Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
2009. uz kolaboraciju vladajućih i Katoličke Crkve donesen je jedan od najrestriktivnijh zakona o mpo-u na svijetu.
taj zakon kojij je praktički zabranjivao liječenje neplodnosti u skladu sa zlatnim standardom liječenja i bio je na snazi 3 godine.

velik broj neplodnih parova radi toga nikad nije uspio ostvariti roditeljstvo.

2012. tijekom procedure donošenja sada važećeg zakona o mpo velik dio klera svih razina (od župnika najmanjih župa do biskupa i kardinala) sa oltara optuživao neplodne parove ubojicama djece, pozivao vjernika tijekom mise da potpišu za referendum o zabrani medicinski poptomognute oplodnje. velika energija i silan novac poreznih obveznika uložen je u organizacije tribina protiv zakona o mpo-u, u medijsku propagandu stavova i svjetonazora koji se protive liječenju neplodnosti u skladu sa suvremenim dosezima medicine.

u jeku tog križarskog rata koji su KC i udruge koje financira KC vodili protiv donošenja novog zakona o mpo-u, NaPro tehnologija promovirana je izuzetno uspješan način liječenja neplodnosti uz kojeg su metode liječenja medicinski potpomognutom oplodnjom ne samo štetne i skupe već i vrlo neuspješne.

NaPro tehnologija liječenja temelji se na vjerskim svjetonazorskim uvjerenjima KC. u Hrvatskoj nikad nije bilo niti će biti ikome zabranjeno da bira liječenje ovom tehnologijom, ali istina je:
da je neplodnim praovima na temelju svjetonazorski donešenog zakona od 2009. do 2012. godine bilo zabranjeno liječenje neplodnosti u sladu sa suvremenim biomedicinskim spoznajama.

mnogi neplodni parovi radi toga nikad nisu uspjeli ostvariti roditeljstvo.

NaPro nikad nikome nije bio zabranjen, tko želi na taj način pokušavati ostvarivati trudnoću-slobodan je tako postupati.
Ovo mi je zadnji komentar na ovakav post, obećajem!
mi u Hrvatskoj imamo velikih problema s demokracijom i tolerancijom, izgleda da ona može vrijediti samo kad svoj stav iznose lijeve ili tzv. liberalne opcije čiji se stavovi prikazuju kao apsolutne istine koje se nitko nesmije niti usuditi dovesti u pitanje.
S druge strane kad svoj stav izražava Crkva ili bilo koja konzervativna opcija onda se njih proglašava krivcima za sve i svašta, zaostalim luđacima, katolibanima, križarima itd. i to od strane tih lijevih liberalnih i nadasve tolerantnih udruga, stranaka, medija i političara koji od silne tolerancije nisu u stanju bez vrijeđanja odgovoriti niti na jedan protuargument.
Tabu teme su homoseksualni brakovi, umjetna oplodnja i abortus, možda ih ima još ali ove mi prve padaju napamet.
Dajte shvatite da ljudi imaju pravo misliti drugačije od vas, da se u katoličkoj državi (državi s većinskim katoličkim stanovništvom) ima pravo uvažiti stav katoličke Crkve i koristiti te stavove kod donošenja zakona, da bi se posebno trebalo uvažiti mišljenje naroda tj. kad narod na referendumu kaže jedno da se nebi smio napisati i izglasati zakon koji govori nešto sasvim drugo, ili barem ne bez posljedica.

Daj mi, ako je već utrošen golemi novac poreznih obveznika na medijsku kampanju za NaPro stavi par linkova od Tv emisija, novinskih članaka (mislim na vodeće dnevne novine) i radijske emisije gdje se je FertilityCare kao jedina NaPro opcija u Hrvatskoj predstavio i gdje su ih uopće pitali za metode i rezultate liječenja. Svi plaćamo pristojbu i ja mislim da bi mnogi ljudi voljeli pogledati i takvu emisiju pogotovo u jeku kampanje za donošenje novog zakona.
Dalje, zašto misliš da porezni obveznici u RH žele da s njihov novac radije troši na IVF nego na NaPro? Mislim da sam ja u odnosu na tebe zakinuta jer sam svoju odbranu metodu morala platiti a tvoja je besplatna, iako je moja 10 puta jeftinija, u slučaju da si bila samo jednom na IVF-u.
Mnogi neplodni parovi nažalost nikada neće ostvariti roditeljstvo uz pomoć IVF-a a možda bi im NaPro mogao pomoći, međutim mediji im blokiraju informacije, političari, doktori i farmaceutska industrija također, možemo i tako postaviti stvari.

Ako je taj zakon bio donesen u skladu s stavovima crkve jel to onda znači da od 2009-2012 nije bilo MPO-a, jer crkva je protiv izvantjelesne oplodnje? Znam da nije tako jer su me i samu u tom razdoblju upućivali na IVF.
Već sam negdje ranije pitala ali nije mi odgovoreno....Što se događa sa zamrznutim zametcima nakon što parovi ostvare roditeljstvo i zaključe da im oni više netrebaju? Što se točno događa s jajnim stanicama nakon punkcije i kako znate da nisu zabunom ili namjerno implantirane nekom drugom, slučaj Asim Kurjak također je dosta svjež i otvara mnoge rane.
Možemo mi tu polemizirati o mnogočemu ali tema su ISKUSTVA S FERTILITYCARE-a!!!