Citiraj Loryblue prvotno napisa Vidi poruku
lijepo je ovo napisano, ali ti imaš dijete od 3 ili nepune tri godine. i bez obzira što je ovo stvarno lijepo napisano ja ne vjerujem u ovakve relacije roditelj - dijete od 3 godine.
ok kad je dijete veće, više kuži, ali od 3 godine ????

ja imam malca od 3,5 godine i mislim da njega stvarno zaboli lijevi đon tko će biti u doktora, u gostima, u gradu, što je dozvoljenoo, što nije. to je dijete, maleno, željno istraživanja i testiranja roditeljskih granica. njemu je sve igra ma koliko ja njemu objašnjavala što je u nekim situacijama dozvoljeno, a što nije.

i moj se 2 puta udaljio u dućanu od mene, u sekundi, dok sam trepnila nije više bio uz mene. a inače je dijete koje vječito mora držati moju ruku. ali eto, tad se "izgubio". ja protrnila. treći put sam mu skužila namjeru i pustila ga da mi "pobjegne". a onda se ja njemu sakrila. ustvari ja sam ga pratila po dućanu, ali uvijek njemu iza leđa da me ne vidi. od
Nema veze koliko je dijete ima godina. Ja s njom tako razgovaram oduvijek. Jednako kao i s 7-godisnjacima ili 14-godisnjacima s kojima se susrecem na poslu. Ne vicem. Dapace, ako krenu vikati ja jos tise i mirno kazem uvijek u toj formuli (kad napravi, uradi to i to, ja se osjecam tako, brinem zbog toga i drugi puta bih zeljela da ... ponudim alternativu). Sa starijom djecom primjenjujem posljedice (koje su unaprijed dogovorene s djetetom i u cijem je usuglasavanju sudjelovalo dijete. Njima je lakse postivati pravila u cijem su donosenju sudjelovali, nego ona koja su nametnuta. Pazim na to da posljedice budu logicne. Kod starije djece primjenjujem restituciju (ako se radilo o vecem 'prekrsaju'). I moram priznat nikad problema s eskalacijom, a neki bi rekli da se radi o 'tesko odgojivoj djeci'.

Dijete gleda tebe, ti si mu model. Ako u svojoj komunikaciji koristis ucjene nemoj se iznenadit ako ti za par godina kad ga zamolis da iznese smece kaze 'moze AKO....'. Ili ako mu vec sad prijetis (makar i pogledom) on ce to ciniti drugoj djeci. Ako koristimo silu dijete samo uci 'tko jaci, taj kvaci'. Da se razumijemo, nisam ni ja savrseni roditelj ni strucnjak. I meni se dogode situacije kada osjetim kako mi se para skuplja u glavi i imam osjecaj da bih mogla eksplodirati. U takvim situacijama udahnem duboko, ako treba i brojim u sebi, raskoracim tako da imam osjecaj da sam s obje noge stabilno na zemlji...