Po mom iskustvu, na svaki natječaj sam slala kopije te originale imala uz sebe na razgovoru. Nikad nije bilo decidirano navedeno da se šalju originalni dokumenti ili javnobilježnički ovjerene kopije (imam i jedan set javnobilježnički ovjerenih kopija za slučaj koji opisuješ).
Ne znam je li zakonito, ali je podložno žalbi. Ja bih slala kopije uz napomenu da izvornike mogu predočiti na razgovoru.
Kod zaposlenja u kadrovsku se deponiraju izvornici ili u mom iskustvu, donijela sam izvornike i kopije i rekla da originale želim imati kući iz objektivnih razloga. Kadrovnica je svojim rukopisom na kopije napisala bilješku "istovjetno originalu" uz datum i žig firme.
Ako se brineš da možda nećeš biti primljena, kažem iskreno, to mi smrdi na manipulaciju a žaliti se treba uvijek i svuda i to pisanim putem s povratnicom, kad smatramo i sigurni smo da su nam povrijeđena prava.
Najgore je što takve proceduralne pogreške rade neobrazovani, neupućeni ljudi na radnim mjestima za koja bi trebali biti obrazovani i upućeni a nisu.

Originali su se tražili kod trgovačkog poslovanja poslovnog subjekta s poslovnim subjektom no to je druga pjesma.