Stranica 5 od 12 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 570

Tema: baka ili jaslice?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa bi
    jer u svojoj ljubavi i ugađanju ne zna gdje su granice popuštanja, hranjenja, utopljavanja... da ne nabrajam...

a ja mislim da ako dam dijete ženi u ruke, da ne mogu onda mijenjati cijeli njezin životni pravac

ali, ok... ne moramo se u svemu ni slagati ovdje
    pa se meni više ne da
    Ja se slažem s apri tu.

Mislim, OK, roditelj mijesi, ali ako smo pošteni pa kao jedna opcija Zlo i drama i jako i kuku (jaslice), jer ko zna kako nas to mijenja, onda moramo priznati i da bilo koja osoba, pa i baka, koja će 9 h dnevno čuvati dijete, pogotovo ako to traje do škole, oblikuje tu osobu, bez obzira na roditeljski trud u razdoblju od 17-21.

Konkretno - ja točno osjetim kad mi je djiete u mojoj paski, kad je u vrtiću, a kad je s bakom (par dana s bakom i malo više muke skretanja na poslušnost, ali OK, baka je super, dobiva drugo s njom).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 14:10

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kužim tvoj point...

Kod nas je tako, svima bi nam bilo čudno da bake/djedovi ne žele čuvati..a mogli bi...

Ono, odnosi u obitelji bi nam se poremetili da netko odbije čuvati klince? Ono, ozbiljno bi se pitala WTF?
    Meni je to normalno jednako kao što mi je normalno da ću se za roditelje brinuti kad ostare i ako budu (ne daj Bože) ovisni o tuđoj pomoći. I kako ja mogu računati da mi dijete neće ići do npr. 2g u vrtić kraj zdravih i slobodnih baka i djedova, tako i oni mogu računati da kraj zdrave i sposobne kćeri/sina/snahe/zeta ne budu završili sa 80+g u nekom domu. To se zna bez da o tome razgovaramo.
    Ovo otprilike mogu napisati.
    Nešto slično sam več napisala davno na onoj temi: Nemate baku?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Hmmm..."nužno zlo" je fraza. Ružna, možda, ali fraza. Kao, na primjer, da netko spava kao zaklan
    x

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da... ja pokušavam ukazati da je tema Nemate baku, jednaka temi Kako vas nazivaju u vrtiću koja je slična temi Idete li na GO ako živite na moru - nema pravog / krivog, nema općeg, nego pojedinačnog, a govore jako puno o očekivanjima.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 14:12

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja mogu potpisati deaedin post ali mogu razumijeti da nisu svi odnosi u obitelji takvi.
    mogu razmijeti da neka baka, kako se tu pise, ne moze na kavu.
    iako mi je i to nezamislivo, jer sam ja sa svojom isla na kavu.
    otkrila sam ikafice s igralistima

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

naravno da se ne moramo slagati, ali to što ti govoriš sada i što si pisala ranije nije jedno te isto
    dapače, sasvim neki novi momenti...
    ako tebi tvoja svekrva nikako ne odgovara u toj ulozi, to nije do "obaveze i opterećivanja" s njene strane, nego do "neodgovaranja" s tvoje strane
    a to nije isto
    kada bih znala da mom djetetu negdje/s nekim nije dobro, i ja bih postupila kao i ti

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sto se tice fraze nuzno zlo, zar nije bio okrugli stol sa strucnjacima i politicarima prije 5(?)g koji su to govorili, a politicari su se hvalili o jaslicama u kojima bebe mogu ici vec od 6mj ili day care u firmama u kojima roditelji rade, totalno ne shvacajuci point o prve 3 i zasto.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cvijeto, darling, kako je tebi ovo moje čudno, tako je meni tvoje.
    Uostalom, da ne ponavljam, svimbam inin odgovor.
    I ovo što je napisala LolaMo.
    Moja mama obožava moje dijete, ali on ju vrti oko malog prsta. U želji da mu udovolji, ide preko svojih mogućnosti. Iako je nevjerojatno vitalna, a nije ni stara, stvarno nije za nosanje 20 kg teškog hiperaktivca na leđima, ni za lovice, rukomet i sve ostalo što se igraju kad se vide (barem 3 puta tjedno), ali na sat i pol, dva.
    Nakon cijelog takvog dana, sigurna sam da bi je ukočilo u križima.

OK, moji roditelji ionako nisu u mirovini, pa mi to nije ni bila opcija. No, bez obzira, da je i bila, svejedno bih bila odabrala jaslice.

Ne da se više ni meni, već sam sedam puta rekla sve što mislim, a konsenzusa oko ovih i sličnih pitanja nikad neće biti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da se ne moramo slagati, ali to što ti govoriš sada i što si pisala ranije nije jedno te isto
    dapače, sasvim neki novi momenti...
    ako tebi tvoja svekrva nikako ne odgovara u toj ulozi, to nije do "obaveze i opterećivanja" s njene strane, nego do "neodgovaranja" s tvoje strane
    a to nije isto
    kada bih znala da mom djetetu negdje/s nekim nije dobro, i ja bih postupila kao i ti
    U stvari, ja mislim da se stvari u životu često (najčešće) ne mogu tako lijepo "izrezati" i spremiti u rubriku - aha, to je zbog neodgovaranja, to je zbog neopterećivanja itd.

To se vjerojatno nabilda - ne da mi se preopterećivat, dijete podnosi jaslice, a i sveki ima neke šućmuć ideje, bolje nam je ovako.

Ili, stila - ne da mi se opterećivat, a i sveki me živcira, ali džizs, ove jasličke boleštine, frigaj ga, morat ćemo opterećivat... ma, nije njoj to opterećenje, ma... nije žena tako loša, u stvari jako dobiva s bakom itd.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    OK, moji roditelji ionako nisu u mirovini, pa mi to nije ni bila opcija. No, bez obzira, da je i bila, svejedno bih bila odabrala jaslice.
    A ja bih rekla Svimbi da ovo ne možeš tvrditi.
    Sad s odmakom i nakon 5 godina boravka djeteta u jaslicama da, možeš.
    Da li možeš 100% reči da si s godinu dana imala na raspolaganju baku i dede koji su silno željeli čuvati unuka da bi postupila jednako i poslala dijete u jaslice, bez razmišljanja, bez vaganja,... Iskreno ne vjerujem.

Želim reči da iz ove pozicije zdravog djeteta, osličnog imuniteta i super zadovoljnog vrtićem situacija izgleda drugačije nego u dobi od godine dana, a da si imala opciju biranja.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da
    Definitivno ovisi i kakvo je dijete..ima djece koja su mirnija u toj dobi..moze se s njima čitati slikovnice po sat vremena, zaigraju se i sama, sjede u kolicima na kavi i snimaju okolinu..takva je bila od frendova kcer..divota od djeteta
    S druge strane..moj sin, iako je dobar ko kruhek, je poprilično zivahan, stalno trazi neku akciju i moving

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma moja djeca je obožavaju
    i ona njih
    život bi im dala

ali ja nisam tip koji bi joj nametnuo tu obavezu
    i još da je podučavam kako da to čini

jer su jako, jako rijetke bake koje tjeraju isti pravac s nama
    deklarativno možda i da, ali kad okreneš glavu...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma ipak mogu. Nisam ni pomišljala tada "a kad barem...".
    Znaš mene, ja sam sva od institucija

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ina, ja tebe ponekad stvarno ne razumijem
    zašto bismo pisali da ne želimo opterećivati bake i djedove svojom djecom, ako nam je primarna misao da ne zadovoljavaju naše kriterije "čuvanja"?
    ja nemam potrebu ni izrezivati ni lijepiti, ovdje samo pričamo o svojim razmišljanjima i iskustvima

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ma ipak mogu. Nisam ni pomišljala tada "a kad barem...".
    Znaš mene, ja sam sva od institucija
    A dobro, ako ti tako kažeš.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A ja (nastavljam gore na Svimbi, čini mi se) baš mislim da imamo konsensuz. Skoro svi se slažu da odgovor na pitanje baka ili jaslice ovisi o kompletnom kontekstu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ina, ja tebe ponekad stvarno ne razumijem
    zašto bismo pisali da ne želimo opterećivati bake i djedove svojom djecom, ako nam je primarna misao da ne zadovoljavaju naše kriterije "čuvanja"?
    ja nemam potrebu ni izrezivati ni lijepiti, ovdje samo pričamo o svojim razmišljanjima i iskustvima
    Znam ja... Evo, da probam objasniti. Zato jer je ljudska potreba za racionaliziranjem velika (svačija, moja tvoja itd.). Pa onda... idemo na amnio jer je rekao doktor ili dajem dijete u instituciju jer smo kao morali.

Da se vratim na tvoj primjer od jedne godine.

Često se dogodi da mama da dijete onda tek s 3 godine u vrtić (to su onda već 2 godine), pa onda ima i drugo dijete (to su već 4), pa onda ta baka... nakon cijelog života, recimo ispadne da istovremeno bedina i nekog bolesnika u obitelji (ko će ako ne ona, neće to radit zaposlena snaha, premda zaposlena snaha, kao deadi, misli da će to raditi, a već sad sve jedva stigne, pretpostavljam, kao i sve zaposlene žene - ono sve je isprograminao do u cencu pa kad bi još i nekog nepokretnog tu u jednadžbu).

Eto... tako nas racionalizacija, npr. odvede sa samo jedne godine, na tipa 5+ godina.

Sigurno to radim i ja, ali sebe ne vidim.

Hoću ti reći da ono čega smo mi svjesni kao primarne misli... možda to i nisu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 14:32

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vidiš, meni je to pak strano. kad okrenem glavu, ne okrećem ju više nazad. do 4 kad dođem doma

i nikad nisam razumjela ono inino - kad mi se vrati od bake, odmah primjetim i muku mučim sa skretanjem u poslušnost. a kad je u vrtiću, onda je super.
    u nas valjda nema tih pravaca odgoja, više je to neka krivulja biće

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ijuju!

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Aha, ovo moje je bilo iza vertex.
    Brzi stze, nema što

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    u nas valjda nema tih pravaca odgoja, više je to neka krivulja biće
    Vi ste svi kao jedno . Zezam se, ne ljuti se.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ali ja nisam tip koji bi joj nametnuo tu obavezu
    i još da je podučavam kako da to čini

što se naše bake tiče, daleko od toga da je ona bila savršen izbor,
    ali nama je bila najbolji u tom trenutku
    što se navigacijskog odgoja tiče tu sam se, očito, krivo izrazila
    ono što je meni bilo važno je što dijete jede, bez TV-a i puno šetnje - to sam dobila
    naravno, dobila sam i ponešto neželjeno, ali to nije bilo određujuće za moje dijete u nekom lošem smislu
    kako je već zuska ranije rekla, nema bolje/lošije, nego svatko prema svojim potrebama i mogućnostima

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i vaze. vaze plseve i minuse bake i pluseve i minuse jaslica.
    pa podvuku crtu.

onda kad uopce i mogu vagati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Često se dogodi da mama da dijete onda tek s 3 godine u vrtić (to su onda već 2 godine), pa onda ima i drugo dijete (to su već 4), pa onda ta baka... nakon cijelog života, recimo ispadne da istovremeno bedina i nekog bolesnika u obitelji (ko će ako ne ona, neće to radit zaposlena snaha, premda zaposlena snaha, kao deadi, misli da će to raditi, a već sad sve jedva stigne, pretpostavljam, kao i sve zaposlene žene - ono sve je isprograminao do u cencu pa kad bi još i nekog nepokretnog tu u jednadžbu).
    Da još malo razradim - ovo je scenarij samo ako ta baka ima jedan "unučki par", tj. ima ona samo jedno dijete. Ako ima dvoje, times 2, to je 10 godina "Microsoft Desktop" servisnog postojanja koje ti dođe kao struja - uvijek je tu,tiho poslušno, i nezamislivo da nema, ono... što mi radi, neće mi čuvat unuke, rekla mi je da bi pila kavu, sebično totalno.

Radi se o tome što mi svi biramo vidjeti (svjesno ili nesvjesno).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 14:38

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jest, baš tako
    nakupi se toga, nakupi
    ispadne da je baka upravo ono kako se kolokvijalno i naziva - servis

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jest, baš tako
    nakupi se toga, nakupi
    ispadne da je baka upravo ono kako se kolokvijalno i naziva - servis
    Pametan je naš narod, vidi i ispod poruka i namjera, vidi što to stvarno day-in, day-out, je, a ne što bismo mi htjeli da to bude ili koja je naša vizija .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 14:40

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Eto... tako nas racionalizacija, npr. odvede sa samo jedne godine, na tipa 5+ godina.
    Tu si u pravu, kod nas sad već ide deveta godina zaredom...baka koja iako ima kuću na moru, na GO ide samo kad i mi, jer inače čuva...koja odlazak na frizuru kombinira sa mojim i MM radnim vremenom...iako je već prešla 70-tu godinu. Ona kaže, da joj je sve teže, pa smo malog upisali u jaslice sa 22 mj. Kad su krenule bolesti, nije mogla mirne duše rješavati križaljke (to je njeno heklanje) i piti kavu...tražila je odmah da ga maknemo iz vrtića...i odmah se "javila na dužnost"...svojevoljno...veli da previše voli unučiće da bi bili bolesni radi njene komocije..a kad je tek čula da mali plače kad ga ostavim u jaslicama, fraze je dobila, odmah je htjela po njega...ona kaže da njoj briga i obveze za unuke daju motivaciju i snagu, i iako joj je teže nego prije 8g, nije joj toliko teško da mirne duše hekla.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 27.03.2013. at 14:46

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ina, i još baki pošalju troje afričkih siročića na školovanje
    Nesumnjivo ima takvih scenarija, ali tvoj scenarij je uvijek isti tj. uvijek taj. A ima ih i bitno drugačijih.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Vi ste svi kao jedno . Zezam se, ne ljuti se.
    ma ne ljutim se, al biće sam malo površna, pa ne primjećujem te vaše finese. a sveki, moja mama, mm i ja - svi imamo totalno različite stavove i totalno smo različite osobe. od toga me jedino mm zna iznervirati po pitanju odgoja, jer ovo drugo uglavnom ne vidim, oće li dati čokoladu prije ručka ili ne, oće li koju minutu više gledati crtiće ili ne. imaš 2-3 stvari koje su ti najvažnije i to je to. a da će svoje ubaciti malo (ja sam se recimo s mojom nonom molila ), bože moj. neš ti.

nego, znam ja što je, vama su jaslice u zg jeftine. da su vam ko u nas skupe, stavimo sve na stranu, i to bi bio jedan od faktora premišljanja, kažem vam ja. 11 tisućica kuna, pa ti vidi

šalim se malo.

ina, o čemu ti pričaš? sad sam se pogubila u tom microsoft servisnom postojanju total, kakva šutnja, kakvo poslušno. ne kontam uopće.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 27.03.2013. at 14:49

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Deaedi pa i moja bi mama sve za mene napravila, a i za moje dijete. Mama mi je i voli me..
    Ali nama je super u vrticu..krenuo je prije dva mjeseca, znaci sa 2g3mj, bio je samo par dana do sada doma zbog laringitisa..ima ih 14 na 3 tete i fakat im je lijepo.. Ipak, on kada bi mogao birati, izabrao bi baku

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

nego, znam ja što je, vama su jaslice u zg jeftine. da su vam ko u nas skupe, stavimo sve na stranu, i to bi bio jedan od faktora premišljanja, kažem vam ja. 11 tisućica kuna, pa ti vidi

šalim se malo.
    Ma nije šala, istina je to...Skuplje je bakino čuvanje, ako ništa drugo ode više na hranu i režije (kad su klinci doma, grijanje ide u nebesa).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma klinac
    kad sam dobila savjet da na tri mjeseca izvadim dijete van iz jaslica zbog čestih viroza, našli smo čuvalicu
    i plaćali je 3500 kuna
    a svekrva u istom dvorištu s nama
    i voljna čuvati

ali ja ne znam kako vi ne razumijete da bi mene bilo sram takvo što napraviti
    pa bez obzira što je čista ljubav u pitanju
    Posljednje uređivanje od apricot : 27.03.2013. at 14:52

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kad su krenule bolesti, nije mogla mirne duše rješavati križaljke (to je njeno heklanje) i piti kavu...tražila je odmah da ga maknemo iz vrtića...i odmah se "javila na dužnost"...svojevoljno...veli da previše voli unučiće da bi bili bolesni radi njene komocije..a kad je tek čula da mali plače kad ga ostavim u jaslicama, fraze je dobila, odmah je htjela po njega...ona kaže da njoj briga i obveze za unuke daju motivaciju i snagu, i iako joj je teže nego prije 8g, nije joj toliko teško da mirne duše hekla.
    To je stvar osobnosti, ja mislim da neću biti ta, a oko osobnosti nema "poželjno", "nepoželjno" itd., ako čovjek nije patološki lažac, kriminalac...

Iskreno, ja nisam taj đir "moja komocija" je meni doslovno ko što na Rodi ono "zabranjena riječ" - nepostojeći pojam. Interesi su mi važni, i moji i tuđi, a razmišljanje takvo... meni je ko ta baka iz pjesmice od Klinaca - ali, de gustibus itd.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sigurno to radim i ja, ali sebe ne vidim.

Hoću ti reći da ono čega smo mi svjesni kao primarne misli... možda to i nisu.
    opet ću reći zdravoseljački, ne zamjeri, ali jedna godina nije pet godina i pet jednakovrijednih obaveza nije kao ista takva jedna - osim ako si munjen
    uzajamno uzimanje i davanje unutar obitelji meni je potpuno normalna stvar, sva sreća da svi u obitelji razmišljamo slično

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma daj, apri... u jednom postu velis da bi te bilo sram iskoristavati bakinu ljubav, a prije toga pises da je ta ista baka odgovorna za pretile i nesigurne bratice/sestricne. Bas AM dobro kaze, ne brkajte razloge zasto ne zelite baku!
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 27.03.2013. at 15:01

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ma, kako ne razumijete inu, a one jadne bake koje se boje nazvati sina ili kćer i javit da su bolesne? Valjda sam previše u parku ali čujem svašta... kako požrtvovna baka ne prijavljuje nikom mantanje od visokog tlaka jer gdje bi onda oni s djecom...pa tako mantajuća 70+ žena čuva dvogodišnjaka 9 sati dnevno i prati promjene u tlaku ovisno o tableti s kojom pokuša to jutro...i tako cijeli tjedan.... Naravno, sigurna sam da njeni sin i snaa ili kćer i zet ne znaju za taj problem jer ona im ne govori od straha kako će oni na posao...Čini mi se da se takve stvari događaju češće nego što smo spremni priznat...
    I ja bi uvijek glasala za baku do 4 sata dnevno...iznad ne bi dala ni da se otima...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ina, o čemu ti pričaš? sad sam se pogubila u tom microsoft servisnom postojanju total, kakva šutnja, kakvo poslušno. ne kontam uopće.
    Ma, pokušavam ti prikazati, kao deadi na primjeru da to nije "samo" (iako, to nije tvrdila ona, to je tvrdila AM, a deadi misli da će se sve posložiti uredno pa da će ona, uz posao, ne daj Bože, bedinati teške bolesnike jer "se zna"), da je takvo servisno postojanje nevidljivo - ne primjećujemo nešto što nam je stalno prisutno, primjećujemo samo ako ga nema (imate li bake?, pitanje stila ko "je li i vama nestalo struje?").

Taj "utility" tj.... režije, primjećuješ samo kad ti ga isključe (govorim o percpeciji, ko što se mi čudimo ako nema struje i vode, a stranci ako nema moblilnog interneta), a nije da je to ništa i da je to samo, potreban je žestoki rad za isporuku servisa, iskopat kanal da teče voda iz pipe (samo nečiji tuđi, nama nevidljiv jer ga podrazumijevamo).

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ali ja ne znam kako vi ne razumijete da bi mene bilo sram takvo što napraviti
    ajme, draga moja, pa ne treba ti drugi razlog ako imaš ovaj
    može meni biti čudno što je to tebe sram, ali ne ulazim u razloge tvoga srama pa ga uzimam kao gotovu stvar i točka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Ma, kako ne razumijete inu, a one jadne bake koje se boje nazvati sina ili kćer i javit da su bolesne? Valjda sam previše u parku ali čujem svašta... kako požrtvovna baka ne prijavljuje nikom mantanje od visokog tlaka jer gdje bi onda oni s djecom...pa tako mantajuća 70+ žena čuva dvogodišnjaka 9 sati dnevno i prati promjene u tlaku ovisno o tableti s kojom pokuša to jutro...i tako cijeli tjedan.... Naravno, sigurna sam da njeni sin i snaa ili kćer i zet ne znaju za taj problem jer ona im ne govori od straha kako će oni na posao...Čini mi se da se takve stvari događaju češće nego što smo spremni priznat...
    I ja bi uvijek glasala za baku do 4 sata dnevno...iznad ne bi dala ni da se otima...
    Igzektli. I tada je ta mantajuća žrtva fakat ne da je dobra za djecu, i nimalo romatnična stila "neću ja sad mislit na svoju komociju" (mislim... vidite li vi koliko je to naopako, ne znam) nego može bit i ugrožavajuća, samo to snaha mora moći vidjeti i prepoznati - mora joj bit vidljivo.

I ja to imam, pa imam neki security oko toga zlu ne trebalo - jer baka u godinama ipak nije vrtić di ih ima milijun, premda se i tamo dogodi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 15:04

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma daj, apri... u jednom postu velis da bi te bilo sram iskoristavati bakinu ljubav, a prije toga pises da je ta ista baka odgovorna za pretile i nesigurne bratice/sestricne. Bas AM dobro kaze, ne brkajte razloge zasto ne zelite baku!
    to je isto, ali ti to ne vidiš
    jer ti se podrazumijeva da baka čuva

da bih dala nekome dijete, trebala bih dati i "uptstvo za upotrebu"
    a meni bi to bio bezobrazluk
    i ne, nema te sile koja bi me natjerala da dam djecu bakama
    one su svoje odradile

sada neka im djeca budu samo užitak, a ne i obaveza

odoh, samo se živciram

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Iluzija je da je život uredno posložen po ladicama.... vidiš da na kraju "ispadne" da nije. Ma koliko neko racionalan bio. Gle na primjeru mantajuće bake.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

opet ću reći zdravoseljački, ne zamjeri, ali jedna godina nije pet godina i pet jednakovrijednih obaveza nije kao ista takva jedna - osim ako si munjen
    uzajamno uzimanje i davanje unutar obitelji meni je potpuno normalna stvar, sva sreća da svi u obitelji razmišljamo slično
    Mislim da to više funkcionira u manjim sredinama, di se još ima vremena za princip "usluga za uslugu" - tipa ti menui prevedi, ja ću tebi opiturat i slično. U sredinama većima, uz posao do 17 h, putovanje od 45 min, razvažanje po aktivnostima... kad bi updalo to "kontradavanje" (ako nije u lovi)? Tj... bojim se da su u tim sredinama primatelji jedni, a davatelji drugi... iako se to racionalizira sa "moja komocija, moja ljubav me preteže itd.". Sad to ogoljavam do kraja, malo i pretjerujem, jer nije nikad samo A ili samo B, to je uvijek neki neuredni miks.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 15:09

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da bih dala nekome dijete, trebala bih dati i "uptstvo za upotrebu"
    eto, sad je ovo razlog
    manje bi se živcirala kada ne bi željela biti i ..... i poštena, mislim, ne zamjeri!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

eto, sad je ovo razlog
    manje bi se živcirala kada ne bi željela biti i ..... i poštena, mislim, ne zamjeri!
    Svi smo mi takvi, AM... samo vidimo onog drugoga.

Koji put nešto ne možeš sprovesti (recimo, ja sa svojom uputstvo za uporebu, koje svaka od nas rado daje, do i jedne - u smislu koliko šetnje, koliko čega, TV itd.), a jaslice stalno bolesni, pa se snađeš s onim što je raspoloživo - mijenjaš kriterij, prilagođavaš se itd., stila, ok, ma nema veze što drnda TV, bitno je ovo ili ono...nešto drugo.

Ko je tu čvrsti nepomični monolit - nema ga, po meni. Pukao bi pri jačem izazovu... i to je normalno, to je prilagođavanje, to je ključ našeg opstanka kao vrste.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 15:12

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I na temu kontradavanja, bojim se da je to često ko naša pravda - ono, OK, riješili tvoj predmet, ali čovjek, na žalost, više nije sa nama... Tako da, računat da će neko živit toliko i toliko, pa ću ja njemu sutra to vratit itd.... to je moglo u nekoj ranije doba ili nije moglo nikad (di nisu rakovi kosili ovako kako kose i slično).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da to više funkcionira u manjim sredinama, di se još ima vremena za princip "usluga za uslugu" - tipa ti menui prevedi, ja ću tebi opiturat i slično. U sredinama većima, uz posao do 17 h, putovanje od 45 min, razvažanje po aktivnostima... kad bi updalo to "kontradavanje" (ako nije u lovi)? Tj... bojim se da su u tim sredinama primatelji jedni, a davatelji drugi... iako se to racionalizira sa "moja komocija, moja ljubav me preteže itd.". Sad to ogoljavam do kraja, malo i pretjerujem, jer nije nikad samo A ili samo B, to je uvijek neki neuredni miks.
    ina, ja umrem od smijeha kad čujem da dvoje ljudi s jednim djetetom i poslom gotovim u 17 h ne bi imali kad uzvratit nešto svojoj obitelji. Mislim stvarno...pretjera ga!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

fakat malo čitam tvoje postove ina, i nekako sam ispala osoba koja frnja nosom na sveki jer ne želi čuvati moje trojčeke, a doma ima dvoje staraca u krevetu. i onda joj ih na kraju i uvalim te trojčeke, igrajući na emocionalnu ucjenu. a ova jadna šuti, trpi i pati. i tako godinama. i još ju doživljavam kao režije. kao struju i plin.

pa nismo munjeni, što kaže AM.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    ina, ja umrem od smijeha kad čujem da dvoje ljudi s jednim djetetom i poslom gotovim u 17 h ne bi imali kad uzvratit nešto svojoj obitelji. Mislim stvarno...pretjera ga!
    Vertex, mislim da ne pretjerujem. Zamisli da jedan od roditelja 3x tjedno vozi dijete na aktivnost i doma su u 20 h, a da baka živi na drugom kraju grada, znači to su relacije Split - Trogir i veće.

Mislim... jedna firma u Trogiru nije mogla naći ljude jer... ko će do Trogira putovat.

Tako da... svako zna svoj kontekst... na Braču bi mogli, u Splitu još i kako, u ZG-u teže, u Londonu nikako.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ne znam, meni jednostavno nije normalno da žena u godinama samostalno brine o jednogodišnjaku 9 sati dnevno, pa čak i kad ona to želi i smatra da može. Normalno mi je da kad izbora nema, jer je dijete bolesno ili nije dobilo mjesto u jaslicama baka podmetne leđa na određeno vrijeme, ali da je to stalni angažman... Ono ljudi iz nekog razloga odlaze u mirovinu i čini mi se da većina radi manje i fizički i psihički zahtjevan posao od čuvanja jednogodišnjeg djeteta. Naravno da postoje iznimke, tako kad sam rodila prvo dijete baka je imala 39 godina i normalno da je ona mogla čuvat unuka cijeli dan, ali nije jer je još radila...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

fakat malo čitam tvoje postove ina, i nekako sam ispala osoba koja frnja nosom na sveki jer ne želi čuvati moje trojčeke, a doma ima dvoje staraca u krevetu. i onda joj ih na kraju i uvalim te trojčeke, igrajući na emocionalnu ucjenu. a ova jadna šuti, trpi i pati. i tako godinama. i još ju doživljavam kao režije. kao struju i plin.

pa nismo munjeni, što kaže AM.
    Ja se igram Đavoljeg advokata da uvidite stranu koju ne možete kao nikako uvidit, ne govorim ništa o tebi, o AM, o vertex, znam vam samo virtualni lik i djelo i ne mislim ni za jednu da je takva bešćutnica.... ko što ni za sebe ne mislim, jer isto tako ispada skandalozno dati roditelja nemoćnog u dom, dati dijete u jaslice, mirno odreagirati tj. shvatiti da bake žele živjeti svoj život.

Samo vam nastojim naslikat okolnosti koje su meni bliže i zašto tako mislim... a podijelili smo se tu na dvije struje, ja slikam ovu koju mogu bolje skužit (aprinu, sličnija sam tome).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.03.2013. at 15:20

Stranica 5 od 12 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •