Razgovarali smo brat i ja neki dan, pa me bas zanima... dakle, koju tezinu djeteta racunamo pri odabiru sjedalice? Vazemo li ih gole golcate (tj potkosulja i gacice) ili u robi i cipelama, kakvi idu u AS?
Razgovarali smo brat i ja neki dan, pa me bas zanima... dakle, koju tezinu djeteta racunamo pri odabiru sjedalice? Vazemo li ih gole golcate (tj potkosulja i gacice) ili u robi i cipelama, kakvi idu u AS?
ja nisam stručnjak za ovo ali laički bi rekla da je svejedno
sigurno je proizvođač uračunao mogučnost malog odstupanja baš za težinu garderobe na njima
uostalom koliko to može biti,maksimalno pola kile
znači ja se povodim da dijete ulazi u težinu koju propisuje AS bez obzira koliko je teško obučeno
pa dobro koliko obučeni mogu bit teži, parsto grama
mislim da je to skroz irelevatno
pa cuj, sad stramplice, deblje hlace, majica, majica na kapuljacu preko, debele (i teske) cizme imaju preko pola kg zajedno, mozda i do kg, a dijete mi je golcato dvadeset dg ispod max za sjedalicu
Pa, ako ti je dijete skoro preraslo sjedalicu u kojoj se vozi, prebaci ga u iducu kategoriju.
Mnogo važnije osim same kilaže je veličina djeteta.Dijete mora biti stabilno i pravilno vezano.Naravno da u jaje ne stane većina djece od 13 kg kao što ne znači da je svako dijete od 16 kg zrelo da ga se može vezati samo pojasem od auta( u sjedalici naravno).U idealnom svijetu bi svaki trgovac sjedalicama trebao završiti nekakvu edukaciju.
Pa nećeš čizme računati u težinu.
I nije samo težina bitna. Uzmi u obzir do kuda mu je glavica u odnosu na vrh jajeta.
Kad dijete još ne dođe do 13 kg niti od 3 godine, sigurno se neće voziti u jaju, jer bi joj pola tijela virilo van. Pa smo gledali druge parametre.
smedja, daj još neke podatke.
Koliko je dijete visoko, u kojoj je "motoričkoj" fazi? Da li se samo posjeda, samo ustaje?
18 kg je granica. Ako je dijete golo 17,8 kg, ja bih ga prebacila u booster s naslonom, jer je to već u dometu greške vage (neka druga vaga bi pokazala možda i preko 18).
Koliko ja znam granica je 15 kg. Buster s naslonom je AS 15-36 kg. Mislim da se od 15 do 25 koristi sa naslonom, a od 25 do 36 bez.
15 je minimalna granica, ali bolje je da je čim dulje u 9-18, naravno. A. ima oko 32 kg i još se vozi u busteru s naslonom. Može on i bez naslona recimo po gradu, na kratke relacije, ali na dulje mu je neudobno, a ovako je i sigurnije. Mislim da je bolje da je čim dulje sa naslonom.
Ma naravno da je bolje čim duže, slažem se, ali smedju muči da li dijete od skoro 18 kg smije u buster s naslonom - itekako smije, jer je smjelo još od 15 kg.
Znači od 15 je dozvoljeno, ali su preporuke čim kasnije, jednako kao i za svaku grupu da je dijete čim duže u nižoj grupi (iliti dok je ne preraste).
rahela, pročitaj moj post. Da li je to točno, ili griješim?
Na mojoj AS tako piše, nemoj me tjerati da idem po kiši u auto provjeriti.![]()
Kopiram s Rode, nadam se da se to smije.
Dakle, smije s 15, ali uvijek je bolje da je bliže 18 kg.Što znači da je dijete u odgovarajućoj sjedalici?
- Dijete nije preraslo autosjedalicu po težini i visini u skladu s uputama proizvođača.
- Dijete nije u autokrevetiću, osim ako je nedonošče ili je niske porođajne težine.
- Dijete nije u autosjedalici koja se postavlja prema naprijed ako ne zadovoljava SVE od sljedećih uvjeta: ima 9 kg, samostalno hoda i navršilo je godinu dana.
- Dijete teško manje od 15 kg (po mogućnosti tek 18 kg) nije u sjedalici u kojoj se veže direktno pojasom vozila.
- Dijete nije vezano samo pojasom, bez dodatne sjedalice, ako teži manje od 36 kg i visine je manje od 150 cm, te ne može, sa stražnjicom kod naslona sjedala, savinuti noge preko ruba sjedala automobila.
- Autosjedalica nosi R44.03 ili R44.04 atest sigurnosti i nije joj istekao rok trajanja.
e muči je smije li u booster, nego smije li još uvijek u sjedalicu 9-18
Mi smo silom prilika u buster s naslonom prešli s 2 god i 10 mjeseciimao je preko 18 kg. Bilo me strah, ali bio je dobar i nije se izvlačio ispod pojasa. Malena ima sada 2 godine i 9 mjeseci, i bojim se da će i ona prije 3. rođendana morati u buster (pa nekako odgađam vaganje).
Posljednje uređivanje od martinaP : 31.03.2013. at 20:08
Moj stariji ima skoro 16kg, u 6.mj.zgod. Glava mu je nesro iznad ruba sjedalice, dakle mogao bi u booster s naslonom? Na sto da obratim paznju kod vezanja? Pojas ne smije uz vrat, jel'tako? Mislim da necemo vise odugovlaxiti, vidim da mu je neudobno i knap.