Vidim da je tema malo zastarjela, ali željela bih podijeliti svoje iskustvo s vama s obzirom da sam prethodno i ja čitala komentare za i protiv NaPro-a na ovom portalu i nisam znala što da mislim jer svaki komentator ima stav kao da zaista jako dobro zna, rekla bih čak stručno poznaje samu srž tako složenog problema kao što je neplodnost. Stoga sam se odlučila uključiti u sustav FC i sama zaključiti o čemu se radi iz prve ruke...

Jedno od najtežih i najstresnijih razdoblja mog života uslijedilo je u mojoj 35. godini kada su mi na pregledu ustanovili da imam endometriozu na oba jajnika i smanjen AMH (8.11) i to upravo kada sam htjela postići trudnoću. Dotada nisam imala nikakvog iskustva sa svim tim ginekološkim pojmovima niti sam pokušavala zanijeti. Menstrualni ciklusi uvijek su bili redoviti i uredni, a simptome endometrioze nisam imala.
Odmah sam otišla na još jedan pregled kod doktora koji slovi za jednog od najboljih ginekologa nadajući se da nije sve baš tako loše jer nitko u mojoj obitelji nema niti slične probleme. Taj pregled me još više ''potopio'' jer je doktor potvrdio prethodnu dijagnozu i k tome još opisao moje jajnike koristeći se jednom ružnom frazom u značenju da su mi jajnici iznimno nekvalitetni. Jedino rješenje koje je ponudio bila je umjetna oplodnja. Teško su mi pale te njegove riječi i nije mi bilo jasno da ne postoji nikakav lijek, preparat, bilo što čime bismo pokušali bar malo popraviti situaciju, nego je čim prije trebalo pristupiti baš tom rješenju. Od cijelog njegovog govora najgore mi je bilo kad je rekao da ne pristupim li umjetnoj oplodnji maksimalno za 5 – 6 mjeseci da me neće ni sam Bog spasiti! Ta me se izjava silno dojmila pa sam u sebi izgovorila: „Eto, dragi Bože, čuo si ga što ti je rekao!“

Ubrzo sam preko poznanika doznala za Fertility Care. Moram priznati da nisam imala velika očekivanja u vezi s njihovim pristupom liječenju neplodnosti jer zvuči prejednostavno, ali svejedno sam odlučila surađivati jer, osim umjetne oplodnje, nikakvog drugog rješenja nisam imala.

Ono što je odmah jasno već na samom uvodnom predavanju je da u Fertilityju pacijentu pristupaju vrlo temeljito i individualizirano. Slijedeći njihove metode, moja podučavateljica Marija primijetila je nepravilnosti i odstupanja u mom ciklusu, a koja niti jedan ginekolog (a dotad sam ih promijenila sve skupa troje) nije primijetio. Naime, samim tim što mi je ciklus uredan, po mišljenju standardne medicine, sa mnom je sve u redu osim tih nerješivih problema endometrioze i niskog AMH. Tada me je podučavateljica uputila doktorici Katarini Dvornik (mojoj 4. po redu ginekologinji) koja me je jedina poslala na vađenje hormona. Nalaz je pokazao da od mogućih 19 stavki (hormoni, vitamini i sl.), četiri su bile u deficitu (nizak D vitamin, hormon DHEA – majka svih hormona, testosteron…). Počela sam piti 7 različitih vitamina i preparata, a doktorica je rekla da su potrebna barem tri mjeseca dok se to sve stabilizira i da moja ovulacija unatoč urednom ciklusu i nije baš kvalitetna. Također, rekla je i da bi standardna medicina ustanovila da stanje s mojim hormonima nije loše, ali u Fertility sustavu ne misle tako. Cijelo to vrijeme redovito smo pratili razinu hormona u krvi. Nakon tri mjeseca doktorica mi je dala HCG injekciju kojom se poboljšava kvaliteta ovulacije da pokušamo postići trudnoću. Zaista nisam vjerovala da će već prva injekcija nakon tri mjeseca terapije i još toliko mjeseci prethodnog praćenja ciklusa s Fertilitijem biti uspješna. Sada sam skoro tri mjeseca trudna i samo se nadam da će sve biti u redu do kraja. Cijelo ovo vrijeme od samog početka liječenja zbog odnosa doktorice i podučavateljice prema meni, osjećala sam se zaista privilegirano!
Već sada mogu reći bez obzira na daljnji tijek trudnoće, da je postizanje trudnoće prirodnim putem neupitno moja najveća životna pobjeda jer je put do nje iziskivao vjeru u Boga (za koju sam cijelo vrijeme mislila da je nemam dovoljno za ovakav problem) i mali krug velikih ljudi kojima nečija neplodnost nije profitabilan prečac do rješenja, nego se predanošću u radu, strpljivošću s nestrpljivima i pravim znanjem sasvim jednostavno i bezbolno rješavaju problemi za koje ugledni doktori tvrde da ih ni sam Bog ne može riješiti!

Eto, to je moje iskustvo i zaista mislim da svakom životno važnom problemu treba pristupiti ozbiljno i svugdje potražiti pomoć, a ne se ograničavati vlastitim predrasudama i samom sebi uskratiti pomoć samo zato što su u pitanju ljudi koji imaju drugačija uvjerenja, ali i dalje ljudi koji zaista predano rade i čine sve u svojoj moći da nekome pomognu!