Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: kuhanje na pari, vita jela zelen bor molim brzi odgovor

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno kuhanje na pari, vita jela zelen bor molim brzi odgovor

    idem kuhati kremu na pari
    nisam nikad (obično sam radila na laganom plinu, ali sad bih baš na pari)
    stavila sam jedan lonac u drugi, veći
    smije li manji lonac, u kom će biti krema, biti uronjen u vodu ili mora biti iznad razine vode

  2. #2
    Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    929

    Početno

    Iznad razine vode. Ja obično stavim to što kuham u plastičnu posudu koja onda "sjedne" na lonac u kojem kuha voda.

  3. #3
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    u plastičnoj?
    ja sam stavila lonac mada mi se činilo da je bolje plastika, ali nekako mi plastika ne ide na vatru bez obzira što je to samo para

  4. #4
    Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    929

    Početno

    Na jednoj plastičnoj posudi izvana mi je ostao otisak ruba lonca, al sam tad valjda kuhala dugo i na prevelikoj vatri (to su bili počeci kuhanja na pari). Moja mama je uvijek tako kuhala pa valjda zato i ja.
    Evo, neki dan sam radila semifreddo, kuhala jaja na pari u plastici i sve ok.

  5. #5
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Odvaljujem na naslov

    Nisam baš ekspert, evo ti nešto: http://www.coolinarika.com/forum/kuh...ecepata/56075/

    Jednom sam radila, lonac u lonac, voda ne dodiruje.

  6. #6
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    koliko treba da se to stisne?

  7. #7
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno





    ne bi trebalo dodirivati, ali ništa se neće dogoditi ako malo dodiruje, da nije baš uronjeno

  8. #8
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ne bi trebalo dodirivati, ali ništa se neće dogoditi ako malo dodiruje, da nije baš uronjeno
    Ma to, da, malo prskanja ne škodi.

  9. #9
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    kristal šećer i žumanjci?
    a jedno 4-5 žumanjaka i pripadajući šećer od 5-7 minuta
    nećeš vidjeti dok je vruće, ali kad makneš zdjelu s izvora topline počne se jače stiskati

  10. #10
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    šta da se stisne, šta uopće radiš?

  11. #11
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    što se ti mrštiš

    kuhala sam u staklu
    i nije bilo prskanja jer je staklena zdjela bila zaglavljena u loncu
    a kuhala sam 40 min
    sad mogu biti sigurna da neće biti salmonele
    to bi samo MRSA mogla preživjeti

  12. #12
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    a kuhala sam 40 min
    sad mogu biti sigurna da neće biti salmonele
    to bi samo MRSA mogla preživjeti
    ma i ta je crkla, ona je otporna samo na antibiotike

    ja uvijek uvaljam lonac u lonac i dodiruje se ta voda s gornjim loncem, ma da ne bi jos i na to pazila. sve bude OK

  13. #13
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    to bi samo MRSA mogla preživjeti

    Ali bi joj kvaliteta života bila nikakva

  14. #14
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,192

    Početno

    buš i tu stavila koju sličku, i uz to prebacivanje na zlatni pladanj

  15. #15
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,087

    Početno

    Majko mila, dobro da ste me prosvijetlile.... Na pari kreme kuham tako da manji lonac skroz do ruba uronim u vodu većeg lonca, držim ga da me Arhimed ne zeza, teškom mukom miješam drugom rukom i čudim se zašto mi zagara :tupson:

  16. #16
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    a kuhala sam 40 min
    sad mogu biti sigurna da neće biti salmonele
    Uh, ja uvijek provjeravam termometrom. Ako sam dobro zapamtila, ona krepava na 72 stupnja. Kad mi je krema na 75, skidam s vatre.

    Na pari trebas paziti da ti se ova gornja posuda ne zacvika da se ne bi sve razletilo po kuhinji i tebi, pa ju svako malo podignes.

  17. #17
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, ja uvijek provjeravam termometrom. Ako sam dobro zapamtila, ona krepava na 72 stupnja. Kad mi je krema na 75, skidam s vatre.

    Na pari trebas paziti da ti se ova gornja posuda ne zacvika da se ne bi sve razletilo po kuhinji i tebi, pa ju svako malo podignes.
    kako misliš zacvika?
    ono da se uglavi?
    pa i uglavila se
    kako ću drugačije staviti staklenu zdjelu u lonac?

  18. #18
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Zna se nekad zbog sirenja plastike bas onak "zalijepiti" da ne mozes lako izvaditi posudu. A vodena para se grije unutra, ima je sve vise, tlak raste i bum! izbaci gornju posudu i vrelu vodu van. Sve je ok dok ona lagano plese i ljulja se (ta gornja).

  19. #19
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,319

    Početno

    neke mudrice (tko? ja?!) znaju koristiti metalne tečice sličnog promjera (čitaj skoro istog) za kuhanje na pari. e kad se te dvije zaglave jedna u drugu onda počinje veselje jer ih treba nekako odvojiti dok se još ne ohlade.
    ali to ti se može dogoditi samo jednom
    Posljednje uređivanje od rossa : 01.05.2013. at 00:38

  20. #20
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    neke mudrice (tko? ja?!) znaju koristiti metalne tečice sličnog promjera (čitaj skoro istog) za kuhanje na pari. e kad se te dvije zaglave jedna u drugu onda počinje veselje jer ih treba nekako odvojiti dok se još ne ohlade.
    ali to ti se može dogoditi samo jednom
    hahaha to se meni dogodilo prije puuuno godina na počecima kuhanja mojih krema na pari. zacvikali se lonci i nikako se nisu mogli odvojiti. onda je mm u kuhinji sve to opet zagrijao i ovaj gornji lonac je pod pritiskom pare izletio i skoro mu odnio glavu, udario u napu i odletio ispod lustera tri metra i udario u zid iznad radijatora. ne moram vam reć kakva je bila kuhinja od čoko kreme u gornjem loncu i uz to oštećena napa i zid......a samo sam kuhala kremu na pari
    al sad sam već veeelika pa kuham uvijek u manjem loncu od doljnjeg i nikad mi nije uronjen u vodu, ustvari najbolje mi je da je gornja posuda vatrostalna. imam sve rajngle s debljim dnom pa je mala granica da mi se jaja budu spekla, a u vatrostalnoj sve ide kao po loju.

  21. #21
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    ako sam ja savladala kuhanje na pari može svako
    stavim padelu veću i u nju vodu, ma manje od pola je napunjena
    pa gore padelicu manju i to s ručkom da mogu lako izvaditi

  22. #22
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ako sam ja savladala kuhanje na pari može svako
    stavim padelu veću i u nju vodu, m
    a manje od pola je napunjena
    pa gore padelicu manju i to s ručkom da mogu lako izvaditi
    X

    Ovako i ja. Nikakvih problema sa zaglavljivanjem/zaljepljivanjem/zagaranjem nema, ne moze biti jednostavnije.
    I bio bi bed kuhati u plastici, zar ona ne ispusta neke otrove prilikom zagrijavanja?

  23. #23
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Meni gornji lonac bude uronjen u vodu. Uostalom, i voda i para kod ključanja su na 100 stupnjeva. Možda se para nešto ohladi u tih par centimetara do gornje teće, ne znam. Ali nekako sumnjam da je to velika razlika.

  24. #24
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    a filozofije od obične kreme
    napravi djetetu šato i bogteveseli

  25. #25
    anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013
    Lokacija
    Budinšćina
    Postovi
    733

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    a filozofije od obične kreme
    napravi djetetu šato i bogteveseli
    baš super da još netko zna kaj to je,pretežno me svi gledaju blijedo

  26. #26
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ma nisu filozofije, ne mogu šato staviti u tortu

  27. #27
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,290

    Početno

    gledam koliko je sati, i cekam kad ce doc na red i dodaci kremi...u vidu likera i inih. za jedan nocni tulum, daleko od ociju admina

  28. #28
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    bio je rum u kremi
    krema super ispala
    i već je sve pojedeno

  29. #29
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,192

    Početno

    a sličke prije nek se pojelo?

  30. #30

  31. #31
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    alex super izgleda

  32. #32
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Praščići u blatu, prebaza! (što bi rekao D.)

  33. #33
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    torta je bila odlična
    prava čokoladna
    sočna, moćna
    ovo super izgleda, čak sam i ja, vječno nezadovoljna svojim uradcima, bez zamjerke
    a turbo je jednostavno
    i nije moja ideja, ukradeno s neta, ima puno tutorijala

  34. #34
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,192

    Početno

    a pajceki su od ćega? e kad bi ja smjela svojima napraviti takvu tortu a ne mrem

  35. #35
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ticino

  36. #36
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Vau…super ideja…stavi link na tortu, pls!

  37. #37
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Vidjela sam već tu tortu s prašćićima na netu, fora je.

    Što se uputa tiče, ja nikako ne bih stavljala plastiku na paru, ne jer se može deformirati, nego još prije da ne ispušta kojekakve nepoznate kemijske spojeve u (ionako nezdravu ) kremicu.

  38. #38
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    kremica je turbo zdrava, jaja, šećer, maslac, rum
    ku¨š zdravije
    nema kemije
    ja sam kuhala u staklu, baš radi straha od plastike

    Optimist
    samo uguglaj pg in the mud cake, dobit ćeš puno tutorijala i slika

  39. #39
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Tnx

  40. #40
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,969

    Početno

    ja bi recept za kremicu.
    Ja inače kuham u dva lonca, manji i veći jel jel se jednostavno tako potrefilo, doboro da sam sad pročitala ovo o zaglavljvanju, letu lonca itd..

  41. #41
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Kosjenka, radila sam po ovom receptu
    http://tortatorta.blogspot.com/2011/...a-aunties.html
    s tim da sam stavila 250 gr čokolade, treba sa što više kakaa, ja sam imala jednu s 99% od 50 gr i još
    200 grama od
    zapravo krema je po ovom receptu
    http://www.roda.hr/article/readlink/204
    i stavila sam 4 žlice ruma, ali sam ga kuhala s kremom, da ispari alkohol jer je bila torta za dječji rođendan
    (al je isparila i uglavnom sva aroma)

  42. #42

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    meni je veći lonac za cca 1 cm širi
    manji ima 2 ručke

    onda u veći ulijem vode da manji sjedi na donjem većem, a ne da leluja, ali voda sigurno dodiruje unutarnji lonac

    i da, ovo nisam radila godinama, sada kad imam dvostruko dno na loncima samo kuham na laganoj, sasvim laganoj vatri i ne zagara mi

    Naravno da potonje ne savjetujem kao pametnije, samo hoću reć da mi često uspije pa ako se nekom ne da petljat s dva lonca i ima volje eksperimentirat hoće li proć bez zagaranja, go for it

  43. #43
    mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,077

    Početno

    Torta je moćna! Super mi je ova ogradica od čokolade. Ja se tog nikad ne bih sjetila.
    ...
    A što se tiče kuhanja na pari... ja stavim kombi zdjelu u običnu "rajnglu" i držim iznad razine vode.

  44. #44
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,969

    Početno

    treba mi recept za neku dobru rum kremicu, moda bi bilo ok da s stavi pred kraj kuhanja i jednostavno ne servira djeci.

  45. #45
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Alex, torta ti izgleda mrak :respect:
    da nisi napisala da si je sama radila mislila bih da si je "ubola" u Orijentu

    nego, čudim ti se da ne znaš za banjamarija postupak
    al' vidim da si i to svladala

  46. #46
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    banjamarija postupak?

    i ja sam došla pohvaliti torte, obje su prelijepe, a ova jedna je posebna, stvarno profi!
    nema što, iskazala si se, majstorice!

  47. #47
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    a viđe guzica
    e, banja maria, tajko se to zove, i profesionalno - vidi
    ja tako otapam čokoladu. a kremu na laganom plinu.

    aleks, baš profi si to izvela

  48. #48
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,969

    Početno

    pravila sam tu kremu od ruma. prefina je.
    I baš se uklopila u temu, gusarski jedrenjak...bila je to prava gusarska torta.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •