Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 121

Tema: indijski orascici za pranje robe

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pojma nemam smucka, nisam zagledala dal se pjene.
    mislim da cu si naruciti zalihu iz quellea.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Curke, kod mene u zadnje vrijeme sve neke "drastične" mjere. Idemo na planene s drugom bebom, ne perem više bijeli veš s pretpranjem (ali još uvijek na 90 ) pa si mislim - ako ću platnene, onda bih ih baš i mogla prati s nečim drugim, drukčijim od ovoga dosad.

Jesu li ti oraščići iz Quelle-a stvarno pravi?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Marta, ne mogu to pronaći na Quelle-ovom webu. Kaj nema tamo?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izgleda da na webu nema, ali probajte zvat i pitat, tamo s onim podacima sto sam napisala gore...

inace, ovako moja cura komentira neki dan, kad je stavljala susit donje rublje i naletila na noine gacice pokapane sokom zrele tresnje (nije se opralo na 60 s praskom, ne koristim orascice za bijelo):
    - dobro mama, sta si ti ovo prala s orascicima? nis ti se nije opralo...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ovako, nakon nekog vremena s orascicima - nisam prezadovoljna, ali nisam ni nezadovoljna.
    Naime, fleke koje moje cudoviste donese doma ne idu dolje nikako s orascicima i njenu "vanjsku" odjecu i dalje perem s tekucim dm detergentom. Stavljam ga upola manje nego ikad, i opet bolje opere. Kako bi napunila masinu, i nase sareno perem s njim.

Donje rublje, plahte, pidzame, rucnike, i odjecu koja nije ocito flekava, perem samo s orasima i zadovoljna sam. A miris nakon sto se osusi - ja dugo, dugo nisam osjetila takvu svjezinu. Mozda je do kombinacije sunca i vjetra - prirodnog susenja (obozavam ljeto, kad mi je roba za pola sata suha!) ili do oraha, ali u ovom dijelu sam bas jako zadovoljna.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Naručila sam iz Quelle-a 1 kg - 69,00 kn

Ja bih s time prala platnene. Ima li tko iskustva?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pokakane ti se nece dobro oprati, ali to sunce dosta dobro izvuce.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam tek na proucavanju i skupljanju informacija -

Ovo iz Quellea su cijeli orascici? Za pranje se koriste samo ljuskice. Zato ovi vjerojatno djeluju jeftinij.

Sto se ljuskice vise usitne i sto je visa temp pranja, to se bolje izlucuje saponin. Kod tvrde vode i niskih temp treba uzeti vise ljuskica (6-7 polovica).
    I ja sam naisla na podatak da se ljuskice ne koriste vise nakon susenja, ne znam zakaj.

Postoji vise vrsta tih orascica, najbolja je navodno Sapindus Mukorossi (svjetli, veliki plodovi), koju vrstu prodaje Quelle?

Jeste li probali sa "sapunicom" oprati sudje, kosu...

Ima puno ljudi koji su izuzetno zadovoljni. Rađena su i razna testiranja i tu ima dosta kritika. Ali taj je sapindus jeftin i ekoloski pa je sigurna dobra opcija barem za dio pranja.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E, a ja sam baš htjela pitati na kojoj je temp. najbolje prati s oraščićima.

Inače, ovo iz Quelle-a su isto ljuskice, a ne cijeli oraščići, nego kao polovice

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Perem s orasima već tjedan dana i razočarali me! :/
    Ako je nešto flekavo nema šanse da siđe, sad sam kupila Urtekramovo univerzalno sredstvo za čišćenje, pa ću probati njega na fleku i onda pranje s orasima.
    Javim rezultat!

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam svoje orascice potrosila, a quelle ih vise nema u ponudi. help Znate li gdje se jos kod nas mogu kupiti?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

evo ima ih u Quelle-u.
    ne znam da li ponovno jer sam danas prvi put pogledala, ali tek toliko da znas
    http://www.quelle.hr/hr/extern/index...elle%26meta%3D

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako koga zanima, pronašla sam oraščiće u Zagrebu :D
    Ima ih u novootvorenoj trgovini zdrave hrane Garden, Prilaz Đure Deželića 87 - pri kraju zelenog vala prema Zapadu (50-ak metara od Trga Francuske Republike).

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako koga zanima, pronašla sam oraščiće u Zagrebu :D
    Ima ih u novootvorenoj trgovini zdrave hrane Garden, Prilaz Đure Deželića 87 - pri kraju zelenog vala prema Zapadu (50-ak metara od Trga Francuske Republike).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, i ja sam ih kupila u gardenu, i ono sto je super je da imaju i malo pakiranje od svega 4-5 orascica

jos nisam probala, odlucila napraviti od njih tekuci det. kako je negdje seni pisala, a nikako kupiti jos.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kupila sam pakiranje od 25 dkg za 34 kn, unutra je i mala pamučna vrećica koja se stavlja u bubanj. Zasad sam oprala 2 runde rublja na 40 stupnjeva, i to tamne boje i nakon prvobitne zbunjenosti hoće li to oprati rublje jer se vrlo malo pjeni, a i zbog ne-baš-ugodnog-mirisa oraščića :shock: na kraju sam prezadovoljna :D.

Rublje je čisto, nema nikakvog mirisa (stavila sam malo eteričnog ulja melise u ladicu uz pranje), kad se osuši miriši na čisto oprano i što je najzanimljivije, mekano je bez dodavanja bilo kakvog omekšivača. A primjetila sam da je i nekako manje izgužvano.
    Baš čudno, pitam se kakve sve kemije stavljaju u ove Persile i ostala sredstva za veš kad rublje bude tako kruto ako se ne stavi omekšivač.
    Toplo preporučam

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A mene zanima ispere li se to uopce skroz iz robe ako bude u masini tijekom citavog ciklusa pranja?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    A mene zanima ispere li se to uopce skroz iz robe ako bude u masini tijekom citavog ciklusa pranja?
    nasla sm negdje na internetu da se ne isperu sasvim 100%, ali to nisu u clanku predstavili kao neki veliki problem.
    tekuci se naravno sasvinm ispire.

inace ja sam s onim tekucim orascicima iz dm-a (zovu se nekako sawan ili slicno) jako zadovoljna. svidjelo mi se (iz ljenosti) to sto je tekuci, jer inace moras imati nekakve vrecice za te orascice da se ne raspu svuda po vesu. a dok ja nadem te vrecice...

sto se tice pranja i cistoce, zasada peremo s tim kosulje, majice i sve ostale finije stvari, koje nisu ni prljave (jer se nose samo jedan dan) ni flekave, a i curka raste, pa i njene stvari nisu vise nesto flekave.
    odjeca je meka nakon pranja (nakon tih orascica ni ne treba omeksivac - pise na pakovanju), dobro oprana i sve ok.

ako se zeli neki poseban miris, predlaze se (na pakovanju) staviti par kapi nekog etericnog ulja. to jos nisam probala.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

seni, može li molim te točan naziv tog tekućeg iz dm-a
    baš me zanima, a nisam nikad primjetila tako nešto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok moja djeca ne prerastu fleke i flekavanje, mi cemo se, nazalost, i dalje saftati u kemikalijama. :/

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa
    To nije engleski!

The Washnut are not for eat, that the reason that she is not usable for children hand.
    :?

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja nemam vrećice za to :/
    Mogu staviti u onu plastičnu lopticu za tekući deterdžent?
    I stavila bih neko eterično ulje, npr naranču kolike su šanse da bi bijeli veš pokupi neke flekice?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rasut ce ti se pa ih neces moci pokupiti. Trebas malu platnenu vrecicu. Ili mozda onu supljikavu za pranje osjetljivog rublja.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Stavila sam ih u neku malu vrećicu za grudnjake, ima manje rupe od te neke za osjetljivo.

Valjda će bit ok.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To moze. Orascice mozes koristiti vise puta, zato ih je bitno imati na hrpi nakon pranja.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Znam, ali se prvo nisam sjetila vreća. Često se zagube

Fala draga.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

je li vam opralo štogod?

kako peru vunu, zna li tko (pošto kod mene pletenina na pleteninu)?!

jedna će mi ih forumašica donijeti pa sam mislila za posteljinu i ručnike barem te robu koju treba osvježiti

a menstrualni ulošci?

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni nije opralo od menge flekicu na gaćicama
    Ali ionako ne mislim orašćiće koristiti za bijeli veš. Stavila sam ono et. ulje od naranče i sad totalno funky miriši

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Evo , malo podižem temu . Već duže vrijeme tražim indijske oraščiće za pranje i nema ih u nijednom centru , dm -u , quelle u kojem sam ja gledala pa me zanima da li se mogu nabaviti negdje u Hrvatskoj ? Htjela bi ih koristiti što prije .

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa dakle, kaj vi sve ne iskopate! zvuči genijalno, i ja bi to! idem u ch uskoro, nadam se da i tamo ima!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam ih kupila u Gardenu u Deželićevoj.
    Pola kg cca 35 kuna, ne sjećam se točno cijene.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

U Austriji ih ima u DM-u, ne znam više cijenu, nešto niže nego u Gardenu. Imaju i tekući det od oraščića, nisam probala jer je bila jedna boca sva zakeljena. Ali u jesen je moje.
    Istina ne operu fleke od menge, ali bijeli veš je predivno bijel od njih i mekan. Tako da mi više nije teško fleke oprat sapunom.
    Uzela sam u Gardenu Sonnetov sapun protiv fleka i dosta je dobar.
    Za sada ih koristim za bijeli veš, sav donji veš i piđame obavezno, ponekad za posteljinu. Ostalu robu mi ipak ne operu dobro jer Gita opako fleka svim i svačim.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

bas cu onda danas otici u garden po njih! :D

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

upravo sam zvala garden i imaju ih!
    malo pakiranje od par orascica za 9,98kn
    veće pakiranje (250gr) za 37kn

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

kupila sam ovo vece pakiranje i posto je sve na talijanskom, uspjela sam samo skuziti da je pakiranje dovoljno za cca 50 pranja i da se moze prati na temp. od 30-90 stupnjeva!
    uz pakiranje se dobije i mala platnena vrecica!
    btw. orascici ne izgledaju bas lijepo!

a sad molim upute!
    kolko orascica stavim u tu vrecicu??
    da li ih nakon pranja susim i kako?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala na odgovorima . Budem onda probala nekoga tko ide u zg zamoliti da mi nabavi .

Sad , i mene zanima da li je 4 oraščića u jednom pranju dovoljno i u koliko sljedećih pranja mogu ići isti oraščići ?

Također bi i platnene pelene prala s njima pa me zanima količina oraščića koja je onda potrebna i da li su i za pelene ok . ?

Znači ne peru dobro jače mrlje već samo malo zamazanu odjeću ? A da se stavi veća količina oraščića možda bi onda bolje opralo ?

Koliko dođe taj Sonnetov sapun protiv fleka ( i on je prirodan ? ) ?

Uf, hrpa pitanja

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

samo da prijavim da tekucim orascicima peremo sve i donji ves i gornji "ves" i posteljinu...i finu odjecu.
    super je. rublje je mekano, sve je cisto, ako su neke jace feke na majicama od curice, prije ih namazrem sa sredstvom za mrlje i sve ode.

ako vas put nanese u inizemstvo, imate vise vrsta tekucih deterdenata od orascica. i svi su dobri.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Lady Grey prvotno napisa
    jeeee! hvala!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    ako vas put nanese u inizemstvo, imate vise vrsta tekucih deterdenata od orascica. i svi su dobri.
    daj napisi nazive, mozda se stogod moze nabaviti online

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    Citiraj Lady Grey prvotno napisa
    jeeee! hvala!
    25dkg je tolko, a ne pola kile! :/

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sonnetov sapun je ekološki. košta 13-14 kn. i dosta je dobar.
    za jedno pranje treba u vrećicu staviti 5-7 ljuskica, ja ih poslije samo stavim sa strane do slijedećeg pranja. isti se mogu koristiti za 3 pranja.
    imam pitanjce - gdje u inozemstvu se može nabaviti više vrsta tekućih oraščića? Mislim u kojim zamljama, dućanima i sl? i isto bih molila nazive ako nije problem.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Znači 5-7 ljuskica a ne cijeli oraščići? Kaj nije to malo?

Koliko za platnene ? Da li isto ?

Da li i u Gardenu ima tekući od oraščića i kolika je cijena ?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

u austriji u dm-u: sawan - bez mirisa, ako se hoce doda se jos par kapi etericnog ulja po izboru

u bio ducanima: od AlmaWin-a Cleanut - vec je unutra etericno ulje, super mirise na verbenu
    (zitronig duftende Wäsche mit rein natürlichem Verbena-Extrakt* und Eukalyptus*. Einfach zu dosieren - direkt in das Weichspülfach. Kombinierbar mit allen AlmaWin Flüssig- und Pulverwaschmitteln. Ohne synthetische Duft- und Konservierungsstoffe)

Klar Waschnuss

oekokraft - oni imaju cijeli paletu, orascice, pa tekuce pa u prahu..

Franzis Natur austrijski produkt u 3 mirisne kombinacije i jedna bez mirisa - jako dobro i dobar preis/leistung odnos

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi vec neko vrijeme koristimo Oekokraft deterdzent za bijeli ves na bazi orascica i stvarno dobro pere. Nista losije od komercijalnih deterdzenata.
    Od deterdzenata za sareni ves mi se cini da Almawin-ov ima najbolji ucinak na fleke, a nije ni skup. (nesto manje od sest eura kosta paket za cca 32 pranja). Sto se oraha tice, i mi smo ljubitelji Almawin tekuceg deterdzenta na bazi oraha, a bas se ovih dana spremam po Franzis natur, vidim da imaju i oni nesto novo za bijeli ves, a cijene su stvarno pristupacne.
    Gitulja, mislim da u Austriji/Becu najbolji izbor ekoloskih deterdzenata imaju ducani (tj. lanci ducana) Maran. Ima ih na par mjesta u gradu i oni drze bas puno toga; Sonnet, Almawin, Ulrich natürlich, Ökokraft, Klar, Ecover, Franzis natur, Sodasan itd.
    Mozda Seni zna nesto vise, ali meni se definitivno cini da Maran ima najbolji izbor....deterdzenti za sareni ves, bijeli ves, univerzalni, za fino rublje i vunu, deterdzenti na bazi sapuna, deterdzenti bez sapuna, deterdzenti na bazi oraha, deterdzenti sa enzimima, bez enzima, kojekakva sredstva za fleke, izbjeljivaci, omeksivaci.......sto cuda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nego.....kad se vec prica o orasima, sto mislite o onome da koristenje oraha za pranje i nije tako ekoloski prihvatljivo.....transport.....velika potraznja i rezultat nedostatak oraha za lokalno stanovnistvo koje je onda prisiljeno kupovati "kemiju" itd? Uglavnom, na nekoliko foruma sam vec naisla na postove u kojima ljudi pisu kako izbjegavaju kupovati orahe i proizvode bazirane na njima jer su eticki "upitni".

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da, maran (bio samoposluga) ima najveci izbor. mislm da ima 5,6 takvih ducana u becu.
    ali i u drugim bio ducanima nade se toga.
    misim da se i ovi koje sam nabrojala mogu naruciti preko neta.
    proguglajte malo.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Nego.....kad se vec prica o orasima, sto mislite o onome da koristenje oraha za pranje i nije tako ekoloski prihvatljivo.....transport.....velika potraznja i rezultat nedostatak oraha za lokalno stanovnistvo koje je onda prisiljeno kupovati "kemiju" itd? Uglavnom, na nekoliko foruma sam vec naisla na postove u kojima ljudi pisu kako izbjegavaju kupovati orahe i proizvode bazirane na njima jer su eticki "upitni".
    o ovome sam puno razmišljala, ali nisam došla do nekog pametnog zaključka.
    koliko uopće drvo mora biti staro da bi davalo plodove?

dakle, ide li tko skoro u Beč ili iz Beča u Zg?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pratim vas

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

iiiiiiiiii....?!!
    imaš li što za napisat??

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bit ću rječitiji kad ću imati o čemu pisati. Za sada samo pratim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •