Results 1 to 6 of 6

Thread: Domaći začini marinade čajevi

anasti's Avatar

Default Domaći začini marinade čajevi

Evo ako imate recepata ili ideja kako napraviti domaće začine, marinade, mješavine voćnog čaja..
    Malo sam čitala o Vegeti, već je dulje vrijeme pomalo izbacujem iz uporabe pa sam odlučila sama je napraviti, a mama mi ima biljku vegetu/ljupčac pa ću je pitati da pošalje.
    Što se još može sušiti i kako čuvati? Koji je postupak?
    Imam i vrećicu domaćeg češnjaka a ne znam što bi s njim, već će se i pokvariti.. može li se on sušiti pa koristiti kao začin?
    A sušene gljive?
    I još ako imate ideje za marinade koje bi mogle spremne stajati u frižideru?
    Kako sušiti voće za mješavinu voćnog čaja? Mogu li se npr. iskoristiti kore voća, domaćeg.. ili ako imate kakvu domaću mješavinu biljaka koje sama mogu ubrati..
    hvala

Moja mama radi domaću vegetu, ne znam točne omjere. Samelju se luk, paprika, cesnjak, mrkva, persin, celer i pomiješa sa solju. To dodajem u sve.

Mojca's Avatar

Ribano korjenasto povrće, lišće peršina i sol, omjer 3:1 u korist povrća.

anasti's Avatar

Hvala! Evo i vegeta će mi stići poštom
    a baš me zanima dal tko suši gljive ili češnjak za začin? jer ih kao začina ima za kupiti, a ja bih to htjela sama napraviti..

Davor's Avatar

Meni popustio entuzijazam. Postalo je nevjerojatno komplicirano nabaviti suhe komponente za poštenu mješavinu. Imam doduše sušilo za povrće pa mi svašta pada na pamet. Trenutno se snalazim s "mješavinom povrća za juhu" koju kupujem u velikim kanticama i odgovara mi.

Od egzotičnih začinskih mješavina radio sam hing aštak čurnu. Zapravo je totalno nakaradno da je jednostavnije složiti kompliciranu ajurvedsku mješavinu po strogom receptu u koju idu isključivo egzotične komponente, nego domaću mješavinu od domaćeg povrća.

Fami je imao povrće po komponentama i ... prestali su ga imati. Koriste ga za svoj bljak začin s glutaminatom :bljuc:

anasti's Avatar

ma što se tiče mješavine radila bih samo "vegetu". a sad sam malo čačkala po netu pa ću probati s gljivama čim opali prvo sunce, tako će mi biti jednostavnije.
    koju to mješavinu povrća kupuješ?