Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
Pa dobro, a gdje ste vi ovdje pročitale da netko roditelje koji ne žele čuvati unuke na dnevnoj bazi naziva sebičnima i samoživima? Mislim, sigurno ima i toga u životu, kao što ima svega, ali ja nisam dobila dojam da na ovom topiku netko forsira da unuke MORAJU čuvati djedovi i bake.
To što neke forumašice nemaju iskustvo čuvanja ili imaju drugačije obiteljske prilike, praksu ili vrednote od drugih, ne znači da je tu netko samoživ i sebičan.
Zbog čega temu doživaljavati ili ili?
X

Baš ovako!

Kako je mene baka (tatina mama) mogla čuvati kad je još radila dok sam se rodila???

Isto, moja mama živi u drugom gradu - nije mogla čuvati djecu. Svekrva živi u istom gradu, ali ja sam sretna i zahvalna da može i želi živjeti sama, svaki dan koji se uspije pobrinuti za sebe (odavno 80+) za nas je bonus. Unatoč visokim godinama, uskakala je čuvati djecu povremeno dok su bili bolesni, ali 10 sati dnevno svaki dan za nju bi bilo previše. Imali smo jaslice + čuvalice. Ne bi mi padalo na pamet opteretiti bilo koga svojom djecom. Moja djeca su moja odgovornost, a ne odgovornost moje mame i svekrve. One su bake, odradile su svoj dio brige sa svojom djecom. Da su htjele i da su same ponudile - druga stvar, tada bismo o tome razgovarali, ali svi smo bili svjesni da je za naše roditelje takav aranžman prezahtjevan.

S druge strane, gledam oko sebe neke obitelji koje bez grižnje savjesti roditeljima natovare ne samo djecu nego i same sebe (npr. nakon rastave), tako da stvarno ima svega.