Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Lektira 2.razred- Stanari u slonu

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno Lektira 2.razred- Stanari u slonu

Pišemo lektiru stanari u slonu i treba nam "poruka"
    ja zbilja neznam koja bi bila jel ima koja dobra duša da je čitala pa da pripomogne
    Hvala unaprijed

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kad je netko jako dobar ljudi ga počnu iskorištavati.
    Ne smijemo iskorištavati tuđu dobrotu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    ja zbilja neznam koja bi bila jel ima koja dobra duša da je čitala pa da pripomogne
    Hvala unaprijed
    Kad je moj stariji to čitao (a dobro pamtim jer mislim da je to bila prva lektira koju je pisao sam, bez pomoći) tako je iskreno popljuvao knjigu da se sve cijedilo... he he he...

Napisao je da njemu nije jasno kako se netko može uopće doći na ideju da se u slonu može stanovati, da se njemu to ne sviđa i da je sve to skupa bezveze. Dobio je peticu jer je dobro argumentirao. Ne bih širila priču, nego ću ti probati pomoći:

Što napisati kao poruku, a da bude razumljivo drugašićima: Ljudi često ne vode računa o osjećajima i potrebama drugih živih bića u prirodi, pa čak bi se bili u stanju useliti i u slona. Slon je svoje stanare morao izbaciti lukavstvom (rekao im je da će se smanjiti kao makovo zrno pa su se ljudi od straha ipak iselili).

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Moja od prvog razreda piše i čita lektiru sama, ja sam tu da pripomognem ako negdje zapne i naravno na kraju sve prekontroliram.
    Ova lektira joj je baš bezveze kao što ste Peterlin rekli , nikako joj nije jasno kako netko može živjeti u slonu....

Hvala cure na pomoći

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala unaprijed
    Naši uopće ne pišu poruku ni poantu ni išta slično
    Moraju napisati "doživljaj djela", pa je A. napisao da mu je priča tužna jer mu je žao slona.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bravo za vašu učiteljicu, tako se i treba razgovarati o lektiri.

Kakva poruka - što rekao Tolkien, kad želim poslati poruku, napišem telegram.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa, u svakom slučaju, u 2. razredu mi više ima smisla da razgovaraju o lektiri na razini "sviđa mi se - ne sviđa mi se".
    Uostalom, i književna kritika se bazira na istom principu, kad se piše kritika ili prikaz neke knjige "za odrasle", ne izvlači se poruka nego se piše o drugim stvarima

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Naši imaju opširnu lektiru jer trebaju pisati mjesto i vrijeme radnje, osobine i karakteristike likova i naravno poruku.
    uz to napisano dobiju 2-3 listića s pitanjima te nekad i učiteljica pita lektiru svakog posebno jer je skužila da velikoj polovici razreda lektiru čitaju i pišu roditelji.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Bravo za vašu učiteljicu, tako se i treba razgovarati o lektiri.

Kakva poruka - što rekao Tolkien, kad želim poslati poruku, napišem telegram.
    Tako je.
    Ja kao mala nikad nisam voljela pitanja o pouci.
    Mislim da i Pennac ima jednu hvalevrijednu izjavu sto se tice pouke
    A ovdje je pouka ovo sto je Mima gore rekla.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi se mučimo s porukom priče: moj kišobran može biti balon . ovo je prvi put da ni filip ni ja nemamo ideju što bi mogla biti "poruka lektire". zna li netko od vas?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    mi se mučimo s porukom priče: moj kišobran može biti balon . ovo je prvi put da ni filip ni ja nemamo ideju što bi mogla biti "poruka lektire". zna li netko od vas?
    Ajoj.... teško je tu smisliti nešto pametno. To je samo jedna priča za laku noć... a i nama odraslima bi kojiput dobro došao takav neki kišobran da se maknemo od stvarnosti koja nam se ne sviđa.

Da li bi odgovaralo nešto tipa "Odrasli bi trebali češće slušati djecu, jer ih ona mogu vratiti u svijet mašte i radosti" ?

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

hvala peterlin. možda ovo pomakne našu lektiru kraju. već tjedan dana smišljamo što je spisatljica mislila (osim, baš to da bi htjeli takav kišobran).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je ko djetetu bila super ta priča.

Moje dijete ju je malo povezalo sa crtićem Horton-kad onaj slon nađe cijeli jedan mini svijet u maslačku

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ko djetetu bila super ta priča.
    mi ko deca nismo to čitali

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    mi ko deca nismo to čitali
    O, mi bogme jesmo. I dobro se sjećam "Stanara u slonu" kao jedne od najbesmislenijih lektira u cijelom školovanju.
    Zato mi je i pao mrak na oči kad sam vidjela da je to JOŠ UVIJEK u lektiri

Na sreću, dijete nije dijelilo moj stav, rekao je da mu je knjiga baš fora. Ajde, bar nekome, iako me malo razočarao njegov književni ukus Ali neću se žaliti, inače guta knjige jednu za drugom, mogu biti sretna zbog toga.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam malo starija, nismo to mi čitali.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja nisam imala tu knjigu u lektiri ali sam je posjedovala, čitala i jako voljela.
    Ne samo tu priču (nju još najmanje) nego i druge priče iz te knjige (o Tini i Bobi), a pogotovo pjesmice.
    Moram priznati da si nikad nisam postavila pitanje kako su to ljudi živjeli u slonu, a moje dijete je - ali i njoj je ta priča dobra, nije joj bila glupa (iako nije bila niti oduševljena kao ja nekad davno).
    Moje izdanje knjige Stanari u slonu imalo je vrlo dojmljive ilustracije - još ih sve pamtim.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

upali smo opet u staru forumašku zamku
    "meni se sviđa-meni se ne sviđa
    ja to tako, a ne vako"

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    Ova je stvarno zaguljena.
    Ovo piše Dubravka Zima u predgovoru: dječji osjećaj usamljenosti i nerazumijevanje okoline

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mi upravo pišemo lektiru "moj kišobran.." pa ako nekome može poslužiti..
    kao poruku smo napisali da je u svijetu mašte moguće ispuniti sve želje (igrati se s djecom s kojom inače ne možeš, ispuniti obitelji njihove želje i sl.)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •