Kako ga pripremiti? Pohati? Čula sam da je i juha dobra.
I je li dobra za djecu?
Kako ga pripremiti? Pohati? Čula sam da je i juha dobra.
I je li dobra za djecu?
Šta dobro? Fenomenalno? Kao bijelo meso. Možeš ispohati ili ispeći na roštilju s nasjeckanim ružmarinom . Mi tako cijelo ljeto lovimo na moru i prežderavamo se. Kak ti zavidim!
I naravno da je odlično za klince.
namoči ga malo u mlijeko, onako narezanog u šnite. u slučaju da nije bio baš u cvijetu mladosti kad su ga ulovili, to mu izvuče ljutinu. onda ga pržiš na maslinovom i posipaš češnjakom i peršinom, pohaš itsl.
Prije pohanja ga možeš namočiti u mlijeko.
ja sam ga puno davala F. jer nema kosti, onda sam negdje pročitala da sadrži u sebi dosta žive (ili nečeg drugog, nemoj me uzeti za riječ - valjda nisam napisla neku glupost, joj) pa sam prestala. iako mislim da je to glupost, al možda se javi netko kompetentniji. I to znam da sam baš pročiatla na nekom roditeljskom forumu.
Da, da, puno bijelog mesa ima.
Ali negdje sam i ja nešto pročitala, ali ne mogu se sjetiti što. možda ovo sa živom.
Tnx![]()
Ja se i dalje bojim da nisam nešto krivo napisla - samo sje sjećam da je bilo govora da u psu ima nečeg štetnog. Moje osobno mišljenej je da mi ipak tog psa ne pojedemo toliko da bi moglo štetiti (a uz to danas je stvarno teško biti pametan oko zdrave hrane).
A pas je stvarno praktičan jer ima samo srednju kost iako MM kaže da on uošpće nema osjećaj da jede ribu.
koliko se ja sjecam - zive u m.psima ima u onima ulovljenim u oceanu, a ne u Jadranu.
mi ga kupimo malenog, nasjeckamo na fete i u kukuruzno brasno i tako sprzimo na masl. ulju - mljac![]()
nakon što sam ovo pročitala znam šta ćemo jesti ovaj vikend...![]()
ja pravim brudet od ugora i morskog psa - mm jedino takav brudet hoce pojest a bez da ja prije rucka 1/2 sata ceprkam po njegovom tanjuru i uklanjam kosti![]()
Mi napravili uvaljanog u kukuruzno brašno i prženog na maslinovom ulju, gore posutog češnjakom i peršinom u maslinovom ulju i krumpir.
Samo, prvi put da mi je riba bila malo bljutava, a i inače nikad ne solim ribu. Pa smo dodali malo soli. inače super. Uopće nema kostiju. Samo ta velika srednja.
Korason, zar nema ugor u nekom dijelu nešto otrovno u sebi?
branka, neka ti sirovi pas (onako šnicli) odstoje malu u mlijeku. Okus je onda bolji.
Odstajali su. Ali trebala sam ipak malo posoliti. Inače je bio dobar.
Jel vi solite ribe?
Svi morski psi i raže (daklem hrskavičnjače) zadržavaju u svojem organizmu ureu i još neke soli krajnjih produkata metabolizma zbog osmotske regulacije za razliku od koštunjavih riba koji imaju taj problem riješen drukčije, tako da mlijeko služi kao "nosač" tih spojeva pa oni prilikom namakanja u istom odu van iz tkiva...time nestaje onaj oporo kiselkasti okus i miris.
Inače meso morskog psa je jako zdravo, i preporuča se kao prevencija za rak.
A meni je najbolji pohan ili čak sušen pa na brodet.
Ugor , murina i jegulja imaju otrovnu krv, ali samo dok je sirova, kuhanjem se otrov razgradi!
yavanna :D
Ako trebate još šta o ribama, just call me!
yavanna je definitivno maher za ribe :D
Dobro je znati. Hvala![]()
yavanna, super, znaci imamo strucnjaka! Malo me bilo zblicnulo ono pitanje da nije ugor otrovan, a mi te ribetine (pasa, macke, zabe, ugore) cesto kuhamo na brudet... ali kako si nam razrijesila dvojbu, nema brige (a apetit nam ne fali)
eto, sad mi frendica kaže da morski pas akumulira dosta žive pa isto nije preporučljivo često ga jesti u trudnoći
imaš kakav link za to? Možda je to ovako: morski pas je na vrhu hranidbenog lanca u morskom ekosustavu i zato skupi u tijelu najviše toksina, jer ugrađeni se toksini prenose do vrha hranidbene piramide , znači postoji tamo neki plankton koji živi u zagađenom moru, njega jedu male ribice koje pokupe sav taj otrov (teški metali se ugrađuju, ne izlučuju se metabolizmom), male ribice jedu malo veće ribe, pa su možda na redu kakvi sisavci tipa dupini... ili morski psi....tako da su oni najugroženiji jer se upravo sav otrov akumulira u njihovim tijelima, to jer problem općenito u prirodi...
Nemam link. Ali ona je srodne struke pa vjerujem da ne govori bez veze. ali raspitat ću se otkud joj to.
Znači da smo još više u tom prehrambenom lancu pa mi na kraju pokupimo najviše toksina :/
nažalost da...branka1 prvotno napisa
ajd bilo bi super, ako ima kakav stručni članak na tu temu!...
hvala, idem dalje istraživati, možda nađem još nešto o tome! Svi oni, tuna, sabljarka, plavi marlin su na vrhu hranidbene piramide!
Znači, ipak pa-pa morski pas.
dobro, što da onda jedemo? Neke od onih naziva ni ne znam prevesti, a ne da mi se sad u rječnik
Pa ja mislim da je velika razlika da li je morski pas ulovljen na Jadranu koji je čisto more ili pak negdje kod Japana ili gdje već je sve puno otrova.
Ja nikad ne kupujem nikakvu smrznutu ribu, ni konzerve stranog proizvođača. (Najbolje je kad je naša etiketa, a ono uvoz...) Kupujmo hrvatsko.
Misliš da je kod nas tak savršeno čisto? Je čišće, ali ipak...
Ma nigdje više nije čisto.... da samo možete vidjeti slike morskog dna ispod kaveza od tuna....bez života... u okrugu 500m od kaveza....., a kad se tome zbroji promet, gliseri, brodovi, jahte, tankeri!!!, balasne vode, kanalizacija, otpad....
ali opet Jadran je čišći nego zaljev Minimata!
dakle ovako: bolje je jesti manju ribu, mlađu ribu, izbjegavati školjkaše (jer se oni hrane filtriranjem i mogu skupiti razne čestice), u slučaju Jadrana ne možemo generalizirati i reći onečišćeno je-nije!, ali postoji tendencija! i više ugrožena mjesta, kao i uništena mjesta (Kaštelanski zaljev). Možemo sačuvati ovo što imamo....Italija ima 32 podmorska parka, a mi nijedan![]()
E da najvažnije da kažem: nemojte kupovati ribu iz uzgoja: hrane je proizvodima koje u sebi sadrži koštano brašno (tako se prenosi kravlje ludilo), nazivaju se peletima, a smrde ko sam vrag, izgledaju ko hrana za mačke, radije srdelica nego falši brancin!
Joj, sad sam opet na sto muka.
Jer me u zadnje vrijeme baš drži da neću ribu iz uzgoja, ali to je nemoguće postići. U Konzumu ( za koji sam čula da povremeno stvarno dobivaju jadransku ribu) imam osjećaj da nitko nema pojma otkud je. U Metrou slično.
U ribarnici imam osjećaj da samo srdele nisu iz uzgoja.
A i meni se smučio život kad sam čula čime hrane npr. pastrve iz uzgoja.
A mislim da nema šanse ni da nađem brancina ili oradu koji nisu iz uzgoja.
Pa danas se i lignje uzgajaju.
Da, da, kao sve je to jadransko, samo što je iz jednog ograđenog dijela Jadrana gdje ih uzgajaju.
I tako ja odlučih ne živcirati se i kupim pastrvu, brancina zadnjih dana i tako.
I što sad?
Yavanna, daj nabroji, molim te, što ti misliš, koje konkretno ribe da, koje konkretno ne?
Znam da zvuči glupo, ali pliz
Kod nas se uzgajaju tune, orade, brancini, šargi, picevi...trebala bih još malo istražiti koje su još ribe u pitanju....bilo je čak i marokanskih uzgojnih zubataca...
Na ribarnici pogledaj malo bolje, ribe iz uzgoja su tamnije od divljaka, sigurno se ne uzgajaju srdele, najbolje su one koje imaju ljuske na sebi i nisu zgnječenog izgleda, gledaj da su krute i vretenaste! Isto tako bolje su one koje su ulovljene plivaricom, nego one iz koće, sva plava riba mora biti vretenasta i kruta, skuše su dobre, papaline, šaruni...
gof (nisam baš viđala često u zg-u), palamida, baš sam nekidan gledala morske pse na ribarnici i činili su mi se starima....ja to jedem jedino ako dida ili tata ulove (ja sam iz Šibenika, pa mi pošalju), onda trlje, bolje su one veće, to je trlja kamenarka, manje žive na mulju pa imaju onaj specifični okus, kokot sigurno nije iz uzgoja, a dobar je za juhu, pa pauk, škrpina, kanjci...ima toga....
Moj prodavač ribe je iz Novigrada kod Zadra imaš ga na Dolcu i Kvatriću...uglavnom ima dobru ribu, koju ne spremam ja nego svekar pa mu se ukrcamo na ručak jednom do dvaput tjedno![]()
a šta se tiče morskog psa...kad vidiš da ga gule pred tobom i obavezno u mlijeko!
I to najbolji je za jelo Mustelus mustelus pas mekuš! Sive je boje i gladak na dodir...
http://baza.azo.hr/projekt_more/utjecaj-marikulture.htm
Evo još jedan link koji govori da se u Jadranu uzgajaju jedino brancin, orada, tuna (koja se sva izveze u Japan), a od školjkaša dagnja i kamenica, ima još zanimljivosti pa pročitaj..
http://baza.azo.hr/projekt_more/utjecaj-marikulture.htm
Joj, moram si napisati šalabahter pa u razgledavanje. Iako ne vjerujem da ću ja išta uočiti
Tako i moja sveki kaže da su joj rekli da je riba svježa ako ima svjetlo crvene škrge, a ona kaže da su njoj sve iste
i hvala![]()
Meni je grdobina mrak. Jedna lijepa "ružnjača" od kile i pol. Ogulit kožu. Rep na fete pa na gradele, a glava u brodet. Njam.
O da, sjetih se još nečega. Gledala sam jednu emisiju o tunama. Najkvalitetnije svjetske tune su sredozemne, poglavito jadranske. Stoga se i izvoze u Japan, čak i uzgojene.
Najnekvalitetnije su tune sa tzv žutom perajom koje se love/uzgajaju u Pacifiku. Te jedemo u konzervama i još ih se reklamira kao neki kvalitet.
Po čemu kvalitetne/nekvalitetne?
Pitanje Hg i dalje ostaje
Sadržaj žive u ribi ovisi gdje riba pliva i gdje živi riba kojom se hrani. Koliko sam istražila, prosječni oceanski morski pas ima triput više žive nego prosječna oceanska tuna. Gradacija kvalitete tunjevine složena je po organoleptici.
Uglavnom..da prevedem jedan talijanski site koji baš recenzira RIO Mare tunjevinu s žutim perajama.
Postoji 7 vrsta tune koje se konzerviraju.
Po finoći mesa prva je vrsta thunnus thynnus, mediteranska, tonno rosso ili bluefin. Najcjenjenija u Japanu gdje se konzumira sirova kao sushi/sashimi. Odlikuje ju iznimno kvalitetno meso. U odnosu na druge vrste ima manju veličinu i prosječno manju količinu žive. Uglavnom je preskupa za pakiranje u konzeravama za široke mase.
Zatim ide vrsta s bjeljim mesom i manje cijenjena: thunnus alalunga. Zatim idu po rangu još 3 vrste, pa je naša s žutim perajama thunnus albacares i zadnja na začelju najnekvalitetnija thunnus eutynnus pelamis s tamnosmeđim mesom i gorkastim okusom.
Uglavnom, tuna se u RIO Mare pasterizira na 80-90 stupnjeva i zapakira. To je bolja što je rozije meso i što je više u komadu. Kad su u konzervi razmrvljeni sitni komadići i nek su smećkaste boje to je znak da smo kupili škart.
Ugalvnom, autor kritike je duhovito zaključio:
a) ako dovoljno puta kažeš laž postaje istina, ako netko stoput izreklamira ovu vrstu, s žutim perajama kao iznimno cijenjenu, ona stvarno postaje cijenjena
b) jedite tunu bez brige, ali kad ju već jedete nemojte istodobno pušiti fore![]()
Mi jedemo od plave ribe srdele, te lokarde i skuše ali samo ako su male. Od bijele ribe arbune, bugve, ušate i ja volim trlje ali ih MM neće (smrde mu). Osliće ja ne volim, uzgajane ribe (brancini i orade) mi užasno smrde i taj smrad mi se izgubi jedino na gradelama, ali ih stvarno ne jedemo jer znam curu koja radi u uzgajalištu pa tako i čime ih hrane. Moji vole i hobotnicu i lignje. Jeli bi i inćune ali njih ja ne volim. Ja volim škampe al su mi skupi, tak da jedemo kozice.
Mi ribu jedemo jednom tjedno, obično ju kupujemo na Dolcu, eventualno na Trešnjevačkom placu.
Riječnu ribu bi jeo MM al meni smrdi.
morski pes se namače u mlijeku ili vodi, neko vrijeme da bi se iz mesa/kože izdvojio urin, jer morski psi piške kroz kožu, zato Vam se može činiti da je meso gorko.
A ako pogledate kasnije to mlijeko/vodu primjetiti ćete da je žućkasto...
itako sam čuo da je i mokrača u nekim slučajevima korištena kao lijek.
pa sad da baš piške kroz kožu nisam sigurna , ali zadržavaju ureu u tijelu uz pomoć jedne žlijezde ( rektalne ), a piške kroz kloaku.... vjeruj mi studirala sam biologiju, a diplomski sam radila na m.psima
a sto je kloaka? mislim kako je prepoznati kad ti je serviraju u restoranu ?
joj to ti je rupica prije repne peraje u njoj završavaju spolni mokraćni i ini kanali...vjeruj mi neće ti je servirati u restaću, oni pripremaju samo mišiće m.psa