Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: čudno grčenje vrata/glave prema nazad kod novorođenčeta

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno čudno grčenje vrata/glave prema nazad kod novorođenčeta

Poštovane mame,

jutros me pri presvalečnju bodija jako uplašilo moje dijete staro 15 dana. Dosada je bio pravi anđel, savršenog baby ritma i motorike.

Čudno je zabacilo glavu u stranu pa prema natrag kao da će pogledat nekoga tko mu stoji iznad glave, tako da je maleni vrat napravio most prema leđima...kad sa vidjela da se on ne može iz tog položaja vratiti odmah sam podigla dijete međutim glavica je bila ukočena i zabačena unazad i dijete je išlo sve više prema natrag vratom i glavom i rukicama, niakko da opusti vratni mišić i spusti glavicu naprijed ili lijevo/desno onako kako bebice to znaju kad se umore, bio je pokočen u tom dijelu... da ne spominjem čudan izbuljen pogled i gledanje u križ.

Malo je reći da sam se prestravila, nekako sam ga sputila na jastučić i čvrsto pridržavala vrat i glavicu koji su se opirali nazad... položila i počela dojiti, i dalje je glavica bila nazad i gledao me izbuljeno u križ, kad je osjetio dojku nekako se privukao i počeo dojiti i sve se smirilo. sad ga pratim.

Jako sa potresena, s prvi djetetom su me mučile kolike ali van toga nismo imali nikakavih kritičnih situacija da se brinem dal da idem s djetetom na hitnu. Bojim ga se opet presvlačiti i biti sama s njim doma...da mi je netko rekao da će me tako zalediti ovakva situacija...do sada je sve išlo savršeno.

Je to bio samo grč mišića ili što?

Hvala na bilo kakvom umirujućem odgovoru.
    Sada spava nadam se da to više neću doživjeti.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Preporučujem da se javiš fizijatru, a informirati se možeš na forumu - ima puno toga na temama o motoričkom razvoju djece. Sve se lijepo ispravi vježbicama, ne brini, ali nije lijepo vidjeti, slažem se.
    možeš i ovdje vidjeti:
    http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2

http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Može biti to, ali može također biti da se vraća sadržaj iz želuca u grlo,
    jer se kod malih to tek ravija pa djeca isto vole izvijati glavu.
    Treba pratiti.

zmajica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja bi ravno na pregled fizijatra, po opisu mi se ćini kao opistotonus- povišeni tonus, pa zbog svog duševnog mira ili ako je potrebna, rane intervencije.
    Sretno!

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ako se ponovi, fizijatar naravno.
    Samo da ženu ne uplašimo, moje se djete izvijalo u luk odradili smo vježbice do godine dana, sve odradila školski, to je normalno.
    Pola foruma ovdje su bili vježbači, nemoj da te to preplaši.

Ovdje je topic sa mnogo strana pa pogledaj http://forum.roda.hr/threads/34128-M...godini-života

Imaš ovdje http://forum.roda.hr/threads/37797-I...ight=izvijanje
    Imaš ovdje http://forum.roda.hr/threads/64898-H...ight=izvijanje

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni je prvo tortikolis pao na pamet po opisu... ovo: http://andreakrajacic.com/tortikolis...t-kod-djeteta/

Nisam stručnjak, samo se sjećam kako je moj stariji bio sav iskrivljen kad se rodio...

Svakako odmah fizijatru! U ranoj dobi takve stvari se uspješno i brzo mogu riješiti. Sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Hvala vam, umiruje što je ovo relativno učestalo bilo i kod nekih od vas ... nazvat ću telefonom pedijatricu i zamoliti pregled i uputnicu kod fizijatra...bila bih zahvalna da napišete malo što pomaže tj kako da se ponašam ako se ta ukočenost nedjabože ponovi, kako da ga najlakše ispravim...koliko traje...moj je sad bio gladan pa ga je dojenje lijepo opustilo...hvala ...rodila sam prvo dijete prijevremeno i niže težine ali nakon prodoa nismo osim nerazvijene probave imali nekih drugih problema, čak ni temperature i slično,sada je to jedna mačo petgodišnjakinja.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj zmajica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bi ravno na pregled fizijatra, po opisu mi se ćini kao opistotonus- povišeni tonus, pa zbog svog duševnog mira ili ako je potrebna, rane intervencije.
    Sretno!
    Potpis!

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj begi1409 prvotno napisa Vidi poruku
    Poštovane mame,

jutros me pri presvalečnju bodija jako uplašilo moje dijete staro 15 dana. Dosada je bio pravi anđel, savršenog baby ritma i motorike.

Čudno je zabacilo glavu u stranu pa prema natrag kao da će pogledat nekoga tko mu stoji iznad glave, tako da je maleni vrat napravio most prema leđima...kad sa vidjela da se on ne može iz tog položaja vratiti odmah sam podigla dijete međutim glavica je bila ukočena i zabačena unazad i dijete je išlo sve više prema natrag vratom i glavom i rukicama, niakko da opusti vratni mišić i spusti glavicu naprijed ili lijevo/desno onako kako bebice to znaju kad se umore, bio je pokočen u tom dijelu... da ne spominjem čudan izbuljen pogled i gledanje u križ.

Malo je reći da sam se prestravila, nekako sam ga sputila na jastučić i čvrsto pridržavala vrat i glavicu koji su se opirali nazad... položila i počela dojiti, i dalje je glavica bila nazad i gledao me izbuljeno u križ, kad je osjetio dojku nekako se privukao i počeo dojiti i sve se smirilo. sad ga pratim.

Jako sa potresena, s prvi djetetom su me mučile kolike ali van toga nismo imali nikakavih kritičnih situacija da se brinem dal da idem s djetetom na hitnu. Bojim ga se opet presvlačiti i biti sama s njim doma...da mi je netko rekao da će me tako zalediti ovakva situacija...do sada je sve išlo savršeno.

Je to bio samo grč mišića ili što?

Hvala na bilo kakvom umirujućem odgovoru.
    Sada spava nadam se da to više neću doživjeti.
    Mene bi najviše brinuo taj pogled uz sve ostalo.
    Da li je beba plakala dok se to događalo? Imaš li predodžbu o tome je li bio svjestan? Je li pogled bio staklast?

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa Vidi poruku
    Mene bi najviše brinuo taj pogled uz sve ostalo.
    Da li je beba plakala dok se to događalo? Imaš li predodžbu o tome je li bio svjestan? Je li pogled bio staklast?
    beba je bila potpuno smirena, oči su možda tako pobegle zbog još slabih očnih mišića, al ipak su mi ile čudne

dan je protekao mirno...od jutros...budniji je, jede, smije se do spava, kaka, proteže se i stenje al ne zabacuje glavu...sve savršeno...

da sam bar tata...on je bio puno smireniji i rekao neka mu dam dojiti...što je i pomoglo

nadam se da je ovo grčenje normalno za njegovih 14dana i da će s vremenom i malo vježbanja, kad se posavjetujemo, sve biti pod kontrolom

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Rekle su ti curke već - pedijatru, fizijatru... Ono što nije spomenuto koliko vidim je ''baby handling'':
    http://www.udruga-oko.hr/_images/doc...und_finale.pdf
    Tu skrolad dolje, vidjet ćeš i video:
    http://www.udruga-oko.hr/index.php?list=documents

Ovakvo postupanje je dobro za svako dijete, a pogotovo za dijete s nekim od problema s tonusom ili bilo čime sličnim.
    Pravilnim držanjem se smanjuje mogućnost izvijanja djeteta i mozgu se šalju ispravne poruke o položaju tijela.
    Prouči malo sve to, ne može štetiti, a pomoći može puno.
    I mi smo to primjenjivali na našima, jer su se na početku izvijali unazad.

pipi-lipi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

I mi smo imali izvijanje tijela u luk, ušli u sustav vježbanje i sve se lijepo ispravilo.
    tako put ka fizijatru.
    Sretno!!

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja bih isto dodala - bez panike, ali traži uputnicu za fizijatra. Ako je problem sa tonusom, odlično je što si ga uočila tako rano jer će se i lakše i brže ispraviti vježbama. Ja sam uočila kad mi je beba imala 3 mjeseca, ali mi pedijatar nije vjerovao i nije mi htio dati uputnicu. Srećom, išla sam privatno i kad je pedijatar sa njegovih 6 mjeseci rekao da nešto nije u redu, ja sam bila mirna i rekla sam mu da mi već poduzimamo sve što treba. I bilo je sve OK na kraju, kao i kod velikog broja djece sa sličnim problemom. Prouči linkove koje su ti cure dale. Zašto to i ovo iskustvo sa pedijatrom zapravo pišem? Zato što znam bar nekoliko slučajeva gdje pedijatri nisu vidjeli problem, nego tek kad dijete nije prohodalo u dobi u kojoj se to očekuje i onda bi se svi pošteno namučili da sve bude OK, a da ne kažem nastrahovali. Pedijatar dijete vidi na 20-ak minuta, a mama je s njim uglavnom cijelo vrijeme i puno bolje može vidjeti kad nešto nije u redu, iako nije stručnjak.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •