Results 1 to 41 of 41

Thread: lažni med

  1. #1
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default lažni med

    http://www.centar-zdravlja.net/zdrav...azni-med/3053/


    http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=137297&cHash=a05f6fbc17

    u zadnje vrijeme digla se velika prašina oko pravog i lažnog meda
    obzirom da ga u zimskim mjesecima dostra trošimo i djeca i ja, malo me sve ovo gore zabrinulo, pa me zanima gdje i od koga kupujete med, možete li i kako raspoznajete koji je pravi, a koji ne...
    kupovala sam neki sa etiketom na placu, pa poslije procitala da taj definitivno nije pravi med
    pa sad kupila po preporuci neki bez etikete, ali sam i dalje sumnjičava...

  2. #2

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,951

    Default

    imaš inbox

  3. #3
    mona's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    711

    Default

    kupujem med od istog pčelara već godinama,zapravo to je pčelar moje mame a ona od njega kupuje med već 20-tak godina
    i super je
    redovito mi se iskristalizira ako duže stoji a kažu da je to jedan od znakova prirodnog meda

  4. #4
    zibba's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,204

    Default

    Muž na poslu ima jednog pčelara od kojeg već godinama kupujemo med i zaista je dobar, ja znam po žgaravici, tj ako me nakon meda uhvati žgaravica onda nije pravi med i točka.

  5. #5
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    I mi imamo poznate koji drže pčele. Ne pamtim da sam kupila med u trgovini već godinama...
    Last edited by Peterlin; 05.04.2013 at 08:12.

  6. #6

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,310

    Default

    a može meni netko dati kontakt za domaći med?

  7. #7
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    a mene muci sta je to med koji nije domaci, tj. pravi
    znam sta je tzv. "artificial honey" u labosu po sastavu, ali zbilja ne znam sta smatraju laznim medom.

    i jasno mi je da ja sad padam s kruske, jer lako je meni kad imam 100% domaci med, jer sam u jako jako dobrim odnosima s jednim pcelarom.

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    a mene muci sta je to med koji nije domaci, tj. pravi
    znam sta je tzv. "artificial honey" u labosu po sastavu, ali zbilja ne znam sta smatraju laznim medom.

    i jasno mi je da ja sad padam s kruske, jer lako je meni kad imam 100% domaci med, jer sam u jako jako dobrim odnosima s jednim pcelarom.
    Pa slično je i kod nas. Umjetni med ne rade mali pčelari - to je obično industrijski med iz uvoza. Bar si ja to tak zamišljam. Ali moji dobavljači su izvan Zagreba.

  9. #9
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ok malo sam se posluzila googlom.

    Inverted sugar solutions and glucose syrups or corn are often used for making fake honey, mixing with it, or replacing it entirely.
    Another method for falsification of honey is feeding bees with sugar products.
    ovo radi dosta pcelara, pogotovo prosle godine kad nije bilo mednog bagrema
    The "innocent" method of honey falsification is the addition of water (honey containing more than 25% water, is considered to be falsified)
    .
    jsano mi je zasto ovo rade, ali me muci kad to rade, jer si time zapravo povecavaju mogucnost konatminacije meda, tj. daju mu mogucnost za razvoj mo

    ovo me bas zanimalo, jer sjecam se da je bilo jedne godine da su kao proveravali koliko ima peludi u medu, pa je dr.sc. Kezić nesto objasnjavao i o tome.

    ajde idem s ove teme, jer cu je pretvoriti u filozofski kutak, a bolje mi je da radim ono sto moram, nego da filozofiram

  10. #10

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1,048

    Default

    svi pcelari odnosno otkupljivaci salju svoje uzorke u labos na potvrdu porijekla meda- postojanje i kolicina peludnih zrnaca (vrlo jednostavna a opet komplicirana metoda). takodjer svi oni salju na potvrdu da med nije patvorina uzorke (zasad to rade vani- znam za PIP i Belcica). Kod nas nasrecu jos nije veliki problem stavljanje patvorina na trziste a nadam se da nece ni postati. veci je problem sto prema deklaraciji med ne odgovara, iako i to je... svake se godine odrzava nekoliko ocjenjivanja meda na kojima se odredjuje podrijetlo meda...

  11. #11

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1,048

    Default

    inace je naproblematiniji med kadulje: od dostavljenih uzoraka samo njih 10 % je stvarno med kadulje a drugo su neki drugi medovi (tipa drace, medljikovac i slicno)

  12. #12
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    na potrosackom kodu su rekli da se najlakse mulja sa bagremovim medom i da je taj najtrazeniji

  13. #13
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    bagremov je po meni najmanje aromaticnog okusa, pa valjda su na to mislili, ili su nesto drugo rekli?

  14. #14
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Moj muž je pčelar i uvijek prodamo sav med koji nam pčelice naprave. Mene i od našeg 100% pravog meda uhvati žgaravica ako ga prijem previše se čajem ili na prazan želudac. Kak imamo pčele i na otoku znam da se med od kadulje jako cijeni i po visokoj cijeni prodaje mi smo ga imali ove godine samo par kila za nas ali je bio mješani ( nema previše kadulje na tom mjestu a i ružmarin je cvao istovremeno). Znam da velike tvrtke uvoze masu meda i mješaju ga sa našim i tako prodaju (a da to ne specificiraju). Ja bi se uvijek oslonila na med kupljen na kućnom pragu naspram dućanskog meda. Što se tiće kristalizacije ona ovisi o vrsti paše odnosno biljkama jer neki se lakše /brže kristaliziraju a neki sporije a neki jako, jako teško, naravno brzina kristalizacije ovisi i o vlazi u zraku za vrijeme paše i o xy elemenata ali je najbitnji vrsta bilja, pričam naravno o 100% medu. Bagremov je jako neutralan med. Ja sam primjetila veliiku razliku između našeg bagrema i dućanskog bagrema ( naš je intenzivniji).

  15. #15
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by ribice View Post
    . Znam da velike tvrtke uvoze masu meda i mješaju ga sa našim i tako prodaju (a da to ne specificiraju).
    To je meni rekao jedan pčelar... i još i to da naši pčelari med izvoze u zapadnu Europu. A onda mi uvozimo med iz Indije (ako dobro pamtim) koji se miješa s našim medom i prodaje po dućanima bez naznake porijekla.

    Ja kupujem kod dva pčelara, jednog na Šolti, kod njega uzmem ružmarin i ovog spmenutog na kontinentu, kod njega uzmem bagrem, kesten, livadu. Ili kupim u Sloveniji kod jednih poznatih. U dućanu nikad nisam kupila med.

  16. #16
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Ali ako ja dobro kuzim uvezu jeftini med iz Indije kako je Mojca rekla, pomjeseju s nasim, ali to onda nije umjetni med, vec mjesavina meda.

    ja osobno ne volim kesten, ne pase mi njegov okus nikako.

  17. #17
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Nije. Ali nije ni ono pod što se prodaje.
    Umjetni med je nešto drugo, dobije se iz šećera... i o tome je pričao taj pčelar... samo nisam zapamtila kako.

  18. #18
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    to znam ja

    smjesas tocne omjere odredjenih šecera: 1.5% saharoze, 7,5% maltoze, 40,5% fruktoze, 33.5% glukoze i 17% vode. to se u laboratorijima koristi kao artificial honey, kad ti treba za usporedbu s pravim medom. bar sam ja tako radila.

  19. #19
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Umjetni ili patvoreni med se dobije ili tako se u med umješa otopljeni šećer ili njegove izvedenice a to najčešće rade trgovci ili tvrtke osobe koje prepakiraju med a pčelari se time ne bave, oni mogu pokvariti med s dodavanjem šećernog sirupa kada je paša preslaba kako bi povećali proizvodnju meda. Taj med je teško prepoznati bez konkretne analize ali naoko može biti čišći a ne mutan jer ne sadrži čestice peludi ali je to teško vidjeti i procijeniti kod prirodno bistrog meda npr. bagremov. Druga karakteristika je miris, naime šećer ne miriše OFF: može li mi netko reći zašto mi ne radi enter????

  20. #20
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,339

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post

    Another method for falsification of honey is feeding bees with sugar products.
    moj dalji rođak se bavi pčelama i totalno se ponosi svojim medom kao prirodnim i td.
    On je za zimu spremao neke šećerne pogače koje je stavljao u košnice i nekako nisam stekla dojam da je to nešto neuobičajeno što utječe na kvalitetu meda.

  21. #21
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    dakle kod pcelara nema umjetnog meda, nego samo u njihvovom medu moze biti vise secera iz nadohrane pcele, nego iz cvijeta u periodu slabe ispase.

    da li bi to bio dobar zakljucak?

  22. #22
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    moj dalji rođak se bavi pčelama i totalno se ponosi svojim medom kao prirodnim i td.
    On je za zimu spremao neke šećerne pogače koje je stavljao u košnice i nekako nisam stekla dojam da je to nešto neuobičajeno što utječe na kvalitetu meda.
    ma zato i ja pilim rossa, oko toga, da definiramo sta je to umjetni med.
    kao sto rekoh i ja sam jako bliska s jednim pcelarom, pa me zanima.

  23. #23
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    pčele skupljaju pelud i prave med da bi imale što jesti preko zime kad ne idu na pašu.
    pa dođe pčelar i uzme med da bi mi imali što staviti u čaj
    i onda on mora pčelicam aostaviti nešto za jelo pa im onda radi nekakav umjetni med, šećerne pogače ili kako li se već zove da ne bi krepnule od gladi preko zime.

    i ne nemam pčelara i molim kontakt od provjerenog

  24. #24
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    dodji jednom na selo, pa cu te upoznati, a ne samo vidjela sam ti ćer ispred kuće
    Last edited by spajalica; 05.04.2013 at 12:35.

  25. #25
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by ribice View Post
    Umjetni ili patvoreni med se dobije ili tako se u med umješa otopljeni šećer ili njegove izvedenice a to najčešće rade trgovci ili tvrtke osobe koje prepakiraju med a pčelari se time ne bave, oni mogu pokvariti med s dodavanjem šećernog sirupa kada je paša preslaba kako bi povećali proizvodnju meda. Taj med je teško prepoznati bez konkretne analize ali naoko može biti čišći a ne mutan jer ne sadrži čestice peludi ali je to teško vidjeti i procijeniti kod prirodno bistrog meda npr. bagremov. Druga karakteristika je miris, naime šećer ne miriše OFF: može li mi netko reći zašto mi ne radi enter????
    Ja sam nedavno dobila kao super domaći med bagremov, a imao je u sebi neke male bijele čestice u obliku pločica, cca 1,5x2-3 mm, a tanko tanko... Što bi to bilo? I bio je puno gušći od bagrema kojeg ja kupim od svog pčelara.

  26. #26
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    mozda ti je ostatak od saća, onaj poklopca kojim pcele zatvore saće.
    no ribica ce sigurno bolje znati.

  27. #27
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Te pločice su vosak i ništa nije loše, vjerovatno od poklopaca iz saća, možda ima rijeđe cjedilo za filtriranje. Šećerne pogače su nužne kako bi pčele preživjele naprimjer predugu zimu ili se spremile za zimovanje a mi smo im pobrali dio meda. Nužno je da u košnici ostane dovoljno meda da ne umru od gladi dok ne dođe pravo proljeće. A pogače i sirup se ne daju kad je paša one tu pogaču pojedu i potroše prije nego se počne s sakupljanjem meda koji će se vrcati.

  28. #28
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Hvala.

    Sad nakon ovih priča o šećernim pogačama imam grižnju savjesti što jedem med koje vrijedne pčelice marljivo skupljaju... a onda zao čovjek to mazne i uvali jeftini šećer.

  29. #29
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,339

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Hvala.

    Sad nakon ovih priča o šećernim pogačama imam grižnju savjesti što jedem med koje vrijedne pčelice marljivo skupljaju... a onda zao čovjek to mazne i uvali jeftini šećer.
    ako će ti biti lakše, ni šećer više nije baš jeftin
    a ako sam dobro skužila ribicu, pogače se daju kao nadohrana

  30. #30
    Smokvica.'s Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    660

    Default

    i mene je zapekla savjest kad sam gledala crtić bee movie
    u njemu je to baš super objašnjeno djeci, a i mamama
    i da, slobodno mi na pp izreklamirajte nekog pouzdanog..

  31. #31
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Pogača je obogaćeni šećer s peludi medom i vitaminima. Da, to im je pogonsko sredstvo za početak rada ili za zimnicu.

  32. #32

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Quote Originally Posted by zibba View Post
    ako me nakon meda uhvati žgaravica onda nije pravi med i točka.

    Quote Originally Posted by ribice View Post
    Mene i od našeg 100% pravog meda uhvati žgaravica ako ga prijem previše se čajem ili na prazan želudac.
    Sad sam zbunjena.

  33. #33
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    hahaha
    ja sam pitala svog pcelara i kaze da su pokazali da ljudima vise pasu pravi medovi razjedjeni s patvorinom. tako je nedavnno cuo na neko predavanju.

  34. #34
    Snjeska's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Ni na nebu ni na zemlji...
    Posts
    1,493

    Default

    Quote Originally Posted by ribice View Post
    Pogača je obogaćeni šećer s peludi medom i vitaminima. Da, to im je pogonsko sredstvo za početak rada ili za zimnicu.
    Tako je.
    Mi imamo svoj med, u stvari smo pčelari amateri

  35. #35
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Quote Originally Posted by Amalthea View Post
    Sad sam zbunjena.
    A gle nismo svi isti

    Spajalica isto kao kad su ljudi rađe izabrali rajčicu iz vodenog uzgoja ( ono s hranjivim tvarima) naspram prave iz zemlje
    Mi smo po godina isto početnici amateri pčelari ali imamo više desetaka košnica.

  36. #36
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    mi smo kupovali privatno med (bez etikete) i posumnjali smo u prevaru...1va isporuka je bila ok ali 2ga ne...

    cackali smo dugo o metodama provjere pa to sve isprobavali (da li je kad curi niz isprekidan ili ne,da li talozi ili otapa u vodi,pjeni pri zagrijavanju,kristalizira....)
    nismo mogli definitivno utvrditi po tome svemu ali meni je bilo sumnjivo sto ne mirise,odnosno bas mi je nekako mirisao na secer,ono kao karamel....
    otac mi je odnio 2 uzorka na posao i gledao pod mikroskopom,nijedno zrnce peludi nije mogao pronaci...na kraju smo bacili sve tegle koje smo kupili...

    sad smo na sajmu zdrave hrane kupili par tegli od priv. proizvodjaca, kadulju su imala samo dvojica i to po 90kn kilogram!
    naravno da ne mogu garantirati da je to bas samo i 100% kadulja,mislim da je to i nemoguce....ako je i 30-40% super....

  37. #37
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    ustvari ne znam što je to 'lažni', odnosno 'umjetni' med...

    al' kad malo bolje razmislim, možda bi to moglo bit' ono što sam jednom u životu stavila u čaj koji sam popila u kafiću i odmah potom imala žestoku alergijsku reakciju i završila na hitnoj...

    mislim da ste me prosvijetlile...

    inače, imam svoju 'tetu' od koje kupujem najdivnije medove na svijetu: vrijes, lavandu, kadulju...

  38. #38
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Fruktozno glukozni sirup.
    Tako nastaje i većina javorovog sirupa.

  39. #39
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Da li je netko od vas nekada imao ili ima pcele i razumije se u metodu sa mravima koji idu ili ne idu na med/lažni med?

    Zanima me da li je istina da mravi ne idu na pravi med?
    Od prijateljice stric se kune da ne stavlja ništa u med a došli mi mravi na njega.
    Od prijatelja tata isto tako, njemu skroz nekako vjerujem, starac ima par košnica i sveukupno par tegli meda, a došli mi mravi na njega...

    Ne razumijem, u ovom članku sa prvog posta piše da mravi bježe od pravog meda, a čitajući pcelarske forume pcelari pisu da nije istina da mravi ne idu na med...
    Ako netko zna, da me razuvjeri...

  40. #40
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    evo pitala. kaze da nikad cuo. misli da nije istina.

    a i davor je imao recept za mamiti mrave tako da se otrov smijesa s medom. pa valjda su na to isli.

    a zasto mravi ne bi isli na med?
    dodje mi sad da stavim teglu van kraj mravinjaka pa da vidim oce napast.

  41. #41
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    stavi žličicu meda pa ćeš vidjeti.. i javi mi

    Dakle, ono što me zbunjuje: "Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med."
    Ali to je članak na netu, pa ne vjerujem ni u jedno ni u drugo...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •