Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
Nisam. Ajde baš hoću, ima dosta da nisam ništa o odgoju čitala.
ajd i ja ću se prisiliti.

nego, čitajući juula i kompetentno dijete... ujedno i jedinu knjigu o odgoju koju sam pročitala.
kako sam ja to shvatila.

nije da se hvalim (a ne nije ), valjda u sebi, prirodno, nosim taj obrazac AP roditelja. više - manje, naravno. s teorijom sam se susrela na ovom forumu, 2007, a roditelj sam od 2001. nit surfala, nit čitala, nit forumirala do tada.
no, ne dolazi svima to prirodno. nekome prirodno, a kad kažem prirodno, mislim i na usvojene obrasce ponašanja, dolazi da lupi dijete. nekome da ga vrijeđa. nekome da provodi strogu i najstrožu disciplinu, i pod cijenu svog unutarnjeg nemira, pa čak i plača. sjećam se, priča mi jedna poznanica, koja je rodila tu negdje kad i ja j, kako je postupala po onoj cry-out metodi uspavljivanja, jer joj se valjda činilo da mora tako. plače ona, plače dijete. meni se, iskreno, činila malo luda, koji vam je bog, pusti to dijete da spava s vama u krevetu i svi sretni i zadovoljni, i niko ne plače. tako da, vjerujem, da joj je umjesto te knjige, došao pod ruku juul, da bi to puno značilo za, prije svega njen duševni mir. može i tako. neće se ništa desiti. dijete ne plače da mene naljuti.

kad juul piše o onome crtežu, vidim curicu koju nitko ne abada, ne obraća pažnju na dijete, ako se ne radi o onome daj mu jesti, nek je u toplome, treba biti disciplina i to je više-manje to. fokus na disciplini. a ne na djetetu kao osobi. a ima i takvih. tako su naučeni. pusti me s mirom. igraj se sam u svojoj sobi i gotovo.
a kad ti to dijete najnormalnije promatraš kao osobu, stavljaš sebe u tu situaciju, razumiješ dijete, razumiješ i sebe, onda nema potrebe za prevelikom filozofijom, oćeš li pohvaliti, ili ne crtež. i onda dolazimo i do granica.
juul ne daje recepte, kako kaže vertex. možeš ti do besvjesti ponavljati JA poruke. ako ne shvatiš njihovu bit. ako, prije svega, ne promijeniš sebe u smislu da shvatiš da je bitno što ti želiš, ali i da taj malac pored tebe ima svoje želje, ima svoju glavu koja radi sto na sat, i koja toliko toga mora naučiti, ali i koja toliko toga već zna, i što je važnije - osjeća. osjeća i gotovo. pravo nama il krivo.