Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: koja je minimalna pauza između dvoje djece za dobivanje prava na naknadu?

marina.lukacin avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno koja je minimalna pauza između dvoje djece za dobivanje prava na naknadu?

Zanima me zna li netko kolika mora biti pauza između roditeljskog i novog porodiljnog dopusta? Rodila sam prije 5 mjeseci, a htjeli bismo što prije suprug i ja na drugo dijete. Sad nismo pametni kako to najbolje "iskombinirati". Htjeli bismo nekako iskoristiti maksimalno roditeljski dopust i odmah, ako naravno odmah uspijem zatrudniti , otići na porodiljni (iako sam sada morala mirovati o petog mjeseca trudnoće). Koliko je potrebno raditi između? Čula sam da se radi o tri mjeseca... Sad ne znam kako se to računa...mogu li ja nakon porodiljnog raditi 3 mjeseca, pa nastaviti s roditeljskim (koji bi mi se produžio za dodatna 2 mjeseca jer bi suprug tada bio na roditeljskom) i odmah nakon toga na porodiljni? Ili? Stvarno nismo pametni, a ne bi htjeli nešto zeznuti pa ostati bez prava na naknadu...

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Dakle da bi imala placu na novom porodiljnom jednaku onoj iz firme,moras imati 2proknjizene place tj.3mjeseca rada! Ako imas g.o.! Stari.novi,onda si time znatno smanjila rad! A roditeljski mozes zamrznuti i koristiti do 7god.djeteta!

marina.lukacin avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Hvala! Ali zanima me mogu li npr. odmah odraditi ta 3 mjeseca, otici na roditeljski i odmah na porodiljni? Dakle, 3 mjeseca rada, pa 5 mjeseci roditeljskog i porodiljni.... Imam li tada pravo na plaću/naknadu?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

naravno da možeš

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mozes,al zasto ne raditi 3mjeseca,otvoriti bolovanje do poroda,pa onda koristiti porodiljini,pa roditeljski od nove bebe,i onda odmrznes razliku roditeljskog sadasnjeg djeteta?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

zaapamti da cijelo vrijeme pričaš o kombinaciji stari novi porodiljni, nigdje nisi ubacila komplikacije ( a rekla si da si bila prošli puta).

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Sta je to roditeljski dopust,prvi put cujem i na osnovu cega i kako se ostvaruje?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Roditeljski dopust se zove onih drugih 6mj.starosti djeteta kojeg koristis

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

ahaaaaa,a vec me zbunilo i sve ne vjerujem da bi drzava nakon iskoristene godinu dana dala jos neka prava ,hvala Sanjic

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Nema frke ! Aaa ko ludi su! Jooj ne smijem da ne dobim packe

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

pa ne dobijaju se za to...mi smo "samo" mame,a ne obozavateljice drzavnog rezima

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

marina.lukacin avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Mozes,al zasto ne raditi 3mjeseca,otvoriti bolovanje do poroda,pa onda koristiti porodiljini,pa roditeljski od nove bebe,i onda odmrznes razliku roditeljskog sadasnjeg djeteta?
    da, nije ni to loše

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj renchy prvotno napisa Vidi poruku
    ahaaaaa,a vec me zbunilo i sve ne vjerujem da bi drzava nakon iskoristene godinu dana dala jos neka prava ,hvala Sanjic
    Kako ne daje prava nakon godine dana? Ti ćeš roditi treće dijete i imaš pravo na roditeljski dopust do 3. rođendana tvog djeteta.

A ako tata koristi bar tri mjeseca do 1. rođendana, dobijete još 3 mjeseca, nakon godine, i za prvo i drugo dijete. Ustvari, neki dan se mijenjalo, pa su možda i bolje napravili.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

dobijaš + 2 mj.gratis ako je on na roditeljeskom ali samo za 1 ili 2 dijete, za 3. nema ništa viška

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Sorry nisam skuzila da je treca beba! Svakako do 3god.si doma! Tj.taj roditeljski mozes do 7god.djeteta iskoristiti

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Hvala vam cure,to sam i ja cula da je tri godine za trece djete,ali mi nije jos jasna razlika zaposlene i nezaposlene majke.Negdje sam procitala,a ne znam da li je taj navod tocan da u slucaju zaposlene majke samo prvu godinu upisuju u staz,a ostale dve ne...Moram priznati da me ovo iznenadilo.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala vam cure,to sam i ja cula da je tri godine za trece djete,ali mi nije jos jasna razlika zaposlene i nezaposlene majke.Negdje sam procitala,a ne znam da li je taj navod tocan da u slucaju zaposlene majke samo prvu godinu upisuju u staz,a ostale dve ne...Moram priznati da me ovo iznenadilo.

dakle radi se o slijedećem:

ti kao nezaposlena imaš pravo na tri godine naknade za treće dijete od 1.663,00 kn mjesečno
    ALI, ti mirovinsko u radnu knjižicu upisuje SAMO 1 godinu radnog staža!

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

E Boxica super ovo je vec konkretniji odgovor,thanks!Sad jos jedno pitanje,u slucaju kad bi se sad zaposlila i na porodiljni otisla iz radnog odnosa,koliko bi se tad staza upisalo u radnu knjizicu na trece djete?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

E Boxica super ovo je vec konkretniji odgovor,thanks!Sad jos jedno pitanje,u slucaju kad bi se sad zaposlila i na porodiljni otisla iz radnog odnosa,koliko bi se tad staza upisalo u radnu knjizicu na trece djete?
    onda ti staž ide preko poslodavca pa koliko si kod njega prijavljena toliko će ti ući u radni staž

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

cure, a jel se može nastaviti novi porodiljni na roditeljski?
    al da se ne ruši prosjek plaće koji se ima
    znači, ako je mama 11 mjeci doma i opet rodi, hoće li prvih 6 mjeseci imati svoju plaću ili onu mizeriju?

marina.lukacin avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

mislim da je mizerija Neka me netko ispravi ako griješim...treba donijeti potvrdu o posljednjih 6 mjeseci unutar kojih moraju biti 2 isplaćene plaće...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    cure, a jel se može nastaviti novi porodiljni na roditeljski?
    al da se ne ruši prosjek plaće koji se ima
    znači, ako je mama 11 mjeci doma i opet rodi, hoće li prvih 6 mjeseci imati svoju plaću ili onu mizeriju?
    naravno da se može, najbolje je ako je razmak između klinaca 13.5 mjeseci jer s 445 dana prije poroda otvaraš roditeljski, ispada ti lova ko i u prvom porodiljnom oprvih 6 mjeseci, za sve druge kombinacije potrebno je imati dvije isplačene plače ( znači rada cca 3.5 mjeseci).

inače pitanje nije bilo za tebe, tvoje dete je idpak 2.5 godine staro, kaj ne?

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da se može, najbolje je ako je razmak između klinaca 13.5 mjeseci jer s 445 dana prije poroda otvaraš roditeljski, ispada ti lova ko i u prvom porodiljnom oprvih 6 mjeseci, za sve druge kombinacije potrebno je imati dvije isplačene plače ( znači rada cca 3.5 mjeseci).

inače pitanje nije bilo za tebe, tvoje dete je idpak 2.5 godine staro, kaj ne?
    hvala jelena

ne, nije za mene, za frendicu je
    a može li se prekinuti prvi roditeljski i otići na ovih 45 (ili 28) dana prije termina na novi porodiljni?
    to bi možda bila dobra solucija...

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    za sve druge kombinacije potrebno je imati dvije isplačene plače ( znači rada cca 3.5 mjeseci).
    Ali te 2 plaće ne moraju biti za puni mjesec jer se prosjek plaće računa po satnici, pa je dovoljan i jedan odrađeni dan u mjesecu.
    Tako da se (idealno) može dogoditi da se radi npr. zadnji radni dan prvog mjeseca, odrade cijeli drugi i treći mjesec, a s prvim radnim danom četvrtog mjeseca 2 uplate poslodavca (zarađene u prvom i drugom, a isplaćene u drugom i trećem mjesecu) postaju vidljive na onom (ER-1?) obrascu i može se ići na porodiljni s punom naknadom.

Znači, moguće je da bude i samo 2 mjeseca i 2 dana rada između.
    Nekad nema mjesta ni za ta dva mjeseca da se uguraju, pa se mora prekidati roditeljski za prvo dijete, što je po meni diskriminacija roditelja sa djecom rođenom u malom razmaku.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    ne, nije za mene, za frendicu je
    a može li se prekinuti prvi roditeljski i otići na ovih 45 (ili 28) dana prije termina na novi porodiljni?
    to bi možda bila dobra solucija...
    može ali pazida ostane više od 30 dana roditeljksog jer sve manje bu ošlo u vjetar..

a kad bi se još tu ugurao i stari godišnji , ali početkom mjeseca u kojem se ide na novi porodiljni

ovo kaj dalma priča je u slučaju novog proračuna plaće, ali ako se nadoveže jedan roditeljski na drugi onda je cifra ko i u prvom rodiljnom

i da mi je znati otkud mi ranije pobjeglo 445 dana, naravno treba bit 45dana.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.04.2013. at 14:53

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ajde da tu probam ugurati svoje pitanje:
    Termin mi je krajem 11.mj. Sada sam na komplikacijama. Radim u školi.
    Dakle prvih 6 mjeseci bi bilo do negdje kraja 5.mj 2014, onda bi iskoristila stari godisnji i odmah ostala na novom (tj cijelo ljeto - ravnatelj me ne bi maltretirao da dolazim na sjednice) do 1.9.2014.
    Nakon toga bi uzela taj roditeljski dopust (drugih 6mj).
    Pitanje glasi: da li ću tih drugih 6mj pasti na minimalnu naknadu ili ce mi ostati ona puna od 2.600kn? Dakle imala bi prekid od cca 1.6. do 1.9. To su dvije plaće odnosno 3 mjeseca "rada".
    Pokušavam iskemijat da što duže ostanem na porodiljnom u slučaju da ne dobijemo vrtić...
    Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •