Results 1 to 34 of 34

Thread: Rolana šunka

  1. #1
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default Rolana šunka

    Kako i koliko dugo kuhate rolanu šunku?

  2. #2
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    koliko ima kila toliko sati kuhaš
    jednostavno k'o kišobran!

  3. #3
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    ja sam mislila da to vrijedi samo za pravu šunku, a d aje ova rolana neka brza varijanta

  4. #4
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    ma to ti je isto...
    ja sam radila i pravu i rolanu, isto se kuha!

  5. #5

    Default

    a što je zapravo rolana šunka?

  6. #6
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    A70v potpis mi je genijalan , umirem od smijeha

  7. #7
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    a što je zapravo rolana šunka?
    pa šunka bez kosti, srolana i zamotana u onu mrežicu
    ne vjerujem da ne znaš

  8. #8

    Default

    ma znam otprilike
    ali ne znam da li se to samo zvadi kost, ili se to radi kao šunka u crijevu i slične šunke koje su u stvari "umjetno" napravljene
    jer po okusu, ako je samo izvađena kost, bi trebalo biti slično pravoj šunki
    ali meni to baš nije okus poput šunke

  9. #9
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Ako je domaća rolana šunka, onda kao i običnu, a ove kupljene (kakvu danas imam i ja) kuham tek toliko da je "prođe voda" cca 15 minuta do max 20.
    Ona je več kuhana (barem moja).

  10. #10
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Forka View Post
    pa šunka bez kosti, srolana i zamotana u onu mrežicu
    ne vjerujem da ne znaš
    Forka, ovo ustvari nije istina.
    Domaća buđola bi odgovarala pravoj šunki, ali bez kosti, iliti to je čisto sirovo napacano meso i posušeno na dimu, a ove kupljene su prethodno kuhane.

  11. #11
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Ja sam svoju kuhala malo više od 1 h. Ubacila sam luk, češnjak, lovorov list, sol i papar u zrnu. Ostavila sam ju u vodi dok se ne ohladi.

  12. #12
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ma znam otprilike
    ali ne znam da li se to samo zvadi kost, ili se to radi kao šunka u crijevu i slične šunke koje su u stvari "umjetno" napravljene
    jer po okusu, ako je samo izvađena kost, bi trebalo biti slično pravoj šunki
    ali meni to baš nije okus poput šunke
    Zapravo bojim se da je "umjetna" ( rekao mi muz prije koji mjesec da je vidio na carini kamion sa ljepilom za meso, pa pretpostavljam da se sigurno stavlja u rolane sunke. Ne znam nikoga u mesnoj industriji, ali samo postojanje nečega sto se zove "ljepilo za meso" raspiruje maštu .).

  13. #13
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    svoju kupovnu šunku kuham onoliko koliko ima kila- 1300 - sat i pol
    i kuham ju u običnoj vodi jer je jedu i klinci i ne stavljam nikakve dodatne začine
    nakon tih sat i pol ugasim plin i ostavim je da se hladi skup s tom vodom
    navečer maknem mrežu, narežem je i spremim u posude

  14. #14
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Evo moja se kuhala 20 minuta i kuhana je. Nema se u toj kemiji što dulje kuhati.
    Govorim o kupljenoj rolanoj "šunki", koja nema nikakve poveznice s domaćom rolanom šunkom, osim istog naziva.

    Edit: meni je to više kao podimljena hrenovka u obliku šunke.
    Last edited by Anemona; 30.03.2013 at 15:07.

  15. #15
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Evo moja se kuhala 20 minuta i kuhana je. Nema se u toj kemiji što dulje kuhati.
    Govorim o kupljenoj rolanoj "šunki", koja nema nikakve poveznice s domaćom rolanom šunkom, osim istog naziva.

    Edit: meni je to više kao podimljena hrenovka u obliku šunke.
    i mi smo je sinoć ovako skuhali na brzinu, ali moram priznati da ipak nema tako katastrofalan "dimljena hrenovka" okus

  16. #16
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Forka, ovo ustvari nije istina.
    Domaća buđola bi odgovarala pravoj šunki, ali bez kosti, iliti to je čisto sirovo napacano meso i posušeno na dimu, a ove kupljene su prethodno kuhane.
    ne znam kako si ustvrdila neistinu...

    ja bih prije rekla, iako priznajem da se u te stvari fakat ne razumijem previše, da buđola i šunka nemaju veze jedno s drugim, jerbo im je već podrijetlo različito: buđola se radi od svinjskog vrata, a šunka od svinjskog buta... tu već prestaje svaka sličnost...

    ali, dopuštam da nisam u pravu, nek' me poduče pravi znalci

  17. #17

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,357

    Default

    Kod nas u Slavoniji je ovako kako kaže Forka. Buđola se radi od svinjskog vrata, a šunka je šunka, ne!

  18. #18
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    buđola je dimljena sušena vratina

    a ovo rolano u mrežici što se kod nas prodaje je zapravo meso s lopatice
    (meni je to fino, nema mi hrenovkast okus)

  19. #19
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by rena7 View Post
    Kod nas u Slavoniji je ovako kako kaže Forka. Buđola se radi od svinjskog vrata, a šunka je šunka, ne!
    eto!
    ja k'o prava Slavonka

  20. #20
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Forka, ovo ustvari nije istina.
    Domaća buđola bi odgovarala pravoj šunki, ali bez kosti, iliti to je čisto sirovo napacano meso i posušeno na dimu, a ove kupljene su prethodno kuhane.
    A gdje si pročitala da pišem o kojem se dijelu mesa radi?
    Napisala sam da je to čisto sirovo napacano meso posušeno na dimu.
    Žao mi je ako smo se krivo razumjele.

    Rolana kupljena šunka, ova u mrežici koja se prodaje u trgovinama (barem kod nas) nije prava šunka i nema puno veze s pravom šunkom.
    Vjerujem da se može kupiti i prava rolana šunka, ali ovo što se kod nas masovno kupuje - nije prava rolana šunka, samo se tako zove i nije sirovo napacano sušeno meso, nego kuhano ili što su mu več napravili.

    Ne smatram se znancem, osim što smo godinama doma radili i šunke i buđole i kobabasice i slično.

    Ovo godine očito ne, jer imam podimljenu hrenovku u obliku šunke.
    Last edited by Anemona; 30.03.2013 at 21:30.

  21. #21
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    buđola je dimljena sušena vratina

    a ovo rolano u mrežici što se kod nas prodaje je zapravo meso s lopatice
    (meni je to fino, nema mi hrenovkast okus)
    Jel možda znaš kako ga pripremaju?

  22. #22
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa meso se prvo odkošta, pa termički obradi (zato se može jesti i direktno iz mrežice)
    onda se zarola i stisne mrežicom (kao kulen)
    u idealnom svijetu bi meso pustilo svoju tekućinu koja je ljepljiva, (aspik, jelte), što bi je povezalo
    u industriji se bojim da ipak stavljaju još nešto

  23. #23
    Sanja :)'s Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    1,748

    Default

    Mi smo kupili neku sunku,pa kaze ne dulje od 30min!
    Inace rolanu u mrezici stavim u pretis,i taj tren gotova!

  24. #24
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    Mi kupimo ralonu lopaticu u mrežici, vidjela sam da ima i vratine u mrežici ,ai to mi nije neš.
    Kupila sam ove godine neku super PPK i jako je fina, nema masnoga i baš nam je u tek. ja ću ih kupiti još par komada pa ih smrznem i onda vedim po potrebi, pečem ih u kruhu, ponesem na neki pit narezano ili jednostavno jedemo u sendviću, jako je volimo.
    Prošle sam godine kupla domaću kod mesara, baš rolanu šunku i nije mi bila ok, namakala sam je prije i fino kuhala a bila je tvrda i žilava na kraju!

  25. #25

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    1

    Default

    Ja sam kupila Gavrilovićevu i našla ovakve upute

    http://www.gavrilovic.hr/hr/proizvod...ci-rinfuza/66/

  26. #26
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by superx View Post
    Mi kupimo ralonu lopaticu u mrežici, vidjela sam da ima i vratine u mrežici ,ai to mi nije neš.
    Kupila sam ove godine neku super PPK i jako je fina, nema masnoga i baš nam je u tek. ja ću ih kupiti još par komada pa ih smrznem i onda vedim po potrebi, pečem ih u kruhu, ponesem na neki pit narezano ili jednostavno jedemo u sendviću, jako je volimo.
    Prošle sam godine kupla domaću kod mesara, baš rolanu šunku i nije mi bila ok, namakala sam je prije i fino kuhala a bila je tvrda i žilava na kraju!
    To je razlika. Da me netko ne uhvati za riječ ne tvrdim da su sve domaće šunke žilave na kraju, nego prava domaća kuhana šunka ima teksturu (vlakna) i nakon višesatnog kuhanja, iliti moraš ju gristi, dok ova kupljena rolana šunka još dok je sirova ima mekanu teksturu i možeš je jesti bez specijalnog truda zubi.

  27. #27
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,255

    Default

    ja sam kupila neku s teksturom od jedne ženkske na placu pred 3 tjedna malo je još dosušili ( ali su moji skužili kaj ima, pa svako malo odrezali po malo), uglavnom uzela sam dio i samo taj dio skuhala.

  28. #28
    Sanja :)'s Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    1,748

    Default

    Samo da prijavim da jedva disemo od sunke

  29. #29
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Nije mi dalo mira, pa sam išla provjeriti kakve smo mi sušili buđole (Zagorje).
    - najbolje buđole su uvijek kod nas bile od buta (od šunke)
    - radili smo i ove od vratine, ali puno rjeđe, jer su one znale biti dosta masne
    - isto tako smo znali raditi i od lopatice i čak od karea bez kostiju

    - jako fini je bio i sušeni lungić, samo što ga malo ima i skup je

    Eto, toliko iz Zagorja. Sretan Uskrs!

  30. #30
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Sanja :) View Post
    Samo da prijavim da jedva disemo od sunke

  31. #31
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Nije mi dalo mira, pa sam išla provjeriti kakve smo mi sušili buđole (Zagorje).
    - najbolje buđole su uvijek kod nas bile od buta (od šunke)
    - radili smo i ove od vratine, ali puno rjeđe, jer su one znale biti dosta masne
    - isto tako smo znali raditi i od lopatice i čak od karea bez kostiju

    - jako fini je bio i sušeni lungić, samo što ga malo ima i skup je

    Eto, toliko iz Zagorja. Sretan Uskrs!
    Nama je od vrataine, buđola, a od karea pečenica, a šunka je ono noga i okolo da se fino izjasnim i onda se dio odrezao i kuhao i bio je fin.
    Ali ovo što sam ja ubola prošle godine je bilo žilavo ,a kuhala sam po pravilima i dugo.. na kraju sam je narezala na mesoreznicu i na kockice i ubacila u grah...
    I ova je baš ok ove godine fina i pomalo vlaknasta, vuče na domaće i nije onako kao žvaka, treba i malo grist!

  32. #32

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    a što je zapravo rolana šunka?
    odgovaram na svoje pitanje
    odnosno novi list odgovara
    http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...-mesa-do-sunke

  33. #33
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Ha,ha i ja sam to čitala jutros pa sam te se sjetila.

  34. #34
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Eto, lijepo sam rekla - podimljena hrenovka.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •