Sanja, baš mi je drago da si se ovdje javila da malo razmijenimo iskustva.
Reci mi jesi li se strogo pridržavala bezglutenske dijete? Jesi li ponekad "zgriješila" i koliko često i koliko dugo si je provodila?
Baš je teško biti dosljedan, jel da? pogotovo ako nisi cijeli dan doma i moraš nešto pojesti vani.
Bubekica, ovo me podsjeća na prepucavanja u saboru: ustaše i partizani.
Ja definitivno nisam bila među onima koji su optuživali MPO-ovce, niti znam koga a da je u Napro-u da ih je optuživao.
Na stranim forumima se dosta piše o Napro, najčešće imaju jedan ili više specijaliziranih topica na roditeljskim forumima i tamo sam imala prilike pročitati kako su
mnogi probali jedno i drugo, ovim ili onim redoslijedom sa ovakvom ili onakvom uspješnošću, zadovoljstvom ili razočaranjem.
Ali doslovce nisam naišla da se netko izjašnjava o vjeroispovjesti i sl. Mene osobno nisu pitali da li idem u crkvu i nitko to nije postavio kao uvjet.
Ne tvrdim da je uvijek tako, ne znam kako je drugdje po svijetu.
Svatko se može prijaviti na njihovo uvodno predavanje, besplatno ga odslušati i uvjeriti se da nitko ne spominje crkvu, molitvu i sl. a osobito ne pljuje po MPO.
Gle, nisam stručnjak u tom području, niti najmanje, pričam samo ono što sam pročitala na internetu.
Za puno toga se piše da ima autoimunu podlogu: i dijabetes, i inzulinska rezistencija i PCOS. Možeš uguglati i naći kao i ja,
a da li je to točno fakat ne znam. Ne tvrdim da je.
Što se endometrioze tiče, u dosta literature se ona povezuje sa celijakijom/intolerancijom na gluten i navodi se da je podloga autoimuna.
evo ti samo jedan i to moj primjer:
renomiranim Zg reproduktivcima (dr. L, dr.R i drugima) je moj 47 nmol/l bio znak da je sa mojom ovulacijom sve u redu.
kod Napro progesteron mora biti 60 - 100 nmol/l, a estradiol iznad 400 - 800 pmol/L po jc, 7dpo da bi se moglo govoriti o ovulaciji s kojom je sve u redu (plus
naravno UZV). 47 u Napro-u nikako nije ok i ukazuje im na određene probleme.
ne moram niti reći koliko me je bacilo u nazad i koliko sam vremena izgubila kad te netko poznat i renomiran uvjeri u nešto i ti bezbrižno odšetaš doma i pustiš da
"sve ide svojim tokom".
dakle uvjerila sam se sama u razliku kada ti MPO-ovac samo pročita brojku iz nalaza, vidi da je u ref, ili kada Napro-ovac iz istih brojaka isčita puno više toga.
kad već pišem o razlici, moram istaknuti da sam bila na AIH-u kod renomiranog MPO-ovca koji me nije poslao vaditi estradiol
7 dpo već sam po defaultu uzimala estrofem (i to puno puno estrofema), a da on uopće nije znao da meni estradiol poslije ovulacije naprosto divlja.
Kod Napro-a se estradiol obavezno vadi 7 dpo i sada se vidi da mi je visok, a koliki je tek bio kad sam dodatno uzimala estrofem.
Jesam li radi toga nakon AIH-a dobila fibroadenome na dojkama, ne želim niti misliti, a niti o činjenici da previsoki estradiol zapravo
sprečava implantaciju.
Također sam se uvjerila kako renomirani ginić, doduše ne reproduktivac, ali jako jako poznati privatni Zg ginić nije znao prepoznati neprsnuti folikul
kad sam bila kod njega umjesto kod dr. koji surađuje sa Napro. Njemu je to bio ok nalaz, dok su u Napro-u "iz aviona" na UZV slici vidjeli da to nije ok.
Lab nalazi su to i dokazali.
Ma ima toga još ali nemam sad vremena više pisati.