Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: što ću sa štapićem vanilije?

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno što ću sa štapićem vanilije?

    dakle, u kremu ide vanilija prava
    ne iz vrećice
    (ok, i ovo je iz vrećice, ali i iz štapića)

    ali piše da se sjemenke uvaljaju u šećer kako se ne bi zgrudale :-O
    šta se zgruda i kako se zgruda?
    i šta se onda s tom grudom radi?

    jel se te sjemenke poslije izvade kad puste aromu?


    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    trebala sam kuopiti kilu vanilin šećera i staviti umjesto običnog

  2. #2
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Stavi u šećer i koristi ga kao vanil šećer.

  3. #3
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    tebe muci stas sa mahunom ili sa sjemenkama?

  4. #4
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    i ono sto sam ja gledala na TV sjemenke se obicno ostave, osim ako zeli jako poboljsati okus, onda ih se procijedi i jos malo zgnjeci u cijedliu.

  5. #5
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ako stavljaš sjemenke u kremu vidim da ih onaj kuhar Rudolf ostavlja u kremi, a ako ti je do estetike, makni.

  6. #6
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Lijepo nožićem otvoriš mahunu vanilije, sastružeš sjemenke i uvališ u kremu, mala je to količina ne vidi se u kremi. A mahunu staviš u staklenku sa šečerom i imaš vanilin šećer!

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma ja trebam skuhati kremu

    jel se to onda izvadi kad se krema skuha
    i zašto spominju grudanje?

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ako stavljaš sjemenke u kremu vidim da ih onaj kuhar Rudolf ostavlja u kremi, a ako ti je do estetike, makni.
    znam samo red-nose rudolfa
    daj neki link, pliz

  9. #9
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,209

    Početno

    Ne izvadi se, niti se može izvaditi.
    Neće se ništa zgrudati.

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne izvadi se, niti se može izvaditi.
    Neće se ništa zgrudati.
    vidi šta kaže:

    Srž mahune vanilije izvadite i uvaljajte je nožem u malo šećera (na ravnoj površini) kako vam se zrna vanilije ne bi zgrudvala kada se dodaju u kremu

  11. #11
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    ajde opet ja sa sikustvom gledanja emisija

    uzmes mahunu, rasijeces je po sredini, nozes sastruzes sadrzaj, koji je blago ljepljiv i to bucnes u kremu koju kuhas. i vola to je to.
    odgledala mali milion tih emisija i uvijek mislila i ja bi ovo mogla, cak i kupila mahunu, ali je na kraju poklonila mami

  12. #12
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,209

    Početno

    To je sigurno dobar način da se izbjegnu neke moguće nezgode, ali ja to uopće ne napravim - samo istružem i uvalim u bilo što. Dobro je ispadalo.
    Masa koju istužeš će izgledati više kao pasta, nego kao sjemenke i onda pomiješaj sa šećerom da postane rastresita, a ne više ljepljiva.
    Ne mogu sjemenke vanilije napraviti grudice u kremi, nego samo ostati međusobno zalijepljene.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    10,989

    Početno

    Stavljam i sjemenke i mahunu kad kuham kremu. Sjemenke ostaju unutra, mahunu izvadim. Nikad mi se nista nije zgrudalo.

  14. #14
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,209

    Početno

    Može i ovako kao bubekica, mada bih se ja bojala da se mahuna ne razmrvi ako je krta.

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    sad sam shvatila zašto spominju grudanje
    jer sam ja zamišljala da je to unutra ko lanene sjemenke :neznalica:

  16. #16
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    e pa lijepo se rudi i ja napričasmo!

  18. #18
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,209

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    e pa lijepo se rudi i ja napričasmo!
    Ne govoriš nizozemski?

  19. #19
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    daj Jurana kako mozes biti tako nemilosrdna ujutro. ajme gladna saaaaaaaaaaaaaaam

  20. #20
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    e pa lijepo se rudi i ja napričasmo!
    Na videu koji sam ti stavila, na 4 minute i 44 sekunde gospodin Rudolf vadi nož, reže mahunu vanilije i kuha kremu.

  21. #21
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,209

    Početno

    Uglavnom, sve skupa zvuči puno kompliciranije nego što stvarno jest.
    Zadnji put je to s izvlačenjem sjemenki obavio moj osmogodišnjak, a nije osobito spretan s rukama.

    Bit će to metak (i tako je petak)

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    dašta da će bit

  23. #23
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    nemoj mi reći da nikad nisi koristila mahunu vanilije nego stalno vanili šećer

  24. #24
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    eto, jesam, pa sam sad vama došla trošiti vrijeme postavljajući takva pitanja

    naravno da nisam!
    ja ne pravim kolače, osim za božić
    a tada pravim suhe u koje ne ide kuhana krema sa vanilin štapićem

  25. #25
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Pa pogledaj Rudolfa na 4.44

  26. #26
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma sve je riješeno
    nemam ja više problema
    hvala

  27. #27
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    sta vec si pojela i tortu :D

  28. #28

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Evo javlja se jedna Nizozemka koja radi sabvrsen Vanile Soße - sto treba prevesti?
    Ja ne vadim kostice kada radim umak od vanilije i jos nikad mi se nije zgrudao - ako treba recept vicite ...

  29. #29
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    evo ja VIČEM

  30. #30
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    a di se kupi mahuna vanilije?:neznalica:

  31. #31
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    eto, jesam, pa sam sad vama došla trošiti vrijeme postavljajući takva pitanja

    naravno da nisam!
    ja ne pravim kolače, osim za božić
    a tada pravim suhe u koje ne ide kuhana krema sa vanilin štapićem
    pa i u suhe kolače stavljam vaniliju - u tijesto. da daleko bolju aromu

  32. #32
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,209

    Početno

    Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    a di se kupi mahuna vanilije?:neznalica:
    Bude u supermarketima, gdje stoje sastojci za kolače, najčešće u epruveti.
    Skupa.

  33. #33
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    a di se kupi mahuna vanilije?:neznalica:
    u dućanu. malo dalje ili bliže vanili šećeru

  34. #34
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    ovako izgleda npr. od dr. Oetkera

  35. #35
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    ni ja nikad nisam koristila mahunu vanilije
    danas sam baš namjeravala kupiti za vanilin kiflice, ali nije bilo pa sam uzela dr. Oetkerov bourbon vanilin šećer

  36. #36

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Evo za spajalicu

    Umak od vanilije

    Sastojci
    - 1 mahuna od vanilije
    - 4 dl. mlijeka
    - 1 dl. slatkog vrhnja
    - 2 zumanjka
    - 1 vrecice vanili secera
    - 60 gr. secera

    Priprema
    - Prerezati mahunu od vanilije preko duzine i povuci nozem da se skupe koscice,
    - Zagrijati mlijeko i slatko vrhnje s mahunom od vanilije i koscicama od vanilije,
    - Lagano zakuhati mlijeko / vrhnje i ostaviti 5 min na majnizoj vatri,
    - Izvaditi mahunu od vanilije,
    - Pomjesati zumanjke s vanili secerom i dodati malo toplog mlijeka, polako i dobro izmjesati,
    - Dodati jaja u ostatak mlijeka uz dobro mjesanje i dodati obicni secer,
    - Tuci na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne - krema nesmije zakuhati!!!
    - Mlaki umak super pase uz razne vocne savijace, flambirane tresnje, parfe od cimeta ...

    Sretno

  37. #37
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno


  38. #38
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,969

    Početno

    ovaj umak savršeno paše uz štrudlu sa šumskim voćem
    Hvala za recept Maxime!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •