idem kuhati kremu na pari
nisam nikad (obično sam radila na laganom plinu, ali sad bih baš na pari)
stavila sam jedan lonac u drugi, veći
smije li manji lonac, u kom će biti krema, biti uronjen u vodu ili mora biti iznad razine vode
idem kuhati kremu na pari
nisam nikad (obično sam radila na laganom plinu, ali sad bih baš na pari)
stavila sam jedan lonac u drugi, veći
smije li manji lonac, u kom će biti krema, biti uronjen u vodu ili mora biti iznad razine vode
Iznad razine vode. Ja obično stavim to što kuham u plastičnu posudu koja onda "sjedne" na lonac u kojem kuha voda.
u plastičnoj?
ja sam stavila lonac mada mi se činilo da je bolje plastika, ali nekako mi plastika ne ide na vatru bez obzira što je to samo para
Na jednoj plastičnoj posudi izvana mi je ostao otisak ruba lonca, al sam tad valjda kuhala dugo i na prevelikoj vatri (to su bili počeci kuhanja na pari). Moja mama je uvijek tako kuhala pa valjda zato i ja.
Evo, neki dan sam radila semifreddo, kuhala jaja na pari u plastici i sve ok.
Odvaljujem na naslov
Nisam baš ekspert, evo ti nešto: http://www.coolinarika.com/forum/kuh...ecepata/56075/
Jednom sam radila, lonac u lonac, voda ne dodiruje.
ne bi trebalo dodirivati, ali ništa se neće dogoditi ako malo dodiruje, da nije baš uronjeno
kristal šećer i žumanjci?
a jedno 4-5 žumanjaka i pripadajući šećer od 5-7 minuta
nećeš vidjeti dok je vruće, ali kad makneš zdjelu s izvora topline počne se jače stiskati
što se ti mrštiš
kuhala sam u staklu
i nije bilo prskanja jer je staklena zdjela bila zaglavljena u loncu
a kuhala sam 40 min
sad mogu biti sigurna da neće biti salmonele
to bi samo MRSA mogla preživjeti![]()
buš i tu stavila koju sličku, i uz to prebacivanje na zlatni pladanj
Majko mila, dobro da ste me prosvijetlile.... Na pari kreme kuham tako da manji lonac skroz do ruba uronim u vodu većeg lonca, držim ga da me Arhimed ne zeza, teškom mukom miješam drugom rukom i čudim se zašto mi zagara :tupson:
Zna se nekad zbog sirenja plastike bas onak "zalijepiti" da ne mozes lako izvaditi posudu. A vodena para se grije unutra, ima je sve vise, tlak raste i bum! izbaci gornju posudu i vrelu vodu van. Sve je ok dok ona lagano plese i ljulja se (ta gornja).
neke mudrice (tko? ja?!) znaju koristiti metalne tečice sličnog promjera (čitaj skoro istog) za kuhanje na pari. e kad se te dvije zaglave jedna u drugu onda počinje veselje jer ih treba nekako odvojiti dok se još ne ohlade.
ali to ti se može dogoditi samo jednom![]()
Posljednje uređivanje od rossa : 01.05.2013. at 00:38
hahaha to se meni dogodilo prije puuuno godina na počecima kuhanja mojih krema na pari. zacvikali se lonci i nikako se nisu mogli odvojiti. onda je mm u kuhinji sve to opet zagrijao i ovaj gornji lonac je pod pritiskom pare izletio i skoro mu odnio glavu, udario u napu i odletio ispod lustera tri metra i udario u zid iznad radijatora. ne moram vam reć kakva je bila kuhinja od čoko kreme u gornjem loncu i uz to oštećena napa i zid......a samo sam kuhala kremu na pari
al sad sam već veeelikapa kuham uvijek u manjem loncu od doljnjeg i nikad mi nije uronjen u vodu, ustvari najbolje mi je da je gornja posuda vatrostalna. imam sve rajngle s debljim dnom pa je mala granica da mi se jaja budu spekla, a u vatrostalnoj sve ide kao po loju.
ako sam ja savladala kuhanje na pari može svako
stavim padelu veću i u nju vodu, ma manje od pola je napunjena
pa gore padelicu manju i to s ručkom da mogu lako izvaditi
Meni gornji lonac bude uronjen u vodu. Uostalom, i voda i para kod ključanja su na 100 stupnjeva. Možda se para nešto ohladi u tih par centimetara do gornje teće, ne znam. Ali nekako sumnjam da je to velika razlika.
a filozofije od obične kreme
napravi djetetu šato i bogteveseli
gledam koliko je sati, i cekam kad ce doc na red i dodaci kremi...u vidu likera i inih. za jedan nocni tulum, daleko od ociju admina![]()
bio je rum u kremi
krema super ispala
i već je sve pojedeno
evo jelena.O
http://public.fotki.com/a70v/torte/img-0022.html
Praščići u blatu, prebaza! (što bi rekao D.)
torta je bila odlična
prava čokoladna
sočna, moćna
ovo super izgleda, čak sam i ja, vječno nezadovoljna svojim uradcima, bez zamjerke
a turbo je jednostavno
i nije moja ideja, ukradeno s neta, ima puno tutorijala
a pajceki su od ćega? e kad bi ja smjela svojima napraviti takvu tortu a ne mrem
Vidjela sam već tu tortu s prašćićima na netu, fora je.
Što se uputa tiče, ja nikako ne bih stavljala plastiku na paru, ne jer se može deformirati, nego još prije da ne ispušta kojekakve nepoznate kemijske spojeve u (ionako nezdravu) kremicu.
kremica je turbo zdrava, jaja, šećer, maslac, rum
ku¨š zdravije
nema kemije
ja sam kuhala u staklu, baš radi straha od plastike
Optimist
samo uguglaj pg in the mud cake, dobit ćeš puno tutorijala i slika
ja bi recept za kremicu.
Ja inače kuham u dva lonca, manji i veći jel jel se jednostavno tako potrefilo, doboro da sam sad pročitala ovo o zaglavljvanju, letu lonca itd..
Kosjenka, radila sam po ovom receptu
http://tortatorta.blogspot.com/2011/...a-aunties.html
s tim da sam stavila 250 gr čokolade, treba sa što više kakaa, ja sam imala jednu s 99% od 50 gr i još
200 grama od
zapravo krema je po ovom receptu
http://www.roda.hr/article/readlink/204
i stavila sam 4 žlice ruma, ali sam ga kuhala s kremom, da ispari alkohol jer je bila torta za dječji rođendan
(al je isparila i uglavnom sva aroma)
meni je veći lonac za cca 1 cm širi
manji ima 2 ručke
onda u veći ulijem vode da manji sjedi na donjem većem, a ne da leluja, ali voda sigurno dodiruje unutarnji lonac
i da, ovo nisam radila godinama, sada kad imam dvostruko dno na loncima samo kuham na laganoj, sasvim laganoj vatri i ne zagara mi
Naravno da potonje ne savjetujem kao pametnije, samo hoću reć da mi često uspije pa ako se nekom ne da petljat s dva lonca i ima volje eksperimentirat hoće li proć bez zagaranja, go for it
Torta je moćna!Super mi je ova ogradica od čokolade. Ja se tog nikad ne bih sjetila.
...
A što se tiče kuhanja na pari... ja stavim kombi zdjelu u običnu "rajnglu" i držim iznad razine vode.
treba mi recept za neku dobru rum kremicu, moda bi bilo ok da s stavi pred kraj kuhanja i jednostavno ne servira djeci.
Alex, torta ti izgleda mrak :respect:
da nisi napisala da si je sama radila mislila bih da si je "ubola" u Orijentu
nego, čudim ti se da ne znaš za banjamarija postupak
al' vidim da si i to svladala![]()
banjamarija postupak?
i ja sam došla pohvaliti torte, obje su prelijepe, a ova jedna je posebna, stvarno profi!
nema što, iskazala si se, majstorice!![]()
a viđe guzica
e, banja maria, tajko se to zove, i profesionalno - vidi![]()
ja tako otapam čokoladu. a kremu na laganom plinu.
aleks, baš profi si to izvela![]()
pravila sam tu kremu od ruma. prefina je.
I baš se uklopila u temu, gusarski jedrenjak...bila je to prava gusarska torta.