Pozdrav curke, jasno mi je da pusenje negativno utjece na sve.Ali mene zapravo zanima koliko vas pusi ili je pusilo u vrijeme kad ste pokusavale ostat trudne?Kada ste prestale pusit koliko brzo se desila trudnoca?Hvala svima na odgovorima
Pozdrav curke, jasno mi je da pusenje negativno utjece na sve.Ali mene zapravo zanima koliko vas pusi ili je pusilo u vrijeme kad ste pokusavale ostat trudne?Kada ste prestale pusit koliko brzo se desila trudnoca?Hvala svima na odgovorima
mislim da ovdje neces naci javna priznanja, ali ja cu ti samo reci ovako - iznenadila sam se na kavicama sa ekipom prije zaceca - mislim da je od nas 10ak bila jedna nepusacica
ja bih ti preporucila da prestanes pusiti sto prije, kriticni period bez cigarete traje par dana, kasnije je lakse.
Uf, sve moje prijateljice su pušile i ostale su trudne kad su poželjele.. Mislim da to u većini slučajeva nema veze.. Šogorica je pušila 2 kutije!!!!
Naravno, bolje prestati čim prije, ali ne vidim da je njima smetalo...
I ja sam u pocetku znala da pusenje smeta i kao prestat cu cim ostanem trudna .... i proslo godinu i pol i nist od trudnoce , i onda procitala tu na forumu da je jedna forumasica ostala trudna kad je prestala-i tu se desio klik,vise nikad nisam zapalila,a isto smo prestali i mm i ja . evo prodje jos godina i pol a od trudnoce ni ta u medjuvremenu je smo dobili dijagnozi idiopati. I da , svjedok sam da se ciburi i radja uokolo bez ikakve uzrocno posljedicne veze!!! Ne dodje mi da zapalim ,samo sam jako tuzna kad vidim trudnicu s cigaretom. I da pusila sam 5,6 godina kutiju , kutiju i pol , a mm vise od 10 god i po dve kutije .
Al nemojte ovo shvatit kao poticaj da ne prestanetevec da se prestat moze jer sad imate dobar razlog
![]()
U doba začeća nisam pušila preko 2 godine, otac preko 3.
Prestala sam pušiti, između ostalog, i zato jer se nisam mogla zamisliti da ću jednog dana biti majka s cigaretom, to mi je baš onako jako ružno za vidjeti.
Naravno da cigarete utječu i na začeće. I na razvoj ploda. I na tvoje/vaše/bebino zdravlje.
Odluka o prestanku pušenja je jedna od najboljih odluka u životu, ja sam na to vrlo ponosna jer sam pušila od srednje, i pušila sam najmanje kutiju dnevno.
Užas.
Nađi si knjigu (ima i pdef na netu) "Lako je prestati pušiti" od Alana Carra, nije klasičan selfhelp, puno je bolji, knjiga je baš, baš super.
baš bubekice, grozna činjenica... svi mi koji pušimo bi trebali prestati bez obzira na trudnoću.
Pušenje je u biti odvratno al eto, sve imamo glupo objašnjenje zašto pušimo.
ja sam za vrijeme stimulacije, punkcije i transfera prestala. Opet pušim, nažalost. I mm.
Posljednje uređivanje od ljubilica : 07.04.2013. at 12:33
Ja sam pusac onog tipa... Malo pusim,malo ne! I kad pusim to je max.6-7cigareta! Mj.dana prije nego sam ostala trudna bila je neka prilicno stresna situacija na poslu i sve su pusile! Aj daj i meni..! Da bi nakon mjesec dana,zelja,miris,okus ajmeee mmm finooo cigareta! Jooj bljak gadim se samoj sebi! Izostala "m", i plusic na testu! Momentalno sam prestala! Ista stvar sa drugom T! Bili na moru,muz i kumovi zapalili,meni opet mirisi,okus,daj,daj,daj! Onda mi je palo na pamet da nisam tudna?! Kad ono zaista jesam!
Sigurno je pusenje stetno! I kad bi bar prestankom svi zatrudili i ono bio jedini razlog! Zene koje su prestale,pa zanijele odmah,mozda je tu i psiha mnogo utjecala,uz pretpostavku da je sve ostalo bilo savresno!
Definitivno ne bih zapalila ni jednu,a da pokusavam zatrudniti vec odredeno vrijeme! Ionako sam se pitala hoce li jednomjesecno pusenje steti ranoj trudnoci!
Curke svima vam zelim + i to sto prije![]()
MM i ja nismo pušili pa smo sam se ionako namučila da dobijemo bebicu.... a vidjet trudnicu kako puši mi je jedna od najgorih stvari u životu....
i toga je bilo kod mene
Hvala curke na odgovorima.I meni je jako ruzno vidjeti trudnicu koja pusi.znam da kad ugledam plus odmah cu bacit cigarete,a do tad... Samo se nadam da to nije razlog kaj beba ne dolazi.Barem sam vidjela da nisam sama koja pusi u vrijeme kad pokusava zatrudnit.puse
moji susjeda i susjed su oboje pušači i to kakvi, a imaju 4vero djece. kod nekih parova to igra veliku ulogu, a kod nekih, kao ovih, eto - ne. ja sam mislila da meni debljina radi problema začeću, dok su neke moje frendice debele ko ja ili deblje najnormalnije ostajale trudne. sve je to relativno.
Posljednje uređivanje od Franny : 08.04.2013. at 20:54
pušila sam. samo na poslu, dnevne i noćne smjene.. doma nitko ne puši i ne pije kavu pa ni mene nije vuklo. tako da sam ja u biti bila dvoličnjakdva dana pušač dva nepušač.
pušila sam samo pod stresom al to ono pravo, druga dva dana se ne bih ni sjetila. iz zadnje noćne napravila sam test na trudnoću i evo dosad nisam zapalila, skoro 2 godine..
da sjećam se da smo ja i kolegica (tad obje trudne) srele njenu frendicu na kavi koja je pričala o svojoj trudnoći i kako je taman popila čašu/kriglu pive i uhvatili je trudovi.. i kako je pušila cijelu trudnoću jer nije ni za dijete dobro naglo prestati ( ovo mi je jasno, i dijete u biti proživljava apstinencijsku krizu ali treba se barem raditi na smanjenju), i govori nam "ma pušite pušite, nemojte prestat!" opravdavajući se![]()
Ma otkud ti to da nije za dijete dobro naglo prestati s pušenjem to je čista laž! Itekako je dobro prestati pušiti u trudnoći čim prije tim bolje za dijete, isto se odnosi i na alkohol, tablete, droge ...
Ja sam prestala još prije nego sam upoznala svog muža pa nisam imala tih problema jel treba prestati pušiti prije začeća ili ne; i nisu mi previše nedostajale cigarete
ok, koliko ja znam kod teških ovisnika nije dobro naglo prestati pušiti, zbog apstinencijske krize koja može utjecati i na dijete.. ni nisam rekla da se ne treba prestati, ako si dobro pročitala moj post. naravno da se treba prestati pušiti, piti, koristiti droge! smiješno je to i napominjati.
meni npr nije bio problem prestati jer mi se gadilo..
ali nije sve idealno i ima žena koje su teški ovisnici koje su pušile kutiju dvije na dan,možda nisu planirale trudnoću, i jednostavno ne mogu prestati u roku odmah.. da ne govorim o narkomankama i njihovim apstinencijskim krizama. ali to je već druga priča..
možda sam u krivu ali tako mislim.
Hi hi, to je jedna od jačih urbanih legendi; ajde možda bi i moglo držati vodu krajem trudnoće, ali teško da netom po popišanom plusu embrij kojem još ni srce nije prokucalo krizira
MPO pacijentima se preporučuje da prestanu pušiti jer je dokazano da je stopa začeća po transferu kod pušačica manja a broj spontanih veći, u prosjeku par godina prije ulaze u menopauzu, kod pušača je broj spermija manji itd.
E sad, ima li kod zdrave populacije pušenje značajan učinak na začeće- osim što u svojoj okolini nisam primijetila da pušačice imaju većih problema sa začećem od nepušačica - ali korisno sigurno nije.
Da se razmemo, unatoč trudu i ja sam u potpunosti prestala pušiti tek nakon plusa.
Sad mi baš smetaju, zahvaljujem majci prirodi što mi je pomogla u odupiranju napasti.
bubekice, bome se i na našim kavicama kuri sve u šesnaest![]()
ma znam. ali htjela sam reći da bi mi bilo jasno da se cura iz priče izvlačila na nekakvu apstinencijsku, nego je tvrdila da nije uopće dobro prestati, da ona nije prestala i da je sve ok![]()
a dobro da, poznate su te pa-i-moja-mama-je-pušila-pa-šta-mi-fali priče
a čuj, nekom ništa i ne fali
a nekom da
i snelly85...pušenje vrlo vjerojatno nije isključivi razlog što beba ne dolazi...ali otegotna okolnost jest
I ja se slazem da vjerovatno nije razlog ali znam da sigurno me pomaze.zapravo pokusavam dokucit kaj se promijenilo od vremena kad sam ostala trudna do sad kad me bas nece.ono kaj znam je da sam starija 2godine i deblja 10kg,to da se onda nisam trudila ostat trudn.ostalo je po starom.ajd ti sad znaj di je problem.
Zuska - odlična je knjiga i po nekim tvojim prethodnim postovima bila sam sigurna da si ju pročitala.
A sad moja ispovijed o pušenju.
Jedna sam od onih koje X puta prestaju i ponovo počinju.
U prvom IVF pokušaju smo i MM i ja prestali, sve smo napravili po PS-u i došlo je do biokemijske. Čim sam prokrvarila čekajući betu (unatoč plusu na testu) jedva sam čekala vrijeme cigarete.
U drugom IVF pokušaju smo i MM i ja išli sa stavom - ajmo odradit ovaj pokušaj, jer tko zna koliko ćemo još puta to isto prolaziti. Pušila sam u stimulaciji, i u čekanju bete (kod mene nije nikad riječ o više od 10 cigatera dnevno). Zadnju cigateru sam ugasila na Verudeli dok smo čekali da lab napravi nalaz bete. Beta je bila ogromna, a želja za cigaretom nula.
Sjećam se da smo se autom vraćali iz Pule, zamotala sam MMu cigatertu i pružila mu ugašenu cigaretu i upaljač (inače mi bu zapalila prije nego bi mu dodala). Pitao me da li želim, rekla sam ne. Nekoliko puta bi ostavio doma cigarete (OK, duhan i rizle) i nikad mi nije palo na pamet zapaliti. Djeca u meni su bila važnija.
I onda sam 6 mjeseci nakon poroda počela raditi. Treba li išta dalje napisati?
A sve to što si nabrojala može utjecati na plodnost, 10 kg više, ne znam koliko ti je sad godina ali sigurno je lakše u ranim 20-tima nego u 30-tima ostat trudna, isto važi i za pušenje bolje je bez nego sa cigaretama...
anasti nije to bilo ni usmjereno prema tebi beć čisto da znaš...imala sam u blizini jednu takvu trudnicu, doduše nije ni pušila puno prije trudnoće ali nije se potrudila ni da skroz prestane jer joj to nije bilo bitno, eto to je po mom mišljenju pravi razlog a ne apstinencijske krize koje bi onaj embrijić mogao osjetiti!
kad vec pisemo ispovijedi...
10/2011 - potpisujem ugovor na neodredjeno i mm i ja se odlucujemo da krecemo na bebicu. moram srediti neke pretrage i rijesiti se pilula i taj period koristim kako bih prestala pustit. u 04/2012 krecemo na VV (moja dijagnoza je poznata od ranije). polako pocinjem pusiti, na ljeto pusim kao luda. u 08/2012 saznajemo za dijagnozu mm i da cemo u 10/2012 krenuti u prvi postupak. pokusavam prestati pustiti sve do postupka, bezuspjesno. pusim za vrijeme stimulacije, ali smanjila sam na nekoliko cigareta dnevno. prestajem na nekoliko dana nakon punkcije. palim nekoliko dana nakon transfera. postupak bezuspjesan. pusim ko smuk do nove godine i odlucujem prestati. prestajem skroz, odradjujem postupak bez ijedne cigarete, palim na nalaz biokemijske. pokusavam prestati od 1.4., imam periode da ne zapalim 2-3 dana, pa onda popusim par cigareta. jutros sam odlucila da vise necu - transfer je za tjedan dana. vidjet cemo kako ce to ispasti.
cak je i moja mama, tvrdokorna pusacica ostavila cigaretu u obje trudnoce. imam puno prijateljica koje su pusile cijelu trudnocu i ne zelim se dovesti u poziciju da se tome ne mogu oduprijeti. zato se trudim prestati prije.
ma suma sumarum, pušenje je štetno općenito. a naravno da je otegotna okolnost kod onih parova koji teže ostvaruju trudnoću.
situacija moje sestre: mama je s njom u trudnoći pušila i kad mi se sestra rodila jedno cca 3 mjeseca se derala ko divljakuša, a bila je sita, nije bila mokra, ono sve je štimalo, a ona se derala danima, noćima, nije spavala, svi smo imali krvave oči i roditelji i ja (ono jedva sam čekala otići u vrtić da se maknem od te dreke, ko mala). dok mama nije skontala da se seka umiri jedino ako bi bila u začikanoj prostoriji. dakle, seka je prolazila apstinencijsku krizu.
moje frendice koje su pušile u trudnoći i puše i nakon poroda, nemaju takvih situacija. djeca dakle udišu taj dim i sve im "štima".
e sad, naravoučenje: ili pušite i nakon ili nemojte ni prije ni poslije.
iako, ja sam zadrti nepušač oduvijek i uopće ne podržavam taj sport, ali ne osuđujem i ne volim manje pušače. eto, moj porok je klopa.
Ja se ne bih baš složila s ovim da kad djeca udišu taj dim da im sve "štima", jel znate kako to djeluje na pluća koja su još u razvoju. Dakle po toj teoriji bi i narkomanke nakon rođenja djeteta i dalje trebale davati novorođenčetu drogu da ne bi slučajno imale apstinencijsku krizu?
I dalje govorim što prije se ostaviti cigarete bolje za dijete
Kad već pričamo o tome evo i mene!
Pušim već godinama i onda kako dugo nisam mogla ostati trudna prije cca godinu dana sam prestala, počela vježbati i ono zdrav život totalno. U isto vrijeme je počela moja MPO priča. Naravno negdje nakon prvog neuspjeha sam opet počela pušiti
I sad ne znam, kad god spomenem da moram prestati mm me uvjerava da sam preživčana i da moji živčeki sve uvijek pokvare i da ne smijem sad prestati jer će mi živci opet proraditi i da smo onda opet osuđeni na neuspjeh. Naravno, meni je tak lakše, imam i dalje izgovor. Znam da je sve to relativno i da naša podsvijest ima strašno puno utjecaja na cijelu priču i sad se dvoumim.
Ja situaciju vidim vrlo jednostavnom.
Pušenje je ovisnost, ali ovisnost koje se, ako to stvarno želiš, možeš bez problema riješiti. Samo trebaš stvarno htjeti, dok to stvarno ne želiš, ništa od ostavljanja cigarete.
Pušenje je jako štetno. Šteti organizmu, šteti bebi, šteti svima koji udišu dim oko pušača.
Ako želiš doprinijeti svom zdravlju i zdravlju svoje bebe, prestat ćeš pušiti. Točka. Nema ali, samo, jao, ni ostalo. Sve ostalo su isprike i olakšavanje savjesti.
piki to što si živčana nije razlog eventualnom neuspjehu, tko od nas nije živačan a prolazi kroz MPO? Pa opet neki uspiju a neki ne..
mislim da nitko ovdje zapravo ne tvrdi da je dobro ili u redu pušiti u trudnoći ili u blizini djeteta. ja vjerujem da pušenje i ima nekakvog utjecaja na začeće. i na zdravlje djeteta, bez obzira što se to možda ne vidi. i naravno da se treba prestati.
a što se tiče narkomanki, apstinencijska kriza u djeteta je činjenica i može smrtno završiti, ali to zaista nije tema ovdje..
ja sam sretna što sam prestala odmah bez problema, i bilo bi mi odvratno zapaliti pa dojiti dijete.. ali ja nisam bila teški pušač pa ne mogu znati kako je to pravom pušaču.