Zuska prvotno napisa
Ne znam kad si ti dala flomastere u ruke svojoj djeci, ali mi smo našoj prije dva tjedna, sa 16 mjeseci. Naravno da joj je palo ma pamet crtati po zidu, i po sebi i po hameru na zidu. Zabrinula bih se da nije.
Preko nekoliko puta objasnili smo da se po zidu ne smije crtati i to je izuzetno dobro prihvatila. Samo je još jednom ili dvaput pokušala crtati po zidu, ali što se nas tiče, očekujemo još.
Nije to neodgojenost, već malo dijete s flomasterom u rukama.
Za koju godinu, ako nastavi crtati po zidu, mogu se složiti da je riječ o neodgojenosti ili privlačenju pažnje.
Nije korektno suditi o drugima kroz sebe i svoju djecu, nisu sva djeca ista, jednako radoznala, jednako energična, suradljiva itd. I odmah djecy proglasiti neodgojenima.
Tu sam grešku znala i ja raditi.
Kad su nam došli frendovi u goste, njhove su klinke divljale po sobi od moje klinke, mislila sam da ću izluditi, kad su napokon otišli, morala sam usisavati sobu i mijenjati plahte. Bilo me strah sljedećeg susreta. Na svakom sljedećem susretu klinke su bile predivne, ono, lijepo odgojena djeca. Tada sam shvatila da su se starci kod nas jednostavno opustili jer im je bilo ugodno, a klinke su haračile jer im nitko nije ništa rekao (mogla sam i ja).
Moj nećak (2,5 g) je super odgojeno dijete, sestra od MD ima divan pristup, nikad u životu ga nisu mlatnuli, rijetko podižu glas, svi puno razgovaraju s njim, ali i postavljaju granice. Pa ipak je par puta mlatnuo moju curku u naletu ljubomore kad ih je čuvala sveki. Odmah smo svi regirali i jasno mu je dano do znanja da se to ne smije. I sad bi kao netko zaključio da je on neodgojen i da ga doma tuku?
Stvari su ipak kompleksije.