Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 157

Tema: Pobjedi li pravda na kraju(ili je zlo ipak vjerovatniji ishod)?

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Pobjedi li pravda na kraju(ili je zlo ipak vjerovatniji ishod)?

Jučer sam čitav dan bila šutljiva. U tolikoj mjeri, da niko nije mogao da ne primjeti, ukućani, raja sa rekreacije, brat preko telefona. Da li pravda/dobro pobjeđuje na kraju? I kada je kraj, ako je odgovor DA? Kako se nositi i kako djecu odgajati ako je odgovor NE ili PONEKAD?

Vjerujem da trebaš biti vrijedan, moralan, strpljiv, snalažljiv, ali nikada na štetu drugih, i da će ti se ciljevi ostvarivati. Vjerujem u pravosudni sistem, u obrazovanje, u građansko društvo. I šta mi se dešava?! Čujem jučer, jedna djevojka, komšinica moja, iz tajkunovske porodice, dobila posao u državnoj instituciji. I nije to toliko bitno, da ja nju ne znam, jedva završila srednju školu, upisala ekonomiju, i studirala 10 godina, diplomirala, i odmah posao snova. Zabavlja se sa momkom čiji otac je lopov, onaj prikriveni, u roze košulji i skupom odjelu, sve su stekli prevarom, i dalje to rade, i svi to znaju, i opet narod želi da bude "dobar" sa njima, isti taj narod, koji je prevaren i izigran. I gledam slike neke njihove zabave, svi sređeni, sa osmjesima, sve lopovi, nepismeni, neuki, spremni uraditi sve za novac. I oni su glavne face, ljudi im se klanjaju, njenom ocu nije bilo dosta što su Bogznakako došli do bogatsva, već eto, valja steći i ugled tim nekim školovanjem, i mjesto u društvu tim nekim zaposlenjem.
    S druge strane ulice, djevojka, vršnjakinja ove moje iz priče, treba da magistrira, pametna, vrijedna, usput je i osobni trener, roditelji skromni i čestiti, uče je da strpljenje nije mana, nema posla, i male su šanse da ga dobije. Nema auto, traži ljubav, nikada sebi ne bi dozvolila da joj životni suputnik bude neko iz tajkunovskog miljea, traga za posebnim, i vjeruje da će njeno vrijeme doći.
    I tako, svi mi gledamo šta nam se dešava u tim našim malim sredinama, nadamo se da će proći, ali ne prolazi, i sve je gore. i nekako sam mogla biti ponizna ja, ali kako ću kada moja djeca dođu na red, kako da šutim o nepravdi, kako da dopuštam da loše i zle stvari vladaju mojim životima?
    Uvijek je bilo bogatih i siromašnih, lopova i poštenjačina, ali nikada se toliko nisu miješali, u tolikoj mjeri da imaš samo 2 izbora : ili biti usamljen i živjeti svoje principe, ili biti dio zajednice, i progutati ponos i sve ono što te odvaja od njih.
    Posljednje uređivanje od eris : 08.04.2013. at 08:34

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja se nekako nadam da će moja djeca na vrijeme otići. Meni je žao što ja nisam otišla odmah poslije faksa. Mlado, ludo i nadobudno.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se nekako nadam da će moja djeca na vrijeme otići. Meni je žao što ja nisam otišla odmah poslije faksa. Mlado, ludo i nadobudno.
    Uh, a ja bih ovo zadnje pomislila.
    Nekako i dalje naivno vjerujem u dobro. Mora biti na kraju dobro.
    Meni je lijepo u Hrvatskoj, ne pomišljam na odlazak, to bi stvarno bila zadnja opcija.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ajme, gdje me nađe...

Ne znam od kuda bih počela i sve me više neke stvari užasno ljute! Dođe mi da prodam stan i odem....negdje s mužem i djecom dalekooooo!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam prestala gledati oko sebe jer me ovakve situacije (koje nisu rijetke) samo uzrujavaju.

Ne gledam ni vijesti iz istog razloga - ne mogu se pomiriti da su političari (ne samo naši - to je opća pojava) koji vode države najbolje što ti narodi imaju za ponuditi... Daklem, eris, to ti je dio šire priče i nije ni po čemu rezervirano samo za nas.

Svjesna sam da odgajam djecu sa sustavom vrijednosti koji je neprimjenjiv u ovakvom svijetu, a opet - ne mogu drugačije. Pa kako ispadne... Sklona sam vjerovati da se na kraju dobro ipak dobrim vraća.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vjerujem da se moj optimizam mogao naslutiti iz mojih postova, ali jučer mi je dan bio Fuj. Zar je samo bitno koje stranke si član i koliko je skup sat i automobil koji voziš?
    I što je najbolnije, omladina, studenti su apatični, ili su ravnodušni, bez stava, ili vjeruju da ništa ne mogu. Pa nekada su baš mladi dizali revolucije, zar je Marx ipak bio u pravu kadsa je pričao o otuđenju: čovjeka od porodice, od sredstava za rad, od rezultata rada i na kraju od samoga sebe!!!
    Jestel čuli šta je glumac sergej trifunović uradio, kao godt u emisiji koja prati srbijansku farmu?! Došao u majci sa natpisom da se pomogne maloj djevojčici i brojem računa, i poručio da je bolje gledateljimada, umjesto što potroše novac na sms za tu nakaradnu parodiju, da svoji 10 centi usmjere kako bi pomogli nekome. I sada svi pričaju o tome, svi se čude, jedni zgražavaju, drugi iz potaje podržavaju.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

U svakom društvu, u svakoj zemlji ima lopova, korumpiranih i kriminalaca.. Samo, razlika je što kod nas oni nisu obilježeni kao šljam i dno društva..nego baš naprotiv! Pojavljuju se na društvenim događajima, slika ih se kao celebrityje, imaju ugled i sva prava kao i mi obicni pošteni ljudi. To je ono što me jako smeta i preko čega ne mogu prijeći..kako smo došli do toga?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam prestala gledati oko sebe jer me ovakve situacije (koje nisu rijetke) samo uzrujavaju.

Ne gledam ni vijesti iz istog razloga - ne mogu se pomiriti da su političari (ne samo naši - to je opća pojava) koji vode države najbolje što ti narodi imaju za ponuditi... Daklem, eris, to ti je dio šire priče i nije ni po čemu rezervirano samo za nas.

Svjesna sam da odgajam djecu sa sustavom vrijednosti koji je neprimjenjiv u ovakvom svijetu, a opet - ne mogu drugačije. Pa kako ispadne... Sklona sam vjerovati da se na kraju dobro ipak dobrim vraća.
    x

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ima jedan primjer koji se ne tiče izravno mene...
    Osoba ima zdravu djete. Ali joj se baš i ne radi!!
    I onda ona svoje zdravo dijete prikaže bolesnim! Naruči se kod fizijatra i svašta nešto mu nadrobi i traži njegu za dijete.
    To joj bude odbijeno, na što se žali, povlači veze i vezice i naravno odobre joj!! I tako već više od dvije godine. Eno, dobila je opet produljenje.
    Dok druga osoba ima neurorizično dijete koje s godinu dana ne može niti puzati i ne može dobiti dopust za njegu djeteta...

I iskreno se pitam kako je to uopće moguće?? Kako???

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja sam u fazi pred otkazom: zasto- zato to ima podobnijih (ne pametnijih, vrijednijih, nadobudnijih... i inih)
    tako da je meni svaki dan manje-vise fuj

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni dođe da počnem prijavljivati, sve od reda, djecu koja markiraju sa časova a roditelji im donose opravdanja, i lažu umjesto njih, trudnica na "kobajagi" čuvanju trudnoće, lažnih penzionera, neprijavljene robe u trgovinama(kod nas toga ima), poslodavaca koji drže radnike na crno, uzurpiranja javne površine parkinzima i koječime, mita doktorima, zapošljavanje iz vedra neba, neprofesionalnog ponašanja svij javnih i vladinih službenika, korumpciju u općinskim službama......

U svakom društvu, u svakoj zemlji ima lopova, korumpiranih i kriminalaca.. Samo, razlika je što kod nas oni nisu obilježeni kao šljam i dno društva..nego baš naprotiv! Pojavljuju se na društvenim događajima, slika ih se kao celebrityje, imaju ugled i sva prava kao i mi obicni pošteni ljudi. To je ono što me jako smeta i preko čega ne mogu prijeći..kako smo došli do toga?
    E ovo je tragedija, kraj svega, ko u Neronovo doba, zaostali tipovi nam se pare na tv ekranima, i komentiraju čije usne i grudi su bolje ispale nakon operacije, a "pametni" objavljuju citate književnika, čije knjige nikad u ruke nisu uzeli, i uz to slušaju turbo folk, i nemaju pojma kako jedno društvo zavisi samo od jedne stvari: Čvrste, stabilne i moralne jedinice-porodice.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ajme ana.m nikad, NIKAD, mi nije palo napamet izvlačiti se na dijete!!! uf, neznam što bi rekla za tu tvoju...

a što se tiče eris, ima pravde! ima preko nekoliko primjera iz moje okoline: uzmeš nešto što ti ne pripada, pa onda na drugoj strani ostaneš bez nečega što ti pripada...if you know what I mean...
    samo što ovi "biseri" o kojima ti pišeš to jednostavno ne uviđaju, ali vjeruj mi da imaju i oni svoj križ...

drage moje, sve se vraća, sve se plaća

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne vjerujem da će dobro pobijediti
    i da će se poštenje na kraju isplatiti
    kad na kraju?
    ni da će vrijedni biti nagrađeni za svoj rad
    ni da će netko cijeniti pošten rad
    ne vjerujem
    jer me život svaki dan demantira
    a je li drugdje bolje, je li tuđa trava zelenija?
    ne znam, nisam imala hrabrosti probati

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne vjerujem da će dobro pobijediti
    i da će se poštenje na kraju isplatiti
    kad na kraju?
    ni da će vrijedni biti nagrađeni za svoj rad
    ni da će netko cijeniti pošten rad
    ne vjerujem
    jer me život svaki dan demantira
    a je li drugdje bolje, je li tuđa trava zelenija?
    ne znam, nisam imala hrabrosti probati
    I ja tako mislim!!

boxica a kaj da ti velim? Ni ja, ali to su takve osobe, koje bi vjerojatno i preko leševa gazile da mogu!! A kad je umrla mala Nora...status o tome kako je neutješna i tužna....mislim ono...zbljuv!!! I meni dođe da ju prijavim, da se takvim ljenguzama i muljatorima stane na kraj!!! Kak nam država neće biti u rasulu??? Kakvi u njoj živr i kakvi ju vode..
    Vjerojatno svugdje bi nekome pala na pamet takva idiotarija, ali je država ta koja bi to trebala spriječiti, ali eto...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ne znam jel se dobro dobrim vraća, il ne pobjeđuje li pravda il zlo, al to u suštini i nije tako bitno. nije ti život pjesma havaja živiš onako kako živiš, kakav jesi i ne možeš drugačije. što znači ta pobjeda? tko je pobjednik?

evo ajmo malo promotriti te dvije djevojke iz susjedstva.

jel se može ova druga zamisliti s nekim tajkunom koji odvaljuje na cece, gdje se konverzacija vrti samo oko love i skupih auta, koji možda u pretincu tog bmw-a iz kojeg trešti dara bubamara ima i kakav komad oružja, il bar u gepeku bejzbol palicu? ne može. misliš da je lako biti lopov? misliš da oni mirno spavaju? il, misliš da je lako biti njihova suputnica? da ne kažem, sponzoruša. bez obzira na eventualni društveni ugled (trenutni!), posao iz snova kako ti kažeš i lovu. il je lako, koga uopće briga?
    ja se, sa svim svojim krpanjem iz mjeseca u mjesec - bome ne bih mijenjala.

u principu, nisam dobro shvatila tvoj post. nema auto i traži ljubav. a šta bi trebala tražiti s dvadeset i nekom? još nije ni magistrirala, a već kuka kako nema posla

lova je slatka stvar, naravno. kako kaže ona reklama za chanel. najbolje stvari u životu su besplatne. one second best su jako jako skupe hbg ga. ja - ne zavidim. ne osuđujem, ako je lepa i ima velike cice i cilj joj je uvatit nekog nogometaša (što je bolja solucija) il tajkuna-lopova (što je lošija solucija), svaka čast. zašto bi to bilo zlo? njen put.

a ova naša...ova druga, će slati molbe za posao, dobijati odbijenice, pa će se ipak negdje zaposliti, pa će se zaljubiti, udati zaljubljena u nekog kul tipa il nekog kretena, ludo zaljubljena, imati djecu, i kao ti i ja, krpati iz mjeseca u mjesec. nema skupih auti, nema skupih putovanja, nema jahti, nema chanela, nema gucci i prade, nema šopinga na oxford streetu dva put godišnje.
    a štaš sad.

kad ne možeš gledati taj celebriti big brother pa da je još tolki, glupo ti je to i dosadno. voliš pročitati dobru knjigu , pogledati dobar film, pogledati dobru predstavu u kazalištu, otići s ruksakom na leđima, s ryanair-om u london i spavati kod frendice koja tamo radi kao au-pair, biti sav sretan kad na leicester square-u utržiš povoljno kartu za neku kul predstavu...

tako da, kriva postavka je da ova druga čeka da njeno vrijeme dođe. njeno vrijeme je tu, ona ga živi, ništa neće doći.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ono što mene najviše ljuti, što kod vas, što kod mene same, jest to pasivno promatranje razvoja događaja, vječito jamranje i poduzimanje konkretnog - ničeg! Opravdavam se mišlju da nam je ropstvo vjerojatno već određeno i suđeno genima i da još uvijek plaćamo traume starijih generacija iz komunističkog sistema i današnje nazovi demokracije u kojima se neznamo postaviti drugačije osim sagnute gtlave ili okrečući glavu na drugu stranu, a sve s riječima "Valjda bude bolje".

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ni ja ne vjerujem da će dobro pobijediti ni da se dobro dobrim vraća, jer ako se vraća kad se to vraća?Nama je uzeto nešto što je bilo naše, stečeno našim novcem, uzeto, ukradeno i nikad nam neće biti vraćeno. Ništa nismo i nećemo dobiti zauzvrat.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Bit posta je u tome da sma u 20-tim vjerovala da je moje vrijeme tu, i isto tako i u 30-tim, radim ono šta mi moja savjest nalaže. Ja sam našal posao, pa promijenila posao, pa rodila jedno, drugo, treće, jer sam htjela, i smatrala to važnim, ali nismo svi ja niti ti, cvijeto73. Neki ljudi jednostavno rade šta hoće , društvo koje mi gradimo posmatraju kao svoj lični resurs, i materijalni i intelektualni, i eksploatišu ga do te mjere bi im pozavidjeli i najgori kolonizatori. I
    cure iz priče su realnost, da ih vidiš, svidjela bi ti se druga, samosvjesna, vesela, smjela. prva je sve ono što ti ne bi poželjela svom djetetu, i eto, za 10 godina, prva će raditi na kruzeru, jer eto zna 4 strana jezika, a druga će vjerovatno putovati na tom istom kruzeru.
    i one su samo primjer, možda bez veze, ali kada će se desiti već jednom da te prevarante pohvataju, kada će normalni ljudi prestati da se stide i skrivaju činjnicu da su "ispravni"

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ne znam što će biti sutra.
    nastojim živjeti pošteno, graditi dobre odnose s ljudima. kad fulam nastojim popraviti.
    ne očekujem neku nagradu u budućnosti. nagrada je u sadašnjosti. kad napravim nešto dobro, dobro se osjećam.
    moja životna situacija: obitelj mi je zdrava, ja radim a mm je trenutno bez posla.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Potpisujem cvijetu. Iako mi bude grozno koliko znam visokoobrazovanih ljudi koji ne mogu naći nikakav posao, i slažem se da je kod nas malo ipak prenormalno da se vara sustav na raznim razinama. I mislim da se protiv toga treba boriti koliko tko ima snage, i stvarno vjerujem da će biti bolje. A kraja nema, tako da će vjerojatno biti bolje, pa gore, pa bolje, pa gore...
    Ali i kad bude bolje, i dalje će biti tih koji varaju sustav, povlače veze, a bome i kriminalaca i sponzoruša. Meni se uvijek činilo da oni žive užasno stresan život, u toj hijerarhiji muškarci "tko je jači", a žene "koja je ljepša i mlađa".

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

dok sam mislila što napisati cvijeta je sve napisala

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    i eto, za 10 godina, prva će raditi na kruzeru, jer eto zna 4 strana jezika, a druga će vjerovatno putovati na tom istom kruzeru.
    pa šta? Ja tu "uspjeh" mjerim skroz drugačije. Prva će raditi, zaradit svoje novce i imat svoju samostalnost. Druga će putovat s tuđim novcem, tko zna šta će sve morat trpit od onog tko je financira, a koji će je vjerojatno u nekom trenutku zamijenit mlađom. A obe će proputovat kroz iste zemlje na tom cruiseru.

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Evo MM i ja polako se pripremamo za preseljenje u Njemačku, po našim proračunima, to bi se trebalo desiti u iduću godinu i pol - dvije. Žao nam je što nismo otišli prije. Ja ovdje više ne mogu. Tolika odbojnost se stvorila prema gradu u kojem živim i u kojem sam rođena, još veća odbojnost prema državi. Svaki dan nešto čujem i ne vjerujem, i onda se čudim zašto se više uopće čudim... i tako u krug.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

na kraju ti pobijediš sebe tako da te boli ona stvar za susjeda tajkuna i ostalo.

uživaš u svakom danu koji ti je preostao ovdje na svoj način, okružiš se isključivo ljudima koji ti pašu a ostale makneš

to je moj recept preživljavanja na balkanu

no sina ću probati potaknuti da promijeni i pararalelu i meridijan

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    , i slažem se da je kod nas malo ipak prenormalno da se vara sustav na raznim razinama. I mislim da se protiv toga treba boriti koliko tko ima snage, i stvarno vjerujem da će biti bolje. A kraja nema, tako da će vjerojatno biti bolje, pa gore, pa bolje, pa gore...
    Ali i kad bude bolje, i dalje će biti tih koji varaju sustav, povlače veze, a bome i kriminalaca i sponzoruša. Meni se uvijek činilo da oni žive užasno stresan život, u toj hijerarhiji muškarci "tko je jači", a žene "koja je ljepša i mlađa".
    upravo tako. iako danas živimo u puno sređenijem sistemu nego što je bio prije 15 godina. i nego što je, vjerujem, danas u BiH.

a da će uvijek biti ovoga o čemu priča tangerina, hoće. plus onih koji su na izvoru informacija i koji znaju koje zemljište će se prenamjeniti iz poljoprivrednog u građevinsko - hoće. i koji imaju nos za to. i ne mora to ništa biti nelegalno. ne mora biti mito i korupcija. nego, kako ono...lobiranje

al sve ima svoju cijenu. a da balkan nije švicarska - a nije. i neće nikada biti.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja bi tako rado potpisala Cvijetu, ali nekad nejde, nekad se nasekiram.
    Kad vidim da se nekim i dalje dopušta uništavanje firmi, uništavanje na stotine obitelji muka mi je.
    Kada vidim da se netko tko je završio fakultet mora upisivati u stranke da bi dobio posao, ono za što se školovao zlo mi je. Ajde ako bi netko bio ravnatelj ili neki drugi buđo, to me zaboli, to je politika a politika je kurva. Ali kada netko mora ići upisati se u stranku koja mu po ničemu nije po ćefu i još biti i aktivan da bi dobio učiteljski posao za ni 5000,00 kn, zlo mi je.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    upravo tako. iako danas živimo u puno sređenijem sistemu nego što je bio prije 15 godina. i nego što je, vjerujem, danas u BiH.

a da će uvijek biti ovoga o čemu priča tangerina, hoće. plus onih koji su na izvoru informacija i koji znaju koje zemljište će se prenamjeniti iz poljoprivrednog u građevinsko - hoće. i koji imaju nos za to. i ne mora to ništa biti nelegalno. ne mora biti mito i korupcija. nego, kako ono...lobiranje

al sve ima svoju cijenu. a da balkan nije švicarska - a nije. i neće nikada biti.
    Ja sam sebe uvjerila da Balkan NA SREĆU nije Švicarska... Ako želimo mijenjati stvari, moramo početi prvo od sebe. Onako kako eris kaže - govoriti i upirati prstom. Jer nisu problem samo oni koji se okoriste, barem 10 puta veći problem je šutljiva većina.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Znam dobre ljude, koji kruh svoj svagdašnji zarađuju pošteno, i kažu mi : Ne talasaj, nemaš od toga ništa, ništa ne možeš promijeniti!
    Strašno je ovakvo razmišljanje, i činjenica da i sama piočinjem vjerovati, ne da ne mogu promijeniti, već da nemam s kim mijenjati. A vjerovatno, kome i mijenjati.....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jučer sam čitav dan bila šutljiva. U tolikoj mjeri, da niko nije mogao da ne primjeti, ukućani, raja sa rekreacije, brat preko telefona. Da li pravda/dobro pobjeđuje na kraju?
    ponekad da, ponekad ne. i sto je pravda?

I kada je kraj, ako je odgovor DA? Kako se nositi i kako djecu odgajati ako je odgovor NE ili PONEKAD?
    nema kraja. kako odgajati djecu?
    tesko pitanje.
    da razmisljaju i budu proativni.

inace potpis na cvijetu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Cijelo vrijeme razmišljam o temi i baš je dobro netko napisao..Na kojem kraju, čijem kraju???

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    J Jer nisu problem samo oni koji se okoriste, barem 10 puta veći problem je šutljiva većina.
    svima je nama lako okrivljavati druge. i meni se to cesto dogada.
    ali zakon svemira kaze: drustvo dobije ono sto zasluzuje i trazi.
    svi ti kriminalci i tajkuni oko nas, nisu pali s marsa.
    mi smo im dopustili da postanu to sto jesu.

ali ja vjerujem da covjecanstvo globalno gledajuci postaje bolje. (nije to linearni proces, ima tu puno sljepih ulica i dva koraka naprijed, jedan nazad, ali ipak se krece)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ponekad da, ponekad ne. i sto je pravda?

nema kraja. kako odgajati djecu?
    tesko pitanje.
    da razmisljaju i budu proativni.

inace potpis na cvijetu.
    pravedno nije isto sto i pravicno odnosno je, al je pravicnost bolja od pravednosti.
    i ja bi rekla da se zapravo zeli pricati o pravicnosti
    Teškoća je u tome što pravično, svejednako bivajući pravedno, nije i pravedno prema zakonu, već je popravka zakonski pravednoga.

http://bs.wikiquote.org/wiki/Nikomahova_etika
    Posljednje uređivanje od leonisa : 08.04.2013. at 11:29

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Potpis na cvijetu.
    Ne bih mijenjala svoje krpanje kraja s krajem, svoje kredite i stanček od 50ak kvadrata (+duševni mir, poštenje i etičnost) za nikakve benđole, skupa putovanja i posao preko veze ( + oružje u pretincu, strah od prijetnji, zakona, osvete i sve te divne stvari koje idu u tom miljeu)
    Otupila sam na sve šte se ne odnosi na mene i moju obitelj. Ne tiče me se, nit trošim atom energije na njih - nisu vrijedni toga.
    Imam svoja načela i principe, trudim se dat ono što bi željela primiti. Trudim se maksimalno. Ponekad izvisim, ponekad dobijem. Kocka je to.
    Djecu ću odgajati kao što su odgajali moji mene - Tuđe ne trebamo, svoje nedamo :D Želim da budu pošteni i radišni, da znaju stvarati svojim rukama, svojom glavom i da ne očekuju da im išta padne s neba.
    Želim da imaju kritički pogled na stvari. Mogu ih uputiti u svoja stajališta, ali oni svoja moraju formirati sami.
    Uvjerena sam da će ispasti OK.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

proaktivni.

i da dodam sigurnma sam, da za svakoga postoji put u kojem ne mora biti ili zrtva ili kriminalac.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Najmanja stvar je koliko imaš, ili kako si došao do posla. Pitanje je opstanka, zle stvari su zavladale, a ovo vam govori super pozitivan lik. Pogledajte, ubiju, i ne bivaju kažnjeni, siluju, i sakriju, ukradu, a onda još dobiju nagradu za nešto tamo preko najvećeg sedmičnog lista. Iliti jedan ovdašnji menadžer, sa ogromnim kapitalom, ergelom konja, helikopterom, čak je i proglašen menadžerem jugoistočne Evrope. Taj isti ima više od 500 radnika, koji rade za 160 eura, na građevinama, plus nisu osigurani, i plus nemaju zaštitu na radu. I vama je to svejedno, jer se vas ne tiče?!
    Pa ne možeš tako kročiti, gledati samo 50cm ispred sebe, niti daleko naprijed, niti se osvrtat niti bacati pogled na stranu. E o toj pravednosti ja govorim, univerzalnoj, koja nama, nosiocima iste, postaje sve više strana i neprivlačna. jer mislimo da nas se ne tiče. Tako je nastao Vukovar, i Srebrenica, i Sirija, i svi smo se čudili tamo ludih 90-tih kako Svijet dopušta nešto takvo.

A riječ podrška? Kad nešto podržavate, jer mislite da je to ispravno, a ne samo jer se vas tiče....

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja podržavam neke stvari kojih se ni sama ne držim. Nisam neka dosljedna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpis na postove cvijete, tangerine, marie71 i seni. Kad mi je besmisleno slušam Dubiozu Kolektiv i TBF. Ne vjerujem da ima sreće u tim ekstremnim situacijama (tajkunstvo itd.), barem ne za nekog kao ja, sve da sam i prekrasna - zbog tog napora i stresa što uvijek dolaze moćniji, jači, mlađe i stalno se bore za vrh. Iako.... eris, ti sama moraš procijeniti kakva je vaša sredina, ipak ZG i BIH nisu identični, i postoji li šansa nekog srednjeg puta. Ako ne, ja bih osobno isto savjetovala djeci kao maria71 - promjena meridijana i paralela. Ako razmišljamo čisto filozfski o Dobru i Zlu, Pravdi i Nepravdi pa ko pobjeđuje - mislim da to na kraju dođe na slično, Dobro i Pravda imaju svoj "turf", a Zlo i Nepravda svoj, i njihove se pobjede i porazi izmjenjuju. Veliki zagrljaj!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 13:01

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A Zlo i Nepravda svoj, i njihove se pobjede i porazi izmjenjuju, a koji put Zlikovac ne nagrabusi, a onaj Dobar ne biva nagrađen (osim ako ne gledamo da je Dobro nagrada samo po sebi, a Zlo kazna jer sve što radiš... sebi radiš). U tom smislu mi je najbolje sjeo Allenov film "Posljednji udarac".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 13:03

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

naravno da ovo ne znači mirno prihvaćati da svatko bude pokvaren koliko hoće. da se razumijemo, ja smatram da se za pravdu treba boriti kad god te povuče, nepravdu nazvati njenim imenom itd. samo to ne možemo raditi stalno i za sve, svatko bira svoje bitke, koliko ih može podnijeti.
    I mislim da se svijet ustvari mijenja nabolje, samo to čini sinusoidalno pa moraš gledat dovoljno dug period

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tako sam ljuta na posmatrače, pogotovo one koji se bune, potiho, u okviru svoje sobe, a onda kada izađu na ulicu, tajac, mogu se kome zamjeriti.
    Ina33, zaista se pomalo i plašim da smo od posljednjih ekstrema, koji vole život jer je njihov i ne žude za tuđim, i nadam se da će moja djeca biti sretna ovoliko koliko sam ja, sutra punim 37. i baš si mislim da zaista živim svoj život onako kako sam htjela, ni više ni manje, onako kako je jedaan djevojčurak prije 20 godina zamišljao: okružena prijateljima, porodicom, djecom, čovjekom koji mi je drag, poslom kojeg imam i kojeg volim.
    Moguće da imam krize od približavanja 40-tim

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I ja potpisujem Cvijetu. I uopće se ne obazirem na ovakve stvari, nekako živim svoj život, ne zanima me kako je tko dobio posao, živim po vlastitim sustavima vrijednosti i u svom svijetu. Duboko sam uvjerena da se svaki trud u životu isplati i život me dosada nije demantirao. Nekada je lakše, nekada je teže, nekada upali od prve, nekada nam ne ide ruke, ali na kraju nekako to sve dođe na svoje.

Svoj posao sam dobila iz prve, sa prvom poslanom prijavnicom. Uvjeti nisu bili blistavi - bez godišnjeg, radne subote, ali, recimo, bila sam osigurana i imala barem nekakvu ok plaću, još k tome redovitu.
    Da sam vani, sigurno bih na istom poslu, sa papirima koje sam nakupila kroz život imala puuno bolje uvjete i puno veću plaću. Ali j... ga, nisam vani. Prihvaćam da živim u državi kakvoj živim, da su nam uvjeti takvi i da smo svi u istom košu. Nemam iluzija da ću naći posao sa uvjetima kakve imaju prijatelji vani - od velikih plaća, godišnjih odmora, kojekakvih bonusa i stimuliranja, menza, vrtića..

Ali u okvirima ovog jada u kojem živim, dobro se snalazim. I vidim većinu koja se trudi da se isto tako dobro snalaze. A vidim i ljude koji završavaju fakultete bez da znaju beknuti strani jezk i napisati običan, pošten CV, ali očekuju da će ih zbog diplome svi vući za rukav. A vidim i one koji su se dovukli do kraja srednje, rezignirano zaključili da im nitko ne nudi posao i sjede kući kukajući. Ako im se ponudi kakav poslić, odbijaju jer im se "ne isplati". Ukratko, vidim svašta

Nadam se da je netko uhvatio point ove moje sapunice

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Bojim se da ti tema nema neku egzistenciju. Društvo smo u kojem svatko gleda svoja posla ma što god to značilo. Ja isto mrzim, ali doslovce mrzim nepravdu, nepoštenje, lažljivost, lijenost i sve te neke naopake ljudske osobine, pa što mogu osim nervirati se. Dodatno se uzrujam kada se iz vlastite ludosti navedem u raspravu po tim pitanjima, pa mi se povremeno natakne na nos pitanje jesam li ja moralna vertikala ovog društva. Ne, nisam moralna vertikala, ali kod mene je moral na visokoj cijeni.
    Mislim da smo kao društvo u svim mogućim krizama. Najljepše mi je u moja četiri zida, sa što manje priče i kokodakanja u grudu. Ono što ne znam, to me ni ne može smetati. Ograđujem se, jer poludila bi kada bi se palila na svaku.
    O dobivanju posla doista ne bi. Samo se pitam kada će dobiti posao netko tko ne pripada ni jednoj političkoj stranci? Kada će se namiriti kume, stričevi, strine, ujne, čukunbabe, ulizice, ljubavnice, priležnice........ i pošten svijet doći na red??? Ja vjerujem da hoće, samo treba strpljivo čekati. Zato- ne sekiraj se .

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    O dobivanju posla doista ne bi. Samo se pitam kada će dobiti posao netko tko ne pripada ni jednoj političkoj stranci? .
    taj pošten svijet nikad neće doći na red dok se s visoka postavlja prema politici i političarima. uđi ti/ja u to kolo, pa da te/me vidimo. nikome nije zabranjeno.

i opet potpisujem tangerinu.
    u jednoj švicarskoj se ne može desiti da radnici na građevini nisu osigurani, nemaju zaštitu na radu i primaju plaću od 160 EUR. u jednoj hrvatskoj taj scenarij je ipak sve rijeđi i rijeđi. u jednoj bosni je još moguće, al neće dugo. ućerala nas je malo u red ta europa, recite vi štogod hoćete. pa fiskalizacija, pa legalizacija, pa, ne znam, online upisi u srednje škole, npr. pa uskok, pa sanader u zatvoru.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    O dobivanju posla doista ne bi. Samo se pitam kada će dobiti posao netko tko ne pripada ni jednoj političkoj stranci? Kada će se namiriti kume, stričevi, strine, ujne, čukunbabe, ulizice, ljubavnice, priležnice........ i pošten svijet doći na red??? Ja vjerujem da hoće, samo treba strpljivo čekati. Zato- ne sekiraj se .
    Ama ja nikako ne volim unaprijed ovako negativan stav i mišljenje. I ne vjerujem da baš samo stranački podobni i rodijaci dobivaju posao. Najlakše je unaprijed tako zaključiti, podviti šake i čekati da se promijene vremena.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u jednoj švicarskoj se ne može desiti da radnici na građevini nisu osigurani, nemaju zaštitu na radu i primaju plaću od 160 EUR. u jednoj hrvatskoj taj scenarij je ipak sve rijeđi i rijeđi. u jednoj bosni je još moguće, al neće dugo. ućerala nas je malo u red ta europa, recite vi štogod hoćete. pa fiskalizacija, pa legalizacija, pa, ne znam, online upisi u srednje škole, npr. pa uskok, pa sanader u zatvoru.
    X

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znam dobre ljude, koji kruh svoj svagdašnji zarađuju pošteno, i kažu mi : Ne talasaj, nemaš od toga ništa, ništa ne možeš promijeniti!
    Strašno je ovakvo razmišljanje, i činjenica da i sama piočinjem vjerovati, ne da ne mogu promijeniti, već da nemam s kim mijenjati. A vjerovatno, kome i mijenjati.....
    ja vjerujem da možeš mijenjati
    u svom mini kozmosu
    dakle, svoje svjetonazore prenosiš svojoj djeci, o njima pričaš sa svojim prijateljima (koji imaju slične kao ti, pa ti zato i jesu prijatelji), a oni svojim prijateljima
    teško je biti bez posla, teško je ne biti nagrađen za pošteni trud i učenje, još veći problem nastaje kad je egzistencija ugrožena...
    ipak, vjerujem da se iz pozitive rađa pozitiva i tako nastojim razmišljati i živjeti i prenijeti to svojoj djeci

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

što znači ta pobjeda? tko je pobjednik?
    Ovo je po meni ključno za zapitati se. Iako bih potpisala cijeli post. Ima jedna zanimljiva dječja knjiga od Janoscha - "Utrka između Zeca i Ježa", koja baš govori o ovoj temi. Završava sa pitanjem "tko je tu bio pravi pobjednik".
    Od svog života ne očekujem neki ishod (osim jelte, znamo koji je), od sebe očekujem da ga živim. Tako da što god bilo na kraju; dobro ili loše neće mi baš biti važno. Ako mi danas nije dobro, onda valjda trebam nešto mijenjati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    ja vjerujem da možeš mijenjati
    u svom mini kozmosu
    dakle, svoje svjetonazore prenosiš svojoj djeci, o njima pričaš sa svojim prijateljima (koji imaju slične kao ti, pa ti zato i jesu prijatelji), a oni svojim prijateljima
    teško je biti bez posla, teško je ne biti nagrađen za pošteni trud i učenje, još veći problem nastaje kad je egzistencija ugrožena...
    ipak, vjerujem da se iz pozitive rađa pozitiva i tako nastojim razmišljati i živjeti i prenijeti to svojoj djeci
    Ovo sam ja htjela napisati ali me rahela preduhitrila

Mijenjaš svoj mikrosvijet.Živiš onako kako misliš da treba.Zaposliš ruke i um.
    Mrziš lijenost?Ti ne budu lijen i uči djecu tome.
    Mrziš nepravdu? Neka u tvojoj kući ona ne stanuje.

Svoj sustav vrijednosti prenosimo djeci bez kalkulacije.One nisu dobre i smatram i kratkoročnima.
    Da sutra klincima ne ostavim zidove i životne ušteđevine, a gledam ih kako su odrasli u poštene, moralne i vrijedne osobe, rekla bih samoj sebi:uspjela si.To mi je na kraju najbitnije.Makar nekada odabrali uža vrata, makar se morali nečega odreći, ako vjerujemo u određene osobine i vrijednosti, onda ih trebamo i živjeti, koliko god nam se činilo da nas realnost i šira okolina uvjerva u suprotno.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

[QUOTE=*mamica*;2386511]Ama ja nikako ne volim unaprijed ovako negativan stav i mišljenje. I ne vjerujem da baš samo stranački podobni i rodijaci dobivaju posao. Najlakše je unaprijed tako zaključiti, podviti šake i čekati da se promijene vremena.[/QUOTE

Da mamice, vidiš, potpuno si u pravu. Znaš ti mene u detalj. Imaš osjećaja za ljude. Podvila sam šake i čekam....... Nego, kada si me tako dobro opisala, koji ono broj cipela nosim?
    Sit gladnom ne vjeruje. To je tako. Bilo i bit će.

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

ja se također ne opterećujem baš ovom temom.. nekad možda i jesam.
    nisam imala prilike u životu kao neki, nisam si mogla nikako priuštiti fakultet, a htjela sam..počela sam raditi rano naspram nekih, ali tu sam gdje jesam i zadovoljna sam.
    do ovoga što imam došla sam vlastitim radom, za posao nisam trebala vezu.
    ali ja baš imam osjećaj zadovoljstva sobom, osjećaj postignuća, da nešto vrijedim!
    neki od tih "drugih" to možda nikada neće imati, a možda im i nije potrebno.. možda je njima dovoljno vući se po faksu 10 godina jer im je fora živjeti u svom stanu u velikom gradu, kupovati si skupe krpice na tjednoj bazi, tatica ih je prijavio na posao kod svoga frenda da im ide staž pa sad imaju više staža nego ja, a jadan taj poslodavac koji ga na osnovu tog "višegodišnjeg iskustva" jednom zaposli. mene bi bilo sram. ali eto nekom je to ok i zadovoljan je sam sobom.. možda.
    i ne mislim da se treba šutiti na nepravdu! ali trebamo poći od sebe i svoje djece, i polako će se stvari mijenjati! SIGURNO HOĆE!
    samo me zanima da li bi svi mi bili spremni u situaciji bez posla, s dvoje troje djece, uz kredit, biti moralni i reći NE na posao preko veze.. jer tako to ide..i teško će itko reći ne kada je u stisci i borbi za preživljavanje. a taj isti posao preko veze možda je zaslužio netko sposobniji. i onda ćemo reći da nisam ja dobila bi ga neka druga budala.
    a takvih slučajeva ima kolko te volja! ali to je opet komplicirano i dalo bi se raspravljati..
    uglavnom, hoću reći; meni je bitno jesam li ja na kraju dana zadovoljna sa sobom..to ću prenijeti i na svoje dijete. a kako je netko drugi došao do novca i posla i koga je zgazio usput njemu na dušu.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •