Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 122

Tema: Izborni predmeti, gdje su u rasporedu?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Izborni predmeti, gdje su u rasporedu?

zanima me gdje su kod vas smješteni izborni predmeti u rasporedu?
    osim vjeronauka, koji je smješten u raspored, gdje su smješteni drugi strani jezik, informatika?
    vežu li se za obvezne predmete ili su u kontra smjeni, ili u istoj, ali s rupom u rasporedu?

koliko sam čula, u našoj školi su rupe, ali sam čula da postoje škole koje sve izborne predmete uklope u
    raspored tako da nema praznog hoda
    pa ako ima takvih iskustava, voljela bih ih čuti da imam neko uporište za postaviti pitanje na VR da se i kod nas proba tako organizirati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja ide na drugi strani jezik koji je u sklopu rasporeda, prvi ili zadnji sat. Od izbornih im je još ponuđena informatika koja je u kontra smjeni.
    Posljednje uređivanje od larmama : 02.04.2013. at 12:36

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    Moja ide na drugi strani jezik koji je u sklopu rasporeda, prvi ili zadnji sat. Od izbornih im je još ponuđena informatika koja je u kontra smjeni.
    i kod nas ovako.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na zalost, u suprotnoj smjenim, s time da je nekada razmak sao jedan skolski sat, nekada vise - ne znam sto je gore

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    na zalost, u suprotnoj smjenim, s time da je nekada razmak sao jedan skolski sat, nekada vise - ne znam sto je gore
    Slično ovako...

Kod nas ima dosta putnika pa se škola trudi da rupa bude što manje, ali teško je velik broj izbornih predmeta uklopiti u raspored pa nekih rupa ipak ima.

Kod nas je informatika blok sat na početku ili na kraju nastavnog dana, tako da oni koji ne idu na to mogu doći kasnije ili otići ranije.

Engleski kao izborni predmet je u petom razredu uklopljen u raspored (za učenike kojima je njemački prvi jezik) jer su jako rijetki učenici koji na to ne idu. Ipak, u šestom razredu imaju pauzu, pa engleski, jer je fizički neizvedivo sve to nagurati u raspored. Nije to lako rješivo. Jedan od mojih dečki ima informatiku popodne, a drugi ima engleski popodne nakon rupe od jednog sata.

Vjeronauk je isto uglavnom na početku ili kraju dana, ali ne uvijek - dogodi se da bude u sredini, ali to nije blok sat pa oni koji ne idu, prežive nekako taj jedan sat. U razredu starijeg sina pretežna većina djece ide na to, ali kod mlađega ih vjerojatno pola ne ide, pa se gleda i na to.

Koliko god mi imali primjedaba na raspored, u školi se ipak gleda da se raspored prilagodi mlađim učenicima što je bolje moguće, a starijima kako ispadne. S druge strane, moji što su stariji - to bolje koriste rupe u rasporedu za razne svoje aktivnosti i potrebe. Uostalom, idealan raspored ne postoji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e sad me Peterlin sjetila, informatika koja je u suprotnoj smjeni je blok sat, a strani jezik koji je u sklopu nastave je 2x1 sat

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vezu se na raspored. Najčešće budu na pocetku ili kraju sa ponekom rupom od sat vremena ( jer M. ne ide na vjeronauk).

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U nižim razredima u rasporedu, a u višim u suprotnoj smjeni, osim vjeronauka.

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Kod mojih je svakako, i nastavlja se na ostale sate, i u suprotnoj smjeni... Moji su se i za info i za engl ugurali u grupu u kojoj je ili predsat ( dva predsata ) ili odmah nakon nastave.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kod nas nista nije u suprotnoj smjeni, sve se vezuje na redovnu nastavu. ali zna se npr. dogoditi da neka djeca imaju rupe u rasporedu jer ne idu npr na drugi jezik 6.sat a imaju vjeronauk 7. ili ko ne ide na vjeronauk mora cekati taj jedan sat jer je nakon njega blok sat informatike. ko ide na sve izborne, nema rupa, ali ni nekog odmora od 8 do 13,14 sati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

informatiku ima u drugoj smjeni, engleski ( drugi jezik) 1x tjedno razmak od jednog sata od nastave, drugi put u nastavku nastave. Vjeronauk gdi stigne u rasporedu

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

e, draga moja, i ja sam se na VR borila protiv vjetrenjača, po istom pitanju...
    trebam li reći da je bilo bezuspješno?

naime, osim vjeronauka, u našoj su školi svi izborni predmeti u kontraturnusu.
    što je vrlo nezgodno u slučaju kad ti dijete, jelte, trenira nešto ozbiljno (čitaj:svakodnevno) ili pak ide u glazbenu školu...

mo'š se na glavu postavit'

obrazloženje je bilo da po zakonu djeca ne smiju imati više od x (sad sam zaboravila koliko točno) sati u komadu bez pauze (zato i postoje one rupe u rasporedu u nekim školama, vjerojatno)...
    a to sad kod tebe možda i nije toloko izraženo, ali kasnije fakat imaju prenatrpanu satnicu i bez tih izbornih predmeta...

u svakom slučaju, sretno ti bilo, i javi nam jesi li kaj postigla!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a70v, jel su rupe izmedju obaveznih i izbornih ili su izborni ugurani izmedju obaveznih?

drzim fige!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače kod mojeg su jedno vrijeme imali sve u jednom turnusu osim informatike, jel je učiteljica jedno vrijeme radila na 2. škole pa se lijepo poklopil raspored, oni su tad pretežno imali školu popodne u 12.20 do pol 6.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tamo gdje je u rasporedu, da li je rad u jednoj smjeni ili u turnusima?

vjerujem da je jako teško složiti raspored
    ali i po vašim odgovorima vidim da je negdje u rasporedu, negdje s rupom, al u istoj smjeni, a negdje u kontra smjeni

a i ako je vjeronauk uvijek u rasporedu, što ne bi i drugi izborni predmeti imali taj status?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    a i ako je vjeronauk uvijek u rasporedu, što ne bi i drugi izborni predmeti imali taj status?
    Baš sam se pitala šta te zapravo motivira za ovu raspravu kad ono vjeronauk je vječni kamnčić u cipelici

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, nije
    i dok sam pisala, prošlo mi je kroz glavu da će uletjeti ovakav komentar i da bi bilo bolje da preformuliram pitanje
    ali, nažalost, nisam
    nije stvar u vjeronauku
    ako te smeta takva formulacija mogu napisati i "ako je jedan izborni predmet uvijek u rasporedu, zašto i drugi ne bi mogli?"
    bolje?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i to nije bilo pitanje ako može jedan što ne bi svi
    u stilu ako može pero, što ne bi i jure

nego ako se kod slaganja rasporeda uspije jedna predmet ubaciti, nevažno koji, koji je problem da se to ne bi moglo
    složiti i za još jedan ili dva?

znam da je slaganje rasporeda jako, jako teško
    i znam da je lakše meni sa strane nešto zahtjevati, da ga ja moram slagati vjerojatno bi to tako završilo da bi učenici završili
    na homeschooling-u
    ali po odgovorima se može vidjeti da su ti izborni u nekim školama ipak ugurani u raspored
    a negdje su debelo u kontra smjenama
    o čemu to ovisi?
    o sposobnosti satničara ili nečem drugom?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

OK. Kod nas su osim vjeronauka još 2 izborna predmeta u rasporedu. Imamo više izbornih predmeta koje izabire manji broj učenika pa je logično nastava iz tih predmeta orgnizirana po paralelkama a ne po konkretnim razredima (dakle za sve 5te, 6te itd) i iz tog razloga ti predmeti moraju biti u suprotnoj smjeni
    Mislim da postavljaš preopćenita pitanja. Uglavnom u školi sa više od 2 paralelke po godištu i sa više izbornih predmeta nemoguće je provesti tvoju zamisao u djelo.

Ono što mene kopka je zanemarivanje zdravstvenog aspekta takve organizacije rasporeda sa tvoje strane

Kad bi bilo moguće realizirati rado bih te pozvala da sa nekim razredom (recimo 7. ili 8.) provedeš jedan radni dan u klupi, od 8 - 9h u komadu npr. Dovoljno bi bilo da radiš sve što oni rade.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Alex, za takav položaj vjeronauka u nastavi se izborila Hrvatska biskupska konferencija, te je u tom smislu potpisan i ugovor između HBK i Vlade RH, odnosno ministra prosvjete i športa:

http://www.nku.hbk.hr/dokumenti/medu...jeronaukugovor

pa ti pjevaj...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ne znam što dobivaju time što skiću po kvatu 2 sata ili odu doma, ubace nešto u sebe i onda moraju opet juriti natrag?
    a tu je još i sport, glazbena...

uostalom nije to nešto što ja želim
    nije da ne želim, ali hoću reći nije nešto što se sad meni sprdnulo
    vidim gore da je netko već postavljao to pitanje na VR
    a i od roditelja iz razreda, koji imaju i stariju djecu, i znaju kako izgledaju
    te rupe u rasporedima i koji je zdravstveni benefit od njih, dobila sam molbu da to pitanje postavim na VR
    pa sam htjela vidjeti iskustva drugih prije nego se uopće upustim u postavljanje, očito, blesavih pitanja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    tamo gdje je u rasporedu, da li je rad u jednoj smjeni ili u turnusima?

vjerujem da je jako teško složiti raspored
    ali i po vašim odgovorima vidim da je negdje u rasporedu, negdje s rupom, al u istoj smjeni, a negdje u kontra smjeni

škola je u turnusima, trenutno su ponuđena tri izborna predmeta, od toga su dva (vjeronauk, drugi strani jezik) u rasporedu, a treći (blok sat informatika) u suprotnom turnusu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno, ne bude preopćenito postavljam pitanje za 2 najčešća izborna predmeta, koje pohađa veliki broj učenika
    2. strani jezik i informatika
    mogu li se oni ubaciti u raspored?
    naravno ako je izborni predmet štrikanje koje će učiti 5 učenika u cijeloj školi, da je iluzorno da će se ono ubaciti u raspored
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 03.04.2013. at 18:43

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bi ovako sa strane rekla ( bez da sam satničar i imam uvid u sve) da su kod nas napravili najbolje što su mogli, dva su stavili u raspored, treći nisu uspjeli. S time da tu govorim o nižim razredima, u višim će varijabla biti puno više
    Posljednje uređivanje od larmama : 03.04.2013. at 18:48

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Draga Aleks,

nije tako teško doći do odgovora može li se informatika uz 2 strani jezik "ubaciti" u raspored: Uzmi da imaš 5 radnih dana, recimo 12 razreda (odnosno skupina )koje slušaju informatiku, 1 informatičku učionicu i 1 učitelja informatike i probaj složiti raspored u kojem se svima informatika "nastavlja" na redovne predmete....
    aleksandra70vanja
    a ne znam što dobivaju time što skiću po kvatu 2 sata ili odu doma, ubace nešto u sebe i onda moraju opet juriti natrag?
    a tu je još i sport, glazbena...

Odgovor na ovo pitanje bazično se tiče (današnjeg) stava i pogleda na dijete i djetinjstvo općenito o kojem mi se neda na ovoj temi, možda je primjerenije za filozofski kutak.

aleksandra70vanja prvotno napisa
    uostalom nije to nešto što ja želim
    nije da ne želim, ali hoću reći nije nešto što se sad meni sprdnulo
    vidim gore da je netko već postavljao to pitanje na VR
    a i od roditelja iz razreda, koji imaju i stariju djecu, i znaju kako izgledaju
    te rupe u rasporedima i koji je zdravstveni benefit od njih, dobila sam molbu da to pitanje postavim na VR
    pa sam htjela vidjeti iskustva drugih prije nego se uopće upustim u postavljanje, očito, blesavih pitanja

Mislim da je u redu i legitimno da na Vijeću postaviš to pitanje u ime roditelja koje zastupaš, zato si tamo uostalom. Kao nekome tko obično sjedi s druge strane i sluša takva pitanja meni bi značilo (upravo radi tvoje struke) da pritom naglasiš da to nije tvoje pitanje nego prenosiš pitanje roditelja iz razreda .

Osobno smatram da su odmor, igra, naprosto dokolica važni u procesu psihosocijalnog i fizičkog razvoja djece (ali i u procesu osobnog i profesionalnog sazrijevanja odraslih).
    O posljedicama statičnog napora zbog višesatnog mirnog sjedenja u školskoj klupi, ograničavanja kretanja, opterećenosti osjetnog sustavu u neergonomski opremljenim i osvjetljenim učionicama mislim da zaista ne trebam previše.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za informatiku je ograničenje broja radnih stanica - kod nas je to 15 računala, tj. svaki razred dijeli se na dva dijela da bi uopće mogli stati unutra. Zato za informatički kabinet trebaš duplo sati nego za ostale razrede. Naši bi još i nabavili računala, ali fizički nemaju učionicu u koju bi to stalo (a i teško je nadzirati tridesetak učenika pri takvom radu). Prošla sam ja sve to na Vijeću. I moram reći da mojoj djeci te rupe u rasporedu ne predstavljaju nikakav problem - problem predstavljaju NAMA, ali i tu postoji rješenje. Naši dečki stanuju blizu i nisu jednom doveli društvo k nama doma u tim rupama rasporeda. U rupama igraju nogomet, šetaju po kvartu i druže se - nije ni to loše.

A djeca imaju još i hrpe drugih aktivnosti - moji su i u glazbenoj školi, velik broj ih trenira, puno ih uči strane jezike i izvan škole, u nekim godinama su pripreme za sakramente u crkvi, djeca se bave raznim stvarima. Meni se nekako čini da je dokaz roditeljske zrelosti trenutak kad prestaneš brinuti o nedostacima rasporeda (bitno je da se ništa ne preklapa i da se stiže - rupe su manje važne) i pustiš djecu da si te rupe koriste kako znaju i umiju, ali to je kod mene vrijedilo od njihove desete godine, kad su sami dorasli da servisiraju većinu obveza.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.04.2013. at 08:10

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kod nas je 21 računalo, a u njegovoj generaciji 143 klinaca, pa si zbrojite kolko je to sati.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Baš sam se pitala šta te zapravo motivira za ovu raspravu kad ono vjeronauk je vječni kamnčić u cipelici

A čuj, kad nešto ima povlašteni status na štetu drugih, normalno da žulja.
    Kod nas je vjeronauk prvi ili zadnji sat, s tim da mi je smiješno kako ustvari djeca na njega samo radi pumpanja prosjeka. Naime, prošle godine nije na vjeronauk išlo 3 djece, a ove godine njih 6 - tih 3 novih su prošle godine imali zaključenu četvorku, pa od ove godine više ne idu

No, ovo nije rasprava o vjeronauku, pa da se vratim na temu. Nije mi jasno zašto se organizacijski ne bi moglo riješiti da su izborni predmeti prvi ili zadnji sat. Naime, ako oni koji imaju nastavu ujutro idu na izborne popodne i obrnuto, znači da nije razlog u prostoru-slobodnim učionicama niti u radnim satima učitelja. Tako da ne kužim logiku da se ne može organizirati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    A čuj, kad nešto ima povlašteni status na štetu drugih, normalno da žulja.
    Kod nas je vjeronauk prvi ili zadnji sat, s tim da mi je smiješno kako ustvari djeca na njega samo radi pumpanja prosjeka. Naime, prošle godine nije na vjeronauk išlo 3 djece, a ove godine njih 6 - tih 3 novih su prošle godine imali zaključenu četvorku, pa od ove godine više ne idu

No, ovo nije rasprava o vjeronauku, pa da se vratim na temu. Nije mi jasno zašto se organizacijski ne bi moglo riješiti da su izborni predmeti prvi ili zadnji sat. Naime, ako oni koji imaju nastavu ujutro idu na izborne popodne i obrnuto, znači da nije razlog u prostoru-slobodnim učionicama niti u radnim satima učitelja. Tako da ne kužim logiku da se ne može organizirati.
    Pa vjeronauk se može organizirati i upravo tako se organizira - malima prvi ili zadnji sat, starijima kak ispadne. Kod nas postoji posebna učionica za to, ali ima dosta klinaca na muslimanskom vjeronauku, tako da ne treba ni ovo banalizirati. Problem je informatika - već sam to napisala. Skoro sva djeca idu na to, a postoji fizičko ograničenje računala i učionice. Nekim ljudima nikad ne možeš dokazati jednostavne stvari. Nagledala sam se toga na VR već godinama i odustala.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, ja ću shvatiti jednostavne stvari
    fali računala
    informatika rješena
    ne može i gotovo
    ali što je s 2. stranim jezikom?

samo da objasnim, jer imam osjećaj da sam ispala dežurni nadrkanko
    moje dijete još nema izborne predmete
    i ja nemam problema s organizacijom
    znači ne govorim, još, iz osobnog iskustva
    nego su mi neki roditelji, koji imaju ta iskustva sa starijom djecom
    i koji još nisu shvatili blagodat pauza i praznog hoda
    napomenuli da pitam to na VR
    pa ja sada, kao legano izabrana predstavnica to moram (ili ne moram) pitati
    a prije nego što pitam htjela sam vidjeti kako je to drugdje organizirano

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moram reći da se niti meni ne čini da su kratke rupe u rasporedu korisne radi odmora djece, nego baš obratno.
    Drugo je kad bi djeca npr. imala nastavu do jedan a izborni u šest popodne, ali ove kratke rupe su meni osobno proizvodile više umora nego sjedenje na nastavi (a imala sam ih tek ponekad u srednjoj školi, i više na faksu).
    Mi smo inače u suprotnoj smjeni imali tjelesni i domaćinstvo, i to smo obožavali - no, u moje vrijeme se nije išlo na toliko aktivnosti, pa je nama bilo sasvim u redu skoknuti do škole u suprotnu smjenu.

Nego zapravo sam htjela pitati - jesu li ti izborni predmeti obavezni? Tj. MORA li dijete odabrati neki broj izbornih predmeta?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nama je drugi strani jezik u drugom turnusu.
    Razlog, postoji opcija dva strana jezika i nemoguće ih je staviti u isto vrijeme.
    Pola razreda ide na jedan a pola na drugi.
    Nisu obavezni ali su poželjni.
    Posljednje uređivanje od Cathy : 04.04.2013. at 10:09

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na koji način su poželjni?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa recimo, dijete besplatno uči informatiku i još jedan strani jezik.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nego zapravo sam htjela pitati - jesu li ti izborni predmeti obavezni? Tj. MORA li dijete odabrati neki broj izbornih predmeta?
    ne nisu obavezni, kod nas dio razreda ide samo na drugi strani jezik, dio samo na informatiku, dio na oboje, ne znam da li ima onih koji ne idu na ništa.
    I primijetila sam da su od ove generacije četvrtaša po prvi put informatika i drugi strani jezik zamijenili mjesto bo broju učenika koji ih pohađa. Do sada je najviše učenika pohađalo vjeronauk pa informatiku pa strani jezik.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Pa recimo, dijete besplatno uči informatiku i još jedan strani jezik.

Ok, ja sam mislila da su na neki način poželjni u školi ili kod upisa u srednju.

Ovo sa besplatnim učenjem mi je naravno jasno (no ako se nešto želi učiti pa još i besplatno može se malo i žrtvovati)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mom djetetu teze padaju te pauze jer taman dodje doma, na brzinu pojede, mrvicu se opusti i mora opet dalje. S druge strane, sva sreca da nisu u 6 jer bi morao odustati od neke aktivnosti, a na njih mu nije tlaka ici. Istina, ja ga malo guram u te izborne jer mislim da su danas i informatika i drugi strani jezik osnove pismenosti

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A. ima u drugoj smjeni informatiku i talijanski. Ove godine su mu oba izborna ponedjeljkom, tako da sve skupa ima 10 sati, s jednim punim satom pauze. Ne ruča nego jede sendvič, dođe doma promijenit knjige. Mlad je, izdržat će
    Meni se više sviđa da su izborni u drugoj smjeni, mislim da je više od šest sati u komadu izuzetno teško pratit nastavu. Naravno, i ovih 10 u danu je zapravo puno previše. Ali eto, ostatak tjedna je onda sasvim ok, dva dana 6 i dva dana 5 sati.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ok, ja sam mislila da su na neki način poželjni u školi ili kod upisa u srednju.

Ovo sa besplatnim učenjem mi je naravno jasno (no ako se nešto želi učiti pa još i besplatno može se malo i žrtvovati)
    Pa jesu, za srednju, ako imaš dobre ocjene popravljaju ti prosjek.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ne znam boduju li se još uvijek na upisu za srednju, ali svakako popravljaju prosjek - čitam na nastavničkom forumu kako se neki nastavnici stranih jezika boje smanjivanja broja upisanih na izborni jezik što bi za njih značilo ostajanje bez posla pa su (i) zato malo labaviji s ocjenama.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 04.04.2013. at 11:17

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moram reći da se niti meni ne čini da su kratke rupe u rasporedu korisne radi odmora djece, nego baš obratno.
    Drugo je kad bi djeca npr. imala nastavu do jedan a izborni u šest popodne, ali ove kratke rupe su meni osobno proizvodile više umora nego sjedenje na nastavi (a imala sam ih tek ponekad u srednjoj školi, i više na faksu).
    Ma da, meni se te rupe nikako ne čine korisne za odmor djece, bilo da su kratke (ili se ne isplati ići doma, pa djeca vise okolo škole, ili trče doma, na brzinu nešto pojedu, pa natrag - a to mi se isto ne svidja, da je dijete toliko puno u prometu i na cesti) ili duge (onda imaš opterećenje školskim obvezama 2x dnevno, i to narušava obiteljski život i slobodne aktivnosti)..

I dalje ne kužim, valjda nikad ni neću: ako 20 djece iz turnusa A dolazi u turnus B na izborni predmet, a 20 djece iz turnusa B u turnus A na izborni predmet, nije dakle problem u kapacitetu i organičenju broja opreme ili učionica, nego o lošem sastavljanju rasporeda.

Ja sam se na roditeljskom ponudila da složim školski raspored, ali me nisu doživjeli. Valjda jer mi ne bio prioritet osloboditi kapacitet učionica za iznajmljivanje privatnim školama stranih jezika

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Pa jesu, za srednju, ako imaš dobre ocjene popravljaju ti prosjek.
    Da, zato većina i ide na vjeronauk, a čim se zaključi 4, odmah se ispisuju.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mima - Za drugi strani jezik dobije 1 bod kod upisa u sr. šk.
    VREDNOVANJE POSEBNIH REZULTATA U PRETHODNOM OBRAZOVANJU

X.

Kandidatima se vrednuju posebni rezultati iz prethodnog obrazovanja ako su:

- završili osnovnu školu i šest razreda osnovne glazbene ili četiri razreda osnovne plesne škole, koja ima odobrenje za rad Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, s dva dodatna boda za upis u sve obrazovne programe;

- u osnovnoj školi najmanje četiri školske godine učili drugi strani jezik, s jednim dodatnim bodom za upis u sve obrazovne programe;

- u osnovnoj školi najmanje četiri školske godine učili jedan od klasičnih jezika, s jednim dodatnim bodom za upis u jezične i klasične gimnazijske programe.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da, zato većina i ide na vjeronauk, a čim se zaključi 4, odmah se ispisuju.
    Kod nas se ne ispisuju.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kod mojeg je jedino informatika uklopljena u raspored (svi idu), a ostali izborni su nakon obavezne satnice, eventualno s pauzom... u školi je uglavnom po cijele dane.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I dalje ne kužim, valjda nikad ni neću
    Nekad se ide na ruku i profesorima da njima smanje broj rupa. Poneki profesori rade na više škola, pa i to moraju usklađivati.
    Zatim i pojedini razrednici urgiraju kod satničara za svoj razred. Posljedično neki drugi razred, koji nema tako agilnog razrednika, ima lošiji raspored.
    I tako... Sigurno ima još puno raznih razloga.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa Vidi poruku
    Nekad se ide na ruku i profesorima da njima smanje broj rupa. Poneki profesori rade na više škola, pa i to moraju usklađivati.
    Zatim i pojedini razrednici urgiraju kod satničara za svoj razred. Posljedično neki drugi razred, koji nema tako agilnog razrednika, ima lošiji raspored.
    I tako... Sigurno ima još puno raznih razloga.

Sad ću ja biti naivna i reći da bi djeca i njihove potrebe trebale biti na 1. mjestu.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 04.04.2013. at 13:07

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Dijete pohađa izborni predmet samo ako ga izabere. Ne izabiru sva djeca iste izborne predmete, ali bi svi morali imati raspored bez rupa i ne više od 6 sati dnevno (u nižim razredima mislim da se ne preporuča više od 5).

Mislim da nije baš tako lako složiti raspored, kako se čini na prvi pogled.
    Posljednje uređivanje od NetkoMiOteoNick : 04.04.2013. at 13:26

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Gdje je to ne više od 6? Moj ima dva puta tjedno po 8 sati! Mislim da je to prilično napornije nego osmosatno radno vrijeme odrasloj osobi.

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa Vidi poruku
    Dijete pohađa izborni predmet samo ako ga izabere. Ne izabiru sva djeca iste izborne predmete, ali bi svi morali imati raspored bez rupa i ne više od 6 sati dnevno (u nižim razredima mislim da se ne preporuča više od 5).

Mislim da nije baš tako lako složiti raspored, kako se čini na prvi pogled.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

To ja pišem što bi htjeli roditelji.

Mislim da je u nekom pravilniku preporučeno max 5 za niže i max 6 (ili 7?) za više razrede.
    I to tako je za obavezne predmete, ali bi roditelji u tu satnicu htjeli ugurati i 2-3-4 izborna.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •