Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 171

Tema: Pristojnost prema trudnicama

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno Pristojnost prema trudnicama

Drage žene, zanima me koliko ste neugodnih situacija doživjele tijekom trudnoće samo zato što su drugi bili nepristojni? Naime, primjetila sam da se puno ljudi jako ružno ponaša kad su trudnice u pitanju. Npr.:

- dok čekaš u redu u trgovačkom centru s trbuhom do zuba i paklenoj vrućini, svi se okreću oko sebe, kao nešto gledaju po stropu i nitko te ne pusti prije iako iznad blagajne jasno i vidljivo piše da trudnice i invalidi imaju prednost? Doživjela sam to i sama hrpa puta, samo te pogledaju i naprave se kao da se to njih ne tiče. Još da stvar bude gora ja u rukama držim sokić i lizu za dijete, a oni puna kolica stvari.

-primjetila sam da se ni u busu baš ne dižu da sjedneš niti kad čekaš u redu da nešto platiš.

- također na dječjim igralištima kad nema nijedna slobodna klupa doživjela sam da se muški fino razbace i onak bez pardona gledaju u mene, a ja pušem i stojim na suncu više od sat vremena

- doživjela sam dok šetam i da ljudi koji prođu tik do mene komentiraju izgled trbuha i moju kilažu, a još me nisu ni prošli pa sve čujem

- također kad dođeš kod doktora čula sam kako su jednoj trudnoj mami s malim djetetom gunđali kako se usudila ući po nešto preko reda. Žena je samo otišla kod sestre po recept uopće nije trebala doktora.

Zaista mi nije jasno što se dogodilo s nekim normalnim ljudskim manirima prema trudnicama? Zašto su ljudi postali tako živčani i nepristojni kad su trudnice u pitanju?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nisu samo trudnice u pitanju. Ljudi su općenito takvi, samo to prije ne skužiš dok ne budeš u takvoj situaciji.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Iskreno, ne mogu se sjetiti nijedne neugodne situacije ni u prvoj ni u drugoj trudnoći. Možda ih je i bilo, al ne sjećam se.
    Dapače, ja sam uglavnom imala totalno suprotna iskustva od tvojih.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Postali su ljudi nepristojni općenito, ne samo prema trudnicama, tako da me to ništa ne čudi... ja sam prije mjesec dana išla na pregled za štitnjaču i sestra me ugurala preko reda jer tako i piše da trudnice i invalidi imaju prednost i oni se tog pridržavaju i naravno neka baba se digla kad sam ušla unutra i pitala mog muža u koliko sati sam ja bila naručena? A prije nego sam ušla sestra je najavila da će ući jedna trudnica da ne bi mislili kako je riječ o protekciji. Nažalost ljudi gledaju sve više sami sebe i nije ih briga za druge.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa sta ne pitas da te puste preko reda (ako ti je bas tesko i ako imas samo dva artikla) i da ti se dignu u autobusu i na klupi. OK, mogli bi ljudi se i sami sjetit... poneko se i sjeti, al ako se ne sjete, onda pitaj.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Amely prvotno napisa Vidi poruku
    Zaista mi nije jasno što se dogodilo s nekim normalnim ljudskim manirima prema trudnicama? Zašto su ljudi postali tako živčani i nepristojni kad su trudnice u pitanju?
    Možda zato što i trudnice ponekad malo pretjeruju i izvlače se na trudnoću. Meni bi bilo normalno ako dođeš na igralište i baš ne možeš stajati da zamoliš nekog da se pomakne i napravi mjesta. A da baš svi moraju skočiti s klupe jer je na igralište s djetetom došla trudnica, e to je već pretjerivanje.

Ja sam jako rijetko koristila prednost, samo u slučajevima kad mi je baš bilo teško, a ne samo zato jer piše da ima prednost a ja se osjećam super. I kad sam bila trudnica i sad kad sam invalid.

Btw. meni se dogodilo jednom da me vrlo fit trudnica mrko pogledala i "zamolila" da joj se dignem. E kad sam se ja uspjela dići na noge, umrla je od srama

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Pa zato što mi je neugodno starije od sebe učiti pristojnosti. Jer kad vidiš da te netko ne ferma ni dva posto onda ti nije lako doći i pozivati ga na red jer kužiš da i sam zna što bi trebao napraviti, ali neće. I onda se samo dovedeš u neugodnu situaciju jer ti nešto odbrude. Nekako nisam tip osobe koji se spreman svađati s nekim radi mjesta ili nečeg drugoga. :/

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa sto bi se svadjala... ako ti se nece dignit ili te propustit, nece, ko kaze da i ta osoba nema neke svoje probleme ili da joj se negdje ne zuri; makar ja mislim da bi te vecina ljudi pustila da ih priupitas, posebno da sjednes... ovo s redom u ducanu je druga prica... al da imas dva artikla... pa ja pustim te s dva artikla kad imam puna kolica i ako nisu trudni (ako me pitaju i ako su odma iza mene, a ako me ne pitaju, a njihov problem... )

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Amely ako nisi takav tip osobe, onda moras prihvatiti da ćeš biti tip osobe koja će trpiti
    Ni ja nisam bila takav tip osobe, ali većina ljudi je "neosjećajna", pa sam postala
    Ako negdje jasno piše da imam prednost, onda ju koristim, a sram treba biti one koji se prave blesavi

jedino gdje ne bi nikad dizala ljude je u javnom prijevozu, jer sam cula da tamo možeš doživjeti svašta, a baš da ce ti netko dotrcati pomoci- ne bi rekla

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa zato što mi je neugodno starije od sebe učiti pristojnosti. Jer kad vidiš da te netko ne ferma ni dva posto onda ti nije lako doći i pozivati ga na red jer kužiš da i sam zna što bi trebao napraviti, ali neće. I onda se samo dovedeš u neugodnu situaciju jer ti nešto odbrude. Nekako nisam tip osobe koji se spreman svađati s nekim radi mjesta ili nečeg drugoga. :/
    Ti stvarno misliš da bi trebala imati prednost samo zato jer si trudnica? Da je tebi teže nego nekoj bakici? Ili nekoj friško operiranoj osobi? Ili mami koja trči doma jer ju djeca čekaju?

Ako se zbog trudnoće loše osjećaš i trebaš sjesti ili čim prije izaći iz dućana, onda zamoli i svi će te pustiti.

Meni je nemoralno koristiti prednost ako se dobro osjećaš.

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Možda zato što i trudnice ponekad malo pretjeruju i izvlače se na trudnoću. Meni bi bilo normalno ako dođeš na igralište i baš ne možeš stajati da zamoliš nekog da se pomakne i napravi mjesta. A da baš svi moraju skočiti s klupe jer je na igralište s djetetom došla trudnica, e to je već pretjerivanje.
    Pa naravno da nisam mislila da svi skoče. Bilo bi lijepo da se bar netko sjetio. Bar netko, ali nije nitko pa sam zato to spomenula. Jednom mi je jedna trudnica ponudila mjesto, ajd zamislite trudnica mi se digla jer su mi noge kao balvani jedva sam stajala. naravno da nisam sjela al sam joj se zahvalila jer od svih ljudi tamo meni se digne trudnica. Nisam mogla vjerovati. Uostalom nikad nisam iskoristila nikakve prednosti kao trudnica ni tijekom prve ni druge trudnoće. Baš zato kao što sam rekla da mi je neugodno ljude pozivati na red pa otrpim. Vidim da su ljudi strašno živčani i malo im treba da planu pa ne želim izazivati konflikte.

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja sam bila trudna ili ne uvijek ta s 2 artikla u nekoj trgovini. Ak pitam da me puste uvijek me puste. Ak ne pitam nikome nist. Isto kao i sad dok sam T ne iskoristavam te prednosti za trudnice jer mi nije tesko ni stajat ni sjest i malo pricekat. Ne osjecam se bolesno ni nisam bolesna. Mozda je bas onoj osobi koju dignes puno teze nego tebi. Moja seka je npr jako tesko pokretna tj stvarno joj je tesko stati i stajati jer je bolesna jako i dugo i uvijek je stari ljudi i trudnice mrko gledaju ak je guzva a ona se ne ustane. A zbilja nemoze. A oni komentiraju da je mlada i neodgojena, btw ima 21g

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

neugodnih iskustava nisam imala dok sam bila trudnica, pa ne mogu bas doprnjeti temi. iskoristila pravo u PU u Petrinjskoj jednom. i koji put u Mercatoru na blagajni za trudnice. niko nista nije rekao, niti kometirao. u svim slucajevima sam se direktno obratila sluzbenici/odnosno blagajnici

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Ti stvarno misliš da bi trebala imati prednost samo zato jer si trudnica? Da je tebi teže nego nekoj bakici? Ili nekoj friško operiranoj osobi? Ili mami koja trči doma jer ju djeca čekaju?

Ako se zbog trudnoće loše osjećaš i trebaš sjesti ili čim prije izaći iz dućana, onda zamoli i svi će te pustiti.

Meni je nemoralno koristiti prednost ako se dobro osjećaš.

O Bože, pa nemoj mi reći da svi koji stoje u redu ili sjede su teško bolesni, stari i operirani?? Svi oni? Pa ako je tako onda sam ja super i nije mi ništa teško. Pa naravno da ne očekujem od bake da mi se digne, niti nekoga kome je loše, ali uvijek al uvijek imaš više onih kojima nije apsolutno ništa. A čini mi se da bi ti se digli prije ovi bolesni nego ovi kojima nije ništa. Nije stvar jel se dobro osjećaš ili ne, nije stvar u trudnici to pokušavam naglasiti. Stvar je u tome kako ljudi doživljavaju trudnice i njihovo ponašanje općenito.

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Nisam tip koji bi dizao nekoga jedino kad bi mi bilo jako, jako loše pa moram. No, neki me nisu razumjeli. Ja se pitam zašto se oni koji to mogu sami ne ponude bez da trudnica mora sama tražit nekoga tko bi joj izašao u susret? zar to nije jedan od temelja osobnog odgoja da budemo empatični prema drugima i da makar to bila sitnica pokažemo neku osnovnu pristojnost i uljudnost? Vi ste se sad baš zakačili na invalide, umorne, strgane, bolesne i tko zna kakve ljude. Ja ih nisam nigdje spomenula. Bilo bi stvarno jadno očekivati od njih nešto tako. Govorim o normalno zdravim ljudima kojima zaista nije ništa pa opet su baš takvi najmanje osjetljivi na druge. :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Govorim o normalno zdravim ljudima kojima zaista nije ništa pa opet su baš takvi najmanje osjetljivi na druge. :/
    Ti ne možeš na prvi pogled znati tko je kakav. Da mene vidiš u čekaonici da sjedim mislila bi "gle, mlada, zdrava žena a tak nekulturna" a imam 100% oštećenje donjih ekstremiteta.

Ok, bilo bi uredu da ljudi koji stvarno jesu zdravi, ponude predost trudnici - jednako kao što bi bilo u redu od trudnice koja se dobro osjeća i može propješačiti kilometre da tu prednost odbije.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne znam gdje ja živim, ali nemam loših iskustava. Niti u trudnoći, a niti inače. Dapače!

Posebno muški, obično su vrlo ljubazni i kavaliri, kad sam s djecom i preko reda me puštaju, podignu kolica, drže vrata...

I mladež je nekako ljubaznija, imam dojam da su općenito ljubazniji i pristojniji.

Inače idem na posao sa autom, ali ovih dana kad je ZGB bio pod snijegom, išla sam ZET-om. I nevjerojatno kako se ta mladež dizala starijima i trudnicama, u doba moje mladosti mi smo bili puno gori! Ono, uđe baka u tramvaj, a ustane joj se po 2,3 odmah!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nisam tip koji bi dizao nekoga jedino kad bi mi bilo jako, jako loše pa moram. No, neki me nisu razumjeli. Ja se pitam zašto se oni koji to mogu sami ne ponude bez da trudnica mora sama tražit nekoga tko bi joj izašao u susret? zar to nije jedan od temelja osobnog odgoja da budemo empatični prema drugima i da makar to bila sitnica pokažemo neku osnovnu pristojnost i uljudnost? Vi ste se sad baš zakačili na invalide, umorne, strgane, bolesne i tko zna kakve ljude. Ja ih nisam nigdje spomenula. Bilo bi stvarno jadno očekivati od njih nešto tako. Govorim o normalno zdravim ljudima kojima zaista nije ništa pa opet su baš takvi najmanje osjetljivi na druge. :/

Gle, ako sam kod doktora, znači da sam i ja bolesna i nije mi ugodno čekati. Opet, na takvim mjestima trudnice ionako imaju prednost.

Šta se tiče ostalih mjesta, tipa banka, dućan...pa obično i tamo trudnice imaju prednost, tako da mi je logično da ju i iskoriste.

Opet, dok sam bila trudna, ako nisam mogla podnijeti čekanje i stajanje, onda ne bi niti išla na mjesta gdje me to čeka.

Sada sam uvijek u žurbi, ako nakon posla odem do dućana, nešto na brzinu kupim, ne bi baš bila sretna da mi se netko ubaci preko reda, jer sam baždarena na minutu i jurim po dijete u školu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I moje iskustvo je kao Daedino - ljudi bi me propuštali, dizali mi se, nikad nitko nije ništa rekao kad bi otišla preko reda. Doduše, izgledala sam kao da ću se svaki čas porodit već negdje u 5. mjesecu trudnoće, ali ipak...
    Inače, ja sam jedna od onih koja uvijek propusti ljude s 2-3 artikla ako ja imam puna kolica (više zato da ja mogu na miru svoju kupovinu stavit na kasu i strpat u vrećice, da mi ne dahću za vratom )
    Kad sam s djecom u šopingu (MM i ja, svaki jedno dijete u kolicima) nitko nas ne propušta, a nit to očekujem.
    Trudnicama ponudim svoj red/mjesto za sjesti/ pitam da li je sve OK ako ju vidim blijedu/zelenu/žutu. Inače se ne obraćam (jer su meni išli na živce svi koju su mi se obraćali samo zato jer imam trbuh do zubi)
    Mislim da je put k nezadovoljstvu popločen očekivanjima - nemoj očekivati kulturu od drugih, pitaj što ti treba i najvjerojatnije ćeš dobiti.
    Posljednje uređivanje od Sumskovoce : 22.04.2013. at 13:09

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne sjećam se neugodnih iskustava, ali pamtim pozitivne, a to je svaki put u Zgb. u tramvaju, ako je bilo i dijete u pratnji, odmah bi mi netko ponudio da sjednemo.

Što se tiče ljubaznosti prema trudnicama, da, bilo bi ljepo da ide uvijek automatikom, ali ako ne ide zamoliš ti.

Gledam sebe, ponekad sam u 100-tom filmu i uopće nemam pojma tko je iza mene.

Ako me netko zamoli, uvijek ga pustim.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

oh, ja se sjecam kad sam imala vec poveci trbuh (nemres fulat da sam trudna) i bolesnu stariju u rukama i u ducanu nakon vadjenja krvi kupijem njoj vodu, a prek mene se progura dedek penzic.
    i na moje, da me nije niti pitao i da je bez rijeci prosao preko trudnice s djetetom, kao su neki vec od ranog jutra nadrkani.

eto, nisam koristila svoj trbuh, niti bolesno dijete da idem preko reda, al sam zato bila preskocena. i jos sam dobila jezikovu juhu jer nisam mucala.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 22.04.2013. at 13:15

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Ne mogu znati kome je što, ali inače nemam naviku prosuđivati nepoznate ljude na prvu. Opekla sam se više puta pa to izbjegavam. No, ako vidim jednog tatu koji se baca i trči za djecom, prevrće i igra onda zaključim da mu valjda nije ništa. To mi nekako dođe logično. Pa taj isti sjedne na jedinu klupu u hladu iako kraj njega stoji mama s malom bebom koja je dovela sina na igralište. pa se raširi i zapali koju i stavi one naočale koje prekriju pola glave pa sad više ne znaš jel spava il gleda u tebe. Obično ljudi koji su dosta slabi izbjegavaju ići van jer takvim je ljudima teško i sjediti. Mislim da se ipak nekako može zaključiti jer nekome dobro ili loše, jer ja kad izađem na igralište izađem na par sati, a ne na tri minute. Naravno, ima onih kojima skidam kapu i čovjek se nekad zaista iznenadi tko ti je spreman pomoći samo mi se čni da je takvih puno manje. Uostalom, zašto zamjeriti trudnici ako iskoristi neke pogodnosti? Ako nekoga digne ili dođe preko reda ili bilo što drugo. Pa nije valjda da čovjek svaki dan naiđe na neku trudnicu koja iskoristi to što je trudna pa ti postane tlaka i živcira te. Dogodi se svako toliko da možda negdje naletiš na neku trudnicu u visokoj trudnoći koja pristojno čeka, pa sam mislila da možda onaj neki moralni crv proradi pa se ponudiš ženi pomoći. Nije sad da se takve situacije događaju svaki dan ili sam u krivu.

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Drago mi je da napišete i koje dobro iskustvo da ne ispadne da smo svi u banani Meni se samo jednom dok sam čekala u redu za socijalno( a ti redovi su podugački) obratio djed sa štapom i rekao gospođo dođite sjesti. Kraj njega dvije mlađahne cure, neka gospođa i još neke starije žene. Došlo mi je da ga zagrlim i izljubim :D Pa zar on najstariji od svih nit je kad rodio nit bio trudan jedini da se ponudi? Rekla sam mu da mi je dobro i neka samo sjedne i odmara. Ma taman da sam se rušila u nesvjest ne bih ga digla koliko mi je bilo drago. Al eto stari đeda i trudnica su jedini koji su mi se ponudili dignuti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

[QUOTE=Amely;2395912 Obično ljudi koji su dosta slabi izbjegavaju ići van jer takvim je ljudima teško i sjediti. Mislim da se ipak nekako može zaključiti jer nekome dobro ili loše, jer ja kad izađem na igralište izađem na par sati, a ne na tri minute. [/QUOTE]

Ovo ljudi i za tebe misle ...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

No, ako vidim jednog tatu koji se baca i trči za djecom, prevrće i igra onda zaključim da mu valjda nije ništa. To mi nekako dođe logično. Pa taj isti sjedne na jedinu klupu u hladu iako kraj njega stoji mama s malom bebom koja je dovela sina na igralište. pa se raširi i zapali koju i stavi one naočale koje prekriju pola glave pa sad više ne znaš jel spava il gleda u tebe.
    Da ne ispadnem sad kao da ne podnosim trudnice, ali možda je isti taj tata dojurio sa stresnog posla, uzeo brzo djecu iz vrtića, naganjao se s njima i napokon zalegao na jedinu klupu u hladu i odmorio.
    Kako mogu znati da je njemu lakše, nego meni?

Da sam bila u toj situaciji, vjerujem da bih sjela na pod, ili zamolila da sjednem. Ne očekujem da mi netko čita misli, kao što ni ja ne čitam.

Neki dan sam bila u Zgb., uđem u tramvaj na okretištu i hvala Bogu sjednem. Ušlo je i starih i možda trudnica i tko zna tko još, ali bome se dizala nisam.
    Meni je jako zlo u zagušljivim prostorima, ako stojim pogotovo. Da sam se digla, mogu tvrditi da bi mi cijeli dan bilo zlo, ili bih se odmah srušila, a to si nisam mogla priuštiti, jer sam išla na cjelodnevni seminar.
    Zbog tog razloga inače ne idem tramvajem, ali taj dan nije bilo izbora.
    Iskreno nije me zanimalo što su mislili ostali koji su stajali.

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Misliš zašto idem bilo kamo ako mi je teško? Pa naravno da neću ni ići Tema je više usmjerena na propitkivanje ljudske osjećajnosti i pristojnosti bez obzira mislili oni da je trudnici dobro ili loše. Jednostavno vidiš trudnu ženu pa pokažeš neku susretljivost pristojnosti radi. Mene više "zaboli" to što se ljudi često okrenu i gledaju svoja posla, a jednog dana kad im bude trebalo vikat će na ostale kako su ovakvi i onakvi. Meni bude toliko drago da me se netko sjeti da na kraju ne bih ni sjela ni išla preko reda osim ako više ne mogu pa se bojim da mi ne dođe zlo. Ja sam još i u mirovanju i ne bih smjela puno izlaziti, al živim u stanu i imam sve blizu pa odem na igralište curice radi, ne može jadna biti cijeli dan zatvorena. Pa pretrpim malo radi nje. Jednostavno ne znam što bi se ljudi trebali uopće premišljati jel nekome teško ili nije. Zašto se odmah ne ponude pa što bude bude. Valjda bih ja živjela u nekom idealnom svijetu gdje su svi obazrivi prema drugima i ne moraš ih podsjećati na to

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Amely imas velika ocekivanja. trudna si imas malo djete i vjerujem da ti je tesko, ali danas je svijet postavljen da niko za nista nema vremena i zbog toga gledaju sebe.
    inace imali smo par puta ovakvu temu. i uvijek je jednim u trudnoci bilo situacija di su drugi nepristojini, mislim cak da je bit jedne od rasprava da su zene bile gore od muskaraca prema trudnicama. a drugima je sve bilo super. iskreno vjerujem da je stvar i u percepciji situacije.

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Anemona, u redu je to, ljudi imaju svoje probleme i razloge, no uvijek se nađe netko tko može. Od 50 ljudi u tramvaju nađe se bar 5 koji se bez problema mogu dignuti. Ako ću baš u detalje znam da su školarci izmoreni od škole, umirovljenici od života, ima bolesnih i psihički i fizički, al bio bi stvarno peh da naiđeš na sve njih odjednom. Roditelji su izmoreni od posla, ma svi su umorni od nečega. No, baš u tome i je stvar.Ne znam da možeš naići na nekoga tko je u super psihičkom i fizičkom stanju pa eto bude ti se taj ponudio za nešto. Svim ljudima je zbog nečega teško, no trudnicama i invalidima se s nekim razlogom izlazi u susret. Da nije tako ne bi svugdje pisalo kako imaju prednost. Na kraju će ispasti da ljudi nisu nepristojni i neobazrivi već su to sve premoreni bolesnici kojima je puno gore nego tebi pa se iz toga razloga ponašaju kako se ponašaju. Ne znam što da mislim, stvarno ne znam.

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Da, izgleda da imam. Valjda je to i do odgoja i do osobe. Neke trudnice možda neće biti ni briga, no ipak svakome je drago kad mu netko ponudi pomoć pa makar mu i ne trebala. Nisam znala da ima već tamo, ako ima slobodno me prebacite tamo

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

. Pa nije valjda da čovjek svaki dan naiđe na neku trudnicu koja iskoristi to što je trudna pa ti postane tlaka i živcira te. Dogodi se svako toliko da možda negdje naletiš na neku trudnicu u visokoj trudnoći koja pristojno čeka, pa sam mislila da možda onaj neki moralni crv proradi pa se ponudiš ženi pomoći. Nije sad da se takve situacije događaju svaki dan ili sam u krivu.
    Pa događa se svaki dan, i to po nekoliko puta. Svaki dan u dućanu, u tramvaju, u busu, u parku, a nešto rijeđe u banci, kod doktora i svugdje bude i trudnica i obitelji s djecom i starijih i invalida...

Kad god mogu i kad imam vremena uvijek, ali baš uvijek propustim ispred sebe, ustupim svoje mjesto...ali kad mi se žuri (pauza mi traje kratko, žuri mi se po djecu) ili kad i meni nije dobro, onda jednostavno, žao mi je...ne mogu.

Su1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Na ovu temu mozete debatirati do prekosutra, al aj prvo neka svaka sebi odgovori "Jeste li se svaki put ustali /propustili starijoj zeni, invalidu, majci sa malim djetetrom?" Nemojte traziti prednost ako ju sami niste spremni dati.

Moje osobno iskustvo:muskarci su obazriviji, zene niti malo( al sta se cuditi, i one su bile trudne i nisu ih štedili).

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jedino sto zamjeram i to JAKO je u ordinacijama (trudnicka ambulanta, cekaonica za UZV) sto muskarci sjede pored trudnih zena.
    to sam dozivjela u svakoj trudnoci, u razlicitim bolnicam, na razlicitim odjelima.
    trudne zene stoje dok muskarci sjede.
    i na to mi se riga.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Su1 prvotno napisa Vidi poruku
    Na ovu temu mozete debatirati do prekosutra, al aj prvo neka svaka sebi odgovori "Jeste li se svaki put ustali /propustili starijoj zeni, invalidu, majci sa malim djetetrom?" Nemojte traziti prednost ako ju sami niste spremni dati.

Moje osobno iskustvo:muskarci su obazriviji, zene niti malo( al sta se cuditi, i one su bile trudne i nisu ih štedili).
    U prvom tromjesečju trudnoće sam se još ja sama ustajala nemoćnim bakicama i majkama s bebama.

Moj zaključak je da su muškarci totalno čoravi i neobazrivi. Ali još gori od njih su mladi, ono curke i dečki srednjoškolske i studentske dobi i to je ono što mi stvarno puca paru na uši. Kakav je to odgoj? I još te pogledaju i nastave buljiti kroz prozor ili u svoj smart phone, uopće ih zaboli. jednom se jedna mlada djevojka sjela na ono prvo invalidsko mjesto u tramvaju i udri po mobitelu, a oko nje 1. stara bakica, 2. žena sa malim djetetom i 3. ja u 8. mj. trudnoće! Onda joj je žena održala predavanje, ta bezosjećajnost i nedostatak svakok uvažavanja za potrebe ostalih je naprosto nevjerojatna. To i slučajevi skupine mladića u trenirkama i sportskim torbama, pričaju o treningu na kojem su upravo bili, pogledaju te i nastave ignorirati. Od njih trojice nijednom nije palo napamet ustati se. Tako da tolko o tome, kak je svima teško u tramvaju, svi su nešto stari, bolesni i umorni...

Su1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    U prvom tromjesečju trudnoće sam se još ja sama ustajala nemoćnim bakicama i majkama s bebama.

Moj zaključak je da su muškarci totalno čoravi i neobazrivi. Ali još gori od njih su mladi, ono curke i dečki srednjoškolske i studentske dobi i to je ono što mi stvarno puca paru na uši. Kakav je to odgoj? I još te pogledaju i nastave buljiti kroz prozor ili u svoj smart phone, uopće ih zaboli. jednom se jedna mlada djevojka sjela na ono prvo invalidsko mjesto u tramvaju i udri po mobitelu, a oko nje 1. stara bakica, 2. žena sa malim djetetom i 3. ja u 8. mj. trudnoće! Onda joj je žena održala predavanje, ta bezosjećajnost i nedostatak svakok uvažavanja za potrebe ostalih je naprosto nevjerojatna. To i slučajevi skupine mladića u trenirkama i sportskim torbama, pričaju o treningu na kojem su upravo bili, pogledaju te i nastave ignorirati. Od njih trojice nijednom nije palo napamet ustati se. Tako da tolko o tome, kak je svima teško u tramvaju, svi su nešto stari, bolesni i umorni...

Ja moram priznat da su muskarci oko mene suosjecajni. Ok, srednjoškoljci su posebna tema(zivim malo dalje od škole), njih 5.hoda po nogostupu u liniji, a ja se pomicem da curke prođu .. Al bas me briga, jos malo cu ih moci gazit kolicima!!!!!Hahahahah

Su1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    jedino sto zamjeram i to JAKO je u ordinacijama (trudnicka ambulanta, cekaonica za UZV) sto muskarci sjede pored trudnih zena.
    to sam dozivjela u svakoj trudnoci, u razlicitim bolnicam, na razlicitim odjelima.
    trudne zene stoje dok muskarci sjede.
    i na to mi se riga.
    A pusti, pa i oni su trudni
    Ma ja bi prije njihove zene naribala nego njih same, mislim prva linija odgoja je mater, ako je ona podbacila zena je tu da preodgoji...ako joj odgoja ne manjika

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Donekle se mogu složiti da je jednostavno nestalo kulture i empatije, altruizma, čega li već, dobrog ukusa možda.

To se najviše vidi u većim gradovima. Svi skrenu pogled i kao mala djeca misle - ako ne vidim ja njih, ne vide ni oni mene. Stope se s masom, nek' to uradi onaj drugi, muko moja pređi na drugoga...

Nisam trudnica, nisam nikad niti bila, ali ih uredno propuštam ispred (nekad sam im se i dizala javnom prijevozu, ali me kupnja auta spasila ).

Ali…

…imala sam period kad mi stvarno zdravstveno nije bilo dobro, iako se to nije vidjelo na meni. Bilo mi je strašno neugodno kada se nisam dizala starijima, ali većinom nisam buljila kroz prozor, već sam se ispričala skoro svaki put.

A jednom (kad mi je bilo dobro), digla sam se gospođi koja je bila u zrelim godinama, a ona mi je rekla - samo sjedite, vama mladima je danas puno teže nego nama starima, umorniji ste, znam ja to po svojima

Uglavnom, htjedoh reći da se mogu sramiti oni koji mogu, a neće pustiti trudnicu preko reda ili joj se dići u tramvaju, busu, vlaku, di god. Trudnica to može odbiti, ali red je da narod bude kulturan. I točka.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Pred mene se jednom ugurao neki debeli trbonja, jedna zene je dreknula na njega - vidit vi trudnica bla bla - ja se nasmijem,pogledam mu ravno u trbuh i kazem na glas - mislim da je gospodin ipak trudniji od mene

Amely, za trudnicke blagajne ti funkcionira da se ti ides javiti preko reda blagajnici pate onda ona pusti i usmjeri prije svih ostalih u redu.

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Čitam i stvarno se čudim kako dosta vas uredno smatra da zašto bi trudnica imala prednost jer eto možda je netko taj dan u gorem stanju (da naravno da ima i takvih situacija) ali - osvrćem se prvenstveno na javni prijevoz da trudnica bez obzira da li se osjećala dobro ili loše, kao i stariji ljudi, radi sigurnosti od padova pri kočenju i naletavanja drugih (onih pametnih koji se ne drže jer im se valjda ručke gade) na njih bi morali sjediti.
    A ovo u parkiću i preumornom tatici - ma dajte molim vas ako je pod stresom nek se izvali na travu i meditira. Pa ima trudnica koje jednostavno moraju izvesti starije dijete u park jer nema tko drugi i isto je umorna jer je od jutra na nogama sa djetetom i po meni stvarno ne mogu shvatiti da zdrav muškarac bi trebao ignorirati prisutnost trudnice.
    Po meni je to stvar kulture i odgoja, a toga danas ima jako malo počevši i od starijih i od mladih. Nema poštovanja, nema empatije, nema kulture već ono prvo ja i samo ja. Katastrofa.
    Uvijek se u tramvaju dižem: trudnicama, majkama/očevima sa dječicom te starijim osobama i svim koji to nisu ali me zamole jer im je loše ili procijenim da su loše (blijedi, zeleni u licu - imala par situacija sa mlađim djevojkama).
    Osobno moja iskustva su većinom negativna u mojim trudničkim danima i ustanu mi se starije gospođe ili gospoda, rijetko mlađi.
    U trgovini stanem u red i čekam ako mi je dobro ako se osjećam slabo tražit ću preko reda ali ako mi se netko pokuša ubaciti a da mi je zdrav i prav puštam ako ima 1-2 stvari.
    Iskreno, meni kao trudnici je dobro kad krenem u grad nešto obaviti ali nakon 1h-2h sam već preumorna i pri povratku bih najrađe da se mogu teleportirati doma ali eto na žalost ne mogu i ovisim o tome da li će se netko ustati ili ne.
    A ove muške koji u trudničkim ambulantama uredno sjede uz svoje gospođe koje također ne reagiraju, uredno pitam da li su oni na redu za uzv ili ginekološki pregled i dignem.

Amely samo ti slobodno traži i da ti se ustanu i da ti se pomaknu na klupi uz ljubazan veliki osmijeh jer većina to neće moći ignorirati. Okolina je takva da ako se sam ne izboriš malo je onih koji će ti sami nešto ponuditi.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

što reći-trudnička ambulanta, u pratnji mame, tate, muževi, svekrve i svekri, djeca i svi sjede, stvari odložene pored njih i ni da bi se našalili da oslobode mjesto trudnicama.

Najnoviji slučaj, stojim u redu, 31. tjedan trudnoće, i ubacuje se gđa hladno u red ispred mene. Bez imalo stida, babetina od 50 godina. Trgla se je kad- sam počela pjevušit ječmenac, dobit ćeš ječmenac, ali nije joj palo na pamet da stane iza mene, a meni se nije dalo svađati. Umorna sam od ljudske nepristojnosti.
    Vuk Vrhovac-dolazim, naručena, penzići mrmljaju, te trudnice svugdje imaju prednost, što bi one brojeve koristile, i ajde sestra brza, učinkovita šalje nas na 2. kat, kaže redom kako ste došle, ali ne, gđa jelte TRUDNICA uleće ispred mene sestri, i kad je pogledam, kaže ja sam trudnica. Pitam ja nju a što sam ja strašilo? Gđo, iza koga ste se dolje upisali, joj pa neće ona valjda čekati, nju sve boli, a velim ja njoj kao i sve nas-to vam je dio trudnoće. Na to sestra prekida raspravu i proziva moje prezime, i skomentira ide se po redu. Gđa je valjda onda ipak odučila čekati.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kao majka ljetne djece suosjećam sa svim trudnicama koje nisu propustili. Jer kad si trudna usred ljeta, kad je vani oko 40 stupnjeva, tebi je otprilike 60. I muka ti je, i bole te noge i prepone i zdjelica i vrti ti se i znojiš se prestrašno...I ne, nitko me nikad nije propustio. Ako sam pozvana preko reda od strane blagajnice, službenice na šalteru i sl. onda je bilo silno negodovanje u ostatku reda, bilo je i bezobraznih dobacivanja...ma svega sam doživjela od ljudi.

Jedino kad su me propuštali je kad sam bila s malom bebom, a zamjetili su me samo iz razloga što sam ga nosila u marami pa sam bila atrakcija. Al tad mi nije bilo teško stajat...

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Uglavnom, htjedoh reći da se mogu sramiti oni koji mogu, a neće pustiti trudnicu preko reda ili joj se dići u tramvaju, busu, vlaku, di god. Trudnica to može odbiti, ali red je da narod bude kulturan. I točka.[/QUOTE]

E ovo je upravo poanta onog što sam htjela reći

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Slažem se s Amely u potpunosti, ali baš zbog toga, te opće neosjetljivosti odraslih i neodgoja balavurdije, trebas se pobrinuti sama za sebe. Kao sto sam rekla, i sama sam bila jako fina, ne daj Bože kakvog konflikta, lijepo odgojena, ali to se s rastom trbuha počelo savijati kao grana i do kraja puklo kad sam rodila. Puno puta sam potepla "fine" napirlitane gospođe koje su se pokušale pregurati ispred mene. ja sam baš s takvima imala neugodna iskustva

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja bi u trudnickoj amb trazila decke da mi se ustanu, al drugdje mi neugodno, i iako mi trbuh ko pred porod, niko me dosad nije pustio preko reda, ni u posti, trgovini, bankomatu i ne mogu skuzit zasto
    uvijek sam prije pustala trudnice ispred mene

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    ne mogu skuzit zasto
    Od bahatosti ne bole noge i ne propadaju dragocijene minute, dok obzirnost prema drugima ponekad učini suprotno.

Pa su ljudi valjda zbrojili 2 i 2, postali bahatiji, odmorniji i brže dođu na red
    Posljednje uređivanje od Optimist : 22.04.2013. at 22:42

Apolonia-Lu avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

dok sam bila trudna, ljudi oko mene su u većini slučajeva bili pristojni i susretljivi. sad mi pada na pamet samo dva slučaja kad sam sama tražila da me se pusti preko reda, jednom u supermarketu i jednom kod doktora, a vjerojatno ne bih ni tražila da nije bilo 40 stupnjeva i da mi se nije non stop vrtilo u glavi.
    nedavno sam išla s bebom u marami na hzzo (kod iste službenice kojoj sam svaki mjesec nosila doznake), u uredu sam trebala popuniti još neke papire i kopam jednom rukom po torbi tražeći kemijsku, a gospođa mrtvohladno kaže da požurim ili da se vratim za pola sata jer njoj upravo počinje marenda. meni je žao takvih ljudi

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Ja sam htjela objektivno prosuditi po pitanju ove teme zato sam vas i pitala jer ne vjerujem da sam jedina s takvim iskustvima. O pristojnosti prema trudnicama mislila sam isključivo na ljude koji mogu biti obazrivi i trebali bi, a neće. Nikako na nekoga tko to ne može iz bilo kojih zdravstvenih ili drugih razloga. Zato i kažem kad dođeš među ljude nisu svi bolesni i umorni i što ja znam kakvi sve ne. Dovoljno je da se bar netko ponudi, ne trebaju sad svi potrčati i polomiti noge od ljubaznosti (iako bi bilo lijepo jel ) Samo mi nije bio jasan način na koji da pristupim takvim ljudima jer sam ja sva neka sramežljiva i sve mi nešto neugodno kad su u pitanju nepoznati. Ne želim ispasti bezobrazna, a opet baš kao što ste i sami rekli nekad stvarno nema druge. Nikako nisam htjela ovom temom poručiti kako su trudnice jadne, nemoćne i beozobrazne pa iskorištavaju sve što mogu. Pa da ispadne sad da se samo žalimo umjesto da i same ignoriramo to što smo trudne kao da to nije ništa. Puno njih istrpi i nikada ne traži neku svoju prednost. Nekako ne mogu vjerovati, sve mi se čini da umišljam da ljudi trudnice uopće ne doživljavaju ozbiljno. Kao da je neka zafrkancija, ono što si ostajala trudna ako ne možeš stajati i tome sl. Kao da se ljute kad vide trudnu ženu jer znaju da će se od njih očekivati neka pristojnost, a neda im se nikome izlaziti u susret. Iako svaka čast onom malom dijelu populacije koji još uvijek ima neku savjest i odgoj pa poprave sveopći dojam

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Sve si ti to lijepo uočila, sročila i nikakvu krivu poruku o trudnicama nisi poslala, dapače

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

jedan put nisam mogla više stajat u tramvaju i srednjoškolka vidla i digla mi se,a ja zahvalna do neba...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne znam što se promijenilo u zadnjih desetak+ godina, ali ovo mi je totalno nepoznato iskustvo... UVIJEK su mi se ljudi dizali, i dok sam gurala trbušinu u prvoj trudnoći (drugu sam provela na čuvanju, pa nije bilo prilike) i dok sam prtila kolica i dok sam se prtila u vozilo s dvoje male djece. Jedino loše iskustvo imam na određeni dan u godini (Svi sveti) kad se rulja naročito bezobrazno gura u busu za Mirogoj... Ne mogu to shvatiti - kako se nekom može žuriti na groblje???

Ali zabrazdila sam offt. I danas ustanem ako vidim da je nekom teško, ali isto tak vidim i da se drugi ljudi dignu kad nekom treba. Istina, ne vozim se gradskim prijevozom svakodnevno nego povremeno, ali u biti nemam zamjerki. Čak mi se nedavno dogodilo da je srednjoškolka ponudila svoje mjesto meni (50+, pa i ne čini mi se da je neka starost, he he he) ali sam zahvalila jer sam brzo trebala sići.

I potpisujem Su1 - nek se svatko zapita da li ustaje kad vidi da nekom treba ili okreće glavu na drugu stranu.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

nije tema samo gradski prijevoz, i nekako vjerujem da smo ovdje svi ciste savjesti sto se tice ustajanja starima, trudnicama i majkama s djecom ili pustanju preko reda istih..
    to me asocira na razmisljanje kad vidim u pola 7 ujutro pun tramvaj penzica-kud im se zuri? al ne znaci da im se necu ustat iako vidim da ih skolarci ne dozivljavaju
    asocijacija-kuzim da ljudi pomisle kad me vide u kvartu da ne bi izasla ako ne mogu stajat i hodat, al bas sam bila ljuta kad sam morala dugo cekat ispred bankomata na kisi
    i ne znam gdje to jos trudnice imaju prednost? to je prije znalo svugdje pisati, sad to vise ne vidjam
    ne kukam jer bi zaista lezala doma da ne mogu stajati, al ta neosjetljivost, zivljenje bez obzira prema drugima me zalosti

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •