ja ne mislim da su ni zobeno mlijeko, ni klice stetne.
samo mislim da to ljude zavede na krive puteve.
ni goji bobe, ni aloa vera, ni klice nisu baza zdrave hrane, one mogu biti dodatak, ako nekom pase:
zdrava hrana je po meni prvenstveno:
ne prejedanje,
ne gotova jela
ne junk food
ne aditivi, konservansi ni sva ona cuda e-ovaj, e-onaj
ne jako procesuirana hrana
ne secerne orgije
ne light produkti
ne soft drink
nego
svjeze, neprocesuirane namirnice
svjeze skuhane
sirove
prilagodene godisnjem dobu, konstituciji covjeka, vrsti posla kojim se bavi
iz bio uzgoja
a sad hoces li ti uz to uzeti goji bobice, ili kiseli kupus, ili ces vise po mediteranski, ili makrobiotski, ili paleolitski, to mi se cini manje vazno.
no problem, sto ljudi misle da je zdravo kad jedes bilo kako, pa onda uzmes par tih nekih kakti cudotvornih stvari, koje su uz to jos i skupe.
Nisam napisala do kraja, pa je ispalo offt.
Daklem, nekad se i industrija razvijala na isti način - u krugu države ili regije. Pa smo imali i tekstilne tvornice, gumu, namještaj, deke, obuću, cementare... ne mogu se svega ni sjetiti. A danas ne možemo u školama djeci ponuditi ni vlastite žitarice. Jadno.
nitko realan ne može ovakvo što očekivati u dječjim ustanovama
ako ništa drugo, a ono što je sezam visokoalergogena namirnica
drugo, tahini je jako skup, bolje onda hummus napraviti jer slanutak nije skup
treće... još i da djetelinu uzgajaju i dobro je ispiru
bako, unuk ti je mali, pričekaj da uđe u institucionalno čuvalište
sretnoi smo ako uopće i jabuke koje ima daju - operu
i, nije nevažno, ručak u školi plaćamo 9 kuna
Ma niti može očekivati niti treba. Kakve god svatko od nas imao ideje i teorije o zdravoj prehrani postoji valjda neki zdravorazumski konsenzus - a u taj svakako spada da isprerađivana pobojana žitarica puna šećera ne može biti proglašena za zdravi doručak, posebno kad se na istom mjestu govori o problemu pretile djece.
Moji ponekad jedu te nezdrave pahuljice, ali kako to nije često (to kada nemam ništa drugo za doručak), u našoj kući to nije takav "problem". Ali ono što je još jedan problem je vrsta "ovisnosti" koju te prerađevine uzrokuju. Davno je meni pedijatrica rekla- djeca koja počnu kao mali jesti čokolino, ne prestaju do 20te.
Moji su bili jasličari - i baš zbog doručka koji su oni tamo dobivali, ja sma "umorna" - jedina šansa da ne jedu te gluposti, bila mi je da ih dobro nahranim prije odlaska u vrtić. Iz istog razloga, ne doručkuju u školi, nego kod kuće.
No nije sve tako idealno, dođu ranije iz škole pa umjesto ručka pojedu nešto iz našeg "slatkog" kutića
NanoiBeba, ja ne vidim probelm ako roditelji dozvole da im djeca jedu sto im dozvole.
ja u cijeloj prici vidim probelm koji je i Mima napisala:i sama kazes da je to ponekda, dakle svjesna si probelma, sta ne?neki zdravorazumski konsenzus - a u taj svakako spada da isprerađivana pobojana žitarica puna šećera ne može biti proglašena za zdravi doručak, posebno kad se na istom mjestu govori o problemu pretile djece.
ljudi
odgovori ravnateljice HZJZ si tako strašni de se to ne može vjerovati!
oni uopće ne razumiju niti jedan od ova dva porblema
bez prestanka ponavljaju kako su žitarice zdrav obrok
i kako će HZJZ uvijek podržati one koji usklađuju svoje obroke s medicinskim smjernicama
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
apri, vjerujem.
Pisala sam o problemu peludi - dijete mi se guši, lijeska u punom cvatu, a teta u Štamparu me preko telefona uvjerava da peludi nema
spajalica, nisu pahuljice kod nas problem, jedu ih povremeno i ja ih ne smatram zdravim obrokom
ajojoj!
bas sam htjela pitati, da li je dosao kakav odgovor.
ono sto nest.. nudi nije zitarica!
apri ima negdje online odgovor?
Upravo slušam neku nutricionisticu na Anteni, objašnjava kako je doručak bitam i n**** žitarice su idealne itd.
Nutricionistica je predstavljena imenom i prezimenom.
moze netko na njihovom fejsu pitati za ime i prezime?
zapisala sam ja ime, samo bilo mi malo bezveze tu napisati.
Meni se cini ka ti nutricionisti koji se javljaju na radiju vrlo cesto pricaju totlna pizdarije. Prije par mjeseci sam tako naletila na jendnu koja je tvrfila da djeca ne bi trrbal piti punomasno nego light mlojeko ker se inace debljaju, misli da se zove Vrbanac il tako nekako. Uglavnom nije to bila jedina glupost, al nakom mlijeka sam ugasila...
Znate sto? Ja si nekako brijem da ovo zapravo Imperija uzvraca udarac zbog naseg bojkota. Mogli bi malo gurat kartice u kutije sa zitaricama. Po mogucnosti neke na kojima pise: Procitajte sastav i razmislite hocete li doista pojesti tu kemiju?
light proizvodi su takva sarena laza, a mislim da su prije opasni, nego zdravi.
pa i u to ime preporuka jedne jako dobre knjige, koja ima jako pametan dio o prehrani:
serven-schreiber: protiv raka, novi nacin zivota.
moram priznati da ja imam isti takav dojam. meni oni u vecini slucajeva izgledaju, kao da su u nekom zrakopraznom prostoru, kao da niti citaju literaturu, niti gledaju sto se prica u drugim zemljama...niti sinteticki razmisljaju i pokusavaju ne neki nacin konstruktivno kontrapunktirati razne tradicionalne prehrane...
nekako imam dojam, da oni ponavljaju onako kao pokvarena ploca neki prevazidene i nelogicne stvari.
ovdje vec i vrapci na grani pjevaju, da ti svi proizvodi sa 0,01% masti ne valjaju, a pogotovo nemaju sto traziti u djecjoj prehrani.
nadam se da me nece sada neka nasa forumasica - nutricionistkinja toljagom po glavi![]()
ja se stvarno nadam da ovdje nema takvih nutricionistkinja.
odgovor na seni, uletila marta.
nisam, ali eto slusala nesto i sa tog smjera, pa mogu reci mudro zboris.
Posljednje uređivanje od spajalica : 22.03.2013. at 10:56
Ova koju sam ja spomenula je dr.sc. i ono sto sam dosad od nje cula na radiju je tipa "od tjestenine se ne deblja" do "djeca se debljaju od mlijeka, pa ne smiju piti punomasno nego light" bez iti jednog dodatnog objasnjenja ako takvo uopće postoji u svemiru.
Joj, tipično. Znala sam da će fulati ceo fudbal.
I da je pred kamerama pitaš "Dakle, vi smatrate da su isprocesirane pahuljice na bazi škroba, dodatno ušećerene i obojane umjetnim bojama uz dodatak sintetski dobivenih vitamina, isto što i zdrav doručak" ona bi bez da trepne okom nastavila ponavljati mantru o tome kako je doručak najvažniji obrok i kako je važno da djeca pojedu dovoljno žitarica ujutro...
Pa probaj ih dohvatiti i s druge (gospodarske) strane - da je neprikladno podupirati uvoz u zemlji koja ima svoju industriju hrane (to je valjda i cilj - uništiti ono malo industrije koja je još ostala ili prodati ovakvim multikompanijama).
Ljudi, ima toga na sve strane, ali većina nas vidi samo mali dio. Mnogi ne mogu ni prepoznati značenje toga iako se neke stvari ni ne skrivaju. Ne mislim ovdje na obične kupce, nego upravo na skupinu ljudi koja donosi i provodi odluke.
Uostalom, puno nas se u svakodnevnom poslu višemanje redovito susreće s istim mentalnim sklopkom - država promovira strane bjelosvjetske kompanije i uvoz. (Offt. pa zar nije onaj cirkus s mlijekom zapravo dio iste priče???). Nije tako samo u ovoj zemlji. Bojim se da je to šire priče. Ipak, najgore od svega bilo bi se pomiriti s tim i ne poduzeti ništa.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.03.2013. at 11:34
A mogli su lijepo zaposliti ljude u nosnjama da kuhaju zob i puru i napraviti cirkus na Trgu iz toga. Besplatna pura sa vrhnjem i preljev od aflatoksina.
Podijeliti besplatno penzicima. Malo zabave, malo edukacije, malo grebanja za besplatno. I svi sretni i zadovoljni.
Ma ovo je upravo strašno! A odgovor im graniči s ludilom...Između ostalog treba ih pitati i zbog čega su odabrali baš N e s t l.e proizvode, kad između širokog dijapazona takvih "zdravih proizvoda" ima i jeftinijih (a to je jako važno gđi. Premijerki); što nisu uzeli proizvode iz Lidla, Getroa i sl. tj. njihove robne marke; zbog čega nisu tu npr. stavili Musli-je iz DM-a u kojima čak ima i suhog voća i 1 kg košta 14 kn cca.???!!! Gdje je tu ekonomska računica potrošača?! Vjerujem da bi se i drugi proizvođači s.r.a.nj.a. rado uključili u takvu besplatno reklamnu kampanju! A ovako ispada da su toliko glupi da niti ne kuže kako ih je N. jeftino iskoristio!
winerica vidim da su se i tebi javili, valjda misla da smo hrpa ludjaka, samo se pitam odakle im pravo takve bedastoce uopce napsiati![]()
Pa daj zamisli Spajalice!!!! Ono...
Prvo u sklopu Zdravstvenog odgoja gđa. Premijerka ispljuje pol RH da su im djeca debela, zamazana (fino rečeno uvijenim riječima), zapuštena i da ne doručkuju, tj. da se hrane nepravilno. A nu - gle njene doma; nema grickalica, nema Cole, nema seksa, droge i RNR-la... Sve samo friško, vodica, kuhano i sport i svi lijepi i zdravi. A i malo košta, što je bit cijele kampanje tkđ.
Sad u kampanji našoj toj istoj zapuštenoj i debeloj djeci nudi skupi proizvod, uz širok dijapazon istih takvih proizvoda koji su npr. robna marka, ali evo upravo se vratih iz Lidla u kojem npr. zobene pahuljice od 1 kg koštaju niti 5 kn. Pa tko je tu lud!? Mi nismo!!!
Valjda su vjecali pola dana sta odgovoriti, a sad svima isto.
nema veze sta im napises, sta si ih pitao, oni imaju sprancu.
Sramota.
Evo, (kršitelj koda)u lijepo krenulo u RH; prvo ih besplatno reklamira UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić, a onda i Premijerova supruga dr. Musić - tko nebi povjerovao da su apsolutno zdravi i tim šarenim kuglicama nahranio svoju dječicu??!
SRAMOTA!!!
http://www.cybermed.hr/vijesti/donac...djecje_bolesti - jadna djeca u Klinici koju će time hraniti...![]()
meni su rekli da hrane, ali ne tim za koje mi pitamo, vec nekim s manje secera.
zbilja ne znam vise, meni se ovo lici na dobru parodiju.
ali me boli sto je nasa realnost.
Normalno da ne radi, kad u linku kad ga ovdje pejstaš, ime bude zamijenjeno riječima kršitelj koda![]()
E, nisam prva primijetila! Pravnici su ipak brži, he he he! Svaka čast!
Poslala sam link na pp. Spajalici i Anchie, nisam razmišljala prilikom postavljanja linka na forum da će ga prepoznati kao nepobnog, sorry cure :/
kazu u clanku
sad da li ja nemam pojma sta su cijelovite zitarice ili oni stvarno mise da me mogu uvjeriti da je to ovo jer to bi vrlo lako mogli zamijeniti i za ovoDoručak je važan obrok u danu. Nestlé žitarice za doručak napravljene su sa cjelovitim zrnom, a uz mlijeko i voće, jednostavno je imati hranjiv i uravnoteženi doručak za dobar početak dana
Koje voće, gdje im je voće u tom obroku? Oni fakat misle da smo mi luđaci...
pa ako uzmes one neke obojane, onda imas i voce![]()
Možda će ovaj članak rasvijetliti njen motiv suradnje s (kršitelj koda)om?
Meni nesmeta da privatna osoba reklamira sto god želi , iz kojih god razloga želi.
Ali mi jako smeta kad to čini javni zavod za proizvode/firme čiji se proizvodi jako kose sa vrijednostima koje zastupa taj zavod. I još se taj zavod financira novcem poreznih davanja građana u čijem bi interesu zavod trebao raditi.
Bojanu ne plaćamo iz svojih davanja, niti mi je autoritet o zdravoj prehrani sto se tice struke i zanimanja , tako da mi to uopće nije jednako sa postupcima HZJZ -a.