Stranica 10 od 11 PrviPrvi ... 891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 570

Tema: baka ili jaslice?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mila majka prvotno napisa Vidi poruku
    Postavit cu pitanje ovdje jer nisam nasla prikladniju temu. Negdje pri pocetku teme spominje se misljenje struke o nepripremljenosti djecjeg imuniteta na tako rani ulazak u kolektiv.
    Zanima me taj isti problem i sa psiholoskoga stajalista.
    Imate li kakvu preporuku za literaturu na tu temu?
    Dakle, dijete i kolektiv sa zdravstvenog i psiholoskog stajalista.
    Čuj, zdravoseljački (iz iskustva roditelja) tu je ključna psihološka priprema RODITELJA. Roditelj treba misliti da su jaslice i vrtić dobro mjesto za dijete. Ne radi se o tome da si to sugeriraš, nego da se zaista iskreno uvjeriš da su odabrane jaslice dobro mjesto. Oni će uskoro (u travnju i svibnju) imati otvorene dane kad možeš lijepo sama ili s djetetom otići u odabrani kolektiv. Prvo se najaviš stručnoj službi na razgovor, pa pogledaš objekte (od kuhinje do zahoda, dvorišta i igrališta), vidiš da li ti se to sviđa, vidiš da li su tamo djeca vesela i zadovoljna ili se deru...

Dalje-pitaš ih kakav im je dnevni raspored (to često imaju na web stranicama) i jelovnik. Ako ti se to dopadne, ubaciš se u vreću za upis (vidiš na stranicama zagreb.hr - predškolski odgoj sve detalje, a i u vrtiću će ti reći).

zutaminuta je dobro rekla da djetetu do godinu dana treba samo majka, ali u vrtiće i upisuju djecu tek od godine na više, uz rijetke iznimke.

Što se tiče privikavanja na druge osobe - imaš od svibnja do rujna (početka pedagoške godine) cijelo ljeto na raspolaganju za prilagodbu. Dijete treba upoznati druge osobe i drugu djecu - imaš članove obitelji kod kojih ga možeš ostaviti na po pol sata, da stekne povjerenje u druge ljude. Imaš parkić i igraonice da se nauči socijalnom kontaktu s drugom djecom. U međuvremenu prilagodiš dnevni ritam onakvom kakav ga čeka u vrtiću (obroci u to vrijeme, spavanje u to vrijeme), daš mu povremeno žlicu da sam jede i slično... Socijalni kontakt će podići i imunitet. DIjete koje je bilo samo s mamom doma do polaska u jaslice izuzetno je ranjivo na vrtićke viruse i bakterije, ali NEMA nikakvog načina da preskočiš vrtićke bolesti i period adaptacije. To ne postoji. S druge strane, ako to dijete ne izgradi u vrtiću, proći će kao moj nećak koji je to morao proći u prvom razredu osnovne, kad je izostao pola prvog razreda zbog dječjih bolesti. Bolje je to odraditi ranije, ako se može...

Adaptacija - ostaviš si godišnji ili slobodno vrijeme. Aliiii puno ovisi o djetetu. Moj stariji je imao izuzetno tešku adaptaciju koja je potrajala cijelu prvu pedagošku godinu (i gdje je izuzetno draga odgajateljica teta S. bila od velike pomoći), a mlađi je odmah prvi dan pružao ruke oko vrata isto tako dragoj teti R. Kod njega se adaptacija vidjela samo po noćnim dolascima u naš krevet prva 2-3 mjeseca, a on je dijete koje nije tome bilo sklono.

Inače, puno ovisi o djetetu. Ima djece kojima kolektiv baš nije najsretnije rješenje, ali i onih koji tamo procvjetaju. Nakon svakog prekida (bolest, praznici, godišnji) imaš ponovnu adaptaciju. To je normalno. A dijete mora biti svjesno da je to njegov dio obiteljskih dužnosti. Mi nismo imali baka servis na raspolaganju, pa su djeca govorila da mi idemo na posao u firmu, a oni na posao u vrtić, he he he...

Daklem-da bi adaptacija bila lakša, dijete mora već prije imati raznovrsne socijalne kontakte. Svojevremeno sam uredno zapisala kompletna naša iskustva s polaskom u vrtić. Ako koga zanima, stavit ću to na forum, ali ima štajaznam tridesetak stranica. To je sad već staro iskustvo, ali temeljne stvari su iste.

Ne treba zanemariti adaptaciju RODITELJA, a to ljudi često previde. Separacijske krize uglavnom imaju djeca čiji roditelji to teško podnose. Ako dijete vidi da mi mislimo da je vrtić za njega dobro i sretno mjesto, puno će lakše prihvatiti boravak ondje. Nakon stresne prve godine (moj stariji se samo držao teti S. za pregaču i nosio okolo plišanu žabu, a mlađi je često bio bolestan) mojim dječacima vrtić je bio produžetak naše dnevne sobe. I danas, puno godina nakon što su otišli od tamo, šalju (i primaju) čestitke svojim odgajateljicama i često im nose svoje stare igračke i slikovnice. Topao odnos je ostao. Bile su važan dio našeg života.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Postavit cu pitanje ovdje jer nisam nasla prikladniju temu. Negdje pri pocetku teme spominje se misljenje struke o nepripremljenosti djecjeg imuniteta na tako rani ulazak u kolektiv.
    Zanima me taj isti problem i sa psiholoskoga stajalista.
    Imate li kakvu preporuku za literaturu na tu temu?
    Dakle, dijete i kolektiv sa zdravstvenog i psiholoskog stajalista.
    Zdravo seljacki ulazak u kolektiv i odvajanje od roditelja izaziva stres koji moze nepovoljno utjecati na opce imunolosko stanje. Iako bih ja rekla da se ne treba na to previse oslanjati. Djeca su prilicno trpna i prilagodljiva osim iznimno.
    Puno je cesce to da je dijete rodeno sa takvom genetskom predispozicijom da je osjetljivo na masu virusa i bakterija koje se nalaze u kolektivu . Ali to se rijetko moze znati prije nego se djeca izloze kolektivu.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Laik sam.

Koliko znam u toj dobi počinje separacijska anskioznost, a dijete treba samo majku do godine dana. Tek nakon god dana pokazuje neki primjetan interes i za druge ljude. Nisam sigurna da je dobro dijete odvajati i stavljati u kolektiv baš kad se najviše boji stranaca, i kad najviše želi majku. No, opet, ako majka nema posla bit će grdo. Tako da... uglavnom, nebitna ja i moje nebitno mišljenje.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.04.2016. at 00:53

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Peterlin, puno hvala na opsirnom odgovoru i iskustvima iz prve ruke! To je uvijek dobro cuti. No, mene zanima i je li kome poznat kakav strucni tekst o tome problemu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo linka na portal Poliklinike grada Zagreba http://www.poliklinika-djeca.hr/aktu...teta-za-vrtic/

Inače, time se bave psiholozi, npr. Branka Starc koja je vodila Unicefov program škola za roditelje (ima na Rodinnom portalu tekst o tome) ili Sandra Tatalović Vorkapić. Davno su moja djeca izašla iz vrtića, ali toga se sjećam.

Stav odgajateljske struke možeš dobiti od Udruge odgajatelja http://udruga-odgajatelja.hr

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja ne mislim da je ne znm kako korisno za dijete ic u jaslice ali stvarno mi ide na onu stvar ljudi koji pisu kako smo djecu poslali u zlo... Pgotovo oni koji nisu i nece i nemaju pojma kako to stvarno izgleda. Ako mozda nisu ne znam kao profitirala od jaslica svakako mislim i da nisu nista posebno propustila sto ih nije cuvala baka, cuvalica ili ja. Bili su adekvatno zbrinuti, intelektualno dovoljno stimulirani i nikako nisu bili "stalno bolesni", dapace. Ja stvarno ne znam kakve to predodzbe ljudi imaju o jaslicama, nama su tete slikale djecu i imam stotine slika kako se igraju, plesu, utrkuju, izradjuju stvari itd, a dok se tu citaju neki upisi ispada izmedju redova da sjede u kutu i zanemareno bez 1na1 tule dvije godine dok carobno navrsavanjem trece odjednom ne postanu drustvena bica i odjednom vise nisu u "zlu".

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Puno vam hvala svima!
    Radi se o tome da od jeseni moramo ili krenuti u jaslice, ili pronaci tetu cuvalicu.
    S puno sam ljudi razgovarala o tome, ali i moje srce mi nekako kaze da je cuvalica nas izbor.
    No, htjela sam istraziti je li s tko i strucno bavio ranim ulaskom u kolektiv. Peterlin, hvala na konkretnim imenima. ☺

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Krivo sam napisala konkretno ime - nije Sandra nego SANJA Tatalović Vorkapić. Ona se baš bavila problematikom adaptacije na jaslice (statistička obrada). Ne mogu sad na brzinu naći taj stručni članak, ali ako te zanima, pitat ću poznate iz Udruge odgajatelja, one znaju.

Slobodno se pouzdaj u vlastiti osjećaj oko ove odluke. To je važna stvar. Ja mislim da roditelji najbolje mogu procijeniti da li je dijete spremno za kolektiv, da li je to za njega dobro rješenje i u kojoj dobi. Da sam mogla birati, dala bih djecu u kolektiv nakon treće godine, ali nisam bila u prilici. Preživjeli smo i uz jaslice i kasnije je vrtić bio produžetak naše dnevne sobe. Ali početak je bio težak.

Sretno u potrazi za čuvalicom. Ako je dobra - zlata vrijedi.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mila majka, ista situacija - od jeseni vrtić. Strah me hvata, ne zbog bolesti, to ne boli koliko će možda boljetii to odvajanje. Meni to djeluje baš tužno, iako nam mala nije puno vezana za nas, kad jeostavimo baki i dedi, ne plače, ali ja se osjećam kao da ću je izdati na neki način (potpuno bezveze, znam).

Čuvalicu ne bih, meni osobno to nekako nije poticajno kao što može biti vrtić. nemam sad vremena za duži odgovor, ali ukratko.

Peterlin, koristan post, linkove ću pogledati.

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Peterlin, svakako me zanima spomenuti clanak, pliz saznaj naslov. Puno ti hvala! I ako ti jos sto za citanje padne na pamet - tu sam!
    Lavko, tvoja beba je ipak pola godine starija od moje pa vjerujem da ce joj na jesen adaptacija ipak biti laksa nego da je isla odmah s godinu dana.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin, svakako me zanima spomenuti clanak, pliz saznaj naslov. Puno ti hvala! I ako ti jos sto za citanje padne na pamet - tu sam!
    Lavko, tvoja beba je ipak pola godine starija od moje pa vjerujem da ce joj na jesen adaptacija ipak biti laksa nego da je isla odmah s godinu dana.
    Uspjela sam ipak sama naći - ključna riječ nije adaptacija nego validacija, malo mi je trebalo. Tekst se zove Validacija ljestvice za procjenu privrženosti djece rane dobi u fazi prilagodbe na jaslice

Evo linka na članak: http://hrcak.srce.hr/file/220998

Ako taj ne valja, evo direktnog linka na pdf:

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...18817766,d.bGs

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Moj će najesen u vrtić s 2 i pol godine. Zapravo vidim da mu to i treba, iako znam da i biti doma s bakom ima svojih prednosti. Prvo smo mislili da bude možda doma dok ne izađe iz jasličke dobi (znači da s 3 i pol krene u vrtić), ali vidim na njemu i na baki da to ne bi išlo tako
    Jedva čekam da vidim kako će se prilagoditi i koliko će ga to promijeniti.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ako se radi o bebama 1 - 1,5 g., jaslice tu nemaju (osim cjenovne) nijednu prednost pred čuvalicom, ne treba ti stručni članak za to.

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se radi o bebama 1 - 1,5 g., jaslice tu nemaju (osim cjenovne) nijednu prednost pred čuvalicom, ne treba ti stručni članak za to.
    Nije stvar trebanja ili netrebanja, jednostavno zelim citati!
    Hvala ti, Peterlin, clanak je bas zanimljiv, a ima i popis literature, super, super!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A vidis s punooo prijatelja sam pricala o adaptaciji djece i po ovom mom uzorku daleko se lakse prilagode jaslicama s 1-1.,5 nego s 2.5 god.

Ja bih svoje opet dala u jaslice, sve bih ponovila. Okruzenje puno poticajnije od bake ( ne ovo ne ono baka ce ti dat jest baka ce te obuc i sl)baka se nudila za cuvanje, lijepo sam odbila ponudu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 07.04.2016. at 01:01

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Moj je isao u vrtic s 3 i po. Nisam ranije osjecala da je spreman. S bakom i tetom cuvalicom sam bila iznimno zadovoljna. Obje su i iznimno brizne i kreativne i puno su svasta radile s njim, al ne nesto planski, nego jer su takve. Mogle bi bit tete u vrticu U ulici i parkicu je bilo i druge djece mladje od tri godine s kojima se igrao svaki dan. Adaptacija na vrtic je ok prosla. I mislim da mu je sad skroz dobro da ide u vrtic. Ipak, meni se 8-10 sati cinilo previse pa ide u sestosatni program (od toga su, kad je lijepo vrijeme, dva sata na plazi) a poslije ga preuzima teta cuvalica ili rjedje baka. To mi se za njega cini najboljim rjesenjem. I vejrojatno cemo ostat pri tom programu do skole.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 07.04.2016. at 07:26

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    A vidis s punooo prijatelja sam pricala o adaptaciji djece i po ovom mom uzorku daleko se lakse prilagode jaslicama s 1-1.,5 nego s 2.5 god.

Ja bih svoje opet dala u jaslice, sve bih ponovila. Okruzenje puno poticajnije od bake ( ne ovo ne ono baka ce ti dat jest baka ce te obuc i sl)baka se nudila za cuvanje, lijepo sam odbila ponudu.
    Kad sam upisivala sina u vrtić (u dobi od 3 godine) i razgovarala s vrtićkom psihologicom o adaptaciji, ona mi je rekla: "Pa najbolje se adaptiraju bebe od 6 mjeseci, a drugo je pitanje je li to dobro za njih."
    Kod nas je do 3 godine u igri bila teta čuvalica (u maloj grupi od 4 djece), s 3 je krenuo u vrtić s kojim smo zaista bili prezadovoljni. Ipak, gledajući ga tu prvu godinu u vrtiću, zaključila sam da apsolutno ništa ne bi propustio da je krenuo u vrtić godinu kasnije (s 3 godine je vrlo malo komunicirao s drugom djecom i uglavnom je sjedio na jednom mjestu).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Poticajnija okolina u jaslicama za dijete od 1 godinu?
    Ha? Kakve to posebne poticaje trebaju djeca u dobi od 1 godinu , a da ih ne mogu dobiti od jedne osobe u normalnoj okolini? Buka, strka, masa virusa, 10 jednogodisnjaka na jednu tetu gdje moraju vec u toj dobi nauciti odgoditi potrebe jer su u masi ...iskreno, ne vidim bas tu poticaje uz najbolju volju.
    Da se razumijemo i moje je dijete krenulo u jaslice sa 1,5 godinom, adaptacija je bila solidna, ali su ga bolestine samljele.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni je jako bitna samostalnost djeteta, rano sam djecu naučila da sama jedu, oblače se, obuvaju a naša baka im to jednostavno ne bi "dozvoljavala" zašto bi oni kad može ona.Isto tako je tip osobe koaj sputava djecu u slobodnoj igri, parku jer "opasnosti" vrebaju na sve strane. Bka je inače super osoba al kao čuvalica moje djece ne.

Djeca su mi jako brzo počela komunicirat s ostalom djecom u kolektivu i danas us im najbolji prijatelji upravo ona djeca s kojom su se na prvu skompali u jaslicama.
    Kćer je u škoiu a i dalje je bliska s frendicom koja je još ostala u vrtiću a sprijateljile su se već u prvim tjednima adaptacije, gledala sma i nisma mogla vjerovat da tako malo mogu klinkut jedni s drugima.
    Djecu mi nisu samljele bolesti, nikad nisu popili ant u životu, znma da smo raritet al i pričam o našem slučaju.

Tete su bile izvrsne pogotovo sinove.
    ja prezadovoljna.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je jako bitna samostalnost djeteta, rano sam djecu naučila da sama jedu, oblače se, obuvaju a naša baka im to jednostavno ne bi "dozvoljavala" zašto bi oni kad može ona.Isto tako je tip osobe koaj sputava djecu u slobodnoj igri, parku jer "opasnosti" vrebaju na sve strane. Bka je inače super osoba al kao čuvalica moje djece ne.

Djeca su mi jako brzo počela komunicirat s ostalom djecom u kolektivu i danas us im najbolji prijatelji upravo ona djeca s kojom su se na prvu skompali u jaslicama.
    Kćer je u škoiu a i dalje je bliska s frendicom koja je još ostala u vrtiću a sprijateljile su se već u prvim tjednima adaptacije, gledala sma i nisma mogla vjerovat da tako malo mogu klinkut jedni s drugima.
    Djecu mi nisu samljele bolesti, nikad nisu popili ant u životu, znma da smo raritet al i pričam o našem slučaju.

Tete su bile izvrsne pogotovo sinove.
    ja prezadovoljna.
    Meni je ta rana samostalnost ( iz cipela majke starijeg djeteta) debelo precjenjena. Moja djeca ( posebno mlada) su jela potpuno sama u dobi od godinu dana. Sama se nisu oblacila do skole, posebno carape. Pa su onda sve to naucila . Starije se sad sa 14 godina oblaci i svaci u 14 komada opreme za trening. To mu je valjda karmicka kazna za neoblacenje u ranoj djecjoj dobi .
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.04.2016. at 10:36

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Još malo iskustva - moj stariji koji je krenuo u dobi od 2,5 godine imao je težu adaptaciju nego mlađi, koji je krenuo s 13 mjeseci. Dob igra ulogu, ali ovdje je bio presudan njihov karakter. Mlađi sin mi je od ranog djetinjstva samostalan i neovisan, stariji je priljepak. Tako da - svaka čast statistici, ali treba gledati objektivno - ne samo dijete nego i raspoloživu instituciju.

Nama su tete čuvalice bile nužno zlo i nisam bila njima zadovoljna, iako sam imala u prvoj vrtićkoj godini nekoliko njih (nisam mogla uzimati bolovanje). Nije to klapalo. Čuvalica mora biti pouzdana i odgovorna. Imali smo jednu odličnu, ali ona nam nije mogla biti na raspolaganju kad je trebalo, pa smo se ipak odlučili za jaslice. Tamo, bar u državnim institucijama, ipak postoji solidna kontrola. Kod čuvalica to nije slučaj. AKo nemaš povjerenja, nula bodova.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Svatko govori iz vlastitih cipela za i protiv čuvalice/jaslica. Činjenica jest da je u jaslicama jedna teta na 17 ili 18 djece u razdoblju od 7 do 11h te poslije 13h, (dvije su skupa samo malo prije ručka i dok ih ne pospreme u krevet), a ta teta non stop samo mijenja pelene, briše šmrklje i tješi uplakane. Ne može tu biti nikakve "edukativne" igre, interakcije, zabave. Djeca uglavnom bauljaju iz jednog u drugi kutak sobe.
    Radi se samo o financijskim mogućnostima obitelji i mogućnosti odlaska na bolovanje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

upravo tako svatko govori iz svojih cipela. kod nas u jaslicama u načelu nije bilo više od 10 djece, mnogi su upisani samo onako da čuvaju mjesto.
    Kod sina u grupi tete su bile stalno obje na daptaciji preko mjesec dana i riejtko je tu bilo nekog grupnog plača, uvijek je svaka imala na podu po dvoje na sebi pa je možda i to razlog. Ja ih nisam vidjela da stoje (non stop igre na podu) u tom razdoblju, neka djeca su spavala na njima.A neka nisu ni plakala kao moji. Jako brzo su uhodale cijelu grupu.

moja starija je mrzila da joj baka oblači cipele/papuče kad može ona sama i svaki put se trebala fajtat s bakom,a sin je jako volio gospon da ga drugi dvore a to ja nisam htjela nikako (pogotovo jer je sin i podsjećalo me to na nekoga iz bliskog okruženja ).
    sva ona čuda koja su tete imale u jaslicama, one plasteline, kreativna čuda i šta ti ja sve znam ja nisma niakd imala u kući a kamoli baka, svašta su izrađivali od rane dobi. Ovisi kave vas tete zapadnu al generalizirat da se s djecom ne radi ništa u jaslicama mi nije blisko.

Kao što rekoh na bolovanja nisam ni trebala ići. A
    što reče jedna moja frendica: Bem ti djeca su mi stekla imunitet, neobično mi je sad ovoliko radit u cugu, umorih se bez "pauze" šala mala al istinita. Ne daj bože nekih ozbiljnih zdravts.problema.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 07.04.2016. at 11:35

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Djeca uglavnom bauljaju iz jednog u drugi kutak sobe.
    i bleje u vrata čekajući da kroz njih prođe mama ili tata :D

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

...a ta teta non stop samo mijenja pelene, briše šmrklje i tješi uplakane. Ne može tu biti nikakve "edukativne" igre, interakcije, zabave. Djeca uglavnom bauljaju iz jednog u drugi kutak sobe.
    Radi se samo o financijskim mogućnostima obitelji i mogućnosti odlaska na bolovanje.
    Eto ovdje je opis jaslica a ja imam slike koje pricaju puno drugaciju pricu. O tome tko je sve spomenuo da smo djecu poslali u ovakvo ili onakvo zlo drugom prilikom kad mogu s laptopa, ovako s tableta mi se neda citirati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisu ona steka imunitet nego u rodena takva.
    Tako da nitko ne moze znati kakav mu imunitet dijete ima za kolektiv u ranoj dobi ( specificna vrsta imunosti).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Generalizirati da se sa djecom nista ne radi -doma. To tek meni nije blisko.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    a tko kaže da se ne radi doma?

ja govorim o SVOJOJ situaciji s bakom. Vjeruj mi da znam šta pričam

a frendičini su stekli tek imunitet u starijoj vrtićkoj dobi al se ona navikal da ne radi u kontinuitetu 2 mjeseca jer jo jje obično upalo BO između pa joj je kasniej to bilo "čudno". Kužiš?
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 07.04.2016. at 12:21

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a tko kaže da se ne radi doma?

ja govorim o SVOJOJ situaciji s bakom. Vjeruj mi da znam šta pričam

a frendičini su stekli tek imunitet u starijoj vrtićkoj dobi al se ona navikal da ne radi u kontinuitetu 2 mjeseca jer jo jje obično upalo BO između pa joj je kasniej to bilo "čudno". Kužiš?
    Tvoja baka je tvoja ili muza majka.Odgojila je jednog od vas vjerojatno od najranije dobi. I ocito ste sasvim dovoljno bili stimulirani.
    osim toga , dijete te dobi ima i preko glave izazova i stimulacija u okolini bez kolektiva. Djeci te dobi je sve u okolini ucenje.
    Ok, ako netko bas zeli dati djaslice u jaslice, to je apsolutno ispravan izbor . Ali misliti da nece napredovati ako ostane kod kuce sa jednom normalnom, zdravom i dobronamjernom osobom kojoj je stalo -to je jako pogresno.
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.04.2016. at 12:55

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tvoja baka je tvoja ili muza majka.Odgojila je jednog od vas vjerojatno od najranije dobi. I ocito ste sasvim dovoljno bili stimulirani.
    osim toga , dijete te dobi ima i preko glave izazova i stimulacija u okolini bez kolektiva. Djeci te dobi je sve u okolini ucenje.
    Ok, ako netko bas zeli dati djaslice u jaslice, to je apsolutno ispravan izbor . Ali misliti da nece napredovati ako ostane kod kuce sa jednom normalnom, zdravom i dobronamjernom osobom kojoj je stalo -to je jako pogresno.
    Slažem se s ovim, ali meni se čini da je Lili mislila nešto drugo (ali ona će to i sama reći, jesam li u pravu). Čini mi se da se ne radi samo o napredovanju, nego o pripremi za osnovnu školu (sustav je takav kakav je i predškolska godina u vrtiću je dobra priprema za školu, sviđalo se to nama ili ne). Sve ono prije - jaslice i vrtić - to je opcija i ne odgovara svakom djetetu sve ponuđeno. Ja mislim da ni za jedno dijete nije šteta ako preskoči jaslice, uz uvjet da ima s kim biti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

baš,
    moj najstariji je počeo ić u vrtić s skoro 3 godine, bio je jedino dete tad na adaptaciju u sredini travnja, svašta su radili i u vrtiću a i mi doma ( on i ja skupa), mali je steko i rdne navike, ali to je do njega, bio jedino dete koje je pospremilo stol iza sebe. Mali se još uvijek sjeća kak je s kamionom vozil grašak

manji su malo ranije pošli u vrtić ali nitko ne prije 18 mjeseci
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 07.04.2016. at 12:34

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma koja priprema za skolu u jaslicama?! : hvata se za glavu:

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pa to je drugo. Vrtić u starijoj dobi, osobito predškolskoj ima puno prednosti. Kad se pogledaju npr. rezultati TIMSS 2011., statistički je bio zanimljiv podatak je li dijete pohađalo vrtić (oni koji su pohađali vrtić odskočili su značajno u rezultatima).
    Posljednje uređivanje od čokolada : 07.04.2016. at 13:27

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa to je drugo. Vrtić u starijoj dobi, osobito predškolskoj ima puno prednosti. Kad se pogledaju npr. rezultati TIMSS 2011., statistički je bio zanimljiv podatak je li dijete pohađalo vrtić (oni koji su pohađali vrtić odskočili su značajno u rezultatima).
    Da, to je nesto sasvim drugo.

(Ali cak i to istrazivanje, bilo bi ga zanimljivo prouciti.
    Da li su djeca odskala kratkorocno ili dugorocno.
    Da li su drugi faktori bili u igri ukljucenost roditelja , obrazovanje roditelja, sredina u kojoj zive, materijalni status obitelji...)

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sad vidim da se nisam skroz precizno izrazila - učenici koji su više godina pohađali vrtić postigli su za 16 bodova bolje rezultate od učenika koji su vrtić pohađali 1 godinu ili kraće. Međutim, učenici koji u vrtiću nisu proveli ni dana (a takvih je tada u HR bilo 27%) postigli su za 4 boda bolji rezultat od učenika koji su pohađali vrtić 1 godinu ili kraće.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Provedeno je nad četvrtašima 2011. pa opet 2015.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A u kojem je razredu provedeno istraživanje? i je li opet nakon nekoliko godina ponovljeno? to bi bilo zanimljivo...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

koje godine je to provedeno???

ja i moja braća nismo išli u vrtić, bili doma s mamom, bez problema krenuli sami u predškolu, naučili doma vezati tenisice, sve radili kaj je trebalo. nismo imali većih problema s školom, osim najstarija sestra koja je više manje skoro cijeli 1. razred bila doma, što na dječjim bolestima ( tad smo i mi svi odradili većinu dječje bolesti) što na operaciji.

Datum pristupanja
    Apr 2004

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zato i kažu da bi vrtić trebao biti dostupan za svu djecu. a ne samo za one sa zaposlenim roditeljima. dakle, imaš nezaposlene roditelje, to znači slabijeg imovinskog statusa, ta djeca ionako postižu slabije rezultate u školi, i još ne mogu ići u vrtić.
    i krug se zatvara.

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Mozda se nije posve razumjelo iz mog posta, no vec sam se opredijelila za cuvalicu, a samo me zanimalo i sto struka kaze.
    Inace, najveci je utjecaj na moje misljenje i zelju da izbjegnemo jaslice izvrsila je obiteljska prijateljica, umirovljena ravnateljica jednog vrtica s 43 godine staza u instituciji. Njenom iskustvu vjerujem.
    Ali i vasima, naravno!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Trebas uzeti u obzir da struka mora biti politicki korektna. Ne moze struka reci da je bolja skrb 1:1 , a govore o sebi.

trebas traziti sto kazu djecji psiholozi i pedijatri, oni situaciju gledaju iz drugog kuta. Jasno, sve to proucavas ako si neodlucna i imas izbor. Ako izbora nemas ili si vec odlucila da je kolektiv najbolji izbor tada je to tako, i gotovo.

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Poznanica nije bila politicki korektna i rekla je da su jaslice nuzno zlo.
    Istrazujem iz radoznalosti. Odluka je donesena.
    Posljednje uređivanje od Mila majka : 07.04.2016. at 18:40

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Poznanica nije bila politicki korektna i rekla je da su jaslice nuzno zlo.
    )
    Uh kako to zvuci nelijepo.
    MOJOJ djeci su bile sve sto nema veze s nuznim zlom, no dobro 100 ljudi 100 cudi.

meni osobno je fakat kasno da dijete krene u vrtic nakon jaslica tek s 4 god.

Prosjecno dijete u dobi 3 god vec itekako trazi drustvo vrsnjaka naravno ukoliko nema nekih drugih ogranicavajucih cimbenika zbog kojih ne moze u vrtic.

ja mislim da svaka mama najbolje zna za svoje dijete sto ce mu odgovarat.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mila majka vodi racuna da trebas imat neku opciju ako se cuvalica razboli, slomi ruku ( kao kod frendice)...pretpostavljam da imas neku opciju.

mog necaka cuvaju 2 bake na smjene po tjednima s tim da jedna putuje iz grada udaljenog 2-3h voznje al sogorica ipak cuva mjesto i u vrticu jer su bake stare i naporno im je sa zahtjevnim djetetom (koje s 2.5 god jos ne zvace i ne moze tako u kolektiv zbog jela) a u slucaju duze bolesti baka slali su ga u vrtic.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jel trebam reci da mislim da bi mozda u drustvu vrsnjaka i poceo pomalo zvakat i pojest komad kruha i banane sto jos nikad nije?
    Al starci miksaju pa i bake ..
    mozda nisam jasno docarala al meni su to neke prednosti za neku djecu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Krivo sam.preracunala ima 2 god i 8 mj

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako dijete ne zvace u dobi od 2,5 godine, bojim se da je to ozbilniji poroblem od pretpostavke da su za to odgovorne bake (koje igraju na sigurno).
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.04.2016. at 19:19

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Lili , E. je krenula u vrtić sa 4 godine (ok, da sam morala na posao išla bi ranije), ali joj nije falilo drustvo vrsnjaka. Pa nije bila zatvorena u podrumu, samo nije bila u kolektivu. Organizirali smo igranja na tjednoj bazi sa drugom djecom i mamama. Na dnevnoj bazi imala je susjede vrsnjake. Ne zivi dijete na pustom otoku pa se socijalizira jedino u kolektivu.

Sto se hranjenja tice...moje starije dijete je cuvano od 5,5 mj. Hranu su mu davali tata i baka. Po mojim uputama. Sto se E. tice, nju sam cuvala ja . Moram reci da nikad nisam upotrijebila mikser i napravila kasicu. Tako da za takve stvari jaslice nisu nuzne, tu vjestinu moze (i treba! ) nauciti i doma.

Meni je potpuno jasno i razumljivo da je vecini puno jednostavnije (sto se tice organizacije) i puno povoljnije (sto se tice financija) upisati dijete u jaslice, ali zaista u toj dobi nema puno drugih prednosti (za dijete) osim ovih navedenih (a one su za obitelj).
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.04.2016. at 19:20

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ako dijete na zvace u dobi od 2,5 godine, bojim se da je to ozbilniji poroblem od pretpostavke da su za to odgovorne bake (koje igraju na sigurno).
    ma kakvi nisu odvo orne bake nego starci a problem je jako ozbiljan. A kako ovi moji malca drze potpuno izoliranim od ostatka svjjeta nisu ni svjesni problema jer ga ne usporedjuju s djecom tedobi. A strucnjacima se obrate ublaze pricu i opet nista od strucne pomoci.

dobra teta u vrticu bi im ukqzala na problem i osvijestila ih ovako...tapkanje u mraku i cekanje ...
    A malo zlato i dalje stoji gdje je bio.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •