Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 69 od 69

Tema: dovođenje djeteta sa ušima/gnjidama u vrtić- reakcija teta

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Blažena vremean kad nije bilo tih "super šampona" nego su nas 1-2 puta u djetinjstvu posipali pitroidom i gotovo.
    I ipak smo ostali živi - barem do 30 i neke
    Slažem se vezano za to da šampon niti niti jedan uređaj ne mogu zamijeniti trijebljenje, a vezano za to što su nas u djetinjstvu posipali, ne mogu reći blaženo, jer sam čula i čitala da je razlog ozbiljan, ne da mi se više guglati, u vrtiću su mi spominjali smrt nekog djeteta, ali u svakom slučaju da to s čime su prije posipali glavu nije bilo "safe".

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

točno, bio je slučaj prije par godina da je jedna baka posipala djevojčici i još omotala ručnikom, kao da se podave uši, i djevojčica je umrla i to dosta brzo. To mi se baš urezalo kao specifično tragično, zamišljala sam kako je toj baki, koja sigurno nije htjela ništa loše. Ali mislim da je već tada taj pitroid bio zabranjen.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

googlala sam, ovo na šta ja mislim ipak nije bio pitroid nego neki inscekticid koji je baka greškom stavila.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da nije DDT?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ajoj jadno dijete
    Drago mi je da su tete ipak nešto poduzele, to su trebale odmah tako

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja se sjećam da su nama isto posipali glavu s nekim praškom koji ubija krumpirove zlatice i onda omotaju glavu pelenom, to svrbi ko blesavo.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo mene s početka priče:
    ljuta sam ko cipela!!!! u srijedu mi teta rekla da su svima pogledali kose i da nema više ušiju ni gnjida.Ja cijelo vrijeme (čitav ovaj tjedan znači) vežem maloj kosu u pletenice.
    Pogledam joj u srijedu kosu nakon vrtića, kosa čista. Ni U ni G. U četvrtak (prije 2 dana) nisam gledala (ja glupača!!) i danas nakon vrtića velim joj daj da malo pogledam (bez češlja,samo onako malo pramen po pramen) i ŠOK!!!!! ulovim frišku vitalnu UŠ!!!! malo je reći da sam dobila slom živaca....automatski je mene počela čohati glava.I da, Moja se cura nije čak ni češala po kosi!!! I još imam bebu od 8mj!!! mislim, ja ću poluditi!!! dođe mi sad da zadavim nekog tamo u vrtiću i ne znam otkud bi počela...
    Kupila Paranit sprey i šampon i sad smo u fazi riješavanja ... i sad mi recite tko je tu lud i dal da odem u ponedjeljak do vrtića da im pobrojim sve po redu? oprostite, toliko sam bijesna da ....uf!!!

sanjas33 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijete usi moze pokupit bilo gdje...i u parku a ne sam u vrticu, ako su tete upozorile roditelje pa valjda je na nama roditeljima da rjesavamo problem...na zalost najcesce obitavaju u cistim kosicama, bilo bi dobro ak djeca spavaju da se i posteljina promijeni, a ako bas dugo traje problem onda to treba rjesavat zdravstvena voditeljica!!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sanjas33 prvotno napisa Vidi poruku
    Dijete usi moze pokupit bilo gdje...i u parku a ne sam u vrticu, ako su tete upozorile roditelje pa valjda je na nama roditeljima da rjesavamo problem...na zalost najcesce obitavaju u cistim kosicama, bilo bi dobro ak djeca spavaju da se i posteljina promijeni, a ako bas dugo traje problem onda to treba rjesavat zdravstvena voditeljica!!
    X

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja se pak ne slažem, kolektivni su glavni izvor ušiju, nisu parkići i slično (iako sam naišla već na loptanja odgovornosti stila nije vaše dijete pokupilo u vrtiću itd.). Mislim, da, teoretski je moguće dobit i u parkiću itd., ali najvjerojatnije je da je izvor vrtić jer su tamo najviše na okupu, spavaju itd., igraju se glavica do glavice. A mislim da je odgovornost vrtića da natjera i ležernije roditelje na rješavanje problema - da ih educiraju i upozore itd. Mislim - koja korist nekome što je supersavjestan, kad ima drugo dijete koje možda hendla baka koja te gnjide niti ne vidi, ili ako roditelji računaju - oprala glavu šamponom, ma nema uši itd.Mislim da ti je vrijeme za liniju uspinjanja zdravstvena voditeljica i ravnateljica, ne u smislu da je to neko čudo da ti je dijete dobilo uši, ali očito su uši još u toj grupi, pitaj jesu li mijenjali posteljinu, jesu preglednana i djeca koja ostaju u dežurstvu i crikluiraju po vrtiću, je li pregledana susjedna grupa itd. Znači, vrijeme je, po meni, za eskalaciju.Ako u vrtiću ne postigneš ništa, uvijek postoji i epidemiološka u domu zdravlja, pa se to može još penjati. Niti to ti ne garantira dati dijete nikad neće dobit uši, ali je ipak malo veća crvena zastava u zraku pa će se svi natjerat na veću pažnju.Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A vrtići imaju te metode na raspolaganju, u krajnjoj liniji, imaju i radno mjesto zdrav. voditelja koji bi se trebao time baviti, između ostalih stvari. Ti nemaš metode, osim eskalacije, natjerati druge roditelje da se ponašaju kako bi trebalo, ali vrtić ima (u krajnjoj liniji, tražit potvrdu prije nego svi uđu u grupu da su pregledani i da nemaju gnjide - to može ili zdrav. voditeljica, ili pedijatar).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.04.2013. at 12:21

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

definitivno ću nešto poduzeti jer nemam namjeru trošiti novce na skupe šampone i spreyeve svako malo zbog nekih neodgovornih roditelja i teta koje pušu na prazno.
    Mislim, kužite me...ja ću sad sve poduzeti da se moja cura riješi gamadi (računam da ne ide cca 2 tj u vrtić) i kad opet krene - ako se u kolektivu ne riješe ušii gnjida - znači mogu sve ispočetka...a neeeee!!! to tako neće ići. Zaista mi je pun nos neodgovornosti i između ostalog i sama je grupa stavila obavijest tek kad sam ja reagirala kad sam slučajno saznala da je uredno primljeno dijete sa ušima u grupu.I da, dobro veliš INA33, tko zna dal su uopće pregledali grupu do njih, ma sad će tek vidjeti...koje šuplje priče u srijedu da nema nitko uši,a- ha, moš mislit...ma ja isto naivac..uf!!! razgovarat ću sa tetama i tražiti razgovor sa zdrav. djelatnikom u vrtiću, zahtijevati roditeljski - a onda idem do ravnateljice.SAD mi je DOSTA!!

i da, vidim da se gore pisalo - kao mogla je pokupit i u parku...da, mogla je..al čisto sumnjam.U parku je divljanje i čisto sumnjam da su se grlili i dodirivali glavicama i slično.Kape i gumice za kosu i inače ne razmjenjujemo...u kolektivu je počelo, imam razloga misliti da je tu izvor.(za ove koji nisu čitali neka pogledaju prvi post!!)

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nisam čitala prethodne postove osim ininog
    uši nemaju veze sa vrtićem nego sa roditeljima i dovođenjem djece sa ušima u vrtić
    isto kao što neki dovode bolesnu djecu u vrtić, a ne bi trebali, pa se prave ludi kad dijete za sat vremena dobije temperaturu, a doveli su ga nikakvog
    kod nas epidemija ušiju traje mjesecima, održani su roditeljski sastanci, zdravstvena voditeljica pregledava glave ( ali ne može svaki dan stajati ko policajac na ulaznim vratima i kopati po glavama ), stotine letaka je obješeno okolo naokolo, podijeljeno roditeljima, dezinficira se posteljina, igračke, epidemiolog je došao i...?
    ušiju ima i dalje

druga stvar je ako se na problemu ne radi, onda treba reagirati
    ali kažem da ni od toga puno koristi dok se roditelji sami ne osvijeste
    imam par primjera gdje je nekima to onako, ma ne dao Bog većeg zla, a ovo će se nekako riješit...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, ali kako će se roditelji sami osvijestiti, ako se u vrtiću tolerira na način "znate... roditelji nemaju gdje s djecom itd."? Na vrtiću je isto da pritisne, pa neće se roditelji međusobno razračunavat. Ko što druge zaraze sprječavaju po modusu odi do pedijatra pa donesi potvrdu da dijete nije bolesno i tek tada može u kolektiv, može i ovo, nikakve razlike nema. Osim toga, kako to neki vrtići uspijevaju održat sebe bezušnima, a drugi eto... baš nikako ne mogu, pa je do roditelja?

Vrtiću je najjednostavnije prijavit jedno ušljivo dijete epidemiološkoj službi i pravit se sad je sve high fly, mi nemamo ušiju. Najteže je krenut proaktivno, pa da zdravstvena svaku toliko pregledava djecu, da ide u grupe, da gleda jasličare, mislim, po djetetu je to sigurno 15 min, to je rad, i nije lako.

Tako da ja ne mogu popit priču sve je na roditeljima i sigurno je dobilo uši na rođendanu. Po sistemu vjerojatnosti, vjeorjatno je dobilo u vrtiću, a ne na rođendanu, u parku itd., iako niti to nije sasvim nevjeorjatno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Taj neki vrtić se riješio ušiju na više godina na način da su zatvorili tu grupu na jedan dan i nisu primali djecu u grupu bez potvrde da su OK, to je, recimo, neki od ekstremnijih primjera. Problem je, izgleda, bilo u jednom djetetu koje je bilo stalni izvor.

To je efikasan način rada na problemu, a dijeljenje letaka, roditeljski, pranje posteljine i nije toliko, po meni.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.04.2013. at 13:58

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ja svoju malu redovito spricam repelentom od etericnih ulja, kosta 50 kuna a mala misli da je to njezin parfem.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

zato je moja prabaka imala dobar savjet; djecu ne puštajte u vrtić/školu sa čistom kosom (jer svi mahom nedjeljom navečer peru kosu djeci,jel, da budu lijepa i čista u ponedjeljak) nego im perite kosu petak popodne/navečer.... uši neidu na zmazanu kosu....

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    nisam čitala prethodne postove osim ininog
    uši nemaju veze sa vrtićem nego sa roditeljima i dovođenjem djece sa ušima u vrtić
    isto kao što neki dovode bolesnu djecu u vrtić, a ne bi trebali, pa se prave ludi kad dijete za sat vremena dobije temperaturu, a doveli su ga nikakvog
    kod nas epidemija ušiju traje mjesecima, održani su roditeljski sastanci, zdravstvena voditeljica pregledava glave ( ali ne može svaki dan stajati ko policajac na ulaznim vratima i kopati po glavama ), stotine letaka je obješeno okolo naokolo, podijeljeno roditeljima, dezinficira se posteljina, igračke, epidemiolog je došao i...?
    ušiju ima i dalje

druga stvar je ako se na problemu ne radi, onda treba reagirati
    ali kažem da ni od toga puno koristi dok se roditelji sami ne osvijeste
    imam par primjera gdje je nekima to onako, ma ne dao Bog većeg zla, a ovo će se nekako riješit...
    kao kaj je rekla INA33 potpisujem u potpunosti -a uostalom: u ovom konkretnom primjeru je problem vrtića gdje kao prvo uopće nije obavijestio roditelje ( tek na moje inzistiranje) i usprkos svemu tome - svjesno su primili dijete za koje se znalo da ima uši u grupu (a dovela ga je baka) jer se furaju na sistem "mi kao vrtić ne smijemo odbiti nijedno dijete"

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj sandi prvotno napisa Vidi poruku
    Ja svoju malu redovito spricam repelentom od etericnih ulja, kosta 50 kuna a mala misli da je to njezin parfem.
    nažalost, ja sam svojoj vezala pletenice cijeli prošli tjedan i špricala također preventivno mješavinom eter.ulja : čajevac,eukaliptus,lavanda i još neki sastojak(ma piše u nekom postu prije)..i nije nam pomoglo...nažalost

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •