Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Maslinovo ulje

  1. #1

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno Maslinovo ulje

    Meni je negdje u glavi ostalo da nije baš dobro pržiti na njemu, da je bolje već gotovo jelo ili salatu ili što već politi s malo ulja. Ali ne znam zašto.
    Onda mi jednom netko reče da je to ostao takav običaj jer je to ulje oduvijek bilo puno skuplje od običnog pa ga ljudi nisu koristili za prženje, već samo na salatu.

    E sad, što je istina? Jel nezdravo pržiti na njemu iz nekog konkretnog razloga ili nešto drugo?

  2. #2
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    Negdje smo nešto o tome škrabali...i meni je isparilo iz glave razlog zašto nije dobro na maslinovom ulju nešto pržiti (ima veze sa nekim otrovima)..
    Uglavnom ono se koristi sirovo takvo kakvo je...

    PS
    Ako ga koristim za prženje uvijek ga pomiješam sa biljnim uljem..

    Sad će Davor...

  3. #3
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ta-da! :D
    Maslinovo je super za prženje, ali ga je šteta pržiti: pogledaj koliko košta.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    804

    Početno

    Ma maslinovo ulje je jako zdravo i upravo zato se dodaje na kraju.
    Ali i zbog toga što mjenja okus zagrijavanjem.

  5. #5
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    ja sam isto čula da nije dobro pržiti na njemu;

    da se kao, pri tako visokoj temperaturi, oslobađaju slobodni radikali, koji su kancerogeni :?

    ja ga koristim isključivo hladno ili ga doddam u neko toplo jelo, kad se već malo ohladi

    uglavnom, niš ne krčkam ni ne pržim na maslinovom

    i nema mi nikakav miris, kad ga se termički obradi :/

  6. #6

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    804

    Početno

    jednom sam probala raditi blitvu na masl. i ispala je fuj.A kada dodam na kraju-mljac!

  7. #7
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ja sam pekla neke slatkise u maslinovom ulju (starorimske recepture) i cure koje su to jele su bile odusevljene.

    ja ga i koristim za przenje (kombiniram sa suncokretovim ako treba duboko ulje), za zazutit luk i cesnjak za umake onda cisto, koristim u kuhanju (dodajem pred kraj) i koristim za polijevanje (mahunarke, povrce, salate).
    vec su se cudili kolicini MU koju ja potrosim.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    804

    Početno

    Mi ga isto koristimo za sve osim za prženje.
    Ali često na tv-u vidim kuhari ga koriste za prženje,al nama tako nije fino.
    Inače imamo domaće s Ugljana pa ga šteta kvariti.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    ja ga koristim za SVE

  10. #10
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    i ja ga koristim za sve

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    678

    Početno

    Eto, i ja ga koristim za sve i ovim putem javno zahvaljujem svim dragim prijateljima koji mi ga obilno darivaju, te ga nikada nisam u potrebi štedjeti. Čak sam i dječje guze mazala s njime.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    meni je maslinovo ulje i maslina sama po sebi nešto čarobno, taj miris /znam, ima ljudi kojima je to apsolutni smrad/ mi je predivan, ta boja, to drvo....ahh. čak sam si mislila nabaviti i drvce masline za stan, ali ne znam baš da bi uspijevalo. pred par godina sam bila u francuskoj u jednom divnom dućanu koji drži sve od maslinovog ulja...uf..

    http://www.oliviersandco.com//

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    p.s.

    ...ali nema do našeg maslinovog ulja iz dalmacije!!!!! 8)

  14. #14

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Maslinovo je super za prženje, ali ga je šteta pržiti: pogledaj koliko košta
    Znači, ovo bi potvrđivalo drugi dio mog posta. Ako je samo radi toga, ok, ali bojala sam se da stvarno nema neke veze sa zdravljem.

    Imate li vi koje govorite o slob. radikalima i sl. baš neke dokaze ili ste isto samo čule?

    ja ribu gotovo uvijek pržim na maslinovom ulju

    Prije sam koristila SMS i sl, a onda su mi svi ta popljuvali ta industrijska i rekli da nisu ni do koljena domaćima pa ga sad nabavljam od kolegice iz Tisnog

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj branka1 prvotno napisa
    Prije sam koristila SMS
    SMS mi je uvjerljivo najgore od svih kupovnih, za njih znam da im ulje veze nema sa maslinama, već se pravi od maslinovih koštica i to ne hrvatskih..
    domaće je zakon

  16. #16
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Na Zavodu za biokemiju MF u Rijeci radili su studiju i rekli da maslinovo ulje ne mijenja kvalitetu na visokim temperaturama, tako da se može slobodno na njemu pržiti, pitanje je samo cijene.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Tnx

  18. #18
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Što se tiče prženja, bitno je da se ulje ne razlaže na komponente kod prženja. Po otpornosti na visoke temperature tu su:
    - palmino ulje,
    - životinske masnoće,
    - maslinovo ulje,
    - kikirikijevo ulje,
    ...
    - sva ostala ulja.

    Obzirom na kolesterol, životinjske masnoće baš i nisu neka fora, a maslinovo prednjači visokom cijenom.
    Palačinke na kikirikijevom ulju su zato vrhunski mljac

  19. #19

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    nije vam svako domaće maslinovo ulje - dobro ulje. radi se o oleinskim kiselinama koje jako variraju. to je ona podjela na extra djevičansko, djevičansko i obično. samo što to nitko neće priznati za svoje ulje.

  20. #20
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Da, imaš ulje virgo intakta, v. takta i v. ad akta
    A zapravo se klasifikacija odnosi samo na kiselost i lijepo se dade kemijski modificirati. Na tu foru su skoro sva ulja djevičanska

    Dakle, dobro ulje košta dosta para i onda ga je šteta pržiti.

  21. #21
    cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Karaula na granici s Mađom
    Postovi
    2,424

    Početno

    Novi recept sam dobila za juhu i mljac je :D Na maslinovom ulju proprži se sitno kosani češnjak, ali jaaako kratko, pa se doda na kockice mrkvica, krumpir, drugo povrće po želji, opet minuticu se promiješa i dolije se vode, 5 min kuha i prefina je! To je samo od povrća, a super je kad se na to povrće doda izlomljeni oslić, pa se onda nalije voda - krem riblja juha :D

  22. #22

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    804

    Početno

    Ma koje djevičansko,i nedjevičansko.Nek mi nitko ne kaže da je ono iz dućana "djevičansko" bolje od onog domaćeg.

  23. #23
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ma ima svakakvih domacih :/
    od nekih te pece grlo.

    mi kupujemo nagradjivano korculansko, mozes ga piti

  24. #24

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Da, znam za palmino ulje, ali nekako mi nešto uvijek govorilo da nije dobro, a sad sam skužila zašto. Reklamira se kao najbolje ulje za prženje, za fritezu, pa ga ljudi više puta prže da ga ne troše puno, a nijedno ulje nije dobro višestruko pržiti, jel tako?

  25. #25
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Krivo.
    Friteze održavaju temperaturu nižom od kritične i ulje ne stradava. Kvaka je jedino da ako se u fritezi nafrlji previsoka temperatura - ulje će svejedno otići.
    Prženjem u tavi svako ulje ode odmah.

    Pravo palmino ulje je na sobnoj temperaturi kruto do polukruto i ako nije takvo nego tekuće - podvalili su vam. Naime, obično ulje se kemijski obradi (hidrogenizira) i onda podnosi visoke temperature, ali kemija je i dalje kemija.

  26. #26
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Može li mi netko potvrditi tezu da se pravo, djevičansko maslinovo ulje kristalizira na niskim temperaturama?
    Nedavno sam kupila u Italiji nekoliko litara maslinovog ulja i kad sam došla doma bilo je bijelo i kristalizirano, jer je stajalo u gepeku na haldnoći i tek se na sobnoj temperaturi otkravilo. Rekli su mi da se po tome vidi da je pravo.

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    ja sam pekla neke slatkise u maslinovom ulju (starorimske recepture) i cure koje su to jele su bile odusevljene.
    :D

  28. #28
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj ivory prvotno napisa
    Može li mi netko potvrditi tezu da se pravo, djevičansko maslinovo ulje kristalizira na niskim temperaturama?
    Nedavno sam kupila u Italiji nekoliko litara maslinovog ulja i kad sam došla doma bilo je bijelo i kristalizirano, jer je stajalo u gepeku na haldnoći i tek se na sobnoj temperaturi otkravilo. Rekli su mi da se po tome vidi da je pravo.
    Moje domaće se smrzne ako je na temp. ispod 0. Ako je to- to...

  29. #29
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Pa pretpostavljam da je temperatura bila oko 0, a putovali smo 6 sati i u tom vremenu se smrzlo. Piše extra djevičansko na njemu i jako je fino i mirišljavo, a kupili smo ga jer je duplo jeftinije nego kod nas.

  30. #30
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    prva opcija je, naravno, domaće. druga - blato, korčula. treća - postira, brač.

    sms je katastrofa... i cijenom i kvalitetom.

  31. #31
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Eto, neki tvrde sa je sezamovo ulje najbolje za prženje...


    U makrobiotičkoj prehrani ulja se najčešće koriste sirova, neobrađena, jer se tako čuva njihov okus i hranjive tvari. No, sezamovo i maslinovo ulje možete koristiti za kuhanje. Idealna su za dodatak juhama, varivima te temeljcima za rezance, jer voda ne prelazi relativno sigurnu temperaturu od 100?C. Najbolje je dodati ih pri kraju pripreme jela.
    Ako jelo pržite, nemojte isto ulje upotrebljavati nekoliko puta. Također, ne bi se smjelo dimiti.

  32. #32
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    maslinovo za sve. od pocetka do kraja kuhanja. i za zalijevanje hrane, naravno...

    imamo i jednu bocu suncokretovog. ida ga zove - ulje za palacinke...

    frigamo jako rijetko. mozda jednom u dva-tri mjeseca. mozda dvaput godisnje pomfri. mozda dva-tri puta one panirane oslice ili slicno... i mozda dva-tri puta fritulice...

  33. #33
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Svako maslinovo ulje se smrzne na niskim temperaturama.

  34. #34
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    malo sam lijena čitati cijeli topic, ali na niskim temperaturama dolazi do izdvajanja voska i to kod onih ulja koja nisu prošla tzv. postupak vinterizacije, naravno ponovo na višim temperaturama vosak se otopi i ulje je ponovo tekuće. vinterizaciju uglavnom provode proizvođači i na taj način znate da li je ulje koje ste kupili dodatno prerađeno ili ne. extradjevičanska i djevičanska ulja, koje dobijaju samo prešanjem morala bi u sebi sadržavati voskove.

  35. #35
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Polako, to s voskovima je proces koji se događa u vidu pahuljica i uglavnom je znakovit, ali se baš svako ulje smrzne na temperaturama ispod 5°C.
    Dakle, ako je cijela flaša smrznuta, to samo znači da je neko vrijeme bila u prilično hladnom okolišu.

  36. #36

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Na maslinovom ulju proprži se sitno kosani češnjak, ali jaaako kratko, pa se doda na kockice mrkvica, krumpir, drugo povrće po želji, opet minuticu se promiješa i dolije se vode, 5 min kuha i prefina je!
    A ja još dodala na kraju malo vrhnja za kuhanje i na komadiće izrezanu piletinu prije ispirjanu. Mljac krem juha

  37. #37
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Krivo.
    Friteze održavaju temperaturu nižom od kritične i ulje ne stradava. Kvaka je jedino da ako se u fritezi nafrlji previsoka temperatura - ulje će svejedno otići.
    Prženjem u tavi svako ulje ode odmah.

    Pravo palmino ulje je na sobnoj temperaturi kruto do polukruto i ako nije takvo nego tekuće - podvalili su vam. Naime, obično ulje se kemijski obradi (hidrogenizira) i onda podnosi visoke temperature, ali kemija je i dalje kemija.
    sad mi je nastao kaos u glavi. meni je isto u primozgu, da se super djevicansko maslinovo ulje ne koristi za przenje, ali ne zbog cijene nego zbog promjena u njemu koje nastaju kod visokih temperatura.
    mi inace upotrebljavamo domace maslinovo za sve, ali ne przimo, skoro pa nikad. fritezu nemamo, ali po ovom sto davor kaze ona bi trebala biti dobar izbor. :?

    davore, mozes pojasniti ovo da svako ulje odmah ode ako se przi u tavi?
    zasto?
    i da li se to odnosi samo na cisto przenje (girice, pohovani snicli, fritule i slicno), ili kad recimo radis salsu od pomidora, ili neki drugi umak, pa lagano zazutis luk, cesnjak i persin, samo par minuta?

  38. #38
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa... staviš ulje u tavu, upališ rešo (ili još gore plin) čekaš i... ulje se dimi. Gotovo.
    Ako i pogodiš pravi trenutak, prženjem na dno pada trunje, a obzirom da tavu zagrijavaš odozdol, trunje zagara. Gotovo.

    Prava friteza ima grijače UNUTAR ulja i dno je hladno. Dakle, ulje se zagrijava do temperature koju zadaješ termostatom i ne pregrijava se. Trunje pada na hladno dno i ne pregrijava se.

    "Krive" friteze su one šminkaste kištre, najčešće bijele boje (imaju visoki WAF) kojima se grijači nalaze ispod posude za ulje. One se ne razlikuju drastično od obične tave obzirom na trunje, ali ipak donekle čuvaju ulje od pregrijavanja.

    Kritična temperatura za maslinovo ulje (na kojoj se počinje dimiti) je 210-220°C, a za odličan pomes frites treba ti max 180°C. Dakle, imaš marginu od cca 30°C do kritične temperature.

  39. #39
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    hvala davor, to o fritezama nisam znala.
    doduse mi skoro uopce ne przimo.
    pa mi je to vise teoretski.
    ali pretpostavljam da je lagano zazutivanje cesnjaka i persina na maslinovom ulju u trajanju od par minuta ispod 200°. (mislim nista se ne dimi.)

    kad smo vec kod toga, zna li netko kolika je temperatura u loncima od nehrdajuceg celika kada se lagano pirja ili kuha? oko 100°?

  40. #40

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Ja imam totalno drukčije mišljenje o fritezama i zato sam i svoju nakon par godina stajanja u kuhunji i nekorištenja odnijela u podrum.
    Znači, nisu one loš izbor?

    A palmino ulje bacila kad sam otrkila da je u polutvrdom stanju

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •