Bubekica ja zaista neznam kakav je postupak s liječenjem loših spermiograma, mislim da mogu i tu pomoći a ako nemogu rekli bi ti na vrijeme, na 1. ili 2. sisretu kad ti vide nalaze.
Meni su rekli da s mojim AMH postoji šansa, nisu mi obećali trudnoću, znam da kažu ljudima kad im nemogu pomoći.
Meni se najviše svidjelo što su bili odlučni naći sve moguće probleme i otkloniti ih koliko god se može da bi ja bila u najboljem stanju tj. najplodnija što mogu biti.
Što se tiče raspela i molitvenika ne brini, čekaonica i ured se svodi na jednu malu sobicu u Grahorovoj ulici i koliko se sjećam nema raspela, (mada mislim da raspelo stoji na Sv. Duhu i u drugim bolnicama pa ako ti ne stvara pritisak tamo...). Nitko te neće nagovarati da se obratiš i postaneš katolik.

Osoblje koje ima završene tečajeve (neznam koliko traju niti koliko koštaju) ima daleko više znanja nego što ga smiju primjeniti, ti tečajevi se završavaju vani, u Irskoj, Poljskoj... i svake godine idu na nove seminare, program je isti u cijelome svijetu, sva su predavanja i literatura na engleskom tako da se ne radi o neukim šarlatanima nego su to obično ljudi koji imaju fakultetsko obrazovanje (barem je naša podučavateljica imala) a s ovim su se počeli baviti kasnije.
Podučavatelji ti samo daju smjernice kako pratiti ciklus, zabilježe tvoje probleme i simptome, vrijednosti hormona i sl. (imaju šablone po kojima to rade i to je također isto po cijelome svijetu), po preporuci doktora (Irca) ti kažu koje još nalaze trebaš prikupiti i onda to sve šalju doktoru, nakon toga slijede konzultacije gdje ti doktor objasni na što sumnja, kakav tijek liječenja predviđa, pita te slažeš li se s takvim tijekom, odgovori na svako tvoje pitanje... odredi ti terapiju itd. Podučavatelji često služe i kao prevoditelji jer dosta ljudi nezna Engleski. Oni su zapravo ti koji sve pripreme i organiziraju da doktor dobije potpunu informaciju o tvom stanju, a ti o doktorovom mišljenju i terapiji. Nakon toga podučavatelji svaki mjesec tvoje nalaze šalju doktoru i jave ti treba li nešto u terapiji mijenjati.
Pokušavam ti objasniti da oni zapravo ne određuju terapiju niti dijagnozu, to rade isključivo doktori iz Irske.

Liječnik iz Hrvatske ti eventualno napiše recept za lijek ili tako nešto i ako ti treba neki operativni zahvat ideš u bolnicu pa je on tamo, ali nemože on puno kad radi u državnoj bolnici. Poliklinika koja radi za njih je upućena u njihove metode liječenja i daje ti popust pa je samo zato lakše ići kod njih nego negdje drugdje objašnjavati što i zašto trebaš, mada možeš gdje hoćeš, ja sam imala nalaza od svud i svakud jer sam ih skupljala godinama.

Što se tiče svemogućnosti...pa nisu valjda napisali da mogu pomoći svima? Nisam gledala taj detalj ali nitko nije svemoguć, možda su mislili da je to nepotrebno pisati.

Nadam se da sam ti barem malo uspjela pomoći.