Results 1 to 14 of 14

Thread: upustanje u svoj biznis

centar's Avatar

Default upustanje u svoj biznis

zao mi je, ali ne znam gdje smjestiti temu.

ne znam ima li na forumu koga tko se u ovo vrijeme krize ili prije upustio u "svoj biznis" ili kako moji prijatelji kazu- ima li luđaka : ))) od pecenja kolaca, izrade nakita, proizvodnje i ulaganja u nesto drugo...
    ako nas ima, zamislila sam ovo kao mjesto za razmjenu iskustva i savjeta. s kim ste surađivali, koga bi preporucili, a koga ne, papirologija, plasiranje proizvoda na trziste, oglasavanje ( gdje, kako, koliko)...

Imala sam svoj biznis prije krize , zatvorila na vrijeme , taman da ne ostanem nikom dužna.
    Sad radim za drugog poslodavca , ali onaj crvić me kopka , nisam ja navikla imati gazdu
    Smislila sam nešto što još u našem gradu nema , može se raditi od kuće , ulaganja nisu velika ...
    mislim početi slijedeće proljeće kao dopunsku djelatnost , pa ako krene prešaltati se na to i ostaviti sadašnji posao..

mala-vila's Avatar

ja sam počela u jeku krize
    nije mi žao, svi su se hvatali za glavu, imala sam genijalan stabilan posao, ali nije to bilo to

centar's Avatar

mi smo sluzbeno krenuli pocetkom prosle godine, a ideja se dugo kuhala. mm ima odlican i stabilan posao i ne misli ga napustiti.
    ja imam osjecaj da radimo stalno i radimo sve. pozitivna strana svega su nova poznanstva koja smo ostvarili, mnogi ljudi koji su nam pomogli, super suradnje.
    s druge strane, imamo i neka negativna iskustva. jedno proslotjedno- problemi s velikom narudzbom papirnatih vrecica koje smo unaprijed platili, pa ih preko rokova cekali, pa dosla posiljka s pola novih, a pola nekih starih pozutjelih vrecica.. uzas...

susret's Avatar

Trenutno sam zaposlena, plaća je solidna i stiže redovito. Radim i drugi samostalan posao za kojeg se nadam da će jednog dana prerasti u glavni i jedini. Trenutno nemam hrabrosti obzirom da troje pilića koje podižemo, činjenicu da MM nema stalan posao i krizu. Ovaj puta odlučila sam polako, postupno, pažljivo. Kad smo bili mlađi bili smo puno hrabriji kod takvih odluka. Inače, odličan odabir teme!

Snjeska's Avatar

Ja sam imala svoj posao prije krize, zatvorili jer je iz mjeseca u mjesec išlo nizbrdo.
    I dobro da smo zatvorili, poslije nas propali su još mnogi.

Voljela bih ponovo pokrenuti nešto, ali fali mi ideja.
    Što ide danas, na čemu se može opstati i pristojno zaraditi?
    Što vi radite?

Eci's Avatar

Mi smo krenuli prije 3 godiine, zapravo smo zamislili da to MM odrađuje uz svoj posao, ali ispalo je da ne stigne vremenski i jedno i drugo. A i firma u kojoj je radio je krenula nizbrdo, pa je dao otkaz i posvetio se samo ovoj našoj. Jedva krpamo kraj s krajem što se tiče troškova, ali ide, preživljavamo. Svake godine posao ide sve bolje, ali daleko je to od onoga čemu smo se na početku nadali. Ali što je tu je, previše smo uložili da bi odustali. Presudnim su se pokazala poznanstva sa pravim ljudima, reklame na društvenim mrežama, pojavljivanja na pravim mjestima...
    Problematični su neplatiše, porezi i vrlo ograničeni buđeti naših klijenata, pa smo često primorani odraditi posao za siću...
    Ali mi smo optimisti, gore valjda ne može biti, sada je vrijeme da krene na bolje.

oka's Avatar

Presudnim su se pokazala poznanstva sa pravim ljudima, reklame na društvenim mrežama, pojavljivanja na pravim mjestima...

x
    Problematični su neplatiše, porezi i vrlo ograničeni buđeti naših klijenata, pa smo često primorani odraditi posao za siću...
    x

I tako počinje začarani krug, odradiš poslove i za siću, sad idu u smjeru da se PDV bude plaćao po izdanim i primljenim fakturama za obrtnike,
    pa ako tako bude lijepo ćete morati platiti PDV, a nitko ne garantira naplatu koji je glavni problem ove države.
    Moramo plaćati sve, a nama ne mora nitko, kompenzacije koliko hoćeš i ako nisi dovoljno sposoban, ako ti fali elana i ideja
    da zavrtiš i unovčiš na kraju te kompenzacije, ode sve u kupus.

I ako ne poznaš prave ljude, ne boriš se i ne grebeš za opstanak, badava ti i ljubav i volja i pravda kad pravde nema i tuče te sa svih strana.
    Last edited by oka; 09.04.2013 at 23:05.

U turizmu radim, ali toliko me gnječi nelojalna konkurencija onih koji rade na crno da ne otvaram ni obrt ni firmu nego radim honorarno i skromno. A moglo bi bolje i više :/

mala-vila's Avatar

Quote Originally Posted by oka View Post
    [B]
    ako nisi dovoljno sposoban, ako ti fali elana i ideja
    da zavrtiš
    i unovčiš na kraju te kompenzacije, ode sve u kupus.

I ako ne poznaš prave ljude, ne boriš se i ne grebeš za opstanak, badava ti i ljubav i volja i pravda kad pravde nema i tuče te sa svih strana.
    ovo boldano je jako bitno za privatnike, ko to nema, nema sta raditi u privatnom sektoru, a baš taj elan i ideje nema svatko, treba malo i muda uz sve to

sto se pravih ljudi tice, oni sami nalaze put do tebe ako si ti pravi čovjek za njih, a to ide zajedno s onim mudima koje privatnik ima (+ elan i kreativnost)

i to je nacin da se "boris i grebeš" za opstanak, po meni jedini pravi način, u biti onaj koji daje rezultate

jesam li spomenula muda? ja svoja još uzgajam, izdanci su došli s proljećem

oka's Avatar

Quote Originally Posted by mala-vila View Post
    ovo boldano je jako bitno za privatnike, ko to nema, nema sta raditi u privatnom sektoru, a baš taj elan i ideje nema svatko, treba malo i muda uz sve to

sto se pravih ljudi tice, oni sami nalaze put do tebe ako si ti pravi čovjek za njih, a to ide zajedno s onim mudima koje privatnik ima (+ elan i kreativnost)

i to je nacin da se "boris i grebeš" za opstanak, po meni jedini pravi način, u biti onaj koji daje rezultate

jesam li spomenula muda? ja svoja još uzgajam, izdanci su došli s proljećem

Svaka ti čast na 'mudima' prava si žena poduzetnica , ja ih nemam niti bi se ikada upustila u to,
    ali kad vidim da je MM čista suprotnost 'čovjek je sa mudima rođen ', to što njegov želudac podnosi, ma hvala lijepa, moj želudac se preokreće.
    Ali sam mu zato barem potpora i pratim ga, ali on je glavna vreća koja prima sve udarce.

Zato sam i pisala ovdje, bajke i pričice su rijetkost u poduzetništvu, ima ih, ali su rijetkost i samo ako ste stvarno sigurni
    da imate 'pravu bajku' tek onda krenite u to.

mala-vila's Avatar

nemamo mi nikakvu bajku, JOŠ! bit će
    jedino u što sam sigurna je da se više ne vraćam raditi za nekog drugog
    mislim da postoji hrpa mogucnosti na ovom svijetu, mogucnosti i potencijala koje se moze unovcit, samo treba vjerovati u sebe i dooobro otvoriti oči
    znas ko na kraju dobiva udarce kod nas doma? mm, to kaj on bokte može podnjeti je čudo jedno! da mi taj čovjek nije partner, nis ne bi bilo od svega toga
    ja letim, maštam i stvaram, a on drži stup svega toga

oka's Avatar

Da objasnim 'bajku':

Razdvojila sam:
    ljude koji su mogu biti poduzetnici jer su sposobni nositi se sa tim teretom, financijski, mentalno, karakterno, jer su rođeni za to...
    I ljudi koji su nježniji karakter, ali imaju ono 'nešto' što tržištu treba: imaju viziju, pravu stvar, sigurnu prođu = bajka, koja je moguća, ali rijetka.
    Last edited by oka; 10.04.2013 at 00:03.

centar's Avatar

mm ima muda ( u svakom smislu, haha), dok ja malo kaskam. no, opet cesto sam svojom njeznijom stranom lako rjesavala probleme koje on mudima nije mogao.
    ideja je danas najbitnija. financijski- koliko sam ulozila, ulozila sam (bavimo se proizvodnjom). za tim nikad necu plakati, ali koliko vremena i zivaca...uh... to nas gura naprijed.

koliko je isplativo imati posrednike u prodaji? odnos veleprodajne i maloprodajne cijene ( moze primjer u kunama) ?
    gdje se oglasavate?