Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: dovođenje djeteta sa ušima/gnjidama u vrtić- reakcija teta

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno dovođenje djeteta sa ušima/gnjidama u vrtić- reakcija teta

Drage mame, trebam vaše mišljenje i/ili savjet - odnosno da mi velite tko je tu u pravu i kako
    se na kraju krajeva postaviti:
    dakle, moja cura ima svjetlu kosu i dosada (Bogu hvala!) nije imala nametnike u kosi. Prošli ponedjeljak - navečer
    mi je tek rekla da je teta rekla da se za sutra sveže kosa u pletenicu.Kad sam ju pitala zašto - rekla je" jer je jednog dječaka iz njene grupe baka
    dovela u vrtić sa gnjidama i baka je ujutro špricala kosu L. i došla je i teta i poslije sam čula kako je teta rekla da L. ima uši.Prilikom dolaska
    popodne u pon. po dijete nismo dobili nikakvu obavijest od tete. Ostavila sam svoje dijete preventivno doma ali priznajem i zbog moje paranoje cijeli
    prošli tjedan doma, naravno umirala je od dosade (jako voli vrtić)...imam i malu bebu doma i da mi donese nametnike doma mislim da bih "feršloknula" i završila
    u Vrapču...jedva i ovako sve stignem obaviti,osim toga - tko bi meni gledao kosu??
    Danas sam ju dovela u grupu i pitala tetu kakvo je stanje sa ušima u grupi (sa namjerom da ju vratim doma ako su još uvijek prisutne) i odgovor je bio
    da ne znaju jer nisu još gledale, pitala sam tetu i KAKO JE MOGUĆE DA SVJESNO PRIME U GRUPU DIJETE ZA KOJE ZNAJU DA IMA UŠI/GNJIDE i ona je rekla da nažalost oni tu ništa ne mogu jer su DUŽNI primiti svako dijete, ne smiju ga odbiti...da neki roditelji jednostavno ne reagiraju na takve stvari...blago rečeno - ostala sam PAF!!!
    Znači, ja dovodim svoje dijete u "rizik" zbog teta koje ne mogu ništa reći roditeljima čije dijete ima uši/gnjide da ga kao takvog ne dovode dok se stanje ne riješi....
    Samo za primjer: sestrična mog djeteta ( drugi vrtić ) je dovedena ujutro ČISTA i već u toku prijepodneva je pokupila uši i tete su zvale roditelje da dođu odmah po dijete, mala još uvijek ne ide u vrtić jer nije čiste kose.
    Mame moje, jesam li ja zaista toliko paranoična i tko je tu u pravu??? kako se postaviti? pomagajte!!!
    Posljednje uređivanje od frka20 : 08.04.2013. at 11:04

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj frka20 prvotno napisa Vidi poruku
    Samo za primjer: sestrična mog djeteta ( drugi vrtić ) je dovedena ujutro ČISTA i već u toku prijepodneva je pokupila uši i tete su zvale roditelje da dođu odmah po dijete, mala još uvijek ne ide u vrtić jer nije čiste kose.
    Mame moje, jesam li ja zaista toliko paranoična i tko je tu u pravu??? kako se postaviti? pomagajte!!!
    ovo nije moguće
    ne može doći ujutro čista i da u roku par sati bude ušljiva
    ona je mogla doći čista i pokupiti uši
    ali to nitko nije mogao primjetiti
    jer se, u principu, uši teško vide
    vide se gnjide
    i ako je ona pokupila uši, a nije 50 uši skočilo njoj u kosu, nisu to buhe
    već možda 1-2
    onda tim ušima treba vremena da izlegu gnjide koje će se primjetiti

a ne znam hoće li ti9 netko drugi odgovoriti
    tu žene ne vole da ih mamom zove itko osim njihove djece

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hm malo čudno, uši su zarazne i svakako bi trebalo zvati roditelje ako se ustanovi da dijete ima uši. Što to znači da su dužne primiti dijete? Znači i kad ima npr. 39 temperaturu bi ga trebale primiti u vrtić? To bi trebalo pisati u protokolu vrtića u kojim situacijama se zove roditelje pa nazovi upravu i provjeri...pretpostavljam da su im neki roditelji pravili probleme, ali svejedno moraju postojati neka pravila

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a70v

slazem se, ne moze dijete u par sati biti vidljivo usljivo, ako vec prije toga nije bilo, ali manje ili uopce vidljivo.

koliko znam, bolesno i zarazno dijete ne smije u vrtic, zar ne?
    i kad dijete povraca zovu se roditelji da dodju po njega i ne prima se dijete koje moze rasiriti epidemiju, za koje se zna da je nositelj neke zaraze.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Dobro, a tko će čuvati dijete dok ima uši? Ne vjerujem da bi za to mogli dobiti bolovanje.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Našla sam sličnu temu i odgovor:

http://forum.roda.hr/threads/69643-B...1ljivost/page2

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    tu žene ne vole da ih mamom zove itko osim njihove djece

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok, žene moje...oprostite na onom "mame moje"
    uredu, dozvoljavam da je možda sestrična dobila tjedan prije pa nisu roditelji ni primjetili, već tete. No, poanta je da su tete zvale da odmah dođu
    po malu i odvedu ju iz grupe doma - tj. drugim riječima : spriječile su moguće daljnje širenje nametnika na djecu koja ih nemaju.
    u grupi mog djeteta ispada da je dozvoljeno dovesti dijete koje ima uši ili gnjide i smatram da to nije uredu. Ja svoje dijete ne dovodim ni kad je jače šmrkava upravo
    zbog druge djece ( a i nje same naravno ) i radi se o tome da mi je apsolutno neshvatljivo da su tete (kako je teta sama rekla) DUŽNA primiti svako dijete - tj. vrtić ga ne smije
    ODBITI. upravo kako je napisala leonisa...
    dal se smatraju onda uši/gnjide zaraznom "bolešću" ili ne???? pa zar ja plaćam vrtić da bi moje zdravo dijete i bez nametnika u kosi sjedilo doma i umiralo od dosade??? jel moguće da je teta u pravu? kome se mogu žaliti?

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro, a tko će čuvati dijete dok ima uši? Ne vjerujem da bi za to mogli dobiti bolovanje.
    Pa neki roditelji vjerojatno ne mogu dobiti bolovanje ni kad je dijete "bolesno", ali to ne znači da je u redu zaraziti ostatak grupe jer oni nemaju kome ostaviti dijete....
    a i bezveze mi je ovo da tete ne smiju reagirati

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

na roditeljskom svake godine se govorilo da dijete koje je bolesno ne moze u vrtic, da kad ozdravi treba potvrdu od lijecnika i da smije u vrtic samo s potvrdom lijecnika da je zdravo ali jos uvijek treba piti neki lijek.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

martinaP - u ovom konkretnom slučaju je baka dovela dječaka i rekla teti da ima uši i oni su ga primili. Ne znam kako funkcionira sa bolovanjem zbog toga, al
    vjerujem da pedijatri imaju razumijevanja..ili se varam?

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    na roditeljskom svake godine se govorilo da dijete koje je bolesno ne moze u vrtic, da kad ozdravi treba potvrdu od lijecnika i da smije u vrtic samo s potvrdom lijecnika da je zdravo ali jos uvijek treba piti neki lijek.
    leonisa, znaš li dal se ušljivost u kosi smatra zaraznom "bolešću" ? ima li itko taj podatak?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

leonisa, znaš li dal se ušljivost u kosi smatra zaraznom "bolešću" ? ima li itko taj podatak?
    http://zdravlje.hzjz.hr/clanak.php?id=12984

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

prije par godina smo mi imalu u vrticu slican problem; roditelji su vodili usljivu djecu u vrtic i tako su usi stalno cirkulirale po grupi. Roditelji djece koja se se ocistila od usiju i ponovo ih dobila su poludili i trazili da se nesto poduzme. Takoder je odgovor bio da djeca nisu bolesna i da ih moraju primiti. Tete su uopzoravale roditelje usljive djece da ih ne dovode, ali odgovor je takoder bio da ih nema tko cuvati.
    Onda su teta napisale na veliki plakat tocno imena djece koja dolaze usljiva u vrtic i zamolili ih da ne dolaze dok se ne rijese nametnika. Samoinicijativno su se roditelji potpisali. Valjda je tada tim usljivim roditljima bilo neugodno voditi djecu kad su vec tako javno prozvani, pa si ih ostavili doma i tada je problem bio rijesen.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Dobiti uši je najnormalnija društvena pojava današnjice. Nije sramota imati uši, ali sramota je šutjeti o tome i skrivati ih i na taj način zaraziti druge osobe čime se problem povećava.
    U potpunosti se riješiti ušiju glave je jako velik posao. Zadatak je škole i vrtića da obavijesti cijeli razred ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja tretmana vlasišta svih članova te da u suradnji s epidemiologom ili školskim liječnikom podijeli roditeljima pisane naputke kako i kada to učiniti. Odgovornost obitelji je da provede preporučene mjere borbe protiv ušiju i da obavijesti školu u slučaju njihove ponovne pojave.
    http://zzjz-zz.hr/stranice/index.php...16&menu_id=129

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

martinaP - u ovom konkretnom slučaju je baka dovela dječaka i rekla teti da ima uši i oni su ga primili. Ne znam kako funkcionira sa bolovanjem zbog toga, al
    vjerujem da pedijatri imaju razumijevanja..ili se varam?
    Ja čisto sumnjam da bi naša ped imala razumijevanja. Iskreno, nikad nisam čula za slučaj bolovanja zbog ušiju.

Datum pristupanja
    Oct 2005

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

leonisa, ani4 i ostale puno vam hvala!
    razgovarat ću danas popodne sa tetom iz grupe da se nešto napravi, ne želim prihvatiti da se svjesno primaju djeca koja imaju
    uši/gnjide a da one samo slijegaju ramenima i nikom ništa.Nešto se skupno mora napraviti. Zar zaista misle da se tih nametnika tako lako riješiti ? uostalom, kaj ako mi pokupi beba?
    ako treba - inzistirat ću da naprave roditeljski sastanak

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kopiram Lunas sa linka gore :
    Samo da vam javim da smo dobili bolovanje za ušljivost i piše:
    Dg: Ušljivost (pedikuloza) nespecificirana
    Šifra AO
    očekivano trajanje bolovanja 7 dana

Nismo iskoristili svih 7 dana, jer smo ih uspjeli istrijebiti za 2-3 dana.
    Dr. je uredno prijavila zavodu za javno zdravstvo (što bi svi dr. trebali napraviti). I nedugo nakon toga naletila sam na jedan članak u novinama o povećanom broju zaraze ušima.

sad vidim da je leonisa stavila i link opet
    Posljednje uređivanje od frka20 : 08.04.2013. at 12:02

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U našem vrtiću su uši redovita pojava u jesen.
    Ušljiva djeca ne smiju u vrtić, odnosno, glavna med. sestra ih pregledava prije nego smiju ostati.
    Kada vladaju uši svaki dan se pregledava djecu, a ušljive se šalje doma.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Može se dobiti bolovanje, ja sam dobila prije 2g.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je upravo u školi epidemija ušiju... česta pojava. Al danas ih se fakat lako riješiti s onim češljićem. Da sam znala da je tako easy, ne bih se toliko sekirala kad ih je pobrao

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Frka20, u pravu si ti, ali o tebi ovisi koliko ćeš to izguravati, koji će ti bit cost-benefit nezamjeranja. Djeca s ušima i gnjidama koje pucaju (tako su meni objasnili) ne bi smjela u grupu, slučaj gnjida se prijavljuje epidemiološkoj službi (s imenom i prezimenom onog djeteta koje nema sreću pa ga proglase Izvorom).

Sad... teorija je jedno, realnost drugo.

O tebi ovisi koliko ćeš daleko ići, ali pomoći ima - od poziva ravnatelju vrtića, alarma zdrav. voditelja vrtića, a možeš ići i dalje - postoje ti epidemiološke službe po DZ-ovima, možeš doći i prijaviti i vrtić i grupu, i tada svi iz vrtića moraju dobit liječničku potvrdu da su "bezušni" i mogu u kolektiv, koliko kužim, pa sa na taj način prisilno postiže "istovremenost pranja kose" ako se roditelji ne mogu dogovoriti niti tete to naložiti.

Sad... nećeš biti najomiljenija mama u grupi (sori, majka polaznika vrtićke grupe), ali o tebi ovisi što i kako. I ja sam mislila da su uši problem koji je ostavljen u 2. svjetskom, ali nisu. Sve ovisi i koliko će se to u vašoj grupi ponavljati, ali očito su uši još uvijek problem vrtića.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 14:21

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da... jednostavnost rješenja jako varira o duljini i gustoći kose, nama je na detaljan pregled kose odlazilo puno, barem pola sata. Danas se kao cure ne šišaju, dečki se šišaju ako se baš ne može dugotrajno riješiti problem. Moja je bila izvan kolektiva zbogu ušiju nekih 10 dana, i nije toliko uopće problem u ušima, koliko u gnjidama, koje se ne mogu istrijebit nikakvim češljom (ni električni ni nikoji), nego doslovno ajmo trijebi - po potiljku i traži te male bijele točkice igle, pramen po pramen, no easy way out. Ništa ne znači ako makneš samo uš, uš je piece of cake relativno. Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 14:24

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

preventivno namaži decu s čajevcem i pomješanim s vodom.

A kod dečka je najlakše ga ošišati

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam i moju ošišala, da makar malo skratim duljinu izvlačenja pojedine gnjide, ono... 10-ti dan kad sam i dalje nalazila gnjide mi je puko film. Tako da... na imalo dulju i gušću kosu, to je zafrkancija poprilična.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A kod dečka je najlakše ga ošišati
    Ma nema potrebe niti ti garantira da ćeš riješiti problem. Šampon, isčešljavanje par puta dnevno, pa nakon par dana opet šampon i isčešljavanje. Znam da sam se dvoumila jel da mu uopće šamponiram drugi put, fakat je češalj sve gnjide riješio, al ono preventivno sam ga šamponirala još jednom.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam moje kad su imali uši ljepo ošišala i preprala kosu s šamponom, ali prvo šišala, kod klinke sam prvo prala, a onda isćešljavala, pa opet prala pa mazala svašta radila, a onda sam prošla kroz kosu i gdi god sam vidla koju gnjidu taj čuperak lijepo van izrezala, ona se morala složiti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    fakat je češalj sve gnjide riješio
    Naša zdrav. djelatnica i liječnica tvrde da češalj ne može riješiti gnjide, isključivo pincetni hvat prstiju i uzeti pramen po pramen kose na potiljku, vrtiti u svim smjerovima, i pincetnim hvatom izvlačiti gnjidu po gnjidu s vlasi, ona se drži čvrsto i jednostavno ju je po tome skužiti što se ne može protresti s vlasi, i nema češlja koji je može iščešljati, premala je. Šamponirati posebnim šamponima čak niti ne treba (ti šamponi znaju izazvat perutanje), dovoljan je i regenerator i bilo što masno što udavi uš, koju se s tim gustim češljom može iščešljati iz kose, ali pravi problem problema "uši" su gnjide koje su ostale iza udavljene uši, i koje se ne mogu iščešljati iz kose, nego ih doslovno treba istrijebiti, jednu po jednu, do konačne privremen pobjede (dok ne dobije uši od novog Izvora).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 14:34

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I točno, šišanje ne garantira rješenje problema, ali olakšava skidanje gnjide po gnjide - imaš manje duljine vlasi za potegnut uš noktima pincetnim hvatom van.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Naša zdrav. djelatnica i liječnica tvrde da češalj ne može riješiti gnjide, isključivo pincetni hvat prstiju i uzeti pramen po pramen kose na potiljku, vrtiti u svim smjerovima, i pincetnim hvatom izvlačiti gnjidu po gnjidu s vlasi, ona se drži čvrsto i jednostavno ju je po tome skužiti što se ne može protresti s vlasi, i nema češlja koji je može iščešljati, premala je.
    Odgovorno tvrdim da ovo nije točno. To što ti opisuješ je nekad meni mama radila kad sam bila dijete, sad je to kud i kamo lakše s češljevima za uši/gnjide.

Kad sam skužila da JA imam uši, tek sam onda shvatila da mi ih i dijete ima. Ja sam tada imala dugačku kosu (frčkava k tome) Otišla u ljekarnu kupila šampon i češeljeve Liceguard i bez ikakvih problema riješila problem ušiju kod djeteta i sebe. Kad češljaš s tim češljem, točno osjetiš kada zapneš za gnjidu na vlasi, tako da je lako osjetiti jel ih ima puno dok češljaš ili se bliži kraj muci . Ja sam nakon svakog provlačenja čistila češalj od gnjida da ih ne bi vratila natrag u kosu.

I savršeno brzo smo riješili problem. Samo sam kontala "eeee da je bilo tih češljeva prije 30 godina".

Ali električni češalj je šit. Ovaj obični je zakon.

I još neko vrijeme sam mu pročešljavala kosu tim češljem kad bi došao doma iz škole.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Čitam temu i češkam se, ne mogu si pomoći

Moji su samo jednom pokupili ušenke u vrtiću, ali sam ih izbrojila bar dvadesetak kad sam ih iščešljavala.
    Nismo koristili šampon nego nekakav losion koji se utrlja i opere. Bila sam super zadovoljna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odgovorno tvrdim da ovo nije točno. To što ti opisuješ je nekad meni mama radila kad sam bila dijete, sad je to kud i kamo lakše s češljevima za uši/gnjide.

Kad sam skužila da JA imam uši, tek sam onda shvatila da mi ih i dijete ima. Ja sam tada imala dugačku kosu (frčkava k tome) Otišla u ljekarnu kupila šampon i češeljeve Liceguard i bez ikakvih problema riješila problem ušiju kod djeteta i sebe. Kad češljaš s tim češljem, točno osjetiš kada zapneš za gnjidu na vlasi, tako da je lako osjetiti jel ih ima puno dok češljaš ili se bliži kraj muci . Ja sam nakon svakog provlačenja čistila češalj od gnjida da ih ne bi vratila natrag u kosu.

I savršeno brzo smo riješili problem. Samo sam kontala "eeee da je bilo tih češljeva prije 30 godina".

Ali električni češalj je šit. Ovaj obični je zakon.

I još neko vrijeme sam mu pročešljavala kosu tim češljem kad bi došao doma iz škole.
    Jes, električni je šit i to su mi svi rekli. Ali, i ja odgovorno tvrdim da sam češljala malu tim češljem, i ja i muž, dobili još jedan iz Amerike - i nama nisu gnjide izlazile kroz njega. Nema šanse da bi išta kroz njega točno skužila, maloj je kosa bila dulja od dužine ramena, i prije bi skužili neki čvor na kosi (unatoč regeneratoru), od gnjide. Tim češljem smo mogli samo krepanu uš izvadit. Zdrav. voditeljica (doduše, ona je staromodna), naglasila da se nikako ne pouzdamo na češalj, da je to "ručni rad". To nam je isto rekla i mlađa doktorica.

Frka20, znači, ti monitoriraj situaciju, vidi jel' ti se zamjera drugim majkama polaznika vrtićke grupe i vrtiću i procijeni koliko će to trajati i trebaš li reagirati dalje - put "penjanja" je - zdrav. voditelj/ ravnatelj/epdiemiološka služba Doma zdravlja.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 14:55

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jes, električni je šit i to su mi svi rekli. Ali, i ja odgovorno tvrdim da sam češljala malu tim češljem, i ja i muž, dobili još jedan iz Amerike - i nama nisu gnjide izlazile kroz njega. Nema šanse da bi išta kroz njega točno skužila, maloj je kosa bila dulja od dužine ramena, i prije bi skužili neki čvor na kosi (unatoč regeneratoru), od gnjide. Tim češljem smo mogli samo krepanu uš izvadit. Zdrav. voditeljica (doduše, ona je staromodna), naglasila da se nikako ne pouzdamo na češalj, da je to "ručni rad". To nam je isto rekla i mlađa doktorica.
    Možda ti klinka ima vrlo tanku kosu, ne znam fakat. Nas je spasilo.

Ja bih se ubila da češalj nije fercerao, mislim TKO bi meni gnjide izvadio? MM se čudom čudio kako uši izgledaju, proučavao ih je nemilice - on ih nikad nije prije vidio mašala... Tako da ne znam što bih ja da češalj nije radio, valjda bih mogla otputovati do mame, pa ko u stare dane, glava u krilo i lampa nad glavu pa ručni rad

Doduše, blajh ubija gnjide, tako da eto opcije za velike ako ništa drugo ne ide

A i zadnja opcija bi mi bilo prati šamponom svakih xy dana... ono dovoljno često da pobije novo izlegnute uši a prije nego postanu spolno aktivne. Dalo bi se i tako.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po meni, onaj ko tvrdi da se to može simple and easy -bojim se da je u zabludi, pogotovo za dulju i gušću kosu, to uopće nije tako simple and easy - barem nije nama bilo. Ja, dok me nije zdrav. educirala kako to radit, ne bi niti skužila uši nekim brzinskim pregledom. Frizerka iz mog kvarta kaže da je to uporni problem, koji se u nekim vrtićima srednjeročno riješi dobrom suradnjom vrtića i roditelja, a negdje uplitanjem Doma zdravlja... do nekog novog djeteta i nekog para roditlelja koji će bit nedovoljno educiran oko toga, ako ga uopće nađu, ali barem se problem nekako može držat na uzdama na razini neke grupe tim metodama.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naglasila da se nikako ne pouzdamo na češalj, da je to "ručni rad". To nam je isto rekla i mlađa doktorica.
    Kod sebe sam se morala pouzdati u tu metodu, al kod djeteta sam naravno pratila napredak pregledavanjem glave.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Možda ti klinka ima vrlo tanku kosu, ne znam fakat. Nas je spasilo.

Ja bih se ubila da češalj nije fercerao, mislim TKO bi meni gnjide izvadio?
    Nema, ima gustu. Ti bi, po PS-u, trebala ići ili zdrav. voditeljici vrtića da ti pregleda kosu jer to ne možeš raditi sama, trebaš si gledat potiljačnu regiju, a ona bi educirala TM-a kako da ti ih vadi. Tako smo mi. Doslovno. Po meni, taj se problem i vraća zbog ležernijeg shvaćanja ušiju, ništa osobno ne mislim - i ja sam isto tako, ali sam se ubila od trijebljenja ušiju, pranja robe, kontrole sebe, muža, bake itd. Nema easy way out, bojim se. Easy way out je zavaravanje... do nove uši-epizode, po meni.

Postoje neke teorije da uši neće na oblahjanu kosu, ali našla sam žena (majki) kojima su prešle s djece i na oblahjanu, tako da su, po meni, sve to filozfije, a trijebljenje i pomni pregled je reala.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 15:01

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Postoje neke teorije da uši neće na oblahjanu kosu, ali našla sam žena (majki) kojima su prešle s djece i na oblahjanu, tako da su, po meni, sve to filozfije, a trijebljenje i pomni pregled je reala.
    ne ne, nema veze jel oblajhana ili nije. Ali proces blajhanja spaljuje gnjide. O tome ja pričam.

I nisam ja bila ležerna, frendica me naplašila neviđeno, kontala sam da idem u borbu sa gmazovima a ne sa ušima, bila sam spremna na sve Al sam ugodno ostala iznenađena kako smo to jednostavno riješili.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne ne, nema veze jel oblajhana ili nije. Ali proces blajhanja spaljuje gnjide. O tome ja pričam.

I nisam ja bila ležerna, frendica me naplašila neviđeno, kontala sam da idem u borbu sa gmazovima a ne sa ušima, bila sam spremna na sve Al sam ugodno ostala iznenađena kako smo to jednostavno riješili.
    Good for you, ali nije svima jednostavno. Jednostavnije je kad su dečki i kraće frizure, to da. Redovni pregled, izolacija ovih s gnjidama i ušima, a ako vrtić to ne shvaća, ili pristat na tu igru, ili odvagnut cost-benefit nezamjeranja vs. zafrkancije s mašinama robe i polsatnim trijebljenjima guste kose, pa krenut u akciju - probat suradnju, ako ne ide, a očito neće ići u kolektivu "gdje se ne mogu prisiliti roditelji itd.", onda to ide na način zdrav. voditelj - ravnatelj - Epidemiološka služba... opet, uiptan je "mir" ako bilo tko od djece iz te grupe cirkulira (ostaje u dežurstvu itd.).

Nama je "pregledni zahvat" u vrtiću išao - grupa, susjedna grupa, oni koji idu u dežurstvo i na vrtićku aktivnost, a vrtić je bio OK, pa nije bilo potrebe za eskalacijom. Imam iskustvo mame di se 5x vraćale uši u grupu u kratkom razdoblju, još majka puno djece, pa je napravila eskalaciju prema Epidemiološkoj i problem se instantno riješio jer je grupa jedan dan bila zatvorena, a u grupu su primali djecu samo sa zdrav. potvrdom da emaju uši. Nije bila najomiljenija vrtićka mama, ali frigaj ga sad, biće joj više bila tlaka trijebit glave i prat posteljinu svaku par mjeseci na 10-tak dana, nego da je u vrtiću i među roditeljima milo gledaju.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 15:09

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da problem je kad ti riješiš problem, a drugi su ležerni, jer onda samo ide u krug.

Mi u vrtiću nismo imali, nego u školi. I evo neki dan učiteljica javila da bacimo oko na djecu jer su se pojavile uši.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, ne možete se rukovodit time jel' se dijete češe, neki se češu, neki se ne češu. Znači, redovno kontrolirati uvijek i promptno reagirati. Ili zatvorit usta i trpit ako vam se još ne zamjera, u nekom trenu, ako je problem dugotrajan i vezan za grupu, neko već poludi i popenje se po skalinama zdrav-voditelj-ravnatelj-epidemiološka. Nema treće.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 15:13

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, moj se klinac uopće nije češao, uopće. Ja nakon te epizode javila mamama njegovih frendova da bace oko, i susjeda našla kod svog klinca, ni on se nije češao. I onda smo poslije saznale da je bila epidemija u školi - nitko nam nije ni spomenuo da možda bacimo oko :/

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

leonisa, ani4 i ostale puno vam hvala!
    razgovarat ću danas popodne sa tetom iz grupe da se nešto napravi, ne želim prihvatiti da se svjesno primaju djeca koja imaju
    uši/gnjide a da one samo slijegaju ramenima i nikom ništa.Nešto se skupno mora napraviti. Zar zaista misle da se tih nametnika tako lako riješiti ? uostalom, kaj ako mi pokupi beba?
    ako treba - inzistirat ću da naprave roditeljski sastanak
    Ja mislim da bi ti bilo bolje da nazoveš ravnateljicu i to s njom provjeriš ja vjerujem da se tete nisu htjele zamjerati tim roditelja ali nije točno da su one DUŽNE primiti bolesnu djecu.
    Postoji sigurno i ugovor u kojem je jedna od stavki da se roditelji obavezuju dovoditi zdravu djecu u vrtić!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da bi ti bilo bolje da nazoveš ravnateljicu i to s njom provjeriš ja vjerujem da se tete nisu htjele zamjerati tim roditelja ali nije točno da su one DUŽNE primiti bolesnu djecu.
    Postoji sigurno i ugovor u kojem je jedna od stavki da se roditelji obavezuju dovoditi zdravu djecu u vrtić!
    X.

Nećeš ništa postići na razini teta, očito postoje neki roditelji kojima se ne žele zamjerati. Pomozi im da vam pomognu, na način da ćeš izbaciti stvar iz njihovih ruku, pa će i one, u komunikaciji s "problematičnim" roditeljima, ako ih ima, moći reći - nije do nas, ali, evo, ravnatelj naložio itd. Prebacit će se loptica na višu instancu, jer one je očito na svojoj ne mogu riješiti (čim tvrde da "moraju" tako postupati).

Dakle - moj ti je savjet da zaobiđeš tete i ideš na više. Samo ćeš izgubit vremena i energije na razini teta, koje će se onda baviti "smirivanjem raznih roditelja", a ne rješavanjem problema, očito su "nezamjeranje đir" jer se za riješit problem moraš nekome "zamjerit" - da li one same, da li po nalogu, ali ako je po nalogu - onda adresiraj problem s mjesta di je eventualni nalog došao, ako je došao.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.04.2013. at 15:26

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Drage MAJKE, javljam vam razvoj situacije: upravo sam došla sa razgovora sa tetama iz grupe i tek nakon mog razgovora ujutro su ipak
    reagirale na način da su napokon izvjesile veliki plakat sa obavijesti da su se pojavile uši i da se svakodnevno preporuča roditeljima
    pregledavanje kose, onda su mi rekle da su isto tako (NAPOKON) kontaktirale zdrav.djelatnicu iz vrtića koja je došla u grupu i pregledala
    svima kosu i ustanovilo se da je prisutno jedno dijete sa gnjidama. Takodjer su na plakat napisale da se ne dovode djeca u grupu koja imaju uši ili gnjide (tu su
    napomenule da je to rekla zdrav.djelatnica)...ipak je nešto odjeknulo nakon mojeg prigovora ujutro!!!! Jedna od teta jedino i dalje tvrdi da se ne može dobiti
    bolovanje zbog ušiju i ja sam joj rekla da je u krivu, pa se odmah ispravila i komentirala da neki pedijatri ne priznaju to pod bolovanje.
    Ja sam im donijela naprintano čak preventiva za uši na temelju aromaterapije ( eter.ulje čajevca,lavande,eukaliptusa i marokanskog geranija..sve pomiješano)
    ne znam dal sam se sad kojoj od njih zamjerila, al nije me ni briga da iskreno kažem. Takodjer sam im dala do znanja da bi (potraje li i dalje zbog kako vele neodgovornih roditelja)
    naprave specijalan roditeljski sastanak.Idem redom,sad ćemo vidjet bude li već kakvog efekta

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, frka, i dalje tako proaktivno i već se bude riješilo ili minimiziralo. U neku preventivu koja bi bila drugačija od pregleda djece i promptnog isključivanja zaražene djece ja ne vjerujem, iako sam si iz zabave isto uzela taj neki lice guard i zavezala mlaoj kosu po povratka u grupu, ali nema preventive do ove higijene u smislu - pregled i apstinencija od kolektiva dok dijete nije bez gnjida i ušiju... i stalno dizanje svijesti svima da to nije malo pr-pr pa zaključak moje je dijete čiste kose, jer se to ne može na jednostavan način utvrdit, do kosicu u ručice pa trijebi.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

x

još samo ovo : baš sam se i ja zainatila i spremna sam potegnut i do ravnateljice nastavi li se taj problem ušljivosti tako nonšalantno rješavati sa slijeganjem ramenima
    i tipa " mi ništa ne možemo učiniti " ... a i dobro ste me podsjetile na ugovor sa vrtićem

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Frka, nema frke . Plus, ravnatelji postoje, između ostaloga, za rješavanje eskalacija, u krajnjoj liniji, to je u opisu posla svakog menadžerskog mjesta, nije to takav biggie. Sretno!

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ha, jest star datum, al evo : tu se veli da je ušljivost ZARAZNA
    link: http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...jivosti_297287

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Naša zdrav. djelatnica i liječnica tvrde da češalj ne može riješiti gnjide, isključivo pincetni hvat prstiju i uzeti pramen po pramen kose na potiljku, vrtiti u svim smjerovima, i pincetnim hvatom izvlačiti gnjidu po gnjidu s vlasi, ona se drži čvrsto i jednostavno ju je po tome skužiti što se ne može protresti s vlasi, i nema češlja koji je može iščešljati, premala je. Šamponirati posebnim šamponima čak niti ne treba (ti šamponi znaju izazvat perutanje), dovoljan je i regenerator i bilo što masno što udavi uš, koju se s tim gustim češljom može iščešljati iz kose, ali pravi problem problema "uši" su gnjide koje su ostale iza udavljene uši, i koje se ne mogu iščešljati iz kose, nego ih doslovno treba istrijebiti, jednu po jednu, do konačne privremen pobjede (dok ne dobije uši od novog Izvora).
    slažem se, a najbolji su mi oni roditelji koji se pravdaju da su "već potrošili 250 kuna na šampone".
    po tome vidim da je dijagnoza: kupit ću skupi šampon i uši i gnjide će same otići.
    i znam da sigurno nisu potrošili n x 3 sata isčešljavanja/trebljenja, koliko meni u prosjeku treba da budem sigurna
    da ih danas nema + za tri dana ponovno da mi nije koja mala promakla.
    Blažena vremean kad nije bilo tih "super šampona" nego su nas 1-2 puta u djetinjstvu posipali pitroidom i gotovo.
    I ipak smo ostali živi - barem do 30 i neke

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •