Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 121 od 121

Tema: indijski orascici za pranje robe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se necu ubiti od rjecitosti, ali nekako mi se cini da bi ova prica o problematicnosti mogla drzati vodu. Ako nista, onda po pitanju transporta. Znaci, cini mi se bolje koristiti neke lokalno proizvedene ekoloske deterdzente nego slepati orahe iz Indije ili odakle ih se vec slepa. Da se razumijemo, principijelna nisam, i sama kupujem deterdzent na bazi oraha.
    Recimo, ima masu drugih, po Evropi dostupnih eko sredstava za pranje na bazi sapuna, zasto bas moraju biti orasi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidim da se Davor bas ne ukljucuje, a bas bi me zanimalo sta misli koliko su stvaaarno stetni za organizam ovi obicni, komercijalni deterdzenti, enzimi koji se nalaze u njima, opticki posvjetljivac itd.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam jucer oprala sa orascicima i ok mi je za pranje robe koja je npr. zaznojena, ali ne i za fleke, jer one naravno nisu izasle!!

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e fleke ipak moraš prije sredit sapunom.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

sad znam!!
    na greškama se uči!!

Nuktemeron avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno indijski oraščići i "naš" kesten za pranje

Indisjki oraščići obilno rađaju na drvu iz roda Sapindus, te ih ima za kupiti po modelu "fair trade" - dakle nitko nije eksploatiran.

Problem je u transportu.
    Ja ih inače koristim od rođenja djeteta, a mrlje skidam natrij perkarbonatom (oslobađa kisik koji oksidira mrlje) od Sonneta. Oraščići ili soaprnuts imaju oko 10 % saponina i imaju protubakterijsko i protuvirusno djelovanje.

Zanima me da li je netko koristio naše domaće biljke bogate saponinom za pranje rublja?

Biljka koja nije domaća već raste po parkovima i drvoredima a bogata je saponinom je nejestivi divlji kesten. Moja ulica ujesen sva je u pjeni kada padne kiša!
    Zna li netko s time prati?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: indijski oraščići i "naš" kesten za pranje

Citiraj Nuktemeron prvotno napisa
    ... mrlje skidam natrij perkarbonatom
    Zna li netko za izvor boraksa za pranje? Bio je jednom davno nekakav dućanić u Branimirovoj u kojem ga se moglo kupiti i više ga nema.

Nuktemeron avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno nabava boraxa

Davore, sito-as je mjesto gdje je moj dragi kupovao borax (natrijev tetraborat) za lotanje srebra, ali tamo je sve bezobrazno skupo.
    Juriček d.o.o koji prodaje materijal za slikarstvo i restauraciju ga isto ima (manji dio maloprodaje im je u ŠPU)
    ima i na www.orka.com.hr/kotmetickakemija.html
    Našla sam na jednom forumu da se prodaje kao Boraks-topitelj, 1kg za 34,5kn. u trgovinama alata za zavarivanje metala.

i da sebe ispravim - natrij perkarbonat ne skida mrlje oksidacijom.

i još nešto - još uvijek tražim zamjenu za indijske oraščiće, i evo što sam našla za divlji kesten:

In the past, Horse-chestnut seeds were used in France and Switzerland for whitening hemp, flax, silk and wool. They contain a soapy juice, fit for washing of linens and stuffs, for milling of caps and stockings, etc., and for fulling of cloth. For this, 20 horse-chestnut seeds were sufficient for six liters of water. They were peeled, then rasped or dried, and ground in a malt or other mill. The water must be soft, either rain or river water; hard well water will not work. The nuts are then steeped in cold water, which soon becomes frothy, as with soap, and then turns milky white. The liquid must be stirred well at first, and then, after standing to settle, strained or poured off clear. Linen washed in this liquid, and afterwards rinsed in clear running water, takes on an agreeable light sky-blue colour. It takes spots out of both linen and wool, and never damages or injures the cloth

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nabavila ja indijske oraščiće i Sonnetov sapun za fleke (Gitulja hvala na info ) .! :D Budem probala , nadam se da me neće razočarati .

Zanima me kako platnene pelene perete s njima , da li isto stavljate 5-7 ljuskica ili manje ?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: nabava boraxa

Citiraj Nuktemeron prvotno napisa
    Juriček d.o.o koji prodaje materijal za slikarstvo i restauraciju ga isto ima
    Hvala, znam za njega, tamo sam kupio šelaka, ali mi nikada ne bi palo na pamet da može imati boraksa.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja skroz zadovojna sa svojim orascicima, ali moram priznati da je vecina robe koju perem samo zaznojena jer flekovi sa orascicima bas i ne idu dolje!!

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nema veze s oraščićima, ali zna li netko gdje se može nabaviti u zg onaj žuti starinski sapun za fleke. a jesam ga objasnila

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja natrljam fleke obicnim sapunom za ruke
    i radi

uvela sam ljetni rezim pranja
    sva ta ljetna roba koju se treba mijenjati 2-3 puta dnevno, a ustvari nije prljava, perem je bez detergenta, samo sa par orascica

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Dumbo prvotno napisa Vidi poruku
    Nabavila ja indijske oraščiće i Sonnetov sapun za fleke (Gitulja hvala na info ) .! :D Budem probala , nadam se da me neće razočarati .

Zanima me kako platnene pelene perete s njima , da li isto stavljate 5-7 ljuskica ili manje ?
    Može li mi neko pojasniti taj Sonnetov sapun za fleke? Šta je to i gdje se kupuje? I ja se spremam nabaviti oraščiće...ali s obzirom da imamo malu bebu trebat će i dodatna pomoč za fleke...
    A šta mislite o onim kuglicama šta se stave u mašinu umjesto omekšivača? npr. o ovome http://www.ekoprodis.hr/cms_view.asp?articleID=24

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja koristila kuglice i, koliko se sjećam, bile su mi dobre. Kad sam 'potrošila' prve, više nisam kupovala, jer sam prešla na oraščiće (ponekad ih ima u Mulleru u CC1).
    S njima sam pak relativno nezadovoljna; oni bi kao trebali biti ekološki prihvatljivo sredstvo za pranje, ali se ja pitam kako takav PRIRODNI PROIZVOD može kvalitetno oprati ono što mi tokom dana nanesemo na odjeću??? Dezići? Prljavština (svi tvrde da ne odlaze mrlje i tako je i kod mene)?
    Vraćam se, kemijo tebi, nažalost.
    Oraščiće, kad imam, koristim samo i isključivo za donje rublje.

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A kombinacija obični sapun ili dotićni Sonnet sapun na fleku, pa onda u perilicu i oraščići...jel to funkcionira? Jesi li koristila deterdžent sa kuglicama ili samo kuglice?

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, kombiniranje zvuči okej, ali si ja ne želim produljivati proces pranja; kam bi došla da na svaku fleku posebno još stavljam sapun...
    Koristila sam samo kuglice, s njima (barem s onima koje sam ja imala) se ne koristi deterdžent ni omekšivač.

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Baš sam gledala danas tu kuglicu u jednom "zdravom dućanu".....250,00 kn...malo mi je to previše...znam da se dugoročno isplati ali......trebalo bi mi da je mogu kupiti na rate...
    I meni se čini tlaka stavljati sapun na svaku fleku...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

dobili su oraščiće u bio bio i djeluju mi "kvalitetnije" nego ovi iz gardena što sam ih do sad kupovala!
    mislim da je pol kile oko 90kn

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A mi smo jako nezadovoljni učincima oraščića...
    Sva nam se roba doslovno usmrdila nakon 2 godine njihovog korištenja... Taj karakterističan "miris" nije izlazio ni sa drugim deterđentima... većine smo se morali riješiti...

Koristili smo ih u svim mogućim kombinacijama, sa octom, eteričnim, sapunima - ribanim, u pahuljicama...ma svašta smo izvodili, ali nakon nekog vremena taj miris počne preuzimati sve ostalo, a u dodiru sa znojnim tijelom postane nesnosan...

Uglavnom, mi nismo zadovoljni...a dobijali smo ih baš iz Indije preko jedne prijateljice...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni su oraščići bili ok nekoliko pranja, ali tek onda bi se vidjelo koliko zapravo ništa ne operu, čak ni najblaži potpazušni miris

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •