Sadržaj žive u ribi ovisi gdje riba pliva i gdje živi riba kojom se hrani. Koliko sam istražila, prosječni oceanski morski pas ima triput više žive nego prosječna oceanska tuna. Gradacija kvalitete tunjevine složena je po organoleptici.

Uglavnom..da prevedem jedan talijanski site koji baš recenzira RIO Mare tunjevinu s žutim perajama.

Postoji 7 vrsta tune koje se konzerviraju.
Po finoći mesa prva je vrsta thunnus thynnus, mediteranska, tonno rosso ili bluefin. Najcjenjenija u Japanu gdje se konzumira sirova kao sushi/sashimi. Odlikuje ju iznimno kvalitetno meso. U odnosu na druge vrste ima manju veličinu i prosječno manju količinu žive. Uglavnom je preskupa za pakiranje u konzeravama za široke mase.

Zatim ide vrsta s bjeljim mesom i manje cijenjena: thunnus alalunga. Zatim idu po rangu još 3 vrste, pa je naša s žutim perajama thunnus albacares i zadnja na začelju najnekvalitetnija thunnus eutynnus pelamis s tamnosmeđim mesom i gorkastim okusom.

Uglavnom, tuna se u RIO Mare pasterizira na 80-90 stupnjeva i zapakira. To je bolja što je rozije meso i što je više u komadu. Kad su u konzervi razmrvljeni sitni komadići i nek su smećkaste boje to je znak da smo kupili škart.

Ugalvnom, autor kritike je duhovito zaključio:
a) ako dovoljno puta kažeš laž postaje istina, ako netko stoput izreklamira ovu vrstu, s žutim perajama kao iznimno cijenjenu, ona stvarno postaje cijenjena

b) jedite tunu bez brige, ali kad ju već jedete nemojte istodobno pušiti fore