Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Rolana šunka

  1. #1
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,308

    Početno Rolana šunka

    Kako i koliko dugo kuhate rolanu šunku?

  2. #2
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    koliko ima kila toliko sati kuhaš
    jednostavno k'o kišobran!

  3. #3
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,308

    Početno

    ja sam mislila da to vrijedi samo za pravu šunku, a d aje ova rolana neka brza varijanta

  4. #4
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    ma to ti je isto...
    ja sam radila i pravu i rolanu, isto se kuha!

  5. #5
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    a što je zapravo rolana šunka?

  6. #6
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    A70v potpis mi je genijalan , umirem od smijeha

  7. #7
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    a što je zapravo rolana šunka?
    pa šunka bez kosti, srolana i zamotana u onu mrežicu
    ne vjerujem da ne znaš

  8. #8
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ma znam otprilike
    ali ne znam da li se to samo zvadi kost, ili se to radi kao šunka u crijevu i slične šunke koje su u stvari "umjetno" napravljene
    jer po okusu, ako je samo izvađena kost, bi trebalo biti slično pravoj šunki
    ali meni to baš nije okus poput šunke

  9. #9
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ako je domaća rolana šunka, onda kao i običnu, a ove kupljene (kakvu danas imam i ja) kuham tek toliko da je "prođe voda" cca 15 minuta do max 20.
    Ona je več kuhana (barem moja).

  10. #10
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    pa šunka bez kosti, srolana i zamotana u onu mrežicu
    ne vjerujem da ne znaš
    Forka, ovo ustvari nije istina.
    Domaća buđola bi odgovarala pravoj šunki, ali bez kosti, iliti to je čisto sirovo napacano meso i posušeno na dimu, a ove kupljene su prethodno kuhane.

  11. #11
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Ja sam svoju kuhala malo više od 1 h. Ubacila sam luk, češnjak, lovorov list, sol i papar u zrnu. Ostavila sam ju u vodi dok se ne ohladi.

  12. #12
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,652

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ma znam otprilike
    ali ne znam da li se to samo zvadi kost, ili se to radi kao šunka u crijevu i slične šunke koje su u stvari "umjetno" napravljene
    jer po okusu, ako je samo izvađena kost, bi trebalo biti slično pravoj šunki
    ali meni to baš nije okus poput šunke
    Zapravo bojim se da je "umjetna" ( rekao mi muz prije koji mjesec da je vidio na carini kamion sa ljepilom za meso, pa pretpostavljam da se sigurno stavlja u rolane sunke. Ne znam nikoga u mesnoj industriji, ali samo postojanje nečega sto se zove "ljepilo za meso" raspiruje maštu .).

  13. #13
    Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    village...long village
    Postovi
    1,638

    Početno

    svoju kupovnu šunku kuham onoliko koliko ima kila- 1300 - sat i pol
    i kuham ju u običnoj vodi jer je jedu i klinci i ne stavljam nikakve dodatne začine
    nakon tih sat i pol ugasim plin i ostavim je da se hladi skup s tom vodom
    navečer maknem mrežu, narežem je i spremim u posude

  14. #14
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Evo moja se kuhala 20 minuta i kuhana je. Nema se u toj kemiji što dulje kuhati.
    Govorim o kupljenoj rolanoj "šunki", koja nema nikakve poveznice s domaćom rolanom šunkom, osim istog naziva.

    Edit: meni je to više kao podimljena hrenovka u obliku šunke.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 30.03.2013. at 15:07

  15. #15
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,308

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Evo moja se kuhala 20 minuta i kuhana je. Nema se u toj kemiji što dulje kuhati.
    Govorim o kupljenoj rolanoj "šunki", koja nema nikakve poveznice s domaćom rolanom šunkom, osim istog naziva.

    Edit: meni je to više kao podimljena hrenovka u obliku šunke.
    i mi smo je sinoć ovako skuhali na brzinu, ali moram priznati da ipak nema tako katastrofalan "dimljena hrenovka" okus

  16. #16
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Forka, ovo ustvari nije istina.
    Domaća buđola bi odgovarala pravoj šunki, ali bez kosti, iliti to je čisto sirovo napacano meso i posušeno na dimu, a ove kupljene su prethodno kuhane.
    ne znam kako si ustvrdila neistinu...

    ja bih prije rekla, iako priznajem da se u te stvari fakat ne razumijem previše, da buđola i šunka nemaju veze jedno s drugim, jerbo im je već podrijetlo različito: buđola se radi od svinjskog vrata, a šunka od svinjskog buta... tu već prestaje svaka sličnost...

    ali, dopuštam da nisam u pravu, nek' me poduče pravi znalci

  17. #17

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,357

    Početno

    Kod nas u Slavoniji je ovako kako kaže Forka. Buđola se radi od svinjskog vrata, a šunka je šunka, ne!

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    buđola je dimljena sušena vratina

    a ovo rolano u mrežici što se kod nas prodaje je zapravo meso s lopatice
    (meni je to fino, nema mi hrenovkast okus)

  19. #19
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas u Slavoniji je ovako kako kaže Forka. Buđola se radi od svinjskog vrata, a šunka je šunka, ne!
    eto!
    ja k'o prava Slavonka

  20. #20
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Forka, ovo ustvari nije istina.
    Domaća buđola bi odgovarala pravoj šunki, ali bez kosti, iliti to je čisto sirovo napacano meso i posušeno na dimu, a ove kupljene su prethodno kuhane.
    A gdje si pročitala da pišem o kojem se dijelu mesa radi?
    Napisala sam da je to čisto sirovo napacano meso posušeno na dimu.
    Žao mi je ako smo se krivo razumjele.

    Rolana kupljena šunka, ova u mrežici koja se prodaje u trgovinama (barem kod nas) nije prava šunka i nema puno veze s pravom šunkom.
    Vjerujem da se može kupiti i prava rolana šunka, ali ovo što se kod nas masovno kupuje - nije prava rolana šunka, samo se tako zove i nije sirovo napacano sušeno meso, nego kuhano ili što su mu več napravili.

    Ne smatram se znancem, osim što smo godinama doma radili i šunke i buđole i kobabasice i slično.

    Ovo godine očito ne, jer imam podimljenu hrenovku u obliku šunke.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 30.03.2013. at 21:30

  21. #21
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    buđola je dimljena sušena vratina

    a ovo rolano u mrežici što se kod nas prodaje je zapravo meso s lopatice
    (meni je to fino, nema mi hrenovkast okus)
    Jel možda znaš kako ga pripremaju?

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa meso se prvo odkošta, pa termički obradi (zato se može jesti i direktno iz mrežice)
    onda se zarola i stisne mrežicom (kao kulen)
    u idealnom svijetu bi meso pustilo svoju tekućinu koja je ljepljiva, (aspik, jelte), što bi je povezalo
    u industriji se bojim da ipak stavljaju još nešto

  23. #23
    Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Postovi
    1,748

    Početno

    Mi smo kupili neku sunku,pa kaze ne dulje od 30min!
    Inace rolanu u mrezici stavim u pretis,i taj tren gotova!

  24. #24
    superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,395

    Početno

    Mi kupimo ralonu lopaticu u mrežici, vidjela sam da ima i vratine u mrežici ,ai to mi nije neš.
    Kupila sam ove godine neku super PPK i jako je fina, nema masnoga i baš nam je u tek. ja ću ih kupiti još par komada pa ih smrznem i onda vedim po potrebi, pečem ih u kruhu, ponesem na neki pit narezano ili jednostavno jedemo u sendviću, jako je volimo.
    Prošle sam godine kupla domaću kod mesara, baš rolanu šunku i nije mi bila ok, namakala sam je prije i fino kuhala a bila je tvrda i žilava na kraju!

  25. #25

    Datum pristupanja
    Mar 2013
    Postovi
    1

    Početno

    Ja sam kupila Gavrilovićevu i našla ovakve upute

    http://www.gavrilovic.hr/hr/proizvod...ci-rinfuza/66/

  26. #26
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    Mi kupimo ralonu lopaticu u mrežici, vidjela sam da ima i vratine u mrežici ,ai to mi nije neš.
    Kupila sam ove godine neku super PPK i jako je fina, nema masnoga i baš nam je u tek. ja ću ih kupiti još par komada pa ih smrznem i onda vedim po potrebi, pečem ih u kruhu, ponesem na neki pit narezano ili jednostavno jedemo u sendviću, jako je volimo.
    Prošle sam godine kupla domaću kod mesara, baš rolanu šunku i nije mi bila ok, namakala sam je prije i fino kuhala a bila je tvrda i žilava na kraju!
    To je razlika. Da me netko ne uhvati za riječ ne tvrdim da su sve domaće šunke žilave na kraju, nego prava domaća kuhana šunka ima teksturu (vlakna) i nakon višesatnog kuhanja, iliti moraš ju gristi, dok ova kupljena rolana šunka još dok je sirova ima mekanu teksturu i možeš je jesti bez specijalnog truda zubi.

  27. #27
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,145

    Početno

    ja sam kupila neku s teksturom od jedne ženkske na placu pred 3 tjedna malo je još dosušili ( ali su moji skužili kaj ima, pa svako malo odrezali po malo), uglavnom uzela sam dio i samo taj dio skuhala.

  28. #28
    Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Postovi
    1,748

    Početno

    Samo da prijavim da jedva disemo od sunke

  29. #29
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Nije mi dalo mira, pa sam išla provjeriti kakve smo mi sušili buđole (Zagorje).
    - najbolje buđole su uvijek kod nas bile od buta (od šunke)
    - radili smo i ove od vratine, ali puno rjeđe, jer su one znale biti dosta masne
    - isto tako smo znali raditi i od lopatice i čak od karea bez kostiju

    - jako fini je bio i sušeni lungić, samo što ga malo ima i skup je

    Eto, toliko iz Zagorja. Sretan Uskrs!

  30. #30
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Samo da prijavim da jedva disemo od sunke

  31. #31
    superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,395

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mi dalo mira, pa sam išla provjeriti kakve smo mi sušili buđole (Zagorje).
    - najbolje buđole su uvijek kod nas bile od buta (od šunke)
    - radili smo i ove od vratine, ali puno rjeđe, jer su one znale biti dosta masne
    - isto tako smo znali raditi i od lopatice i čak od karea bez kostiju

    - jako fini je bio i sušeni lungić, samo što ga malo ima i skup je

    Eto, toliko iz Zagorja. Sretan Uskrs!
    Nama je od vrataine, buđola, a od karea pečenica, a šunka je ono noga i okolo da se fino izjasnim i onda se dio odrezao i kuhao i bio je fin.
    Ali ovo što sam ja ubola prošle godine je bilo žilavo ,a kuhala sam po pravilima i dugo.. na kraju sam je narezala na mesoreznicu i na kockice i ubacila u grah...
    I ova je baš ok ove godine fina i pomalo vlaknasta, vuče na domaće i nije onako kao žvaka, treba i malo grist!

  32. #32
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    a što je zapravo rolana šunka?
    odgovaram na svoje pitanje
    odnosno novi list odgovara
    http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...-mesa-do-sunke

  33. #33
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,652

    Početno

    Ha,ha i ja sam to čitala jutros pa sam te se sjetila.

  34. #34
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Eto, lijepo sam rekla - podimljena hrenovka.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •