Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Sirova mrkva - koliko je previše za vrtićku dob

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno Sirova mrkva - koliko je previše za vrtićku dob

moja curka (3,5 g.) obožava mrkvu. što više kupim ona više pojede; u utorak sam kupila 2 kg na placu, maločas je pojela zadnju.

sad mi je došlo do mozga da je to pola kg mrkve dnevno! je li to previše, postoji li moućnost hipervitaminoze vitA?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vitamin a je topiv u masnoći
    organizam će ga apsorbirati samo ako je mrkva konzumirana u kombinaciji s masnoćama
    dakle, ne bih se sekirala zbog toga

moguće je da će joj kože požutjeti, posebno dlanovi i tabani

ipak, možda je šteta da želudac puni samo jednom namirnicom

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nisam mala, al danas sam jela toliko mrkve da su mi doista požutjeli dlanovi i još se cijeli dan čudim od čega i skužim Prvo sam jela rukolu (nisam pozelenila), pa rotkvice danima, nenormalno, valjda sam gajbu pojela pa krešu sam svu ošišala i sad mrkva. I na dane me drži tako jedna namirnica, trebam roditi

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    vitamin a je topiv u masnoći
    organizam će ga apsorbirati samo ako je mrkva konzumirana u kombinaciji s masnoćama
    dakle, ne bih se sekirala zbog toga

moguće je da će joj kože požutjeti, posebno dlanovi i tabani

ipak, možda je šteta da želudac puni samo jednom namirnicom
    ne jede samo mrkvu. danas joj je jedan od onih dana kad cijeli dan žvače. osim mrkve pojela je;

jabuku, narandžu, pola kukuruzne šlapice i pola velikog abc sirnog namaza, mali pileći file i pola tanjura kuhane cvjetače, nešto lješnjaka i 1 kukuruzni stiropor. mrkva ide sa svime u kombinaciji, ali i sama.

ima dana kad ne jede skoro ništa, već sam se navikla na izmjene apetita pa se ne uzbuđujem

ok, oko mrkve onda ne brinem, ali nastojat ću da ipak malo smanji. za sad je žuta oko usta i ne da se baš oprati.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Moj sin je s oko godinu i pol došao pedijatrici zbog nečega, a ona konstatira kako je on žut! Pa me pita pije li multivitaminske sirupe (ne),

jede li puno mrkve - da! Prošlo je za neka 2 tjedna bez mrkve, paradajza i ostalog žuto/crveno/narančastog povrća/voća.

zmajica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moja mlađa je bila komedija kad smo bili u dohrani, kuhala sam sve kašice sama.
    Omiljena kombinacija je bila mrkva+batat+ quinoa, ljudi moji to dijete je bilo skroz ŽUTO! pa skoro naranđasta, s tim da joj je nos bio kao da je pomirišila maslačak :D
    Malička je bila hodajući beta-karoten :DDD

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

zmajice, baš si me nasmijala opisom

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja starija cura je jela u dobi 2-3 god. pol kile mandarina dnevno, pa je imala žuto oko usta, tabane i dlanove. Pedijatrica je rekla nek mjesec dana ne jede ništa s beta-karotenom da se očisti.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ja sam na cybermedu nekad davno pročitala (mislim da je Richter odgovarao o špinatu u prehrani male djece) da poput špinata i mrkva ima puno nitrata koji u crijevima pod utjecajem bakterija prelaze u štetne nitrite. svejedno radi li se o svježoj ili kuhanoj.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Izgleda da mrkva u ekstremnim slučajevima može izazvati ovisnost. Nije mi baš jasno kako to postići obzirom da se teško probavlja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •