Zanima me da li nezaposlena majka koja je prijavljena na Burzi rada za rodjenje treceg djeteta ima pravo na porodiljni u trajanju od tri godine kao i zaposlena majka i kolike su novcane naknade i da li se takodjer dobijatu pune tri godine?
Zanima me da li nezaposlena majka koja je prijavljena na Burzi rada za rodjenje treceg djeteta ima pravo na porodiljni u trajanju od tri godine kao i zaposlena majka i kolike su novcane naknade i da li se takodjer dobijatu pune tri godine?
ima draga renchy sve tri godine na 1663kn
mirovinsko priznaje samo 1 godinu staža (do djetetovog prvog rođendana)
Na to pitanje sam ti odgovorila prije nekoliko dana. Pitala si isto na drugoj temi
A odgovorile su ti i druge forumašice. Na ovoj temi;Kako ne daje prava nakon godine dana? Ti ćeš roditi treće dijete i imaš pravo na roditeljski dopust do 3. rođendana tvog djeteta.
http://forum.roda.hr/threads/79338-k...ghlight=renchy
Sjećam se jer mi je bilo čudno na netko u Hrvatskoj ne zna koja su prava majke s trećim i svakim idućim djetetom.
Za visinu naknade za treće dijete od grada Zagreba znaš, zar ne?
Hvala curke na odgovorima,a Beti3 vidim da si malo iznervirana mojim pitanjem,ali uistinu ne pratim zakone,prava i odredbe drzave koji se svakih par godina mjenjaju(zato imam vas da vas pitam).Isto kako sam ovdje nasla puno odgovora na svoja pitanja,tako mi je isto drago da sam pomogla nekim zenama koje nisu znale odgovore,a nasle su se u situaciji da pitaju.Posto sam prosla borbu sa birokracijom i pravima recimo nakon pobacaja,odgovorila sam da zenama da mogu biti na komplikacijama trudnoce jos 4mj jer ja sam konkretno bila taj slucaj,a ne kako zakon propisuje dva ili tri tj koliko se sjecam.Hvala na upozorenju da odgovor postoji,ali ja se jos jednom ispricavam sto nisam vidjela jer ne snalazim se bas najbolje.Konkretno sto se tice ove teme uopce ne mislim da je lose sto je otvoren kao nova tema, mislim da ce pomoci zenama koje se nadju u situaciji poput moje.Sto se tice naknade za trece djete od grada Zagreba upoznata sam jer sam osobno zvala.
cure a šta kad majka neradi i nije na burzi i sazna da je trudna sa ćetvrtim djetetom? bili bi zahvalni na nekom savjetu ....
Stvarno ne znam,ali me cudi da ti nitko nije odgovorio na ovo pitanje.
Tri godine 1663 kn. Dobijes i jednu godinu staza. Ne moras biti na burzi. Nakon poroda, otici u hzzo i zatraziti naknadu za majke van sustava rada. Uvjet je zdravstveno osiguranje i min 5 god drzavljanstva.
Javite se tu pred porod za detalje. Da dobijete svjeze informacije.
Ali meni se cini da se za trece djete ako je majka nezaposlena dobiva 3g placenog porodiljnog,medjutim samo se prva godina priznaje i upisuje u radnu knjizicu(tak sam ja shvatila).
Bok, curke
Mene zanima da li nezaposlena i neprijavljena na HZZ mama (prvo dijete)ima pravo na nekakvu naknadu? Maloprije sam pročitala da moraš biti minimalno 12 mjeseci prije rođenja djeteta prijavljen na HZZu.
Puseee..
tebi odgovor ko i svima dobiješ naknadu tek kad rodiš, treba odnijeti kopiju rođenog lista u hzzo dobijaš 1663 kune,
priznaje ti se godina staža ( to možeš složiti bilo kad u prvoj godini klinca)
Ne mora biti u prvoj godini, ja sam dobila nakon 2 godine (tražila sam za drugo dijete upis staža, vidjeli da imam još jedno pa mi za oboje upisali)
ali obavi tu prijavu u roku od 30 dana kada se bebač rodi! inače će ti se tek isplačivati od trenutka kada si predala (kao što se meni dogodilo)
mislim da uvijek plačaju od kad si predala, radi toga čim bembo dobi papire odma sve složiti
ne, rok je 30 dana od poroda da bi rješenje išlo s danom poroda, a sve nakon toga ide s danom predaje, ali i u tom slučaju postoji nekakv rok da bi uopće ostavrili pravo na rodiljnu i roditeljsku brigu, treba pogledat u zakon za majke van sustava rada.
i stvarno smatram da nije zgorega da se sve povremeno ponovi jer u moru informacija događaju se propusti, kao i meni, ja se nakon isteka ugovora nisam prijavila na HZZZ pa čak po naputku službenice. i mene su zbunili termini rodiljni dopust, rodiljna pošteda od rada i rodiljna briga. rodiljna briga je za majke van sustava rada, tako da tu nemaš nikakva prava što se tiče HZZZ, a i taj staž koji upisuju bitno je naglasiti da je mirovinski staž, a ne radni staž.
evo pročitala sam, al ne mogu kopirati, u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta pravo se ostvaruje s danom poroda, ako se preda zahtjev u roku od 31-120 dana nakon poroda, pravo se ostvaruje s danom podnošenja zahtjeva. ako i to propustite 121. dan od poroda ne ostvarujete nikakva prava.![]()
Posljednje uređivanje od nine : 10.11.2013. at 11:06
ne kužim to je staž za penziju, a ne staž za radnu knjižicu?
mislila sam da ide u radnu knjižicu
a ide u radnu knjižicu, mislim išao je dok su vrijedile, sad je dokaz one tiskanice koje ispuniš na HZMO i oni ovjere, ali kako su meni nekidan objasnili, kao i kad sam sebi uplatiš, to je zaista staž osiguranja,ali imaš mirovinski staž i radni staž, u slučaju da sam uplačuješ ili slućaju da upisuješ tu jednu godinu zbog djeteta vrijedi ti za mirovinu samo...... u protivnom zar ne, imao bi naknadu i za nezaposlene, da je to radni staž.....(jesam postala pametna na vlastitim greškama
)