Results 1 to 38 of 38

Thread: što ću sa štapićem vanilije?

  1. #1
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default što ću sa štapićem vanilije?

    dakle, u kremu ide vanilija prava
    ne iz vrećice
    (ok, i ovo je iz vrećice, ali i iz štapića)

    ali piše da se sjemenke uvaljaju u šećer kako se ne bi zgrudale :-O
    šta se zgruda i kako se zgruda?
    i šta se onda s tom grudom radi?

    jel se te sjemenke poslije izvade kad puste aromu?


    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    trebala sam kuopiti kilu vanilin šećera i staviti umjesto običnog

  2. #2
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Stavi u šećer i koristi ga kao vanil šećer.

  3. #3
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    tebe muci stas sa mahunom ili sa sjemenkama?

  4. #4
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    i ono sto sam ja gledala na TV sjemenke se obicno ostave, osim ako zeli jako poboljsati okus, onda ih se procijedi i jos malo zgnjeci u cijedliu.

  5. #5
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Ako stavljaš sjemenke u kremu vidim da ih onaj kuhar Rudolf ostavlja u kremi, a ako ti je do estetike, makni.

  6. #6
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Lijepo nožićem otvoriš mahunu vanilije, sastružeš sjemenke i uvališ u kremu, mala je to količina ne vidi se u kremi. A mahunu staviš u staklenku sa šečerom i imaš vanilin šećer!

  7. #7
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma ja trebam skuhati kremu

    jel se to onda izvadi kad se krema skuha
    i zašto spominju grudanje?

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Ako stavljaš sjemenke u kremu vidim da ih onaj kuhar Rudolf ostavlja u kremi, a ako ti je do estetike, makni.
    znam samo red-nose rudolfa
    daj neki link, pliz

  9. #9
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Ne izvadi se, niti se može izvaditi.
    Neće se ništa zgrudati.

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Ne izvadi se, niti se može izvaditi.
    Neće se ništa zgrudati.
    vidi šta kaže:

    Srž mahune vanilije izvadite i uvaljajte je nožem u malo šećera (na ravnoj površini) kako vam se zrna vanilije ne bi zgrudvala kada se dodaju u kremu

  11. #11
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ajde opet ja sa sikustvom gledanja emisija

    uzmes mahunu, rasijeces je po sredini, nozes sastruzes sadrzaj, koji je blago ljepljiv i to bucnes u kremu koju kuhas. i vola to je to.
    odgledala mali milion tih emisija i uvijek mislila i ja bi ovo mogla, cak i kupila mahunu, ali je na kraju poklonila mami

  12. #12
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    To je sigurno dobar način da se izbjegnu neke moguće nezgode, ali ja to uopće ne napravim - samo istružem i uvalim u bilo što. Dobro je ispadalo.
    Masa koju istužeš će izgledati više kao pasta, nego kao sjemenke i onda pomiješaj sa šećerom da postane rastresita, a ne više ljepljiva.
    Ne mogu sjemenke vanilije napraviti grudice u kremi, nego samo ostati međusobno zalijepljene.

  13. #13

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    10,989

    Default

    Stavljam i sjemenke i mahunu kad kuham kremu. Sjemenke ostaju unutra, mahunu izvadim. Nikad mi se nista nije zgrudalo.

  14. #14
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Može i ovako kao bubekica, mada bih se ja bojala da se mahuna ne razmrvi ako je krta.

  15. #15
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    sad sam shvatila zašto spominju grudanje
    jer sam ja zamišljala da je to unutra ko lanene sjemenke :neznalica:

  16. #16

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    e pa lijepo se rudi i ja napričasmo!

  18. #18
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    e pa lijepo se rudi i ja napričasmo!
    Ne govoriš nizozemski?

  19. #19
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    daj Jurana kako mozes biti tako nemilosrdna ujutro. ajme gladna saaaaaaaaaaaaaaam

  20. #20
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    e pa lijepo se rudi i ja napričasmo!
    Na videu koji sam ti stavila, na 4 minute i 44 sekunde gospodin Rudolf vadi nož, reže mahunu vanilije i kuha kremu.

  21. #21
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Uglavnom, sve skupa zvuči puno kompliciranije nego što stvarno jest.
    Zadnji put je to s izvlačenjem sjemenki obavio moj osmogodišnjak, a nije osobito spretan s rukama.

    Bit će to metak (i tako je petak)

  22. #22
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    dašta da će bit

  23. #23
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    nemoj mi reći da nikad nisi koristila mahunu vanilije nego stalno vanili šećer

  24. #24
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    eto, jesam, pa sam sad vama došla trošiti vrijeme postavljajući takva pitanja

    naravno da nisam!
    ja ne pravim kolače, osim za božić
    a tada pravim suhe u koje ne ide kuhana krema sa vanilin štapićem

  25. #25
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Pa pogledaj Rudolfa na 4.44

  26. #26
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma sve je riješeno
    nemam ja više problema
    hvala

  27. #27
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    sta vec si pojela i tortu :D

  28. #28

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Evo javlja se jedna Nizozemka koja radi sabvrsen Vanile Soße - sto treba prevesti?
    Ja ne vadim kostice kada radim umak od vanilije i jos nikad mi se nije zgrudao - ako treba recept vicite ...

  29. #29
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    evo ja VIČEM

  30. #30
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    a di se kupi mahuna vanilije?:neznalica:

  31. #31
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    eto, jesam, pa sam sad vama došla trošiti vrijeme postavljajući takva pitanja

    naravno da nisam!
    ja ne pravim kolače, osim za božić
    a tada pravim suhe u koje ne ide kuhana krema sa vanilin štapićem
    pa i u suhe kolače stavljam vaniliju - u tijesto. da daleko bolju aromu

  32. #32
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by bucka View Post
    a di se kupi mahuna vanilije?:neznalica:
    Bude u supermarketima, gdje stoje sastojci za kolače, najčešće u epruveti.
    Skupa.

  33. #33
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by bucka View Post
    a di se kupi mahuna vanilije?:neznalica:
    u dućanu. malo dalje ili bliže vanili šećeru

  34. #34
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ovako izgleda npr. od dr. Oetkera

  35. #35
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    ni ja nikad nisam koristila mahunu vanilije
    danas sam baš namjeravala kupiti za vanilin kiflice, ali nije bilo pa sam uzela dr. Oetkerov bourbon vanilin šećer

  36. #36

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Evo za spajalicu

    Umak od vanilije

    Sastojci
    - 1 mahuna od vanilije
    - 4 dl. mlijeka
    - 1 dl. slatkog vrhnja
    - 2 zumanjka
    - 1 vrecice vanili secera
    - 60 gr. secera

    Priprema
    - Prerezati mahunu od vanilije preko duzine i povuci nozem da se skupe koscice,
    - Zagrijati mlijeko i slatko vrhnje s mahunom od vanilije i koscicama od vanilije,
    - Lagano zakuhati mlijeko / vrhnje i ostaviti 5 min na majnizoj vatri,
    - Izvaditi mahunu od vanilije,
    - Pomjesati zumanjke s vanili secerom i dodati malo toplog mlijeka, polako i dobro izmjesati,
    - Dodati jaja u ostatak mlijeka uz dobro mjesanje i dodati obicni secer,
    - Tuci na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne - krema nesmije zakuhati!!!
    - Mlaki umak super pase uz razne vocne savijace, flambirane tresnje, parfe od cimeta ...

    Sretno

  37. #37
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default


  38. #38
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,978

    Default

    ovaj umak savršeno paše uz štrudlu sa šumskim voćem
    Hvala za recept Maxime!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •