Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
nisam
bila sam malo guglala jučer jer sam htjela vidjeti članak i reakcije, bezuspješno, ali mi je izašlo dosta članaka iste autorice
neka književnica u usponu, izgleda
dosta angažirani tekstovi, feminizam i slično, što cijenim, ali malo prenabrijani http://www.libela.org/tagovi/maja-hrgovic/
npr ovaj mi je zapeo za oko: http://www.zamirzine.net/spip.php?article8723
Gledala sam ljetos grupu djevojčica u parku. Njih pet. Imaju oko pet, šest godina, rekla bih, ne više. Pažnju su mi privukli njihovi rekviziti za igru. Sve su gurale dječja kolica. Onakva tanahna, sklopiva, ružičasta. S malim sklopljenim suncobranom i pripadajućom torbom zakačenom o ručke. U kolicima su ležale gumene bebe, dobro ušuškane u roza dekice. U svakim kolicima po jedna beba. Bebe imaju širom otvorene plave oči i rupicu na usnama. U tu se rupicu utakne duda bočice. Kad su djevojčice zauzele klupu pokraj pješčanika, uzele su bebe u naručje i stale ih hraniti bočicama s mlijekom. Jedna je djevojčica dugo namještala malu pamučnu kapu svojoj gumenoj bebi. Jedna je iz torbe izvukla pelenu pa presvukla svoju bebu na klupi. Prije toga je na nju prostrla dekicu, da bebi bude udobno.
Bilo je nešto morbidno, uznemirujuće, u tom prizoru preplavljenom ružičastom bojom. Usuglašeno su izvodile taj ritual brige za gumenu dojenčad. Njihova je igra bila razrađena do najsitnijih detalja: umilno ljuljuškanje beba u naručju, nježno tepanje, hranjenje bočicom, nevjerojatno spretno baratanje pelenama i vlažnim maramicama.
Naljutilo me to. Osjetila sam ljutnju prema roditeljima koji su kupili svojim kćerima ta kolica i te bebe. Te rekvizite za igranje očekivanih ženskih uloga u ovom opresivno heteronormativnom društvu. Kao da nije dovoljno to što će ih naš bijedni balkanski patrijarhat ionako cijeli život silom gurati prema ulogama rodilja, dojilja, brižnih kućanica, vjernih supruga, sebedarivih majki.
Potpuno se prepoznajem moja curica je opsjednuta bebama, kolicama, pelenama i bočicama
Očito je moja greška što joj te rekvizite nisam oduzela i stavila pod ključ, bez obzira na njene želje.

Ono što me još najviše čudi je da autorica ima dijete