Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
U hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu ginekolozi primarne zdravstvene zaštite :
-vrše preglede vezane uz reproduktivno zdravlje žene
-savjetuju pacijente o zdravim životnim navikama koje poboljšavanju zdravstveno stanje organizma (npr. pravilna prehrana, smanjene viška kilograma, prestanak pušenja...)
-educiraju pacijente o načinu praćenja prirodnih znakova plodnosti u cilju poboljšanja izgleda za začeće
-upućuju pacijentice na hormonske pretrage
-ordiniraju terapiju ako je potrebna
-prate rast i razvoj folikula, stanje ednometrija i sl.

Dakle, usluge koje NaPro tehnologija naplaćuje, osiguranicima HZZO-a dostupne su u okviru primarne zdravstvene zaštite i korisnici ih ne moraju plaćati.

Zbilja ne vidim način na koji bi HZZO mogao plaćati usluge priučenih volontera vjerske udruge koji će osobe koje imaju teškoća sa začećem savjetovati o prirodnom praćenju znakova plodnosti ili da HZZO plaća liječnika izvan hrvatskog zdravstvenog sustava (npr. liječnika iz Irske) koji daje konzultacije ili ordinira terapiju koja je dostupna u sustavu javnog zdravstva.

Važno je istaknuti:

NaPro djeluje u na temelju vjerskih stajališta i svjetonazorskih pogleda katoličke Crkve koja se protivi svim metodama medicinski potpomognute oplodnje, dakle protivi se ne samo izvantjelesnoj oplodnji već i unutartjelesnoj opodnji putem intrauterine inseminacije).

NaPro tehnologija praćenja plodnosti provodi se u okviru vjerskih organizacija i udruga i pokušava se nametnuti alternativa metodama medicinski potpomognute oplodnje.

Na žalost, velik broj neplodnih parova, osobito na početku svog puta liječenja neplodnosti, neće prepoznati činjenicu da NaPro može eventualno pomoći samo kod nekih lakših dijagnoza.

Kome je liječenje metodama izvantjelesne oplodnje neprihvatljivo, neka ne koristi takvu vrstu liječenja, ali da se blago izrazim-nije fer zavaravati neplodne parove da je NaPro tehnologija način liječenja neplodnosti koja ima bolje metode i veći uspjeh liječenja od metoda medicinski potpomognute oplodnje.

Nije pošteno neplodnim parovima naplaćivati ono što ionako mogu dobiti u okviru sustava javnog zdravstva.

Ali metode NaPro tehnologije nisu alterenativa izvantjelesnoj oplodnji. Kome treba IVF, NaPro mu ne treba.
Daj mi molim te napiši koji je tvoj primarni ginekolog da se odmah prebacim kod njega jer niti jedan od onih kod kojih sam ja bila nisu mi pružili ove usluge koje gore navodiš, valjda jedino ja nemam sreće!

Koji liječnici u RH prepisuju npr. LDN? Ako nam je sve to dostupno u sustavu javnog zdravstva.

Prema čemu zaključuješ da NaPro djeluje prema stavovima Katoličke Crkve? I zašto ti smeta ako se netko protivi IVF-u i inseminaciji, nitko ju ne uskraćuje tebi.

Što kažeš na činjenicu da NaPro često uspije upravo tamo gdje IVF nije imao uspjeha?
Meni su svi liječnici rekli da mi treba IVF ako želim ostvariti trudnoću a meni je pomogao NaPro, kako to objašnjavaš?

Neznam koji su tvoji razlozi, ali molim te pusti nas s iskustvom iz NaPro-a da u miru izmjenimo iskustva i odgovorimo na pitanja ljudima koje takva vrsta liječenja zaista zanima.
Ti si čvrsto protiv NaPro metoda, to nam je jasno i liječi se kako god želiš, mi ti baš nikako nemožemo tu slobodu uskratiti. Želim ti sreću, ali kome uz IVF uopće i treba sreća, ma uspjet ćeš sigurno, ipak jedino oni liječe baš sve uzroke neplodnosti zar ne?