-
Domaći začini marinade čajevi
Evo ako imate recepata ili ideja kako napraviti domaće začine, marinade, mješavine voćnog čaja..
Malo sam čitala o Vegeti, već je dulje vrijeme pomalo izbacujem iz uporabe pa sam odlučila sama je napraviti, a mama mi ima biljku vegetu/ljupčac pa ću je pitati da pošalje.
Što se još može sušiti i kako čuvati? Koji je postupak?
Imam i vrećicu domaćeg češnjaka a ne znam što bi s njim, već će se i pokvariti.. može li se on sušiti pa koristiti kao začin?
A sušene gljive?
I još ako imate ideje za marinade koje bi mogle spremne stajati u frižideru?
Kako sušiti voće za mješavinu voćnog čaja? Mogu li se npr. iskoristiti kore voća, domaćeg.. ili ako imate kakvu domaću mješavinu biljaka koje sama mogu ubrati..
hvala
-
Moja mama radi domaću vegetu, ne znam točne omjere. Samelju se luk, paprika, cesnjak, mrkva, persin, celer i pomiješa sa solju. To dodajem u sve.
-
Ribano korjenasto povrće, lišće peršina i sol, omjer 3:1 u korist povrća.
-
Hvala! Evo i vegeta će mi stići poštom
a baš me zanima dal tko suši gljive ili češnjak za začin? jer ih kao začina ima za kupiti, a ja bih to htjela sama napraviti..
-
Meni popustio entuzijazam. Postalo je nevjerojatno komplicirano nabaviti suhe komponente za poštenu mješavinu. Imam doduše sušilo za povrće pa mi svašta pada na pamet. Trenutno se snalazim s "mješavinom povrća za juhu" koju kupujem u velikim kanticama i odgovara mi.
Od egzotičnih začinskih mješavina radio sam hing aštak čurnu. Zapravo je totalno nakaradno da je jednostavnije složiti kompliciranu ajurvedsku mješavinu po strogom receptu u koju idu isključivo egzotične komponente, nego domaću mješavinu od domaćeg povrća.
Fami je imao povrće po komponentama i ... prestali su ga imati. Koriste ga za svoj bljak začin s glutaminatom :bljuc:
-
ma što se tiče mješavine radila bih samo "vegetu". a sad sam malo čačkala po netu pa ću probati s gljivama čim opali prvo sunce, tako će mi biti jednostavnije.
koju to mješavinu povrća kupuješ?