Čokoladne praline
za 24 praline
SASTOJCI:
1/2 šalice slatkog vrhnja
2 žlice neslanog maslaca
1 žličica kukuruznog sirupa (kod nas ga nema - može se probati s javorovim sirupom koji je nešto rjeđi)
225 g nasjeckane čokolade za kuhanje + 150 g za umakanje
cca 1/2 šalice nizozemskog kakaa
PRIPREMA:
1. U loncu pomiješati vrhnje, putar i sirup. Kuhati na srednje jakoj vatri dok ne zakipi. Maknuti s vatre.
2. Dodati 225 g čokolade, lagano vrtiti lonac da se otopi. Ne miješati. Ostaviti da stoji 5 min.
3. Nakon 5 minuta lagano promiješati pjenjačom da se smjesa ujednači.
4. Prebaciti u zdjelu i staviti u frižider na 45 min, miješati svakih 15 min. U međuvremenu pripremiti protvan s papirom za pečenje.
5. Nakon 45 min smjesa će se početi brzo zgušnjavati. Ostaviti u frižideru još 11-15 min, miješati svakih 5 min.
6. Pomoću male žlice za sladoled ili dvije obične žlice oblikovati kuglice promjera 2,5 cm i stavljati na papir u protvan.
7. Hladiti dok se ne stisnu, 10-15 min. Za to vrijeme otopiti preostalu čokoladu i ostaviti da se malo ohladi.
8. Staviti kakao u zdjelicu. Kuglice izvaditi iz frižidera. Rukom umočiti u otopljenu čokoladu, provaljati na dlanu da se višak ocijedi. Uvaljati u kakao.
9. Vratiti kuglice u protvan i staviti u frižider još 5-8 min.
U hermetično zatvorenoj kutiji praline mogu stajati do tjedan dana.
------------
------------
ja neću ni pokušavati ovo raditi jer bi smazali sve još u fazi 3.
da tjedan dana, hahaha!![]()