bilježim temu jer me jaaako zanima.

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Procjena sudskog vještaka u izvanparničnom postupku potrebna je samo radi postupka osiguranja dokaza. Kad vještak izradi svoj nalaz, vi u principu možete o vlastitom trošku izvršiti sanaciju prema njegovim uputama (ako se investitor, izvođač i dr. odgovorni ogluše) te nakon toga pri Općinskom sudu (ili Općinski građanski u Zg) pokrenuti tužbom parnicu radi naknade štete ili ako nemate love za sanaciju, također se to može tražiti tužbom u parničnom postupku. Kako postupak sigurno bude dugo trajao, obje varijante su neizvjesne jer firme preko noći nestaju i na kraju se može dogoditi da nemate od koga naplatiti štetu, a imate npr. pravomoćnu presudu

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

I cijena od 7000 kn je visoka, ali realna jer se radi o zgradi pa ima i više parametara koji se uzimaju u obzir prilikom izrade nalaza i mišljenja vještaka jer se ne radi samo o njegovom izlasku, nego i detaljnoj analizi. Taj nalaz se poslije koristi kao dokaz u parničnom postupku.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala ti Carmina Burana, da - svih smo tih opcija svjesni. I sad smo u nekoj međufazi - nakon rješenja o cijeni sudskog vještaka smo tražili nešto malo vremena da još jednom promislimo prije nego zakažu njegov termin. Uopće nismo sigurni je li bolje sve novce uložiti u sanaciju i nemati posla ni sa kim od njih. Ili isto to - uložiti puno novca u sanaciju + još troškovi vještačenja, odvjetnika i suđenja... da bi nakon xy godina baš to i ispalo - da nitko od njih nema novca za to platiti. Tim više što investitor i graditelj već 2-3 godine u svakom razgovoru krive onog drugog za nastalu situaciju... pa su tako "krivi arhitekt, loš projekt, potkupljeni nadzorni inženjer, investitor koji je premalo platio i dobio to što je dobio, izvođač koji je imao loše radnike koji su sve loše napravili...", i tako dalje. Da živim u Americi išla bih sutra na sud, ali u Hrvatskoj ti je to valjda zadnja opcija na koju se odlučiš... Jednostavno nismo pametni, i ne znam što ćemo odlučiti.

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Citiraj carmina burana prvotno napisa Vidi poruku
    Procjena sudskog vještaka u izvanparničnom postupku potrebna je samo radi postupka osiguranja dokaza. Kad vještak izradi svoj nalaz, vi u principu možete o vlastitom trošku izvršiti sanaciju prema njegovim uputama (ako se investitor, izvođač i dr. odgovorni ogluše) te nakon toga pri Općinskom sudu (ili Općinski građanski u Zg) pokrenuti tužbom parnicu radi naknade štete ili ako nemate love za sanaciju, također se to može tražiti tužbom u parničnom postupku. Kako postupak sigurno bude dugo trajao, obje varijante su neizvjesne jer firme preko noći nestaju i na kraju se može dogoditi da nemate od koga naplatiti štetu, a imate npr. pravomoćnu presudu
    IMAM SLIČAN PROBLEM --> curi mi u stan iz loggie stana iznad mene ,a vlasnik tog stana je ujedno i investitor koji se oglušuje na moje žalbe i upozorenja. Ja ga tužim , firma mu u tijeku tužbe (koja traje recimo. 6 godina) propadne ,a vlasnik stana u međuvremenu postane recimo neki Pero Perić . Da li se ta tužba automatski nastavlja protiv Pere Perića ili moram dizati novu tužbu protiv Pere Perića ? Pero Perić bankrotira,a ja recimo dobijem parnicu . što meni tada ostaje ? mogu dobiti njegov stan ?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •