ma joooooj draga skroz si krivo shvatila moj post
nisam rekla da si ostala trudna PRIJE zadnje mjesečnice, nego da oni tako računaju
kako se računa datum prvog dana zadnje mjesečnice kao početak trudnoće (takav je standard računanja kod nas, iako NITKO ne zatrudni, niti može zatrudnjeti na prvi dan mjesečnice), tako ako imaš skraćene cikluse, oni korigiraju datum tako da bude u skladu sa standardom. Taj datum nema, kako sam već rekla, nikakve veze s trenutkom kad je dijete začeto, nego je samo standardna (dogovorena) mjerna jedinica. Ako su ti, pak, produženi ciklusi, onda ti se početak trudnoće računa npr. 10 dana nakon zadnje mjesečnice (kada, također, nije došlo do začeća jer ti je ovulacija nastupila npr. 2 tjedna nakon toga)
U principu, da skratim, početak trudnoće se računa cca 14 dana prije začeća. to je tako, dogovor (čak i za mpo pacijentice, koje TOČNO znaju datum začeća, računa se da su zatrudnile cca 2 tjedna prije postupka)
to nije ništa zabrinjavajuće, samo mjerna jedinica
zato je važan prvi uzv, rani. Jer se njime točno utvrđuje starost ploda.
btw. moja kuma i ja smo zatrudnile s tjedan dana razlike (imale smo mengu u razmaku od tjedan dana). Termini su nam isto bili na tjedan dana razlike (obje imamo duge cikluse pa su trudnoće od početka, obje, bile po uzv 2 tjedna manje nego po zadnjoj mjesečnici). Ona je rodila 5 tjedana prije mene. ne 5 dana nego 5 tjedana. Njoj je trudnoća trajala 38 tjedana, meni 42. Sve je to normalno. A termin poroda je i onako odokativan, najmanje djece se rodi baš taj dan. I kako su cure već rekle, trudnoća traje od 38-42 (ponekad malo duže ili malo kraće), dakle termin ti je zapravo raspon od cca mjesec dana.
Mislim da bi se trudnicama puuuuuno olakšalo kad bi im se na početku trudnoće to objasnilo, i kad se ne bi pisao točan 'termin' nego neki raspon, npr. da ti kažu da ti je termin u srpnju, a ne npr. 13. srpnja![]()