Kako i koliko dugo kuhate rolanu šunku?
koliko ima kila toliko sati kuhaš
jednostavno k'o kišobran!
ja sam mislila da to vrijedi samo za pravu šunku, a d aje ova rolana neka brza varijanta![]()
ma to ti je isto...
ja sam radila i pravu i rolanu, isto se kuha!![]()
A70v potpis mi je genijalan , umirem od smijeha
ma znam otprilike
ali ne znam da li se to samo zvadi kost, ili se to radi kao šunka u crijevu i slične šunke koje su u stvari "umjetno" napravljene
jer po okusu, ako je samo izvađena kost, bi trebalo biti slično pravoj šunki
ali meni to baš nije okus poput šunke
Ako je domaća rolana šunka, onda kao i običnu, a ove kupljene (kakvu danas imam i ja) kuham tek toliko da je "prođe voda" cca 15 minuta do max 20.
Ona je več kuhana (barem moja).
Ja sam svoju kuhala malo više od 1 h. Ubacila sam luk, češnjak, lovorov list, sol i papar u zrnu. Ostavila sam ju u vodi dok se ne ohladi.
Zapravo bojim se da je "umjetna" ( rekao mi muz prije koji mjesec da je vidio na carini kamion sa ljepilom za meso, pa pretpostavljam da se sigurno stavlja u rolane sunke. Ne znam nikoga u mesnoj industriji, ali samo postojanje nečega sto se zove "ljepilo za meso" raspiruje maštu .).
svoju kupovnu šunku kuham onoliko koliko ima kila- 1300 - sat i pol
i kuham ju u običnoj vodi jer je jedu i klinci i ne stavljam nikakve dodatne začine
nakon tih sat i pol ugasim plin i ostavim je da se hladi skup s tom vodom
navečer maknem mrežu, narežem je i spremim u posude
Evo moja se kuhala 20 minuta i kuhana je. Nema se u toj kemiji što dulje kuhati.
Govorim o kupljenoj rolanoj "šunki", koja nema nikakve poveznice s domaćom rolanom šunkom, osim istog naziva.
Edit: meni je to više kao podimljena hrenovka u obliku šunke.![]()
Posljednje uređivanje od Anemona : 30.03.2013. at 15:07
ne znam kako si ustvrdila neistinu...
ja bih prije rekla, iako priznajem da se u te stvari fakat ne razumijem previše, da buđola i šunka nemaju veze jedno s drugim, jerbo im je već podrijetlo različito: buđola se radi od svinjskog vrata, a šunka od svinjskog buta... tu već prestaje svaka sličnost...
ali, dopuštam da nisam u pravu, nek' me poduče pravi znalci![]()
Kod nas u Slavoniji je ovako kako kaže Forka. Buđola se radi od svinjskog vrata, a šunka je šunka, ne!
buđola je dimljena sušena vratina
a ovo rolano u mrežici što se kod nas prodaje je zapravo meso s lopatice
(meni je to fino, nema mi hrenovkast okus)
A gdje si pročitala da pišem o kojem se dijelu mesa radi?
Napisala sam da je to čisto sirovo napacano meso posušeno na dimu.
Žao mi je ako smo se krivo razumjele.
Rolana kupljena šunka, ova u mrežici koja se prodaje u trgovinama (barem kod nas) nije prava šunka i nema puno veze s pravom šunkom.
Vjerujem da se može kupiti i prava rolana šunka, ali ovo što se kod nas masovno kupuje - nije prava rolana šunka, samo se tako zove i nije sirovo napacano sušeno meso, nego kuhano ili što su mu več napravili.
Ne smatram se znancem, osim što smo godinama doma radili i šunke i buđole i kobabasice i slično.
Ovo godine očito ne, jer imam podimljenu hrenovku u obliku šunke.![]()
Posljednje uređivanje od Anemona : 30.03.2013. at 21:30
pa meso se prvo odkošta, pa termički obradi (zato se može jesti i direktno iz mrežice)
onda se zarola i stisne mrežicom (kao kulen)
u idealnom svijetu bi meso pustilo svoju tekućinu koja je ljepljiva, (aspik, jelte), što bi je povezalo
u industriji se bojim da ipak stavljaju još nešto
Mi smo kupili neku sunku,pa kaze ne dulje od 30min!
Inace rolanu u mrezici stavim u pretis,i taj tren gotova!
Mi kupimo ralonu lopaticu u mrežici, vidjela sam da ima i vratine u mrežici ,ai to mi nije neš.
Kupila sam ove godine neku super PPK i jako je fina, nema masnoga i baš nam je u tek. ja ću ih kupiti još par komada pa ih smrznem i onda vedim po potrebi, pečem ih u kruhu, ponesem na neki pit narezano ili jednostavno jedemo u sendviću, jako je volimo.
Prošle sam godine kupla domaću kod mesara, baš rolanu šunku i nije mi bila ok, namakala sam je prije i fino kuhala a bila je tvrda i žilava na kraju!
Ja sam kupila Gavrilovićevu i našla ovakve upute
http://www.gavrilovic.hr/hr/proizvod...ci-rinfuza/66/
To je razlika. Da me netko ne uhvati za riječ ne tvrdim da su sve domaće šunke žilave na kraju, nego prava domaća kuhana šunka ima teksturu (vlakna) i nakon višesatnog kuhanja, iliti moraš ju gristi, dok ova kupljena rolana šunka još dok je sirova ima mekanu teksturu i možeš je jesti bez specijalnog truda zubi.
ja sam kupila neku s teksturom od jedne ženkske na placu pred 3 tjedna malo je još dosušili ( ali su moji skužili kaj ima, pa svako malo odrezali po malo), uglavnom uzela sam dio i samo taj dio skuhala.
Nije mi dalo mira, pa sam išla provjeriti kakve smo mi sušili buđole (Zagorje).
- najbolje buđole su uvijek kod nas bile od buta (od šunke)
- radili smo i ove od vratine, ali puno rjeđe, jer su one znale biti dosta masne
- isto tako smo znali raditi i od lopatice i čak od karea bez kostiju
- jako fini je bio i sušeni lungić, samo što ga malo ima i skup je
Eto, toliko iz Zagorja. Sretan Uskrs!
Nama je od vrataine, buđola, a od karea pečenica, a šunka je ono noga i okolo da se fino izjasnim i onda se dio odrezao i kuhao i bio je fin.
Ali ovo što sam ja ubola prošle godine je bilo žilavo ,a kuhala sam po pravilima i dugo.. na kraju sam je narezala na mesoreznicu i na kockice i ubacila u grah...
I ova je baš ok ove godine fina i pomalo vlaknasta, vuče na domaće i nije onako kao žvaka, treba i malo grist!![]()
odgovaram na svoje pitanje
odnosno novi list odgovara
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...-mesa-do-sunke
Ha,ha i ja sam to čitala jutros pa sam te se sjetila.
Eto, lijepo sam rekla - podimljena hrenovka.![]()