Kao što naslov govori, molim da se s iskustvima jave mame čija su djeca (bila prije) ovakva. Ne mislim na onu djecu koja su u početku jela super pa su kasnije počela slabije jesti, nego na onu koji su od samog početka jela slabije.
Pokušat ću skratiti priču jer sam ju već toliko puta ispričala da me glava boli od nje
Gospođica je sad 9 tjedana. Rođena velika, 4200 g, misli čovjek ta će jesti ko grom (jer je starija sestra pila puno mlijeka i super rasla). U početku bila na prsima, u dobi 2 tjedna smo prešli na bocu iz više razloga koji sad nisu bitni a i jako me rastužuju, tako da imam točnu evidenciju koliko jede. Sada, u dobi 9 tjedana, jede neznatno više nego što je jela s 2- 3 tjedna. Jedino je povećala volumen po obroku, ali smanjila broj obroka tako da je u konačnici skoro na istom. Obično se s 5,5 kg kojih ima sada ukupni volumen dnevno kreće od 600 do 700 ml, nekad i manje od 600 (taj dan smatram velikim neuspjehom), najčešće oko 650. Ponekad po obroku pojede 50 ml, ponekad oko 100 (tada sam najsretnija mama na svijetu...). Anegdotalni su primjeri kad pojede preko 100
Ona je inače zdrava, raspoložena, motorički aktivna, lijepo prati i komunicira, piša, kaka... i živo joj se fućka za to što mama ludi kad ona po nekom obroku pojede 50 ml, a prethodno je spavala 5- 6 sati, pa pljune dudu i smije mi se, ili se živčano baca i odguruje glavom bocu... Probala sam i da ju hrani netko drugi (možda joj ja idem na živce?), pa promijenili boce, dude, mlijeko, razmak između hranjenja, sjedećki, stojeći... rezultat uvijek isti, jede malo i gotovo. Kad neće- NEĆE!!!
Inače je prošla i gastroenterološku i nefrološku obradu i sve je o.k., nema nikakvog medicinskog objašnjenja zašto jede toliko malo. Rečeno mi je da takve djece jednostavno ima dosta, da nitko ne zna zašto jedu malo i zašto ne žele jesti, i da treba strpljenja i da najčešće u neko doba (obično s početkom dohrane) počnu više jesti.
Ima li tko iskustva s takvim zafrkantima, kako ih "natjerati" da jedu??? Molim da se javite, jer sam već očajna...