Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Česti UZV pregledi - koliko su štetni?

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno Česti UZV pregledi - koliko su štetni?

Pozdrav mame i buduće mame

Treba mi savjet vezano za UZV. Prije 4 dana sam bila na kontroli i imala vaginalni UZV pregled (12+1).
    Beba je super, nuhalni dobar, sve ok. Uradila sam i kombinirani probir koji je također dobar.
    E sad, muž navalio da odemo u jednog cijenjenog privatnika na 3D(4D) UZV pregled, jer bi on još jedno mišljenje. Ja se bez razmišljanja naručim za utorak.
    Zanima me je li pametno raditi dva UZV u sedam dana, a plus imam kontrolu za 10 dana gdje će me opet pregledati UZV?
    Imam hematom i strogo mirujem već 15 dana i zato imam češće kontrole.

Što mi savjetujete? Da odem i na taj famozni 3D,4D ili da otkažem pregled?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nije dokazano da su štetni. Ustvari, ne znam da li su rađena ciljana ispitivanja koja povezuju utjecaj na fetus i učestalost UTZ pregleda.
    Kako te zvučne valove osjeća beba u trbuhu, ne znamo, ali vjeruje se da ne smetaju.
    3D (4D) se radi u 12 tjednu i to si napravila. Vjerojatno tvoj ginekolog ima dobar aparat, on sve vidi sa 2D, a povremeno stavi na 3D(4D).
    U 20 tjednu se radi onaj UTZ da se beba vidi na DVDu.

Da li si rekla tom ginekologu kome si se naručila da si bila na pregledu prije 4 dana? On će ti dati točan odgovor da li možeš opet. U svakom slučaju ako odeš, da bi dobila drugo mišljenje, odgodi ovaj za 10 dana, pa neka prođe 15 dana između dva UTZ. Jer tako je i trebalo biti, zar ne?

Tako česti UTZ nije potreban, a, koliko se sada zna, nije ni štetan. Ako će tebe i bebinog tatu smiriti još jedno mišljenje, možda to i nije loša odluka.

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Moja dr mi je ovaj zadnji UZV pregled uradila u bolnici i bio je 2D. Ne sumnjam u njenu stručnost ni u rezultate pregleda,
    ali obzirom da imam 40 godina, možda ne bi bilo loše imati još jedno mišljenje.
    Kad sam se naručivala na ovaj slijedeći pregled, nisam razgovarala s dr nego sam sa sestrom ugovorila termin.
    Ma jedina mi je briga da UZV na neki način ne našteti bebi! Ni jedan mi pregled do sada nije trajao duže od 10 min pa kontam da to onda i nije strašno.
    Nisam pametna

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

moja iskustva s uzv su da me mališan uvijek tukao kao nenormalan taj dan, možda sam si ja to ufurala u glavu, ali uvijek je tako bilo. po mom mišljenju mislim da ti je malo prerano za 4d, ja bih ga ostavila za 18 tjedan barem. no shvaćam da si zabrinuta pa je možda bolje i da ga napraviš nego da se nerviraš

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Pa ne mora biti 4D...može i 3D! Zvat ću sutra ovog dr pa ga pitati što on misli o 3 pregleda u 15 dana

Ps...bebica mi se još ne mrda tako da ja osjetim, mada se na pregledu miče stalno
    Posljednje uređivanje od Snovolovka : 07.04.2013. at 18:54

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja bi taj pregled prebacila na recimo 20 tj,T
    Mislim kaj se sa 12 tjedana može vidjeti? Pa i anomaly scan se radi tek oko 20. tjedna ne prije.
    Posljednje uređivanje od Zara1 : 07.04.2013. at 19:14

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

U 12. tom tjednu gledaš nuhalni nabor, nosnu kost i ostale parametre koji pokazuju je li s bebom sve u redu. Zato sam mislila potražiti još jedno mišljenje (spadam pod rizične trudnice zbog godina).

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam bila i dan za danom dva mjeseca za redom, i jos su me do 15tj pratili svaka 2tj. Za mir u glavi ja bih otisla bez bojazni. Lako je kad je pocnes osjecati, onda je i glava mirnija. Ja sam i u prvoj trudnoci isla kod 2 ginekologa i princeza mi je predivna

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Idem i ja
    Javim kako je prošlo!

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Bila sam na pregledu. Dr je super, pravo je opširan, sve fino objasni...oprema vrhunska!
    Beba je savršena ...sve sam vidjela. Ipak, moram mirovati još mjesec dana zbog hematoma
    I on mi preporučuje amniocentezu zbog godina (40), a imam još mjesec da se odlučim. Ne znam što bih
    Što vi mislite?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Snovolovka prvotno napisa Vidi poruku
    Bila sam na pregledu. Dr je super, pravo je opširan, sve fino objasni...oprema vrhunska!
    Beba je savršena ...sve sam vidjela. Ipak, moram mirovati još mjesec dana zbog hematoma
    I on mi preporučuje amniocentezu zbog godina (40), a imam još mjesec da se odlučim. Ne znam što bih
    Što vi mislite?
    Pitanje je zapravo : sto ti misliš?

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ja najradije ne bih, a opet, što ako...???
    Prema dosadašnjim nalazima i pregledima, sve je super, ali i dr kaže da je samo amnio 100% sigurna.
    Ne znam...imam puno godina, još nisam prestala pušiti, pijem antidepresive...sve to nosi rizik sa sobom.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pitanje je što bi ti napravila da dođe loš nalaz...

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ne znam...ako bi bilo nešto smrtonosno za bebu (po rođenju ili u prvoj godini života) , onda bih prekinula trudnoću.
    Ako bi bilo nešto što se može izliječiti, onda bih se borila.
    Ovo je užasno teško pitanje, a ja se ne usuđujem dublje razmišljati o njemu...bar još ne!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Amniocintezom se određuje kariogram ( odnosno kromosomska slika djeteta) , te se vide eventualne promjene na njima.
    Izmedu ostalog i DS koji nije smrtonosan i djeca sa njim mogu ostvariti kvalitetan život.
    Ne vide se anomalije organa, srcane greške , rascijep nepca ...i sve ostale promjene i bolesti koje nemaju veze sa promjenama na kromosomima.
    dakle, moraš znati da je amnio pretraga samo za stanja i bolesti sa promjenama na kromosomima, te sto bi učinila u slučaju lošeg nalaza? Mislim da je to pitanje na koje možete odgovoriti samo ti i tvoj partner.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

meni su zbog induciranog poroda stalno radili uzv, i pitala sam dal je to štetno, jer mi dosta bilo više "kopanja" pa mi je doktor rekao da nije znanstveno još dokazano (što znači da se istraživalo)
    a za amiocintezu, samo odluči, sretno u trudnoći

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Prijateljica mi je prije 2-3 godine radila amnio i otkrili su da beba ima Edwardsov sindrom. Ja do tad nisam ni čula za to, a onda mi je ona objasnila kako joj je dr rekao da je velika šansa da će beba umrijeti do očekivanog poroda, a ako se i rodi živa, živjet će max godinu dana. Ona je prekinula trudnoću.
    I ja bih na njenom mjestu uradila isto.
    Nije me strah DS-a, nego baš ovakvih stvari koje se UZV ne mogu ni naslutiti.

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ps hvala Ivon i oprostite što odlutašmo s teme

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Gdje si bila na pregledu, ak hoćeš napisati , pozzzzzzz, vazno da je sve super, a amnio?razmisli

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Joj, ja sam iz BiH, točnije iz Mostara, a pretpostavljam da vas je većina iz Hrvatske, tako da gdje sam bila vama vjerovatno ne znači ništa...jedino ako ima koja moja zemljakinja da ju zanima
    A amnio 80% da neću raditi...još ću dobro razmisliti i sačekati idući pregled, pa porazgovarati još jednom s mojoj dr koja mi vodi trudnoću.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •