Nisu baš roditeljska pravna pitanja, i ne znam da li da stavim ovdje ili na 4 kuta..., ali evo ovdje, ako netko ima iskustava.
Uselili smo prije 3 god. u novu zgradu (sad je stara 5 godina) na kojoj su se nažalost počeli pojavljivati razni problemi - curenja krova i sl. Prvu godinu smo se još nekako uspjeli dogovoriti s investitorom (prodavatelj stanova) i graditeljem, majstori bi došli i nešto zakrpali, ali problema je i dalje bilo. No nakon nekog vremena nas potpuno ignoriraju, voda prodire i tako...
Dobili smo savjet da mi stanari pozovemo sudskog vještaka građevinske struke za procjenu materijalne štete i pokrenemo izvanparnični postupak protiv investitora i graditelja, i sad smo dobili riješenje da prvo platimo tog vještaka. Ispalo je da je to dosta novca, više od 7.000 kn, cca 60-70% našeg sadašnjeg stanja pričuve. (A u startu su nam prvo rekli da takav izlazak košta oko 3.000).
Uglavnom, ima li netko iskustava, kad mi to platimo i dobijemo od njega tu procjenu, što realno možemo očekivati da će se dogoditi? Da će investitor i graditelj mirno isplatiti procjenjenu naknadu štete? (Da, a onda je svizac zamotao čokoladu)... Da ćemo ih vrlo vjerojatno morati tužiti, i da će to onda trajati 117 godina?
Bilo kakvo iskustvo ili savjet što bismo mogli očekivati bi mi dobro došlo, svi stanari smo sad malo... ono... što ćemo dalje...
Hvala!