-
Recepti s ribom, plodovima mora
Dakle, dala sam si zadatak da ću malo više isprobavati ove morske recepte.
Znam napraviti rižoto od lignji, lignje pečene s krumpirom u pećnici, gambere na bijelo s tjesteninom.
Otkad imam bebu isprobavala sam nešto sa smrznutim fileom oslića, ali nisam prezadovoljna eksperimentima.
Bila bih zahvalna ako biste mi preporučile nešto isprobano, fino
Živimo u Zg, imamo malu ribarnicu u Trnskom, u Utrinama nisam bila, ali nikad se nisam usudila nešto tamo kupiti, možda bih trebala.
-
Meni jedan od najjednostavnijih s fileom oslića je izdinstati ga na crvenom luku, podliti bijelim vinom, dodati češnjaka i malo vode. Poslužiti s krumpirom ili purom .
Još nešto često radim, ledove papaline bacim samo na vruće ulje. Klinci mi uživaju u tome.
Crni rižot, brudet, riba na lešo... Ma svašta možeš s ribom i plodovima mora
-
lignje namazati pastom od maslina i složiti u vatrostalnu posudu, malo poprskati maslinovim uljem i peći u pećnici, prilog blitva
-
Često radim tjesteninu s plodovima mora, jako brzo je gotovo.
Kupim oko pola kg miješanih plodova mora, smrznutih. Stavim ih smrznute u kipuću vodu u koju stavim sol, malo peršina i papra. Kad zakuha, dovoljno je da 1 minutu jako kuha. Makne se s vatre.
U drugoj posudi prepržim na ulju kapulu i kad omekša dodam i češnjak, dok sve lijepo ne porumeni i zamiriši. Na to ulijem onu vodu u kojoj sam kuhala plodove mora, pa vrhnje ( ja stavim kiselo, ali može i za kuhanje) malo soka od limuna i pirjam nekih pet minuta, onako dok ne zgusne. Sad dodam one kuhane plodove mora, pa kuhanu tjesteninu i malo prokuham, da se sve "sljubi". Maknem s vatre i umiješam istučeno jaja onako u vrelu paštu (ups, tjesteninu). Pa se jaje taman skuha na mekano
Odmah jesti.
Trik: plodove mora treba kuhati ili/i pirjati stvarno samo po minutu. Stvrdnu se ako traje dulje.
-
Ja volim lazanje sa spinatom i oslicem. Oslic file pobrasnim i kratko proprzim u ulju. Spinat pripremnim kao inače, malo gušce. Napravim šalsu. Slaže se lasagne, spinat, oslic, salsa. Ponoviti. Na vrh pomiješam sve sto mi ostane i slozim narezanu mozzarelu.
Malo je igranja, ali je ukusno i lijepo izgleda.
Kozice volim iskoristiti za sendvice a'la Ikea.
-
najukusnije i najjednostavnije riblje jelo mi je file ili odrezak od bilo koje ribe spremljeno na sljedeći način;
file ili odrezak dobro natopim limunovim sokom i nasolim s jedne i druge strane barem pola sata prije pečenja. na tavici rastopim maslac, a ponekad umjesto maslaca koristim maslinovo. ispečem ga na jačoj vatri 2-3 min s jedne strane pa 2-3 min s druge, podlijem s dcl vode i ostavim 5 min da voda ispari. izvadim na tanjur i na file stavim listić-dva maslaca da riba bude ukusnija i zasitnija i ako imam, posipam svježim peršinom.
uz to služim neku zelenjavu lešo s maslinovim i češnjakom (špinat, blitvu, kelj, prokulice, mišanciju...)
ovo bih mogla jesti svaki dan, ali ograničim se na 1x tjedno
-
Maslinovo ulje, persin i o obilno, cesnjak, bijelo vino - buzarska izveda bilo cega iz mora izvadjenog i ne mozes fulati
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma