Ines, da, to mi je godina rođenja ali uz ovakav AMH osjećala sam 20 godina starije.

Pila sam DHEA 3x25mg dnevno za poboljšanje kvalitete jajnih stanica i još cijelo čudo vitamina + lijek koji se zove LDN (low dose naltrexone), cilj je bio ove jajne stanice koje su mi preostale dovesti u najbolje moguće stanje i na taj način maksimizirati šanse za oplodnju, mislim da je djelovalo!

Manjak progesterona mi nitko od naših najvećih stručnjaka nikad nije ni spomenuo a prije FC-a progesteron sam uzimala jedino u vidu štoperice.

Ako su moje godine i rekordni broj spermija moga muža same po sebi dovoljne da ostvarim spontanu trudnoću onda neznam kako mi nije pomoglo niti 5 godina praćenja ciklusa uz LH trakice, bazalnu temperaturu, folikulometrije, clomifene, štoperice i redovite odnose, pa čak niti inseminacija prilikom koje mi je doktor rekao: "Evo sad ćete ostati trudni!"???

Ja sam znala sve o prirodnom planiranju i praćenju ciklusa i prije FertilityCare-a i nije točno da se kod njih sve svodi na to, neznam zašto je nekome u interesu širiti takve informacije.

U slučaju neprohodnih jajovoda vjerojatno bi te uputili na neki zahvat, ja sam trebala na laparoskopiju i histeroskopiju početkom 2014. zbog sumnje na endometriozu ali sva sreća ostala sam trudna prije toga. Neznam točno kako liječe muškarce s lošim spermiogramima ali imaju terapiju i za njih, vjerojatno isto hormoni i dodaci prehrani.

Ono što znam je da rješavaju anovulacijske cikluse i policistične jajnike, to sam čula iz prve ruke, stvar je da se tamo baviš svojim problemom i baš ne pričamo puno o tome što rade s drugim parovima tako da neznam točno što bi bilo u svakom od ovih slučajeva koje navodiš.
Ako vide da ti nemogu pomoći onda ti to i kažu tako da ne trošiš vrijeme i novac uzalud.

Da, NaPro metode se jednim dijelom svode na praćenje plodnosti a drugim na liječenje neplodnosti, neznam zašto ti je to teško prihvatiti.

Ako je NaPro samo praćenje plodnosti onda su dr. Ujević i ostali doktori koji se time bave totalni luđaci ili??? Ako je rašireno po cijelom svijetu i ako vani postoje cijele klinike koje liječe neplodne parove samo na temelju NaPro metode a onda valjda može i kod nas postojati udruga i nekoliko doktora koja liječi šaku odmetnika koji ne žele punkcije, transfere, zamrzavanje zametaka i miksanje svojih spolnih stanica u epruvetama, kao i one kod kojih niti sve to nije uspjelo.

Svatko bi trebao imati pravo izabrati ali na temelju ispravnih informacija, a ne pretpostavki ili dezinformacija s raznih letaka i "stručnih" tekstova kojih i previše kruži internetom u posljednjih godinu-dvije.

Mare 41, ja sam imala dobre folikule, 1-4 (uzimala sam razne doze) kako u kojem ciklusu ali neznam kakva je bila kvaliteta jajnih stanica u njima. Meni je ovulacija uvjek kasnila i bila mi je iza 20-og DC što naši ginekolozi nisu uzimali u obzir i davali su mi clomifen kao i svima 2-5 DC. Kod FC su uzeli u obzir moj prirodni ritam ovulacije pa sam clomifene uzimala kasnije 7-10 DC kad mi je tijelo bilo spremno odraditi sve ostalo.
Radi se zaista o potpuno drugačijem pristupu i zbilja bih ga preporučila svakome ko ima problema s neplodnosti, posebno kod parova gdje nema još točne dijagnoze jer oni obično nađu uzrok, a onda i riješenje.

Kad sam ostala trudna i dalje su me pratili, tj. vadila sam hormone prvo svaki tjedan, pa svaki mjesec sve do skoro 30-og tjedna. Znam da pomažu i kod spontanih pobačaja.