Results 1 to 30 of 30

Thread: Starost ploda

Default Starost ploda

Pozdrav svima,
    nova sam na forumu pa mi nemojte sto zamjeriti .

Naime ,prema zadnjoj mjesecnici trudna sam 7+ 5 a prema ultrazvuku 7+4 sto je kazu idealno.Beba velika 12 mm i srceko kuca.
    Prema raznim forumima ultrazvuk odreduje vrijeme zaceca a prema rijecima mog doktora ne.Rekao mi je da se ultrazukom retrogradno odreduje mjesecnica i samo se utvrduje da li plod odg.tjednima trudnoce prema zadnjoj mj.Sad sam akroz zbunjena sta i kome vjerovati? Kaze on da na 7+ 4 tj po ultrazvuku sam zapravo trudna 5+4 plus minus dva dana.Jeste li vi tako racunale ?Oduvijek sam mislila da ss ultrazukom racuna dan zaceca aeto nije jer bi to znacilo da sam zanijela drugi dan mj.sto je nemoguce.

Hvala

anabeg's Avatar

termin poroda se računa 40tjedana(9 mjeseci) od prvog dana zadnje menstruacije..ovulacija bude na sredini ciklusa, otuda i ta razlika od 2tjedna..to jest u trenutku kada si začela se računa da si već 2tjedna trudna..e jesam ja to sada sročila, nadam se da me razumiješ..ja tako cijelo vrijeme mislim, nisam valjda u zabludi..a i pitanje je kakvi su ti inače ciklusi, jesu ti menstruacije bile redovne...moje su oduvijek bile neuredne..u prvoj trudnoći po menstruaciji termin poroda mi je trebao biti 27.07, a po ultrazvuku 12.08..rodila sam 11.08..ako kažu da je sve ok, ne trebaš se s time zamarati jer dijete koje se rodi u razdoblju od 38-42 tjedna, smatra se da je rođeno u terminu..opusti se i uživaj u trudnoći

Beti3's Avatar

Draga Kalfa, ako želiš znati, morat ćeš puno čitati. Uzmi neku jednostavnu knjigu o trudnoći u kojoj ćeš najbrže saznati što te zanima.

Ili čitaj članke po internetu, ali trebat će ti puno vremena.
    anabeg ti je točno odgovorila na ovo pitanje.

sonata's Avatar

Kalfa, meni je zadnja M bila 28.6. i po njoj bih sada trebala biti trudna 38+4 ali od pocetka mi ginekologica gleda 2 tjedna manje tj. kao da je bila oko 7.7. zato sto je tako pokazivao ultrazvuk. Tj. na pocetku su svi fetusi otprilike isti a od negdje 10.tjedna se pocinju razvijati u vlastitom ritmu vezanom uz genetiku itd. Zato je uvijek bolje na pocetku vjerovati uzv-u. Meni su ciklusi neuredni a konkretno u ovoj trudnoci znam da mi je ovulacija bila oko 20.7. sto je 22. dan ciklusa, znaci uzv je dobro pokazao.

Bok svima,
    hvala na odgovorima.Imala sam redovne cikluse svako 25 dana.
    Sve mi je ok sa trudnocom.Ono sto ja zelim znati jest da li se ultrazvukom odreduje dan zaceca ? Prema rijecima mog doktora ne nego se na to sto ultrazvuk pokaze npr.8 tj oduzme 14 dana otprilike.Prema forumasicama ultrazvuk pokazuje dan zaceca.To je moja dilema.Zelim znati sto ultrazvuk pokazuje.Ginic mi je rekao da se ultrazvucno retrogradno utvrduje zadnja mj i da li plod odgovara mjerenju trudnoce po zadnjoj mj.i to je to te da uz ne pokazuje dan kada je zena zacela.
    Hvala

Jer kao sto vidite meni je razlika 1 dan sto je idealno.Nema nikakvih odstupanja.Zato mislim da uz ne pokazuje dan ovulacije jer dan ovulacije ne moze biti drugi dan mj.jedino da ja nisam neko cudo od zene i prvi slucaj u povijesti...

Bok svima,
    Sve mi je ok sa trudnocom.Ono sto ja zelim znati jest da li se ultrazvukom odreduje dan zaceca ? Prema rijecima mog doktora ne nego se na to sto ultrazvuk pokaze npr.8 tj oduzme 14 dana otprilike.Prema forumasicama ultrazvuk pokazuje dan zaceca.To je moja dilema.Zelim znati sto ultrazvuk pokazuje.Ginic mi je rekao da se ultrazvucno retrogradno utvrduje zadnja mj i da li plod odgovara mjerenju trudnoce po zadnjoj mj.i to je to te da uz ne pokazuje dan kada je zena zacela.
    Hvala

Beti3's Avatar

Ultrazvuk ne određuje dan začeća. Određuje, matematički, koliko si dugo trudna.

Prvi dan trudnoće je dogovorno ustanovljen prvi dan posljednje menstruacije. Iako tada još nisi trudna, nego ćeš tek ostati trudna u tom ciklusu.

Tako je dogovoreno. Da bi svi liječnici isto radili. Kod tog broja 7+5 ili koji god bio, radi se o tjednima trudnoće. Ne o danu začeća. Čak i kada se točno zna dan začeća, isto se ne računa po njemu.

No, to uopće nije bitno. Ako trudnoća ide svojim tokom, dan tu ili tamo ne igra ulogu.
    Ne može se po tom broju znati da li je neka žena začela jedan dan, a ne drugi, što bi moglo biti bitno, ako nije isti partner bio oba dana. Taj broj je izračunat. Nista precizno u odnosu na dan začeća.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Moj termin je racunan prema danu zaceca, tj. ovulacije, jer sam znala kad je to bilo. I to je bilo sluzbeno, u svim papirima, bez pogovora. Ginekolog mi je vjerovao na rijec, a usput sam mu pokazala i grafove. Da je trudnoca racunana prema zadnjoj menstruaciji, moje 15 dana 'preneseno' dijete bilo bi jos prenesenije.

Mali Mimi's Avatar

Baš zanimljivo Kaae ali kod nas se tako ne računa bez obzira što mi npr. nakon IVF točno znamo dan ovulacije i sve to, i dalje nam se računa 1. dan zadnje menstruacije i to me svi pitaju nije im bila bitna oplodnja (meni je oplodnja bila 16 dc, a idealno je 14 dc pa si ja računam +2 dana)
    Last edited by Mali Mimi; 24.03.2013 at 07:33.

Sanja :)'s Avatar

U dr.trudnoci na pocetku su rekli da je trudnoca manja,uzv mjeri manje,a po menst.sam vise! Menst.je bila 26.5, termin 11.03! Da bi oko 20 tt.,rekli da uzv mjeri da je beba veca, novi termin 01.03! Opseg trbuha je odgovarao terminu 01.03, tj.velicini bebe po uzv! Rodio se 22.02! Dok.je rekao ako je razlika izmedu uzv i zadje menst.2tj u mjerenju.,da se onda gleda uzv mjere,tj.termin poroda!

Administratorica puntica's Avatar

uzvom se mjeri veličina ploda, i po tome se izračuna koliko si trudna, bez obzira na zadnju mengu
    ako imaš skraćene cikluse, kako si rekla, onda se računa da zi zatrudnila prije nego si dobila zadnju mengu
    to ti je tako, neki dogovor
    uopće nije bitno kad je stvarno bilo začeće, njih to ne zanima

ja sam znala točan datum začeća, ali to nikoga nije zanimalo. računali su mi termin po prvom uzv-u, koji je bio 2 tjedna manji od termina po zadnjoj mjesečnici (da su gledali termin po zadnjoj mjesečnici onda bih bila trudna više od 44 tjedana kad sam rodila)

zašto te to toliko brine?

anabeg's Avatar

Quote Originally Posted by Kalfa View Post
    Bok svima,
    Hvala
    tako je, uzv-om se utvrđuje dali plod odgovara mjerenju trudnoće po zadnjom menstruaciji..pošto si ti imala redovite cikluse, trebalo bi odgovarati (mada može biti i koji dan odstupanje)..

Ukratko, ako si po po zadnjoj menstruaciji trudna 7+5 od toga oduzmeš 14dana i onda bi trebala dobiti dan kad si imala ovulaciju, to jest kad je došlo do oplodnje..ali i tu se može dogoditi razlika od +- koji dan..

maca papucarica's Avatar

Quote Originally Posted by Mali Mimi View Post
    Baš zanimljivo Kaae ali kod nas se tako ne računa bez obzira što mi npr. nakon IVF točno znamo dan ovulacije i sve to, i dalje nam se računa 1. dan zadnje menstruacije i to me svi pitaju nije im bila bitna oplodnja (meni je oplodnja bila 16 dc, a idealno je 14 dc pa si ja računam +2 dana)
    Ja sam zatrudnila u ciklusu tempiranih odnosa sa stopericom. Ovulacija je bila 20 dc i dr mi je korigirao 1. dan zm za 6 dana i po tome mi racuna tt.
    Pretpostavljam zato da izbjegnemo pocetne paranoje da plod kasni u razvoju, s obzirom na 2 spontana prije ove trudnoce

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Quote Originally Posted by Mali Mimi View Post
    Ne racuna se ni ovdje, i tu se vode besmislenom racunicom i ovulacijom tocno na pola 28-dnevnog ciklusa. Ali s obzirom da sam znala datume, uopce nije bilo upitno sto i kako ce se brojati. Kod mojeg doktora, zato sto je opcenito genijalan.

Beti3's Avatar

Nije besmislena računica.
    Bebe se ne rađaju točno na izračunati dan, bez obzira kako se računalo. Osim ponekad, no to je čista slučajnost.

Računa se tako da svaki liječnik kome trudnica dođe, zna da svi oni prije njega računaju isto. Jer, nitko ne garantira da će jedna trudnica uvijek biti kod istog liječnika, život je nepredvidiv i zato je to računanje.

A ona koja zna kad je začela doda na taj datum 266 dana i evo datuma poroda. Statistički.
    Da li će određena beba slijediti statistiku...to ne zna baš nitko. Osim ako se ne inducira porod na izračunati ili željeni datum. No, to je već nešto drugo.

Pozdrav svima ,

hvala na odg.
    Najprije zelim reci da nisam zabrinuta ni zbog cega nego da smo prijateljica i ja imale okladu i to je sve.
    Puntica nemoj se ljutiti ali ovo sto si napisala da ako su mi kraci ciklusi ostala trudns prije zadnje mj.nema smisla .Kraci ciklus znaci da mi je ovulacija od 9-11 dana ciklusa.A da sam ostala prije zadnje mj.to bi znacilo da sam imala implt.krvarenje i sigurno bih vidila razliku izmedu toga i mj.Zbog ovog tvog posta mozes zabriniti mnohge trudnice.Takav i slicni postovi su me i doveli do oklade.
    Pisala sam i strucnoj osobi pa evo da vam kazem.Kada zena ne zna kada joj je bila zadnja mj.uzimaju se mjere sa uzv sto sigurno ne pokazuje dan ovulacije nego npr.od ima 12 mm i to odg.8 tj trudnoce po zadnjoj mj.Tako da sam ja dobila okladu .
    Na tih recimo 8 tj se oduzme npr u mene 9-11 dana i to je otprilike dan zaceca.

Ne postoji uredaj koji racuna dan zaceca.Takoder ako mi je plod 7+4 prema uzv znaci da sam u ovom ciklusu ostala trudna jer je menga 7+5. Da sam ostala trudna prije menge plod bi bio znatno veci i ne bi odg.8 tj trudnoce nego nekom drugom.

Jos jednom hvala svima.

Prijateljica mi je trudna samo nesto krace od mene.Ovaj je odg.dobila od doktorice ;
    poštovana,ukoliko ste trudni 6 tjedana i četiri dana /po ultrazvuku/ tada ste zanijeli prije 4 tjedna i četiri dana /plus-minus oko 2 dana/.

Tako se otprilike racuna tko ima redovne cikluse u koga su kraci prije nastupi ovulacija.

Nije mi prosao prvi post.
    Samo zelim dodati da se se ako zena ima krace cikluse ne racuna da je ostala trudna prije mj.jer bi to znacilo da je imala impl.krvarenje koje nije ni slicno pravoj mjesecnici.Da sam js ostala trudna prije mj.moj plod bi bio znatno veci i ne bi odg.8 tj trudnoce i doktor sigurno ne bi rekao da je idealno to sto nemam velika odstupanja.Takoder mislim da bi se zabrinuo oko krvarrnja u ranoj trudnoci.Ovo piem radi drugih formuasica da se ne bi uznemirile postovima koji , unaprijed se ispricavam , nemaju smisla.Dodajem da nisam zabrinuta jer mi je trudnoca uredna samo sam htjela tocnu info sto uzv pokazuje i to je sve.
    Znam kako se racuna termin i ostalo.
    Naisla sam na forumima na svakakve postove pa sam bila u dilemi.
    Hvala svima. .

sonata's Avatar

I opet ako netko i zna tocan datum zaceca, matematika je jedno a datum rodjenja nesto sasvim drugo. Zato i u toj racunici postoji ono; od 38. do 42. tjedna se racuna porod u terminu.

Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar

Kalfa dobrodošla usvijet čudne matematike oko računjanja datuma termina. Nije uvijek logično, pogotovo za žene koje imaju kraće / duže cikluse, tako da sve uzmi sa dozom rezerve. I isto kao što pčelice oplodi cvjetove na stablu jabuke sve na isti dan a jabuke ne dozriju sve u isto vrijeme, tako ni djeca se ne rode točno od-do, nego baš tad kad su spremni

Znaaam, ne mora biti tako.Postoje odstupanja.Ja sam se samo sa prijom kladila sta uzv pokazuje.Sad cekam da me vodi na veceru

Puntica nemoj se ljutiti ali ovo sto si napisala da ako su mi kraci ciklusi ostala trudns prije zadnje mj.nema smisla .Kraci ciklus znaci da mi je ovulacija od 9-11 dana ciklusa.A da sam ostala prije zadnje mj.to bi znacilo da sam imala implt.krvarenje i sigurno bih vidila razliku izmedu toga i mj.Zbog ovog tvog posta mozes zabriniti mnohge trudnice.Takav i slicni postovi su me i doveli do oklade.
    ma joooooj draga skroz si krivo shvatila moj post
    nisam rekla da si ostala trudna PRIJE zadnje mjesečnice, nego da oni tako računaju
    kako se računa datum prvog dana zadnje mjesečnice kao početak trudnoće (takav je standard računanja kod nas, iako NITKO ne zatrudni, niti može zatrudnjeti na prvi dan mjesečnice), tako ako imaš skraćene cikluse, oni korigiraju datum tako da bude u skladu sa standardom. Taj datum nema, kako sam već rekla, nikakve veze s trenutkom kad je dijete začeto, nego je samo standardna (dogovorena) mjerna jedinica. Ako su ti, pak, produženi ciklusi, onda ti se početak trudnoće računa npr. 10 dana nakon zadnje mjesečnice (kada, također, nije došlo do začeća jer ti je ovulacija nastupila npr. 2 tjedna nakon toga)
    U principu, da skratim, početak trudnoće se računa cca 14 dana prije začeća. to je tako, dogovor (čak i za mpo pacijentice, koje TOČNO znaju datum začeća, računa se da su zatrudnile cca 2 tjedna prije postupka)
    to nije ništa zabrinjavajuće, samo mjerna jedinica

zato je važan prvi uzv, rani. Jer se njime točno utvrđuje starost ploda.

btw. moja kuma i ja smo zatrudnile s tjedan dana razlike (imale smo mengu u razmaku od tjedan dana). Termini su nam isto bili na tjedan dana razlike (obje imamo duge cikluse pa su trudnoće od početka, obje, bile po uzv 2 tjedna manje nego po zadnjoj mjesečnici). Ona je rodila 5 tjedana prije mene. ne 5 dana nego 5 tjedana. Njoj je trudnoća trajala 38 tjedana, meni 42. Sve je to normalno. A termin poroda je i onako odokativan, najmanje djece se rodi baš taj dan. I kako su cure već rekle, trudnoća traje od 38-42 (ponekad malo duže ili malo kraće), dakle termin ti je zapravo raspon od cca mjesec dana.
    Mislim da bi se trudnicama puuuuuno olakšalo kad bi im se na početku trudnoće to objasnilo, i kad se ne bi pisao točan 'termin' nego neki raspon, npr. da ti kažu da ti je termin u srpnju, a ne npr. 13. srpnja

Prijateljica mi je trudna samo nesto krace od mene.Ovaj je odg.dobila od doktorice ;
    poštovana,ukoliko ste trudni 6 tjedana i četiri dana /po ultrazvuku/ tada ste zanijeli prije 4 tjedna i četiri dana /plus-minus oko 2 dana/.
    to je točno ono što sam ti i ja rekla! uvijek si trudna 2 tjedna duže nego što zapravo jesi (piše se da si trudna 6 tjedana, a zapravo si zanjela prije 4 tjedna, ova 2 tjedna su oni koji su protekli između zadnje mjesečnice i začeća)
    zato sam ti i rekla da po papirima možeš zatrudnjeti i prije nego si dobila mengu, ako imaš skraćeni ciklus oni tako računaju (iako, naravno, nisi zatrudnila prije menge)

filip's Avatar

Ja sam danas bila na uzv i opet je beba po uzv manja.
    CRL je 72 mm,ja bih trebala po zadnjoj M biti 14+3,a po uzv sa 13+2.Imali smo samo jedan odnos poslije mjesečnice,i to 15 dan ciklusa.Dr.je trebao raditi mini anomaly scan no netko ga je od pacjentica prijavio da naplačuje uzv,i sad moram iči exstra na anomaly scan sa 15 tt,i to van radnog vremena.

Dal bih se trebala brinuti.Ovo mi je 4 trudnoca i odbila sam rani kombinirani probir.

filip's Avatar

I bas sam se sokirala jer je beba bila tako mirna na uzv.U trecoj trudnoci mi je u tom tjednu bebica bila dosta zivahna,to me bas rastuzilo
    Dajte me malo raspolozite.

maca papucarica's Avatar

Ja sam imala obrnut slucaj.
    Trudnoca pogodena u dan jer smo pratili ovulaciju uzv folikulometrijom, potakli O injekcijom hcg, znali skoro u sat kad je bila, a beba od prvih uzv pracenja za oko tjedan veca.
    A, kao, u tim ranim tjednima se razvijaju jednako...
    Dr odmahnuo rukom i rekao veca beba, genetika (muz dvometras, a ni ja nisam mala) i stvarno, rodio se na 40+3, 54 cm, 4200 g.

Ne cini mi se to veliko odstupanje od prosjeka, a i mozda je samo mirnija beba.

Drzim fige za skolsku trudnocu i prekrasnu zdravu bebicu.

Znas onu da je statistika majka svih zaheba

sonata's Avatar

Mislim da ti to bas i nije neka velika razlika, to je samo tjedan razlike. A i sto je beba mirna...pa mozda je bas u tom trenu bila mirna. Mislim da se ne trebas uzrujavati jer to moze stetiti. A jeste mjerili nuhalni nabor? To se sad negdje mjeri ako se ne varam?

filip's Avatar

da trebao je raditi mini anomaly scan,ali je rekao da vise ne naplačuje uzv 100,00 kao do sada nego po normalnoj cijeni,i izvan radnog vremena,zato kaj ga je jedna pacijentica prijavila zbog naplačivanja uzv.Sad moram iči posebno na anomaly scan da mi radi ta mjerenja.Ma mislim i on isto.

filip's Avatar

On mi ovako samo moze reci da beba ima ruke i noge.