Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 71

Thread: Ovisnost o kapima/sprejevima za nos

Default Ovisnost o kapima/sprejevima za nos

Pozdrav mame i buduće mame

Ja sam nova, al čitam vas još od 2008. kad sam prvi put zatrudnjela. Nažalost, ta je trudnoća završila spontanim u 8+3 i trebalo mi je više od 4 godine da se ponovno usudim zatrudnijeti.
    Sad ulazim u 11. tjedan i od jučer sam na strogom mirovanju jer sam prokrvarila

Imam nekih milion problema i pitanja, ali da ne zamaram odjednom odlučila sam se prvo za ovaj problem. Naime, ovisna sam o spreju za nos OlynthHa već skoro godinu i pol dana. Počelo je nekad početkom prošle godine s par prehlada i nekako sam se, i ne primjećujući, navukla na sprej.
    Sad sam u fazi da ga uštrcavam 3-4 puta dnevno jer ne podnosim da mi je nos začepljen, a zaspati ne mogu ni u ludilu Imam anksioznost već dugo vremena i ova ovisnost je povezana i s tim strahom od gušenja.

Nisam svojoj dr ništa spominjala o ovom problemu jer se bojim da će mi ih zabraniti, a ja jednostavno ne mogu bez njih, a umirem od straha da će mi naškoditi bebici

Ima li netko iskustva s ovim i je li netko od vas koristio kapi cijelu trudnoću i rodio zdravu bebu?

Ja ne znam što da radim...pokušavala sam razne biljne kapi, morske otopine, ispiranje Aquamarisovim rogom, parenje nad čajem...ništa ne pomaže...jedino mi Olynth otčepi nos!

Već sam poluluda od brige!!!

Dekongestivi tj kapi a nos su apsolutno zabranjene u trudnoci. Od cega ti je nos stalno zacepljen? Ako se brines za bebu prestani ih koristiti.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

evey's Avatar

Ja sam bila ovisna o Operil kapima, nisam mogla disati bez njih, pogotovo po noći kad bi mi se nos jače začepio. Nikakva fiziološka, Aqua Maris i sl. nije pomagalo. Morala sam uvijek imati jednu bočicu.
    Kad sam saznala da sam trudna prestala sam ih koristiti. Sad se ne mogu više sjetiti jesam li ih stavila možda još koji put na početku ako je bilo kritično. Bilo mi je teško prvih par tjedana bez njih, ali kasnije se popravilo. Evo sad ih ne koristim već 3,5 godine.

beilana's Avatar

Kad sam saznala da sam T bila sam grozno prehladjena i gin mi je odma zabranio kapi, mislim da sam koristila nazal. Al mi se u mjesec i pol sluznica skroz navikla na njih. Al pretrpis nekoliko dana da se sve vrati kak je bilo i nebudu ti trebale. Moras malo pretrpit jer su zabranjene u T

Zara1's Avatar

Kapati nos svaki dan 3-4 puta u trudnoći? Mislim da si ja ne kapam nos 3-4 puta dnevno niti kad sam ono turbo bolesna i netrudna.
    Nemoj se igrati sa zdravljem svog nerođenog djeteta.

A sve znam, al kažem vam da imam napade panike i anksioznost i sve je to u stvari povezano sa nekakvim strahom od gušenja. Imam osjećaj kao da ne znam disati na usta i užasno se patim dišući tako + imam osjećaj da mi onda ni beba ne dobiva dovoljno kisika. Pokušavam po danu izdržati što duže mogu, i stavljam neke biljne kapi, al kad baš zaštopa, onda ipak štrcnem Olynth.
    Vjerujte, voljela bih se skinuti s njih al ne znam kako

Beti3's Avatar

Te se kapi za nos NE SMIJU koristiti duže od 5 dana.

U trudnoći i dojenju su potpuno zabranjene.

Pročitaj uputstvo. Ono se ne stavlja u kutijicu lijeka samo da bi se stavilo. Uputstva služe da bi se čitala.

Kaži liječniku za uzimanje tih kapi i to što prije i on će naći ili nešto što će izliječiti nos da ne curi ili nešto što će ti ukinuti potrebu da kaplješ nos.

I još nešto važno. Da li uzimaš i neke druge lijekove? Mnogi su kontraindicirani uz Olynth.

Osoblje foruma sirius's Avatar

MM je bio navucen na kapi za nos ( kronicne upale sinusa i deformacija septuma) . Njemu je fitoterapeut napravio dvije otopine koje je koristio dok se skidao sa operila. Nažalost , taj fitoterapeut vise nije u Hrvatskoj pa ga ne mogu preporučiti za pomoć .
    Last edited by sirius; 26.03.2013 at 18:55.

Mojca's Avatar

I md je Operil junkie. Pratim.

Nos ti je stalno zapušen jer je sluzokoža otečena. Kad bi prestala da kapaš za nekoliko dana sluzokoža bi se polako oporavila, otok bi spao i onda ti ne bi više bio zapušen nos.
    Ali pošto ti uz sve to imaš anksioznost, predpostavljam i napade panike, strah od gušenja treba mnogo više snage za prekinuti (znam i razumem, nisam kapala nos ali sam neke lekove uvek nosila sa sobom i često pila nepotrebno). Znam da je teško, ali mislim da bi ipak trebalo da kažeš svom ginekologu. Moguće je da će ti dati nešto drugo što je dozvoljeno u trudnoći ili te pak poslati kod psihologa/psihijatra da ti pomogne da se izboriš sa anksioznošću.

Zara1's Avatar

Quote Originally Posted by Snovolovka View Post
    A sve znam, al kažem vam da imam napade panike i anksioznost i sve je to u stvari povezano sa nekakvim strahom od gušenja. Imam osjećaj kao da ne znam disati na usta i užasno se patim dišući tako + imam osjećaj da mi onda ni beba ne dobiva dovoljno kisika. Pokušavam po danu izdržati što duže mogu, i stavljam neke biljne kapi, al kad baš zaštopa, onda ipak štrcnem Olynth.
    Vjerujte, voljela bih se skinuti s njih al ne znam kako
    mislim da bi trebala posjetiti psihologa/psihijatra zbog napada panike i anksioznosti i to što prije + reci gin. što kapaš u nos svaki dan 3-4 puta dnevno obavezno

Zara1's Avatar

sad vidim zadnji post, slažem se s ovim što piše vissnja

Plus, ako gubiš dah i čini ti se da ne dobijaš dovoljno vazduha, bez obzira na zapušen nos, prekontroliši krvni pritisak i reci svom doktoru za skraćeni dah.
    Nemoj kriti od doktora da si anksiozna i da imaš panike, ako znaju na čemu su lakše će ti pomoći :hug:

Hvala svima na brizi i savjetima!
    Tlak mi je nizak, a pijem AD za koje mi znaju i gin i moja psihijatrica.
    Evo cijeli dan guglam i tražim neko rješenje, više sam zamantala od čitanja
    Uglavnom, pokušat ću se nekako skinuti s Olyntha, a najbolje što sam našla je ovaj savjet: štrcati samo u jednu nosnicu, a drugu pustiti da se oporavi. Nakon par (ili više) dana, kad se ta nosnica skroz oporavi, prestati štrcati i u onu drugu te disati na onu zdravu dok i ova druga ne ozdravi. Joj, nadam se da ste me skontale
    Uglavnom, probat ću ovo a vi mi držite palčeve...javim kako je prošlo

Bolje je da dobijes preporuku za neki anksiolitik nego da koristis kapi koje su zabranjene.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

trampolina's Avatar

Bila sam navučena na Operil par godina prije trudnoće (bočica tjedno, otprilike). Da stvar bude gora, pred kraj prve trudnoće sam dobila gadnu prehladu i glupača ja nisam niti otišla u dr (kao ni puno puta prije, al sam iz svoje gluposti ovaj put ugrozila bebu). još sam i Operil koristila, uopće mi nije palo na pamet da bi mogao imati kakve veze s trudnoćom.
    Po porodu smo beba i ja završili na atb, 10 dana bili odvojeni, dojenje otišlo u kupus.
    Mišljenje dr je bilo da je moj infekt prešao na posteljicu i bebu, a za Operil je rekao da sam dobro prošla.

Ovo ti pišem ne da te preplašim nego bi ti htjela reći da dok nisam rodila nisam u potpunosti bila svjesna odgovornosti prema svom djetetu.
    Reci giniću, ajde kod psihijatra, sigurna sam da si ne bi mogla oprostiti da se išta dogodi bebi.

Evo skidam se Sinoć sam uštrcala samo u jednu nozdrvu i prespavala cijelu noć! Ako ovaj plan upali, nitko sretniji od mene!!! U gin ću za 7-8 dana na UZV, al nadam se da ću se do tada skroz skinuti sa Olyntha.
    Trampolina...žao mi je što je tako ispalo s prvom bebicom, al pretpostavljam da se na kraju sve dobro završilo!

I ja sam prije trudnoće bila ovisna o Operilu. Čim sam saznala da sam trudna, ostavila sam kapljice. Par tjedana sam preživjela sa inhalatorom na nosu (ne doslovno, ali dok sam mirovala, stavila sam si inhalator) i nakon toga je sve bilo ok.
    Bitno je prestati s kapljicama.

Beti3's Avatar

Evo skidam se Sinoć sam uštrcala samo u jednu nozdrvu i prespavala cijelu noć! Ako ovaj plan upali, nitko sretniji od mene!!! U gin ću za 7-8 dana na UZV, al nadam se da ću se do tada skroz skinuti sa Olyntha.
    Odličan plan! Samo tako. Držim ti fige da sve prođe najbolje i za tebe i za bebu.

Hvala...danas sam malo popustila jer me uhvatila kriza oko 2 pa sam malo uštrcala i u ovu drugu nosnicu, al neću večeras...patit ću se do kraja
    TeFil...kakav si inhalator držala na nosu?

Majuška's Avatar

Snovolovka, čitam na drugoj temi i da si na seroxatu koji je inače kontraindiciran u T

ja sam pila seroxat i u prvoj trudnoći mi je troje liječnika (2 psihijatra i ginekolog) reklo da momentalno moram prestati piti seroxat i da proguramo prva dva tromjesečja bez lijekova (osim normabela po potrebi) a u trećem da eventualno mogu prijeći na Zoloft ako će biti nužno.

Znam kako ti je i znam da ti nije to ugodno čuti ali molim te raspitaj se i provjeri još jednom da li ne postoji neka zamjenska terapija.
    Meni osobno je skidanje bilo grozno ali vrijedilo je. eto, to želim i tebi. sve se da preživjeti.. pa makar ti se sad činilo nemogućim

Možeš malo i pročitati na netu o lijekovima i alternativama (FDA stranice za početak).

Ovo je samo još par mjeseci za tebe a tvom djetetu se radi o cijelom njegovom životu. cijelom njegovom životu
    Budi hrabra! možeš ti to!

Snovolovka -Ultrazvučni inhalator Respira. Njega koristim i dan danas i za sebe i za klince. Meni je stvarno olakšao život - sluznicu nosa mi je vlažio i nisam imala potrebe za kapljicama.

e, da, probaj si stalno, ali stvarno stalno ušpircavati fiziološku otopinu - kako ti se sluznica ne bi sušila. Sretno i drž se!

Majuška, pijem ga odavno i prije je na njemu pisalo da se može uzimati ukoliko je neophodan za majku (nešto u tom stilu, ne sjećam se točno). Tek sam nedavno ponovno pročitala uputstvo i vidim da su promijenili tekst i da sad stoji kako može utjecati na plod Ja ga pijem cijelo vrijeme, a skoro sam završila prvo tromjesječje. Sad molim Boga da mi UZV u 12. tjednu bude dobar. Ne znam šta da radim jer ne želim sad eksperimentirati s nekim drugim lijekom (vjerovatno si pročitala što mi se desilo prošli put)! Gledat ću da ga smanjim maximalno i eventualno skroz izbacim, i da ne uzimam ništa drugo.
    Imam rodicu u L.A. koja je prije mjesec dana rodila potpuno zdravog i predivnog dječaka (apgar 10/10), a cijelu trudnoću je pila Prozac (koji je u istoj kategoriji kao i Seroxat) i Clonazepam. Znam da mi to nije opravdanje, al bar mi daje malo nade da ne mora sve biti crno!
    TeFila...nisam čula za taj ultrazvučni respirator. Ima li ga kupiti kod nas?
    Koristim biljne kapi GeloSitin (sezamovo, narančino i limunovo ulje) i Nisita kremu za nos za ovlaživanje.
    Last edited by Snovolovka; 27.03.2013 at 23:29.

Ja sam taj respirator kupila u našoj ljekarni, ali je to bilo pred skoro 7 godina. Ma, za prvu ruku probaj s loncem i parom - bolje išta nego ništa. Nisita bi isto trebala dobro djelovati.

Quote Originally Posted by Mojca View Post
    I md je Operil junkie. Pratim.
    Skoro sam prvi put imala upalu sinusa i pored svega i svačega dobila sam da koristim i beconase sprej za nos.Apotekarka mi je rekla da se izmedjuostalog koristi i kod skidanja sa kapi za nos.
    ps.ovo je samo za Mojcu,ne koristi se u trudnoći

I ja sam u međuvremenu proguglala i našla ovo isto
    To je u stvari više za astmatičare, ali mene zanima jel baš može otčepiti nos? I šta si sipala u njega, fiziološku il nešto drugo?

a što ste ženu izgrdile ...
    nažalost, postoje ljudi koji su ovisno o kapima za nos, nisam među njima, ali po priči znam da je odvikavanje težak proces kao od bilo koje droge... da je samo tako lako prestati, svijet bi bio savršen bez ovisnosti bilo kojeg tipa...

ne zanm postoji li verzija tih kapi koja je prikladna za djecu? ako ima, ja bih se za početak prebacila na dječje kapi koje su po sastavu "slabije" (op. mene je pred kraj trudnoća uvijek hvatala neka prehlada, nisam mogla spavati od začešljenosti nosa, doc mi je savjetovala da koristim dječje kapi Op., ali u vrlo malim količinama kada je baš kriza....)

I ja sam u međuvremenu proguglala i našla ovo isto
    To je u stvari više za astmatičare, ali mene zanima jel baš može otčepiti nos? I šta si sipala u njega, fiziološku il nešto drugo?
    Ma nije to ništa specijalno za astmatičare. To je običan uzv inhalator. Ja stavljam fiziološku i ponekad eterično ulje. Meni je bio (i ostao) super i otčepljava nos. Nakon što makneš kapljice - nemoj sad očekivati da će ti 5 min inhalatora odmah odčepiti nos 100%. Daj mu malo vremena...
    Moj je star sad cca 7 god i dalje radi "ko urica" - koristimo ga klinci i ja.

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by lovely___love View Post
    Skoro sam prvi put imala upalu sinusa i pored svega i svačega dobila sam da koristim i beconase sprej za nos.Apotekarka mi je rekla da se izmedjuostalog koristi i kod skidanja sa kapi za nos.
    ps.ovo je samo za Mojcu,ne koristi se u trudnoći
    Hvala. Kupiti ću mu i servirati uz kavu.

Peterlin's Avatar

Moj mlađi ima alergijsku astmu i rinitis, ali doma redovito koristi samo morsku vodu, eventualno morsku vodu s propolisom u zimskim mjesecima dok radi grijanje. Istina, imamo i nasonex, ali to je samo za najteže situacije. Ne treba to stalno koristiti. Bolje mu pomaže Aerius (antihistaminik) ali to treba samo kad je visoka razina određenih vrsta peludi.

Svima koji imaju kontinuiranih problema s začepljenim nosom bilo bi pametno obaviti alergološko testiranje, otkloniti uzrok i živjeti dalje. MM je alergičan na sjeme trava i u vrijeme cvatnje to je bez lijekova stvarno neizdrživo. U to vrijeme i on koristi nasonex, a ako slučajno nema, za silu kupi u ljekarni nešto od ovih spomenutih (operil, olynth i slično).

Da spomenem još i ovo - moja susjeda kaže da se riješila ovisnosti o kapima za nos homeopatijom.

Mojca beconase je kortikosteroid.

Mojca's Avatar

Ups!
    Hvala za info vissnja.

Trina's Avatar

ja sam bila ovisna o operilu, isto sam ga uzimala neprekidno tako nekako, godinu, godinu ipo. U trudnoći se ne smije stavljati ali ja tad nisam bila trudna. Kad sam vidila da je vrag odnio šalu i da sam skroz pretjerala, makla sam ih. Bilo mi je teško i ružno ali preživjela sam, kapajući velike količine fiziološke (koja nije pomagala). Začepljen nos trajao je nekoliko dana, puno kraće nego što sam mislila. I onda je prošlo. Kod mene nije bio problem psihološke prirode nego alergija koja me je izluđivala. Nakon te predstave s operilom, shvatila sam da alergije skoro pa i nema dakle..psiha je strašna stvar

tangerina's Avatar

Snovolovka, ja bih ti ipak preporučila da odeš do nekog dobrog psihoterapeuta i da se oboružaš načinima na koje se možeš nositi s napadima panike i anksioznosti, ako to već ne činiš. Prva godina s malom bebom je sama po sebi prilično psihički zahtjevna ponekad, a imat ćeš i manje vremena brinuti se za sebe.
    Za to je najučinkovitija kognitivno-bihevioralna terapija, dakle ne moraš ići nužno u dubinu "što su mi sve roditelji skrivili", nego istrenirati mozak da drugačije misli u nekim situacijama. Sretno!

Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Hvala. Kupiti ću mu i servirati uz kavu.
    Jeste kortikosteroid.Nisam mislila baš ti da mu serviraš uz kafu,može na kaficu kod doktora.Ja ih koristim jer mi je tako rekla Orl,ne na svoju ruku .

Mojca's Avatar

Ma ne, servirala bi mu uz kavu, jer je tad dobre volje.
    A taj kod doktora neće ni da je bolestan... srećom nikad nije.
    Hvala anyway.

Mojca možda bi mu dr stvarno dao to za odvikavanje. Možda je mala doza kortikosteroida dok se ne odvikne bolja nego Operil godinama. To bi trebalo dr da proceni.
    Serviraj mu uz kafu uput za ORL

Mojca's Avatar

Da... to bi bilo najbolje. Da znaš da hoću!
    Svekar i on imaju istu dr. o.p. pa ću reći svekru da traži uputnicu za njega.
    Hvala na ideji.

Samo... neće otići.

Odradila sam ja kognitivno-bihevioralnu terapiju i bila sam na dobrom putu do izlječenja. Kad sam zatrudnjela upala sam u "drugo stanje" i baš je ovo odgovarajući naziv
    Sad se hrvem i sa anksioznošću i sa začepljenim nosom i sa hernijom, refluksom itd.
    Ma bit će sve ok, samo da pregrmim ovo mirovanje i da uđem u drugo tromjesječje!

angel 1's Avatar

Ja sam isto igrom slucaja probala s inhalatorm i super je stvar, stvarno otcepi nos. Pred 3 tj svi smo dobili gripu, ja 33tt, muz, a malena od 2 g jos zavrsi i u bolnici jer je uz to dobila i febrilne konvulzije.. Uglavnom tamo je dobila te inhalacije, samo s fizioloskom zbog jakog kaslja i stvarno joj se od 2-3 inhalacije kasalj prepolovio. Izasla je nakon 9 dana i skoro uopce nije kasljsla da bi nakon 5 dana pocela opet ( naravno u subotu) i mm ode u ljekarnu i kupi inhalator ( al mora bit kompresijski- svi kazu da je taj bolji) 550kn, 3 g garancije i nakon jednog puta ona cijelu noc spavala bez da se zakasljala, a ja nakon 15 min inhalacije isto cijelu noc spavala i disala na nos nakon mjesec dana.,, Dovoljno ti je 2-3 puta dnevno po 15 min s fizioloskom otopinom se inhalirat, nije nista stetno , a pomaze. A kasnije ce ti dobro doci i za dijete...Sretno !

Malo mi je to preskupo Sad mi treba tona para što za gin preglede, što za psihijatra, što za lijekove...plus, moramo štedjeti zbog bebe, jer smo moj dragi muž i ja naučili živjeti od danas do sutra, tj. trošili smo ko ludi i vječito u minusima!
    Sad se moramo promijeniti i po tom pitanju, izvući se iz minusa na karticama i stati malo na loptu.
    Evo ovaj moj plan za sada djeluje, pa ću pokušati ovako da se skinemms kapi, a inhalator će mi biti neki plan B, ako ovo ne upali

Malo mi je to preskupo Sad mi treba tona para što za gin preglede, što za psihijatra, što za lijekove...plus, moramo štedjeti zbog bebe, jer smo moj dragi muž i ja naučili živjeti od danas do sutra, tj. trošili smo ko ludi i vječito u minusima!
    Sad se moramo promijeniti i po tom pitanju, izvući se iz minusa na karticama i stati malo na loptu.
    Evo ovaj moj plan za sada djeluje, pa ću pokušati ovako da se skinemms kapi, a inhalator će mi biti neki plan B, ako ovo ne upali
    Pa inhaliraj se onda nad običnim loncem - to skoro niš ne košta.

Mojca's Avatar

Inhalator košta koliko dva sata terapije kod psihijatra.
    A vjerujem da će biti učinkovitiji... bez uvrede tvom psihijatru. A i dobro će doći za bebu ako se prehladi.

TeFil...inhaliranje nad običnim loncem mi nije pomagalo...čak sam imala osjećaj da mi se nos još više zapuši. Zato sam malo skeptična zbog inhalatora. Bojim se da dam 500 kn za nešto što mi možda neće pomoći
    Mojca...kao što rekoh...plan B

TeFil...inhaliranje nad običnim loncem mi nije pomagalo...čak sam imala osjećaj da mi se nos još više zapuši. Zato sam malo skeptična zbog inhalatora. Bojim se da dam 500 kn za nešto što mi možda neće pomoći
    Mojca...kao što rekoh...plan B
    Možda tebi tj. tvom nosu treba malo vremena da se otštopa na ovaj način. Probaj (ako ti se da) biti uporna.

Ovisnost o efedrinu je vrlo opasna i zasita se brzo razvija.Htjela sam samo reći da obratite pozornost na vaše školarce.Klinci ih uzimaju pomješane s colom i što je najgore lako su im dostupne.

Optimist's Avatar

Možda ću sada bubnuti glupost, ali mi se čini da sam na negdje na netu pročitala da su oni koji su se skidali s kapi za nos u fazi odvikavanja prešli na dječje kapi, koje bi potom razrijeđivali fiziološkom otopinom. Tako se nisu naglo skinuli, a upalilo im je (ako me sjećanje dobro služi ).

Evo ja se živa patim, al uspjela sam treći dan da ne stavljam ništa u lijevu nosnicu, a i u desnu sam smanjila na 2 puta dnevno. Dišem "na škrge" i nervozna sam ko pas, al moram izdržati!

Page 1 of 2 12 LastLast