Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: Morski pas

  1. #1

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno Morski pas

    Kako ga pripremiti? Pohati? Čula sam da je i juha dobra.

    I je li dobra za djecu?

  2. #2
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Šta dobro? Fenomenalno? Kao bijelo meso. Možeš ispohati ili ispeći na roštilju s nasjeckanim ružmarinom . Mi tako cijelo ljeto lovimo na moru i prežderavamo se. Kak ti zavidim!

    I naravno da je odlično za klince.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    namoči ga malo u mlijeko, onako narezanog u šnite. u slučaju da nije bio baš u cvijetu mladosti kad su ga ulovili, to mu izvuče ljutinu. onda ga pržiš na maslinovom i posipaš češnjakom i peršinom, pohaš itsl.

  4. #4
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Prije pohanja ga možeš namočiti u mlijeko.

    ja sam ga puno davala F. jer nema kosti, onda sam negdje pročitala da sadrži u sebi dosta žive (ili nečeg drugog, nemoj me uzeti za riječ - valjda nisam napisla neku glupost, joj) pa sam prestala. iako mislim da je to glupost, al možda se javi netko kompetentniji. I to znam da sam baš pročiatla na nekom roditeljskom forumu.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Da, da, puno bijelog mesa ima.

    Ali negdje sam i ja nešto pročitala, ali ne mogu se sjetiti što. možda ovo sa živom.

    Tnx

  6. #6
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Ja se i dalje bojim da nisam nešto krivo napisla - samo sje sjećam da je bilo govora da u psu ima nečeg štetnog. Moje osobno mišljenej je da mi ipak tog psa ne pojedemo toliko da bi moglo štetiti (a uz to danas je stvarno teško biti pametan oko zdrave hrane).

    A pas je stvarno praktičan jer ima samo srednju kost iako MM kaže da on uošpće nema osjećaj da jede ribu.

  7. #7
    flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    land of hope and dreams
    Postovi
    4,145

    Početno

    koliko se ja sjecam - zive u m.psima ima u onima ulovljenim u oceanu, a ne u Jadranu.
    mi ga kupimo malenog, nasjeckamo na fete i u kukuruzno brasno i tako sprzimo na masl. ulju - mljac

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    nakon što sam ovo pročitala znam šta ćemo jesti ovaj vikend...

  9. #9
    korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Postovi
    183

    Početno

    ja pravim brudet od ugora i morskog psa - mm jedino takav brudet hoce pojest a bez da ja prije rucka 1/2 sata ceprkam po njegovom tanjuru i uklanjam kosti

  10. #10

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Mi napravili uvaljanog u kukuruzno brašno i prženog na maslinovom ulju, gore posutog češnjakom i peršinom u maslinovom ulju i krumpir.
    Samo, prvi put da mi je riba bila malo bljutava, a i inače nikad ne solim ribu. Pa smo dodali malo soli. inače super. Uopće nema kostiju. Samo ta velika srednja.

    Korason, zar nema ugor u nekom dijelu nešto otrovno u sebi?

  11. #11
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    branka, neka ti sirovi pas (onako šnicli) odstoje malu u mlijeku. Okus je onda bolji.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Odstajali su. Ali trebala sam ipak malo posoliti. Inače je bio dobar.

    Jel vi solite ribe?

  13. #13

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    Svi morski psi i raže (daklem hrskavičnjače) zadržavaju u svojem organizmu ureu i još neke soli krajnjih produkata metabolizma zbog osmotske regulacije za razliku od koštunjavih riba koji imaju taj problem riješen drukčije, tako da mlijeko služi kao "nosač" tih spojeva pa oni prilikom namakanja u istom odu van iz tkiva...time nestaje onaj oporo kiselkasti okus i miris.


    Inače meso morskog psa je jako zdravo, i preporuča se kao prevencija za rak.

    A meni je najbolji pohan ili čak sušen pa na brodet.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    Ugor , murina i jegulja imaju otrovnu krv, ali samo dok je sirova, kuhanjem se otrov razgradi!

  15. #15
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    ovo je bila rijec strucnjaka!!!

  16. #16

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    yavanna :D

  17. #17

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    Ako trebate još šta o ribama, just call me!

  18. #18
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    yavanna je definitivno maher za ribe :D

  19. #19

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Dobro je znati. Hvala

  20. #20
    korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Postovi
    183

    Početno

    yavanna, super, znaci imamo strucnjaka! Malo me bilo zblicnulo ono pitanje da nije ugor otrovan, a mi te ribetine (pasa, macke, zabe, ugore) cesto kuhamo na brudet... ali kako si nam razrijesila dvojbu, nema brige (a apetit nam ne fali)

  21. #21

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    eto, sad mi frendica kaže da morski pas akumulira dosta žive pa isto nije preporučljivo često ga jesti u trudnoći

  22. #22

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    imaš kakav link za to? Možda je to ovako: morski pas je na vrhu hranidbenog lanca u morskom ekosustavu i zato skupi u tijelu najviše toksina, jer ugrađeni se toksini prenose do vrha hranidbene piramide , znači postoji tamo neki plankton koji živi u zagađenom moru, njega jedu male ribice koje pokupe sav taj otrov (teški metali se ugrađuju, ne izlučuju se metabolizmom), male ribice jedu malo veće ribe, pa su možda na redu kakvi sisavci tipa dupini... ili morski psi....tako da su oni najugroženiji jer se upravo sav otrov akumulira u njihovim tijelima, to jer problem općenito u prirodi...

  23. #23

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Nemam link. Ali ona je srodne struke pa vjerujem da ne govori bez veze. ali raspitat ću se otkud joj to.

    Znači da smo još više u tom prehrambenom lancu pa mi na kraju pokupimo najviše toksina :/

  24. #24

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    Citiraj branka1 prvotno napisa
    Nemam link. Ali ona je srodne struke pa vjerujem da ne govori bez veze. ali raspitat ću se otkud joj to.

    Znači da smo još više u tom prehrambenom lancu pa mi na kraju pokupimo najviše toksina :/
    nažalost da...

  25. #25

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    ajd bilo bi super, ako ima kakav stručni članak na tu temu!...

  26. #26

  27. #27

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    hvala, idem dalje istraživati, možda nađem još nešto o tome! Svi oni, tuna, sabljarka, plavi marlin su na vrhu hranidbene piramide!

  28. #28

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

  29. #29

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Znači, ipak pa-pa morski pas.

    dobro, što da onda jedemo? Neke od onih naziva ni ne znam prevesti, a ne da mi se sad u rječnik

  30. #30
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Pa ja mislim da je velika razlika da li je morski pas ulovljen na Jadranu koji je čisto more ili pak negdje kod Japana ili gdje već je sve puno otrova.

    Ja nikad ne kupujem nikakvu smrznutu ribu, ni konzerve stranog proizvođača. (Najbolje je kad je naša etiketa, a ono uvoz...) Kupujmo hrvatsko.

  31. #31

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Misliš da je kod nas tak savršeno čisto? Je čišće, ali ipak...

  32. #32

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    Ma nigdje više nije čisto.... da samo možete vidjeti slike morskog dna ispod kaveza od tuna....bez života... u okrugu 500m od kaveza....., a kad se tome zbroji promet, gliseri, brodovi, jahte, tankeri!!!, balasne vode, kanalizacija, otpad....

  33. #33

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    ali opet Jadran je čišći nego zaljev Minimata!

  34. #34

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    dakle ovako: bolje je jesti manju ribu, mlađu ribu, izbjegavati školjkaše (jer se oni hrane filtriranjem i mogu skupiti razne čestice), u slučaju Jadrana ne možemo generalizirati i reći onečišćeno je-nije!, ali postoji tendencija! i više ugrožena mjesta, kao i uništena mjesta (Kaštelanski zaljev). Možemo sačuvati ovo što imamo....Italija ima 32 podmorska parka, a mi nijedan

  35. #35

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    E da najvažnije da kažem: nemojte kupovati ribu iz uzgoja: hrane je proizvodima koje u sebi sadrži koštano brašno (tako se prenosi kravlje ludilo), nazivaju se peletima, a smrde ko sam vrag, izgledaju ko hrana za mačke, radije srdelica nego falši brancin!

  36. #36

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Joj, sad sam opet na sto muka.
    Jer me u zadnje vrijeme baš drži da neću ribu iz uzgoja, ali to je nemoguće postići. U Konzumu ( za koji sam čula da povremeno stvarno dobivaju jadransku ribu) imam osjećaj da nitko nema pojma otkud je. U Metrou slično.
    U ribarnici imam osjećaj da samo srdele nisu iz uzgoja.

    A i meni se smučio život kad sam čula čime hrane npr. pastrve iz uzgoja.
    A mislim da nema šanse ni da nađem brancina ili oradu koji nisu iz uzgoja.
    Pa danas se i lignje uzgajaju.

    Da, da, kao sve je to jadransko, samo što je iz jednog ograđenog dijela Jadrana gdje ih uzgajaju.

    I tako ja odlučih ne živcirati se i kupim pastrvu, brancina zadnjih dana i tako.

    I što sad?

    Yavanna, daj nabroji, molim te, što ti misliš, koje konkretno ribe da, koje konkretno ne?
    Znam da zvuči glupo, ali pliz

  37. #37

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    Kod nas se uzgajaju tune, orade, brancini, šargi, picevi...trebala bih još malo istražiti koje su još ribe u pitanju....bilo je čak i marokanskih uzgojnih zubataca...
    Na ribarnici pogledaj malo bolje, ribe iz uzgoja su tamnije od divljaka, sigurno se ne uzgajaju srdele, najbolje su one koje imaju ljuske na sebi i nisu zgnječenog izgleda, gledaj da su krute i vretenaste! Isto tako bolje su one koje su ulovljene plivaricom, nego one iz koće, sva plava riba mora biti vretenasta i kruta, skuše su dobre, papaline, šaruni...
    gof (nisam baš viđala često u zg-u), palamida, baš sam nekidan gledala morske pse na ribarnici i činili su mi se starima....ja to jedem jedino ako dida ili tata ulove (ja sam iz Šibenika, pa mi pošalju), onda trlje, bolje su one veće, to je trlja kamenarka, manje žive na mulju pa imaju onaj specifični okus, kokot sigurno nije iz uzgoja, a dobar je za juhu, pa pauk, škrpina, kanjci...ima toga....
    Moj prodavač ribe je iz Novigrada kod Zadra imaš ga na Dolcu i Kvatriću...uglavnom ima dobru ribu, koju ne spremam ja nego svekar pa mu se ukrcamo na ručak jednom do dvaput tjedno

  38. #38

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    a šta se tiče morskog psa...kad vidiš da ga gule pred tobom i obavezno u mlijeko!
    I to najbolji je za jelo Mustelus mustelus pas mekuš! Sive je boje i gladak na dodir...

  39. #39

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    http://baza.azo.hr/projekt_more/utjecaj-marikulture.htm
    Evo još jedan link koji govori da se u Jadranu uzgajaju jedino brancin, orada, tuna (koja se sva izveze u Japan), a od školjkaša dagnja i kamenica, ima još zanimljivosti pa pročitaj..
    http://baza.azo.hr/projekt_more/utjecaj-marikulture.htm

  40. #40

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Joj, moram si napisati šalabahter pa u razgledavanje. Iako ne vjerujem da ću ja išta uočiti
    Tako i moja sveki kaže da su joj rekli da je riba svježa ako ima svjetlo crvene škrge, a ona kaže da su njoj sve iste

  41. #41

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    i hvala

  42. #42

    Početno

    Meni je grdobina mrak. Jedna lijepa "ružnjača" od kile i pol. Ogulit kožu. Rep na fete pa na gradele, a glava u brodet. Njam.

  43. #43

    Početno

    O da, sjetih se još nečega. Gledala sam jednu emisiju o tunama. Najkvalitetnije svjetske tune su sredozemne, poglavito jadranske. Stoga se i izvoze u Japan, čak i uzgojene.

    Najnekvalitetnije su tune sa tzv žutom perajom koje se love/uzgajaju u Pacifiku. Te jedemo u konzervama i još ih se reklamira kao neki kvalitet.

  44. #44

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Po čemu kvalitetne/nekvalitetne?

    Pitanje Hg i dalje ostaje

  45. #45

    Početno

    Sadržaj žive u ribi ovisi gdje riba pliva i gdje živi riba kojom se hrani. Koliko sam istražila, prosječni oceanski morski pas ima triput više žive nego prosječna oceanska tuna. Gradacija kvalitete tunjevine složena je po organoleptici.

    Uglavnom..da prevedem jedan talijanski site koji baš recenzira RIO Mare tunjevinu s žutim perajama.

    Postoji 7 vrsta tune koje se konzerviraju.
    Po finoći mesa prva je vrsta thunnus thynnus, mediteranska, tonno rosso ili bluefin. Najcjenjenija u Japanu gdje se konzumira sirova kao sushi/sashimi. Odlikuje ju iznimno kvalitetno meso. U odnosu na druge vrste ima manju veličinu i prosječno manju količinu žive. Uglavnom je preskupa za pakiranje u konzeravama za široke mase.

    Zatim ide vrsta s bjeljim mesom i manje cijenjena: thunnus alalunga. Zatim idu po rangu još 3 vrste, pa je naša s žutim perajama thunnus albacares i zadnja na začelju najnekvalitetnija thunnus eutynnus pelamis s tamnosmeđim mesom i gorkastim okusom.

    Uglavnom, tuna se u RIO Mare pasterizira na 80-90 stupnjeva i zapakira. To je bolja što je rozije meso i što je više u komadu. Kad su u konzervi razmrvljeni sitni komadići i nek su smećkaste boje to je znak da smo kupili škart.

    Ugalvnom, autor kritike je duhovito zaključio:
    a) ako dovoljno puta kažeš laž postaje istina, ako netko stoput izreklamira ovu vrstu, s žutim perajama kao iznimno cijenjenu, ona stvarno postaje cijenjena

    b) jedite tunu bez brige, ali kad ju već jedete nemojte istodobno pušiti fore

  46. #46
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Mi jedemo od plave ribe srdele, te lokarde i skuše ali samo ako su male. Od bijele ribe arbune, bugve, ušate i ja volim trlje ali ih MM neće (smrde mu). Osliće ja ne volim, uzgajane ribe (brancini i orade) mi užasno smrde i taj smrad mi se izgubi jedino na gradelama, ali ih stvarno ne jedemo jer znam curu koja radi u uzgajalištu pa tako i čime ih hrane. Moji vole i hobotnicu i lignje. Jeli bi i inćune ali njih ja ne volim. Ja volim škampe al su mi skupi, tak da jedemo kozice.

    Mi ribu jedemo jednom tjedno, obično ju kupujemo na Dolcu, eventualno na Trešnjevačkom placu.

    Riječnu ribu bi jeo MM al meni smrdi.

  47. #47

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    90

    Početno

    morski pes se namače u mlijeku ili vodi, neko vrijeme da bi se iz mesa/kože izdvojio urin, jer morski psi piške kroz kožu, zato Vam se može činiti da je meso gorko.
    A ako pogledate kasnije to mlijeko/vodu primjetiti ćete da je žućkasto...
    itako sam čuo da je i mokrača u nekim slučajevima korištena kao lijek.

  48. #48

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    pa sad da baš piške kroz kožu nisam sigurna , ali zadržavaju ureu u tijelu uz pomoć jedne žlijezde ( rektalne ), a piške kroz kloaku.... vjeruj mi studirala sam biologiju, a diplomski sam radila na m.psima

  49. #49
    Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    215

    Početno

    a sto je kloaka? mislim kako je prepoznati kad ti je serviraju u restoranu ?

  50. #50

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    204

    Početno

    joj to ti je rupica prije repne peraje u njoj završavaju spolni mokraćni i ini kanali...vjeruj mi neće ti je servirati u restaću, oni pripremaju samo mišiće m.psa

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •